Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Nigdy nie mów nigdy

Nigdy nie mów nigdy

Kindzia 21:29, 02 mar 2013

Urszulla napisał(a)
to ostatnie stwierdzenie "lekko mam dość" wywołało uśmiech na mojej twarzy, po zimowej przerwie wszyscy to piszą. Ale to przesilenie wiosenne ja dziś po obiedzie spałam

ale fajne prace zrobiłaś...ja sobie jutro wyjdę trawy pociachać

Mój kręgosłup musi się znowu przyzwyczaić Ja też bym się położyła chętnie..nie ty razem
Kubuś z wymalowanymi wiatrem polikami śpi już słodko, ale się wylatał

Mam nadzieję, że w przyszłą sobotę będzie ładnie, to dojdę i do trawek
Kindzia 21:30, 02 mar 2013

JulkAd napisał(a)

Też dobry pomysł wart podumania, ale czy dałaby radę na ciężkim wilgotnym terenie?

Czytałam o tej szałwi...może nie dać rady
Kindzia 21:33, 02 mar 2013

JulkAd napisał(a)
Kasiu kawał dobrej roboty odwaliliście, a czy róże pryskasz tylko raz czy powtarzasz ?

Powojniki odbiją na pewno, u mnie w ubiegłym roku młode pędy z ziemi puściły, a już myślałam, że całkiem zdechłe były.

Co do ostróżek znaczy się można kombinować, bo dobrałabyś sobie kolor odpowiedni rozumiem, no i wysokość, bo to też ważne. Zatem następne pytanie, na jakiej wysokości masz szczepioną hakuro?

Promanalem tylko raz, właśnie teraz.

Oby tak było, młode są, w zeszłym sezonie sadzone.

Ostróżki jakie Ci się tylko zamarzą

Na jakiej wysokości? Jakieś 1,30 M mówi.
JulkAd 21:36, 02 mar 2013

asc napisał(a)
Na projektowaniu się nie znam, ale podam propozycje roślin, które mogą rosnąć w takim miejscu i są w kolorach pożądanych, piszesz, że mokro, ale też i słonecznie, wiec woda w tym nie stoi :
- ostróżki owszem, ale trzeba uwzględnić, że są krótkowieczne i dość szybko przekwitają wiec pasuje coś tam jeszcze mieć... i są bard ezo wysokie.. ale takie akcenty na rabacie wyglądają bosko
- niskie astry..ale posadzić w ograniczniku, bo się rozlezą po rabacie! kolorowy akcent na jesień, bo kwitnie do mrozów, wcześnie rozpoczyna wegetację, wiec przez sezon zielone jest i gęste, chwasty nei maja szans.
- jeżówki to obowiązkowo, ozdobne zimą i całe lato, są różowe, białe.. są też odmiany niskie ..
- kocimiętka raczej też woli sucho.. ale spróbować można...
- mi szałwie rosną na takiej zwykłej rabacie i dają radę..
- bodziszek czerwony za mokro nie lubi, ale ten też na rabacie zwykłej rośnie i jest..
- firletka kwiecista, można dać z perowsią .. świetnie sie uzuepełniaja w terminie kwitnienia i pasują do siebie dzięki czemu cały sezon coś się dzieje.
- proponowałabym floksy, wszystkie w twoich kolorach... długo kwitną..
- orliki ale te pełne, w maju zachwycają
- pod hakuro może ostrogowca posadzić??? kwitnie długo, kolor ma ładny ale nie drażniący.. będzie łądnie się płożyć pod wierzbą. Ostrogowiec to moje zeszłoroczne odkrycie...pełen zachwyt.
- liatry białe i fioletowe..długo kwitną
- przetacznik
- na wiosnę sasanki
- zawilce na jesień... wolą pócieniste, ale inne rosłiny dadzą im cień i dadzą radę..

To zestaw bylin co mam u siebie i rośnie.... jest w kolorach i na taka rabatę

To ostrogowiec

Ostrózki, jeżówki

Floksy

Firletka, a po prawej za nią perowskia.. jeszcze nie kwtinie, bo zaczyna jak firletka kończy. Perowskia sie pokłada, ale są już odmiany niskie.. kupiłam taka w zeszłym roku i sprawdzam czy faktycznie

Aniu świetne podpowiedzi, ja bym dodała do tej listy rozwar w kolorze fioletu (mam u siebie biały i jest bardzo wdzięczną rośliną) i sasanki ogrodowe, chociaż te wprawdzie nie narzekają na wilgotność gleby, ale mogą potrzebować więcej słońca...

...jak się nie znasz na projektowaniu, jak taki cudny ogród tworzysz?!

Edit: wbiłam się między Anię i Kasię, więc musiałam edytować
Kindzia 21:51, 02 mar 2013

Pisałam podziękowania dla Ani...i wcięło???!!!
DZIĘKUJĘ !!!!
To tylko w skrócie : mam ciemno różowe floksy i astry angielskie. Mam fioletowego i białego tojada i tawułki białą, różową i bordo.

Mala_Mi 22:07, 02 mar 2013

Tojad i tawułki też są luks, ale one do półcienia się nadają ...
Astry angielskie wysokie rosną ..
Rozwary na słoneczne stanowisko jak najbardziej,, tylko trzeba oznaczyć gdzie rosną i nie pielić puki nie wzejdą a wschodzą późno... to ic hwada..ale ja rozwary mam i też je lubię..
Oj tam ja wszytko lubię i dlatego tyle tego mam posadzone....

Julka- ja nie umiem projektować, wiesz ile rzeczy mam beznadziejenie posadzonych.. na szczęscie mam różne łopaty, wiec powoli to co nie gra poprawiam, a części nie wiem jak poprawić...
Wiem jedno i tu na szczęście w iluś miejscach tak mimo woli zrobiłam... że mam duże kępy A duże są bo jak kupowałam sadzonki to one takie malutkie były i stwierdzałąm tego nawet widać nie będzie wiec wezmę od razu 5, 10, 7, 12.... Jak posadziłam to się rozrosło, zagęsciło, trzeba było przesadzić rzadziej... czyli obok coś wyeksmitować, by rozsadzić to co jest.. i tak mimo woli... to wyszło dobrze. Chociaż niechcący...
A ile roślin zmarnowałam przez głupotę..ho, ho, ho.... ale za to jaki bagaż doświadczeń.... Bezcenne

I jeszcze irysy syberyjskie sie nadają na takie stanowisko.... kwitną w maju, a potem ładne liście maja.. są też białe... zakupiłam i czekam... od kwietnia będą wysyłki
Kindzia 22:16, 02 mar 2013

Mam irysy delikatnie różowe, fioletowe i ciemnofioletowe

Tego ciemnego nie mogę znaleźć teraz

Ania jesteś niemożliwa! Przecież Ty jesteś kopalnią informacji ogrodowych!!!!!

Kindzia 22:30, 02 mar 2013

Dziś już nie mogę...padam na pysk...
Dobranoc
bociek 08:58, 03 mar 2013

O irysy syberyjskie sa swietne, kwitna pieknie choc krotko, ale liscie maja calkiem ladne jak trawy prawie. Tak, jak Ania pisze sa rowniez biale, mialam, ale mi zdechly, chyba sa delikatniejsze od fioletowych.

Kindzia, trawki mozesz spokojowo ciac
JulkAd 09:05, 03 mar 2013

A rozwar u mnie nawet w cieniu rośnie i ma się całkiem nieźle,ale że późno wschodzi i kwitnie to fakt...Kasiu, masz rację Ania to kopalnia wiedzy i do tego chętna, żeby się dzielić, miłego dnia zajrzę dopiero wieczorem,dużo gotowania mam dzisiaj..