Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Nigdy nie mów nigdy

Nigdy nie mów nigdy

Kindzia 15:22, 05 mar 2013

JulkAd napisał(a)

Ela wszyscy się uczymy, a z wyobraźnią też czasami jest problem ale szukam zdjęć i myślę....z jakim efektem - nie wiem

Ty chociaż to widzisz teraz...ja będę widziała, jak będzie rosło
Kindzia 15:33, 05 mar 2013

Nie wiem jak sobie tam krwawnik poradzi, poczytałam na suche jest Może różowe floksy tam machnąć?

Trawy pod siatką to Morning Light?
Rozplenicę jaką? Piórkówkę, Hameln, Little Bunny?

Ciemiernik jest trudny, z tego co czytałam

Kocimiętkę bym tam posadziła, hakuro wypije wszystko, da radę

Posadzę floksa szydlastego koło diabolo i klona. Mam go, tam go przesadzę.

Tyle wymyśliłam na razie. Zaraz do domu się zbieram. Potem przylecę

Trochę opisałam, wkleję łatwiej będzie
Kindzia 15:52, 05 mar 2013

Przed chwilą dzwonili od kamieniarza, z zielonego granitu ciurkadełko ... 5 tys. netto, z beżowego przynajmniej 1,5 tys. jeszcze więcej!!!!!!!!!!!!!!!!!!! KANAŁ.

Czyli ... pomarzyłam

Lecę do domu
Mala_Mi 16:02, 05 mar 2013

Za tawułą biała daj jeżówki....... tawuła (ostróżki, przetacznik) kwitnie wcześnie i będzie pusto, a jeżówki kwitną od lipca do jesieni , są ozdobne zimą... i fajnie będą zimą widoczne na tle traw
Jak będziesz ścinać przekwitłe kwiatostany to kwitnie jeszcze dłużej, ale ja nie ścinam bo trzymam zaschnięte główki jako ozdobę I tak przez ponad 3 pełne miesiące kwitną
Mam miejsce gdzie mam tawułkę i jeżówki.. odnalazłam foty, ach ostróżki możesz posadzić z jezówką razem, bo ostróżka przekwita przed jeżówką.
2 lipca, tawułki już powoli przekwitają, a pierwsze kwiaty jeżówki już zaczynają kwitnąć. Odmiana Double decker.. teraz są blado różowe, potem są intensywniejsze w kolorze

Tak przez sezon

To połowa września.. po lewej tawułki

A to zaschnięte główki

Mala_Mi 16:07, 05 mar 2013

Ciemiernik jest trudny, z tego co czytałam - - jak posadzisz w dobrym miejscu to bezproblemowy..
Nie lubi przesadzania i lubi ziemie zasadową, ... ja mu podsypuję skorupki jajek.. I rośnie ... posadziłam drugiego.. w kwaśna ziemię..2 lata nic nie urósł, ale też nie padł, tylko stał w miejscu i nie kwitł.. przesadziłam w zeszłym roku... i będzie kwitł , ma pąki

Jakie chcesz te ciurkadełko??
JulkAd 16:25, 05 mar 2013

Kasiu no widzisz sama znajdujesz dobre zamienniki, ale myślę, że spokojnie zamiast ciemiernika możesz spróbować begonię, tylko niestety ta jest jednoroczna...u Ani ciemierniki dają radę, więc myślę, że przy posadzeniu tylu roślin na tym terenie, wcale nie będzie zbyt wilgotno..

Do Ani

...o widzisz tak myślałam o jeżówkach i mi umknęły, Aniu masz super pomysł, może też jeżówki dać razem z kocimiętką pod hakuro... co Ty na to, nie za dużo tam będzie?, aha a przetacznik da radę?, bo się tego obawiam, a ładny jest więc szkoda by było..
Kindzia 18:02, 05 mar 2013

Dobrze Aniu. Ale chyba też białe te jeżówki? Będą przed fioletowymi kosaćcami syberyjskimi i obok diabolo. Zamiast różowego krwawnika floksy mogą być?
Kindzia 18:10, 05 mar 2013

asc napisał(a)
Ciemiernik jest trudny, z tego co czytałam - - jak posadzisz w dobrym miejscu to bezproblemowy..
Nie lubi przesadzania i lubi ziemie zasadową, ... ja mu podsypuję skorupki jajek.. I rośnie ... posadziłam drugiego.. w kwaśna ziemię..2 lata nic nie urósł, ale też nie padł, tylko stał w miejscu i nie kwitł.. przesadziłam w zeszłym roku... i będzie kwitł , ma pąki

Jakie chcesz te ciurkadełko??

Spróbuję z tymi ciemiernikami Skorupki jajek? Zapamiętam

Ciurkadełko mi się kuliste marzyło, ale dzisiaj w pracy moje Prezesisko, jak zobaczyło projekt Julci, zaczęło mnie też o ciurkadełko pytać. Granit odpadł w przedbiegach, więc wymyślił dużego otoczaka granitowego, znaleźliśmy w okolicy Bielska składy kamienia, które mają takie cuda i pojedziemy tam coś wybrać. Takie otoczaki bywają też duże, mają obłe kształty, mogę wybrać w lekkim beżu. M wywierci otwór na wężyk doprowadzający wodę i będzie dobrze. 300 zł kosztuje tona takiego otoczaka Dokupię pompę, wannę i leda. 20-30 - to krotnie taniej będzie.
Kindzia 18:16, 05 mar 2013

Julcia, ten przetacznik zamiast kosaćców koło diabolo? Piękny jest, tylko, że piszą na słońce Będzie odsunięty od tuji sąsiada, nie będzie miał długo cienia. Ale nie mogę powiedzieć, że to będzie pełne słońce cały dzień.
JulkAd 18:32, 05 mar 2013

Kindzia napisał(a)
Julcia, ten przetacznik zamiast kosaćców koło diabolo? Piękny jest, tylko, że piszą na słońce Będzie odsunięty od tuji sąsiada, nie będzie miał długo cienia. Ale nie mogę powiedzieć, że to będzie pełne słońce cały dzień.

Kasiu wszystko zależy czy kosaćce zostaną przy różach czy nie, jeżeli będą tam to koło diabolo wsadziłabym przetacznik (myślę, że słońca mu wystarczy). Jeżeli dasz kosaćce przy diabolo, bo obok róż nie będzie miejsca to z przetacznika zrezygnuj w tym roku zobzczysz jak się rozrosną kosaćce i najwyżej dosadzisz w przyszłym. Nie dawałabym za dużo w jednym miejscu. na planie w nawiasie umieściłam zamienniki. Co do floksów i krwawnika to myślę, że mają równe szanse, ale jak masz floksy to wsadzaj floksy