Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "projekt"

Ogrodnik Mimo Woli cd 08:40, 29 paź 2013

Do góry
Gabriela napisał(a)

Ten murek klinkierowy Aniu był w pierwotnym projekcie naszych domów i ja go właśnie mam. Wiele razy go fotografowałam. Zajrzyj w projekt.

Wiem, że był, ale my z niego zrezygnowaliśmy .. a teraz nie tak łatwo go zrobić...
Napiszę inaczej.. w budownictwie wszytko da sie zrobić, ale zawsze jest kwestia ZA ILE? No i to za ile to ból
Ogrodnik Mimo Woli cd 23:32, 28 paź 2013

Do góry
asc napisał(a)
A i o takim murku też dziś do eMusia mówiłam....
Dzięki Madżen... bo każda rada jest nawagę złota i do przemyślenia.. zwłaszcza dla mnie bo j lubię kokoszkować .... a swoich pomysłów sama się boję

Ten murek klinkierowy Aniu był w pierwotnym projekcie naszych domów i ja go właśnie mam. Wiele razy go fotografowałam. Zajrzyj w projekt.
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 21:07, 28 paź 2013

Do góry
Marzenko, moja rodzina stwierdziła że ja to już połowę domu zakopałam w ogrodzie, nie dziwię się, że projekt ogrodu, powstawał wraz z fundamentami, chciałaś go mieć w swoich ramionach i masz
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 20:29, 28 paź 2013

Do góry
malgorzata_szewczyk napisał(a)
Czerwone kokzrdy? Ale fajny pomysł .

Gdy nadchodzą święta lubię czerwień

asc napisał(a)
Czerwone kokardy zawiązuje sie po to by nikt nie zauroczył z zazdrości

Trawy mus przed opadem śneigu związać, bo potem nie ma co wiązać

Sznyty w sukience z krótkim rękawem.. i kto ci uwierzy, że to w ogrodzie sie zrobiło

Tak u Ciebie jesieni nie widać..

Ania muszę wiązać kokardki bo ciągle ktos na mnie urok rzuca, jak nie urok to sraczka...

Enya73 napisał(a)
Marzenko, będę nudna jak Ci powiem, że Twój ogród o każdej porze roku zachwyca. Podobają mi się też nowe poduchy na kanapie w salonie. Ja też postawiłam w tym roku na niebieski, powoli zmieniam ten nudny beż i brąz na coś bardziej wyrazistego. Potrzebuję koloru również w domku

A pomysł z czerwonymi kokardkami wart opatentowania Będę zgapiać

Pozdrawiam serdecznie

Anitko gdy się robi żólto-brązowo w ogrodzie potrzebuję koloru w domu. Niebieski musi być soczysty

ewa004 napisał(a)
Ufff nadrobiłam Marzenko Ty litości nie masz
Ale ogród wymiata ,donice cudowne i ten pomarańcz ..kurcze czemu ja kupiłam białe chryzantemy

Ewo zawsze możesz biale zanieść na cmentarz a do domu kupic pomarańczowe
Za chwile będziemy wszystko przystrajać na czerwono.

Rench napisał(a)
To ja muszę nabyć tę najnowszą magnolię,doedukuję się

Ja też

Kamajla napisał(a)
Ale masz pięknie! Byłam już u Ciebie wcześniej "po cichaczu", ale ta jesień mnie urzekła, zwłaszcza, że pomarańcz lubię (chociaż u mnie na razie panuję wewnątrz).

Ciesze się, że się ujawniłaś

bold text
Agania napisał(a)
Marzenko teraz wiążesz czerwone kokardy, a za rok będziesz wiązała złotymi łańcuszkami Wnętrze masz odjechane możesz zerkać na ogód przez cały rok, ja nie mogłabym tak wysiedzieć, musiałabym być na non stopie na ogrodzie

Aganiu przeszklenia w domu od podlogi po dach i ogród zimowy to było kryterium wyboru projektu domu. Bez ogrodu i zieleni nie mogłabym żyć. Projekt ogrodu powstał w momencie wylania fundamentów

Gabrysia_ napisał(a)
A moje trawki jeszcze nie powiązane

Gabrysiu a jest co wiazać po wiatrach? U mnie wczoraj meble po ogrodzie fruwaly....

kwiatholandii napisał(a)
Fajny pomysł z tymi trawami Świeżo to wygląda, no i wnetrza ładne pokazujesz Milego wieczorku

Moniko ja bardzo lubię moje bambusy i będę je pokazywać

makkasia napisał(a)
Marzenko..lajtowej niedzieli nadal ci życzę, Donice świetne...a żywopłotem grabowym jestem zachwycona, Zywopłotu sobie nie posadzę ale graba chociaż jednego tak
ściskam
Myślę o krokusach

Posadź chociaż jednego graba do krzyżowania lub formowania w bonsai

Margarete napisał(a)

Dobre, dobre.... mój syn juz co prawda sie powolutku sam urządza......więc wydając na ogród kase nie odbieram mu od ust........... ale ja tej wiosny planowałam zakup nowego roweru dla siebie i równocześnie zaczęłam działania ogrodowe........ i roweru nie kupiłam przec cały ten czas....... za to mysłe że razem z ziemia kompostową, torfem, korą, nawozami i setkami roslin to juz chyba ten mój "rower" wkopałam w swój ogród...... ale jakoś mnie to nie martwi a raczej cieszy..........

Małgosiu na szczeście córka po skończeniu 18-tki zrewidowała swoje plany dot wyprowadzenia. Do czasu ukończena studiow mogę zbierać na kawalerkę

Ogrodnik Mimo Woli cd 19:23, 28 paź 2013

Do góry
Gabriela napisał(a)
Skoro bez łubudubu, to muszę napisać, że ja nie lubię kamyków na rabatach i dlatego na zdjęciach bez żwiru rabaty podobają mi się dużo bardziej. Ja bym posypała korą i posadziła jakieś płaskie zadarniacze typu barwinek.
Za to ścieżka kamienna podoba mi się bardzo, bardzo bez żadnych uwag i będzie piękna z zielonymi fugami z mchu.
A co tam będzie na rabacie frontowej nr 2, czyli tej co widać pod siatką ?

Gabrysiu, ja też nie lubię bo uważam kamienie na rabacie za niepraktyczne. I to jest pierwsze kryterium którym sie kieruję. Projekt Danusi mi robiła taki z korą, bo tak chciałam, kamyk miał być tylko do fali z bukszpanu pod poczochrańcem. Reszta kora. Zadarniacza z barwinka nie chcę, bo rozłazi sie, wchodzi na rośliny i nie majak ciąć bukszpanów. Z tego powodu go wyrzuciłam (pojechał w zeszłym roku do Irenki), bo mi zagłuszał kulki bukszpanowe.. to złe połączenie na rabacie.. Kulki wymagają cięcia i rośliny towarzyszące muszą być takie by dało sie to robić. Zmieniłam zadnie po wpisie u mnie Pawła z Zielonego Ranczo. Mam problem z psem który wchodzi i kopie w przedogródku.. z tego powodu miałam płotek i mam barierę przy tarasie. Pies nie lubi chodzić po kamykach... jak widać dziś wszedł, pokopał i uciekł.. i więcej już tam nie wszedł... czyli jest szansa, że kamyki zrobią dobrą robotę. Drugi powód to mój M. Stwierdził, że na tę rabatę nawiewane są liście.. z kamyka to on je pozbiera (sprawdzone przy oczku wodnym.. sprzątanie bezproblemowe), a z kory będziemy wybierać ręcznie. I te dwie praktyczne sprawy przeważyły, że w sobotę pojechałam i kupiłam kamień na całość. I powiem szczerze, że mi sie podoba... brakuje mi tylko jednej rzeczy (brakuje mi docięcia wszystkiego i tego by trawki sie rozrosły.ale to tak musi być, poczekam). Brakuje mi wyższego piętra... jak dla mnie jest za płasko, ale to wina moich kulek, są po prostu za niskie.. a za kulkami głupio coś dawać, bo ich nie będzie widać.. No i barierka.. z powodu psa... bo tak by ją wogle zlikwidowała.. Ale pies staruszek.. albo coś wymyślę, albo jakoś pożyjemy z barierką i z psem.. oby jak najdłużej

Na rabacie nr 2 - ma być to co jest.. czyli wsiowy ogródek..... nie angielska rabata.. po prostu kwiatowy ogród... dużo kwiatów , dużo bylin czyli to co jest, tylko muszę uporzadkować

Tak było jak jeszcze dbałam o wsiowy.... teraz tu stoi szklarnia I tak chcę znów mieć

Ogród, a najlepiej piękny ogród - jak się do tego zabrać? 20:50, 27 paź 2013

Do góry
Kamila - tak sobie myślę, że mogłabyś zajrzeć do Anetki /Ana_art/. Ona ma przed domem bardzo podobną do Ciebie rabatkę cudnie zaplanowaną. Obejrzyj i powiedz, co o tym myślisz.

Co myślisz o tym, co rozrysowała dla Ciebie Danusia? To gotowy projekt... nawet roslinki konkretne podała
Ogrodnik Mimo Woli cd 14:24, 27 paź 2013

Do góry
Danuś.. dzięki za projekt Starałam sie zrobić zgodnie z założeniami....
I trzymam kciuki za Twoja rewolucję

A dla miłośników metamorfoz...

Tak jest

A tak było....

Same wątpliwości 07:46, 27 paź 2013

Do góry
Powoli nadchodzi czas aby zacząć planowanie nowych rabatek jak się za to zabrać?teoretycznie wiem PROJEKT i to jest problem.Teren o różnych poziomach budynki których nie można przestawić(a szkoda) i jak się dopasować i stworzyć jedną całość?
Ogród hortensjowo brzoskwiniowy 10:38, 26 paź 2013

Do góry
Muszę zrobić projekt tej rabaty dlatego dziś chodzę z kartka i rysuję. musze nanieść wszystko na papier i może mi ktoś pomoże znaleźć rośliny które będą dobrze czuły się u mnie a ja razem z nimi.

wstawiam taki przykładowy obraz, który tak prędko namalowałam, żeby pokazać jak moje oczy to widzą.
Lewa strona - w rogu -mam posadzone hortensje bukietowe, które zaznaczają narożnik i za nim potrzebuję coś wyższego żółtego i bordowego. To jest strona południowa, ale rabata jest pod brabantami , a tam słoneczko nie dociera aż w takiej ilości i jest dość wilgotno.

Rabaty więc chciałabym wypełnić rododendronami, funkiami, żurawkami, nie wiem jeszcze czym?

Pomysł na ogród 15:17, 24 paź 2013

Do góry
Witaj Skula,
trafiłam na Twój wątek przypadkiem, ale kojarzę Twoje zdjęcia z innego (budowlanego) forum. Ja dopiero będę "startować" z ogrodem. Miałam zacząć w tym roku, ale wszystko się przesunęło z przyczyn niezależnych ode mnie. Ja też mam zamiar zrobić inny ogród niż większość forumowiczów tzn. nie w stylu "ogrodowiskowym" i również pisałam w próżnię (od dłuższego czasu wcale - z powodu chronicznego braku czasu), ale.... zaglądam na Ogrodowisko, ponieważ zawsze można znaleźć coś inspirującego, co może się przydać w moim ogrodzie. Zazwyczaj można znaleźć kogoś kto ma ogród w podobnym stylu i go pooglądać, zapytać o rośliny i warunki uprawy i wytrzymałość (dotyczy to zwłaszcza "rarytasów").
Danusia wykonując ogrody na zlecenie wypracowała sobie listę "żelaznych" roślin, które są efektowne, zimozielone i wytrzymują polskie zimy i przez to wypracowała sobie swój własny styl. Większość forumowiczów prawdopodobnie nie ma zbyt dużego doświadczenia ogrodowego (sama jestem najlepszym przykładem), dlatego korzysta z doświadczenia Danusi i przejmuje rady oraz listę roślin. Lepiej skorzystać z czyjegoś doświadczenia niż wyrzucić masę pieniędzy "w ziemię" i zrobić sobie chaos w ogrodzie
Dlatego być może większość ogrodów jest właśnie w stylu "ogrodowiskowym"
Jest na forum parę leśnych ogrodów i są naprawdę piękne. Masz sosny więc może poszukaj w tym kierunku.
Ja na pewno już wiem, że jeszcze będę zmieniać swój projekt. Dzięki Danusi i Ogrodowisku rozważam żywopłot cisowy, który jest wg mnie super reprezentacyjny, albo z choiny kanadyjskiej. Wszędzie wokoło są thuje Szmaragd lub Brabant. Jeśli jednak thuja, to może odmiana Aureospicata.
W każdym bądź razie na pewno trzeba zrobić sobie projekt
Dużo osób ogląda, ale nie zostawia po sobie śladu...
Wąska rabata przed domem 11:52, 24 paź 2013

Do góry
Przy ścianie posadź coś kolumnowego, tak jak pisałaś poprzednio. Będzie ładnie !
Kieruj się bardziej swoją intuicją niż sugestiami uczestników forum. W końcu to Ty wiesz , co ci się najbardziej podoba. A intuicja często podpowiada dobre rozwiązania Projekt musi być Twój. A my co najwyżej tylko coś doradzimy.
Pozdrawiam.
A jak już zrobisz, to pokaż koniecznie
Ogród w skali mikro :) 20:30, 22 paź 2013

Do góry
Bea napisał(a)
Projekt niczego sobie, ale gdzie są cisy. To będzie bez cisów?

Beatko ... Cisy są w tle .... Nigdzie ich nie eksmitowałam i nie zamierzam... Myślę ,że będą ładnym tłem..hhmmmm????

Ale już jakoś tego w garden puzzlach nie zaznaczyłam , gapa

Gosieńko... Mam nadzieję ,że Twoja troska tez już została zaspokojona
Ogród w skali mikro :) 20:25, 22 paź 2013

Do góry
Bea napisał(a)

No właśnie też miałam się o nie pytać
Ogród w skali mikro :) 20:09, 22 paź 2013

Do góry

Mój chaos leśny, czyli pomoc potrzebna 12:58, 22 paź 2013

Do góry
Nati Na razie wpadłam w depresję i nie wiem, co robić Np. przed domem, o tu:

wymarzyłam sobie kiedyś taką rabatę: http://www.zielonyogrodek.pl/images/media2/1882Schowek-4.jpg ale za nic nie jestem w stanie zrobić czegoś podobnego... Wyszedł mi miszmasz totalny. Danusia zrobiła mi fajny projekt tego miejsca, tylko nie ma w nim różanecznika, którego bardzo bym chciała zostawić gdzie już rośnie, no i są tam cyprysiki, które na bank mi przemarzną (wszystkim w okolicy przemarzają). I podobno moje wymarzone jałowce za parę lat będą brzydkie i do wywalenia... Teraz będę przemyśliwać i bić się z myślami, co mi pewnie zajmie z pół roku jak nie więcej...

No to się wyżaliłam
Zagospodarowanie działki 12:57, 22 paź 2013

Do góry
Mały projekt jak to miało by wyglądać:

Ogród w Puszczykowie 12:56, 22 paź 2013

Do góry
Wklej projekt tutaj, tutaj jest ciągłość Twojego ogrodu, nie ma potrzeby tworzyć nowego w projektowaniu Pozdrawiam i postaram się pomóc
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 09:06, 22 paź 2013

Do góry
Danusiu Bardzo dziękuję Bardzo ciekawa i barwna rabata wyszła Muszę jeszcze wszystko przemyśleć i przeanalizować, również cenowo, bo mnie Skula nastraszył, że zbankrutuję , ale projekt wygląda bardzo fajnie. Bardzo chciałam dać tam jałowce, aby klimat był taki bardziej leśny, i wyobraziłam sobie gąszcz jałowców pośrednich i wyrastające z nich (myślałam o formach drzewkowych) hortensje. Więc na dole jałowce a na górze hortensje na nóżkach, plus w tle pod ścianą jeden wyższy jałowiec kolumnowy między hortensjami i duży różanecznik. Ale jakoś mi to wszystko nie szło
Mój 4 arowy azyl... 20:43, 21 paź 2013

Do góry
ewsyg napisał(a)
Basiu, czy córka sama projektowała nasadzenia, czy korzystała z pomocy projektanta zieleni ?

Byłam dzisiaj na działce, ale nie było ani jednego grzybka. Trochę to dziwne, wilgoć jest i dość ciepło.

Nasadzenia są wg pierwszego, niezbyt udanego, projektu. Właściwy projekt leży już trzy lata i nie może doczekać się realizacji.

Ewo, grzyby będą niedługo, w okolicy nowiu
Ogrodnik Mimo Woli cd 19:51, 21 paź 2013

Do góry
Danuś... projekt jest świetny.. do niego nie mam najmniejszych zastrzeżeń Ładnie łączy dwie rabaty i nie jest monotonny Ekran z cisa i fala z bukszpanu super

Denerwuje mnie bałagan... ale przed chwilą zapowiedziałam eMusiowi, że zabieram chłopaków z pracy do domu i maja mi ułożyć ścieżkę.. bo będę zachowywać sie jak 200% zołza...

Ogrodzenie zrobię z prętów z jakimś zakończeniem np w kształcie kuli i połączę linka nierdzewną.. to na czas egzystencji mojego psa na tym padole ziemskim ... bo tego ogrodzenia nie strawię dłużej ni 3 dni..

Ten patyk to kołek trzymający klona Drummondi... tu go widać

Denerwuje mnei ta tandetna barierka przy tarasie.. niestety innej nie da sie zrobić, bo fachowiec tak mi układał taras, ze to co zgubił w wymiarze nadsztukował styropianem i czym sie da.. wiec od góry nie można niczego osadzić... myślę czy nie pasowałyby tu jakieś donice ustawione na tarasie..
np tego typu.... obrazek pożyczyłam ze sklepu All4home .. kolor do pomyślenia.. ale może byłoby to lepsze niz ta barierka... okropna jest... tandetna i wnerwiającą.. ale siedząc na ławce można na nią nogi wrzucić... ale to za mało jako plus by została.

Czy bukszpany mam głębiej zakopać???? Czy w przyszłości tak je formować???

Kulkę z cisa jak i ekran z cisa przytnę już wiosną.. bukszpany też przytnę wiosną.. teraz sie boje by nie padły... to wytrzymam...

Trawki urosną... jak sie nie sprawdzą te Carex dolichostachya 'Gold Fountains' to wymienię na Evergold.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies