Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Nigdy nie mów nigdy

Nigdy nie mów nigdy

Kindzia 09:07, 03 mar 2013

bociek napisał(a)
O irysy syberyjskie sa swietne, kwitna pieknie choc krotko, ale liscie maja calkiem ladne jak trawy prawie. Tak, jak Ania pisze sa rowniez biale, mialam, ale mi zdechly, chyba sa delikatniejsze od fioletowych.

Kindzia, trawki mozesz spokojowo ciac

Fioletu na pewno nam tam trzeba...zobaczymy co Julcia zdecyduje Białe też potrzebne, tylko Julcia szuka pewnie czegoś, co dłużej kwitnie.

Czyli za tydzień trawki ciąć, diabolo i resztę skarpy doprowadzić do porządku. I tak jeszcze kupa sprzątania zostanie
Kindzia 09:08, 03 mar 2013

A kostrzewy? Też ciąć? Jak nisko? do ziemi? Mam miotlaste i sine.
JulkAd 09:14, 03 mar 2013

Dumam nie tylko nad tym jak co długo kwitnie, ale też żeby cały czas coś kwitło. Kasiu dokładnie mi napisz jak długo tam słonce? Od której godziny, bo wiem, że raczej niewiele..
Kindzia 09:23, 03 mar 2013

JulkAd napisał(a)
Dumam nie tylko nad tym jak co długo kwitnie, ale też żeby cały czas coś kwitło. Kasiu dokładnie mi napisz jak długo tam słonce? Od której godziny, bo wiem, że raczej niewiele..

Julciu Tam gdzie słup to dużo bardzo, to południowa strona jest. Tylko wcześniej tuje sąsiadów zasłaniają, tu nic nie zasłania. Wilgotno dlatego, że spad lekki jest, z pól sobie delikatnie spływa i kaczok trochę wyżej jest (to miejscowe określenie kaczok, to taka dziura, gdzie podsiąka woda. Jak duże opady deszczu, to stawik mały się robi. Wywalamy tam wszystko, co na kompost się nie nadaje, np. obcięte róże, sąsiedzi opady owoców i inne takie paskudztwa). Już sąsiad za siatką jest wyżej.
Czyli do tuj sąsiada słonecznie i wilgotno. Wszędzie zdąży wyschnąć, tam długo wilgotno.
Kindzia 09:32, 03 mar 2013

JulkAd napisał(a)
A rozwar u mnie nawet w cieniu rośnie i ma się całkiem nieźle,ale że późno wschodzi i kwitnie to fakt...Kasiu, masz rację Ania to kopalnia wiedzy i do tego chętna, żeby się dzielić, miłego dnia zajrzę dopiero wieczorem,dużo gotowania mam dzisiaj..

Julcia podobają mi się te zawijaski...już bym je pod hakuro chciała. Wolę ten zawijasek niż rozwar. Teraz pod hakuro są floksy szydlaste różowe, będzie do przesadzenia.

Gotuj sobie spokojnie Mnie się rosołek wstawił dopiero, też do garów muszę iść.

Dobrze, że to słoneczko wczoraj było, dzisiaj już nie jest tak pięknie.

Ale słonecznego dnia życzę
Mala_Mi 09:34, 03 mar 2013

Kasiu, te twoje irysy to mi wyglądaja na bródkowe... one w wilgotnym miejscu nie będą rosły, zgniją im kłącza... i pozamiatane. Natomiast do takiego stanowiska wilgotnego i ze słońcem nadają się irysy syberyjskie... to dla nich wymarzone warunki ... w dodatku są tak tolerancyjne do gleby, że daja radę wszędzie.. są jeszcze irysy żółte, ale one nie są wg mnie tak łądne jak syberyjskie i one to raczej do oczka wodnego..
Jak sobie przypomnę co jeszcze by się nadało to napiszę.
Kindzia 09:42, 03 mar 2013

asc napisał(a)
Kasiu, te twoje irysy to mi wyglądaja na bródkowe... one w wilgotnym miejscu nie będą rosły, zgniją im kłącza... i pozamiatane. Natomiast do takiego stanowiska wilgotnego i ze słońcem nadają się irysy syberyjskie... to dla nich wymarzone warunki ... w dodatku są tak tolerancyjne do gleby, że daja radę wszędzie.. są jeszcze irysy żółte, ale one nie są wg mnie tak łądne jak syberyjskie i one to raczej do oczka wodnego..
Jak sobie przypomnę co jeszcze by się nadało to napiszę.

Na dodatek nie wiedziałam nawet, że to są różne irysy
Aniu tylko jedno pytanko : jak długo masz ogród, chodzi mi o to jak długo trzeba, żeby mieć taką wiedzę? Jesteś niesamowita.
Kochana
Mala_Mi 11:00, 03 mar 2013

Pierwsze roślinki czyli drzewka posadziłam w 2008 roku, wiosną, pierwszą rabatę zaczęłam robić.. w sierpniu 2008 .. i zrobiłam pół jednej rabaty z wrzosowiskiem.. więcej nie zdążyłam przed zimą.. 2009 kolejne rabatki, potem kolejne i co roku robię kolejny fragment ogrodu Czasowo i finansowo nie da się całości zrobić ...
A wiedzę mam niewielką, bardziej to te doświadczenie na błędach I lubię czytać
Sadzę to co mi się podoba a nie komponuje... tzn komponuję to co mi się podoba I mam zabawę z moimi eksperymentami Lubię kwiaty To one są u mnie nr 1 reszta to tylko uzupełnienie...
bociek 12:02, 03 mar 2013

Kosrzew nie tne, one nie wymagaja ciecia, wiec mozesz wykreslic z zeszytu ciecie tych trawek

Kosacce syberyjskie rosna w duze kepy i lubia mokro Tutaj troche informacji znajdziesz

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/253-urok-irysow-bezbrodkowych
Kindzia 12:55, 03 mar 2013

asc napisał(a)
Pierwsze roślinki czyli drzewka posadziłam w 2008 roku, wiosną, pierwszą rabatę zaczęłam robić.. w sierpniu 2008 .. i zrobiłam pół jednej rabaty z wrzosowiskiem.. więcej nie zdążyłam przed zimą.. 2009 kolejne rabatki, potem kolejne i co roku robię kolejny fragment ogrodu Czasowo i finansowo nie da się całości zrobić ...
A wiedzę mam niewielką, bardziej to te doświadczenie na błędach I lubię czytać
Sadzę to co mi się podoba a nie komponuje... tzn komponuję to co mi się podoba I mam zabawę z moimi eksperymentami Lubię kwiaty To one są u mnie nr 1 reszta to tylko uzupełnienie...

To nie tak długo...szybko się uczysz Myślałam, że z 10 lat...
Jakoś błędów nie widzę u Ciebie. Wszystko ładnie wygląda i dorodne jest!

Ja też kwiaty lubię, chciałabym ich dużo.

Wcale nie mam nadziei nawet, że uda mi się zrobić w tym roku wszystko. Ale jak już plan będę miała, to rozłożę to sobie w czasie. Ta strona, którą się teraz zajmujecie, jest widoczna z salonu i tarasu (wyjście na taras mam z jadalni), chciałabym żeby cieszyła oko