Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "projekt"

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 06:48, 04 paź 2013

Do góry
Rench napisał(a)
Irenko,nowy domek budujesz,wyczytałam
Będzie serial Pokażesz projekt ?

Pokaże, jak juz będzie, na razie takie przyziemne formalności, od mapek trzeba zacząć
Krążkowe chwastowisko 23:05, 03 paź 2013

Do góry
iza_1611 napisał(a)
Witaj Tosiu,
jestem u Ciebie po raz pierwszy i pewnie nie ostatni

Ja również jestem na etapie projektowania i tworzenia ogrodu.
Sądzę, że jako jak napisałaś weekendowa ogrodniczka to możesz być zadowolona z efektów

Trzymam kciuki!

Nie ukrywam, że ściągnęłam od Ciebie projekt jaki przesłała Ci Danusia,
dla mnie rewelacją jest projekt nr 1, dlatego, że ja mam posadzone po siadce tuje barband

Witaj Izu

Ja też mam tuje tyle że smaragdy. Też chyba najbardziej odpowida mi projekt pierwszy, chociaż w każdym z nich jest jakieś rozwiązanie, które chicłabym przekopiować do siebie

Pozdrawiam

Muszę Cię nawiedzić i zobaczyć jak Twoje projekty
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 20:08, 03 paź 2013

Do góry
Olut dziękuje bardzo za wow

Mathildis troszkę jestem A nazwy nie pamiętam, projekt gdzieś przepadł Jak znajdę to odpowiem u Ciebie.

Kondziu przed chwilą pokazywałam mojemu eMowi twoje metamorfozy i było jedne wielkie Wow Ale i zapewnienie, że i u nas tak będzie. Bo my też wszystko sami robimy a jak wiadomo potrzeba czasu
Krążkowe chwastowisko 18:59, 03 paź 2013

Do góry
Witaj Tosiu,
jestem u Ciebie po raz pierwszy i pewnie nie ostatni

Ja również jestem na etapie projektowania i tworzenia ogrodu.
Sądzę, że jako jak napisałaś weekendowa ogrodniczka to możesz być zadowolona z efektów

Trzymam kciuki!

Nie ukrywam, że ściągnęłam od Ciebie projekt jaki przesłała Ci Danusia,
dla mnie rewelacją jest projekt nr 1, dlatego, że ja mam posadzone po siadce tuje barband
Kondziowy Ogród :) 09:35, 03 paź 2013

Do góry
Sebek napisał(a)

No to mnie powaliło najbardziej - wyszło świetnie Czy to jeszcze część z projektu czy własny pomysł ?
Danusia mi zrobiła projekt wokół domu a to od gapiłem z projektu Danusi
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 23:23, 02 paź 2013

Do góry
Irenko,nowy domek budujesz,wyczytałam
Będzie serial Pokażesz projekt ?
Jurajski Ogród 11:09, 02 paź 2013

Do góry
A mnie te betonowe wariacje sie podobały, niezła alternatywa dla naturalnego kamienia
a co do b.d., ogród nie ucierpi, pare roslin przeniosę, zlikwiduja kojec dla psów, no ale mus gdzieś nowy zrobić; natomiast na otwartej przestrzeni, która zostawiona na kiedyś....ewentualna budowę, jakby dzieci chciały, juz ogród zniszczą, chociaz M. mówi, że są małe koparki i takie rozwiązania, że nie trzeba wjazdów betoniarek i wylewek
w pierwszym momencie miało byc tu budowani, w lewo od kulek, w kierunku domku letniego

a będzie na garażu, czyli podniesiony poziom, lepsze widoki, na pewno będzie super projekt, a my mamy kilka lat na spokojna realizację
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 08:45, 01 paź 2013

Do góry
Łukaszu, nie pisz proszę, że moje zdanie to krytyka !
Nawet nie przyszło mi to na myśl, żeby krytycznie po prostu "wsadziłam" się z moją radą, a z rady nie zawsze trzeba korzystać

A u siostry Ty nie czekaj (pisałeś, że dużo czasu) tylko projekt "maluj"
Wszystkiego naj... w nowym roku szkolnym
Ogród przy lesie początek 2012/2013 20:43, 30 wrz 2013

Do góry
JoannA napisał(a)

Renatko, gratuluję dzieciakom takich skcesów! Możecie byc bardzo dumni, dobrze jak dzieci mają zainteresowania i rozwijaja się w tym kierunku.
Trzymam kciuki za wygrany projekt na plac zabaw, to byłby pełen sukces.
A o zdrowie zadbaj koniecznie bo pracy w ogrodzie teraz sporo. Ja dzisiaj zaczęłam w końcu sadzić ceblowe, ale dzień za krótki, jak wracam z pracy to zostaje mi na ogród 1-2 godzin, szkoda że dzień taki krótki.
Pozdrawiam serdecznie

Asiu ,dzięki ,sukces był jeden ,jeśli chodzi o medal ,najmłodszy zdobył srebro kolejny raz, startowało 8 chłopców w jego kategorii wiekowej .Imprezka duża półpolski kajakarzy było .Starszy syn i córa mieli gorzej ,bo startowało po 13 zawodników z tym ,że walczyli z rok starszymi od siebie np ,córa jest z 16.12.2000 a większość dziewczynek z 1999 przy tamtych dziewczynach moja córa to dziewczynka.

Wczoraj ,było głosowanie ,stresujemy się jak diabli ,frekwencja podobno dużo jak na dzielnicę podobno 1800 osób ,w tym tyg powinniśmy coś wiedzieć.
Też sadzę i sadzę ha ha tylko non stop coś dokupuję ,szczególnie tulipany .
pozdrawiam
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 19:38, 30 wrz 2013

Do góry
Skomentuje to po całości
Kolekcjonuje żurawki i nie mam innego wyjścia, aby je posadzić. Oczywiście bardzo podobają mi się plamy żurawek i też bym chciał gdzieś takie zrobić, ale przy obecnej ilości musiałbym mieć ponad tysiąc roślinek co jest nierealne. U mnie kolorowe obrzeża z żurawek ciągną się metrami ta ze zjdęcia w całości ma 20mb. W przyszłości to i tak raczej nie będzie mój ogród, bo chce mieć swój bardzo minimalistyczny i bardzo stonowany kolorystycznie,a gdzieś w zakątku za wysokim żywopłotem schowaną kolekcje innych ulubionych roślin. Zdaje sobie sprawe, że tak kolorowe zestawienia wielu osobom się nie podobają i miałem w tym roku nawet chęci to zmieniać, ale ochłonąłem i spojrzałem na to realnie..... mam przekopac cały ogród i wyrzucić więcej niż połowe roślin, żeby rabaty były bardziej 'spokojne' i czekać kolejne 2-3 lata zanim zbiorę nowe rośliny. Na chwile obecną mi to odpowiada i tak zostawie mimo, że nie jest to do końca mój gust i jestem wielkim zwolennikiem minimalizmu. Podoba mi sie mnóstwo roślin i najlepiej chciałbym mieć wszystkie. Ogrodowisko mimo wszystko pozwoliło mi ostudzić zapał i trzymam się już tylko kilku roślin, ale chcąc nie chcąc ciągle jest 'pstrokato'. Poszaleć będę mógł u siostry w ogrodzie gdzię będą królowały tylko 3 kolory i możliwe, że będzie też robiony projekt, ale na to jeszcze trzeba poczekać.
Muszę się też trzymać najważniejszej rzeczy, wszystko robie sam i za swoje nikt się do tego nie wtrąca i nawet nie chce się wtrącać.
Co do miejsca na rabacie, w rzeczywistości jest go więcej niż na zdjęciu, ale jestem specjalistą w nieodpowiednim i zbyt gęstym sadzeniu . Niestety nie mam prównania bo baaardzo mało widziałem, a porządnie zaprojektowane ogrody to tylko na zdjęciach, które nigdy nie oddają wielkości ogrodu, głebokości rabat itd. Nawet hortensji limelight w większym krzewie nie widziałem więc nie mam porównania, zawsze mogę wszystko przesadzić.
Tosiu, konstruktywna krytyka i nawet ta mniej konstruktywna o ile szczera to jedna z cech, które najbradziej cenie w ludziach. Miałem jedną pasje w życiu, w której przez ciągłe chwalenie i pocieszanie w niepowodzeniach musiałem zakończyć i pożegnać się z marzeniami bo nie miało to sensu, a nikt nie chciał powiedzieć w czym tkwił problem.
Czyli żadnych obaw, zły nie jestem.
Dzisiaj poadziłem kilka roślin na tej rabacie i dalej mam tam miejsce (doktorat w upychaniu) nie będę pokazywał bo nie ma żadnych efektów. Zobaczymy co w przyszłym roku z tego wyjdzie.
To się rozpisałem........
W Gąszczu u Tess 11:11, 29 wrz 2013

Do góry
Przedogródek już wcześniej przeszedł częściowe zmiany.

Przesadziłam runiankę do tyłu, dosadziłam żurawkę Earth Angel, którą musiałam podzielić, bo opuchlaki zżarły jej korzenie. Ale nie wiem, czy nie zamienić jej na bergenię. Jakoś mi nie pasuje - wydaje mi się, że za dużo tu kolorów. Co poradzicie?

Nie ma już też kulek bukszpanowych - wcale nie powinnam ich tu sadzić, bo ani projekt Danusi ich nie przewidywał, ani nie pasowały do cisów. Chciałam zamienić stożek na kulę, jak było w projekcie Danusi - bo jednak Dana radzi najlepiej - ale eM oprotestował Bardzo mu się podoba stożek w tym miejscu.
Poczekam

Acha, te kwiatostany czosnków Szuberta zostały wsadzone na niby, na próbę. Planuję tu posadzić Szuberty. Jak sądzicie, czy to dobry pomysł?

Wieczorkiem zajrzę do Was, teraz muszę lecieć. Miłego dnia dla wszystkich
Marzenie o... 17:19, 26 wrz 2013

Do góry
Kasiu, projekt mistrzowski i ogród cudowny.Zrobiliście z mężem kawał dobrej pracy. Mogłabyś zdradzić mi w jakich szkółkach robisz zakupy? Zwłaszcza te kulki cisowe na pniu.
Moja codzienność - ogród Oli 16:29, 26 wrz 2013

Do góry
Ola wkleiłam u siebie obiecany projekt
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 22:05, 25 wrz 2013

Do góry
malkul napisał(a)
A potem miałam cudnych gości, urocza blondyneczka i przytsojny mąż blondyneczki
tzn. Anita - Enya73 ze slicznym usmiechem

Nawet moje ciacho im smakowało tak sie cieszę
Niestety nie posiedzili zbyt długo a szkoda bo "gęby" nam się nie zamykały.
Bardzo fajnie ludzie. musze sie wprosic latem na kawkę

Oczywiście przywiozła roslinki. Juz wsadzone ma się rozumieć, Uzupełniłam dziury na rabatach tam gdzie czekały na brakujące jarznianki.
Juz pieknie podzielone , wystarczyło posadzić.

I runiankę swoją dla mnie wykopała tez juz posadziłam na razie w mojej poczekalni bo rabata nie gotowa.

Kochana Anitko - bardzo dziękuję za odwiedziny, sliczny usmiech oraz roslinki
CMOK CMOK CMOK dla Was

Gosiu, nam też było naprawdę miło poznać Ciebie osobiście i Twoją uroczą rodzinkę . Ciacho prima sort Musisz podzielić się przepisem No i faktycznie nie nagadałyśmy się, ale lepiej niedosyt, niż przesyt
Fajnie, że tak mnie pozytywnie odbierasz Ja nigdy o sobie tak dobrze nie myślałam. Blondyneczka z ładnym uśmiechem No, no.... Miło połechtałaś moje ego. A mój mąż to już całkiem poczuł się dowartościowany

Masz taki piękny, nowoczesny dom. Mój mąż teraz żałuje, że takiego sobie nie wybudowaliśmy. Świetny projekt i super wykonanie Już jak byliśmy u Marzenki, to stwierdziliśmy zgodnie, że gdybyśmy budowali kolejny dom, to tylko taki nowoczesny. Tylko ja mam skłonność do gadżeciarstwa i nie wiem, czy byłabym konsekwentna. U mnie panuje taki nowoczesny eklektyzm Lubię nowoczesne, dizajnerskie przedmioty, meble, lampy, ale też kocham przedmioty z duszą i historią
Podobnie jest w moim ogrodzie. Z jednej strony podświetlane donice i srebrne kule, a z drugiej hortensjowy zakątek ze stylizowanymi na Fermob meblami Ale w sumie jakoś to się ze sobą łączy, w dziwny sposób

Dzięki projektowi Magnolii i własnej cieżkiej pracy, też stworzysz piękny ogród. Już teraz widzę ten potencjał i jak pięknie będzie, jak te trawy Ci się rozrosną Fantastycznie, że Twój mąż ma złote rączki, ale niech uważa na paluszki

Mam nadzieję, że moje roślinki z serca podarowane przyjmą się dobrze w Twoim ogrodzie
Zaproszenie masz otwarte, kiedy będziesz miała wolną sobotę czy niedzielę, to daj znać, a na pewno się jakoś zgramy czasowo Będę grzała Ci miejsce w hortensjowym

A teraz kochana, leć się wygrzewać w słonku. I odpocznij sobie Buziaczki
Zielono mi - czyli zielone płuca czarnego Śląska 21:50, 25 wrz 2013

Do góry
malkul napisał(a)
Anitko - przelazłam podziekowac Ci za wszystko!
Za odwiedziny, za twój usmiech sliczny i za roslinki.
Juz wszystko posadzone i obiecuję że będę dbała jak Pani Natura przykazała
Posyłam całuski i raz jeszcz ebardzo Ci dziękuję
Nie mysl jednak że cię tam nie napadnę i nie usadzę kiedyś dupki na Twoich krzesłkach przy hortensjowym zakątku!
On mnie woła

Gosiu, nam też było naprawdę miło poznać Ciebie osobiście i Twoją uroczą rodzinkę
Fajnie, że tak mnie pozytywnie odbierasz Ja nigdy o sobie tak dobrze nie myślałam. Blondyneczka z ładnym uśmiechem No, no.... Miło połechtałaś moje ego

Masz taki piękny, nowoczesny dom. Mój mąż teraz żałuje, że takiego sobie nie wybudowaliśmy. Świetny projekt i super wykonanie Już jak byliśmy u Marzenki, to stwierdziliśmy zgodnie, że gdybyśmy budowali kolejny dom, to tylko taki nowoczesny. Tylko ja mam skłonność do gadżeciarstwa i nie wiem, czy byłabym konsekwentna. U mnie panuje taki nowoczesny eklektyzm Lubię nowoczesne, dizajnerskie przedmioty, meble, lampy, ale też kocham przedmioty z duszą i historią
Podobnie jest w moim ogrodzie. Z jednej strony podświetlane donice i srebrne kule, a z drugiej hortensjowy zakątek ze stylizowanymi na Fermob meblami Ale w sumie jakoś to się ze sobą łączy, w dziwny sposób

Dzięki projektowi Magnolii i własnej cieżkiej pracy, też stworzysz piękny ogród. Już teraz widzę ten potencjał i jak pięknie będzie, jak te trawy Ci się rozrosną Fantastycznie, że Twój mąż ma złote rączki, ale niech uważa na paluszki

Mam nadzieję, że moje roślinki z serca podarowane przyjmą się dobrze w Twoim ogrodzie
Zaproszenie masz otwarte, kiedy będziesz miała wolną sobotę czy niedzielę, to daj znać, a na pewno się jakoś zgramy czasowo Będę grzała Ci miejsce w hortensjowym

A teraz kochana, leć się wygrzewać w słonku Buziaczki
Mój ogród z psem:-) 18:45, 25 wrz 2013

Do góry
c.d. ....ogród moich letniskowych sąsiadów. Muszę przyznać że jak na ogród na działce letniskowej jest bardzo przemyslany, zadbany i atrakcyjny o każdej porze roku. Zazdroszcze im zwłaszcza wrzosów)

a to takie podczas psaceru.

widok na Kazimierz Dolny

a to mój projekt mini skweru podczas Par(king) Day)
Pilny ogród Moni 12:17, 25 wrz 2013

Do góry
Niestety jak na razie nie widzę zainteresowania moim wątkiem więc spróbuję Was zachęcić, bo bardzo mi zależy na waszym zdaniu Jak już wiecie nagle spadło na mnie projektowanie i wykonywanie mojego przydomowego ogródka. Wpadłam wtedy w wir szukania odpowiednich roślinek. Po zrobieniu sobie wody z mózgu stwierdziłam, że trzeba pytać się mądrzejszych dlatego zwracam się do Was. Zapraszam do mojego ogródka Jest teraz w fatalnym stanie, ale mam nadzieję, że jeszcze coś z niego będzie
Ma on 12 arów, dużą część zajmuje dom, garaże oraz budynek gospodarczy. Praktycznie cały ogród znajduje się przed domem, a za nim tylko malutki pasek zieleni (tak niestety teraz wyszło po zmianie nawierzchni, ale musi być funkcjonalnie). Mam dwa pieski na działce, które są sporym problemem, ale planujemy dla nich kojec, żeby miały kawałek tylko swojego świata w którym mogą robić co chcą. Reszta działki jest do zagospodarowania. Pokażę Wam projekt i zdjęcia żeby było łatwiej się zorientować

Oczywiście gapcia nie zrobiła oznaczeń, ale postaram się Wam wszystko po kolei opisać.
Projekt jest zrobiony w skali 1:100, dom ma wymiary 10x10 więc możecie sobie wyobrazić wielkość reszty elementów.
Na dole projektu jest brama wjazdowa z ulicy, (ze wszystkich innych stron mam sąsiadów tak dodałam, bo ta kostka przy innych granicach może wyglądać jak wjazd, ale nim nie jest).
W górnym lewym rogu rośnie czereśnia, po jej lewej stronie czarne porzeczki, a u góry jeżyna. Te dwie zielone kólki po prawej stronie czereśni to bukszpany, a brązowe to studnia i trzepak.
Po lewej strony bramy rosną trzy bliżej niezidentyfikowane iglaste drzewka. powyżej nich dwie morele i brzoskwinia.
Patrząc na prawo przed domem od góry po samej siatce rośnie świerk, leszczyna, brzoza, forsycja i trochę odstająca morela.
To na środku to pigwowiec i hortensja.
Tyle tylko przeżyło moją współpracę z panem od koparki Resztę roślinek mam w głowie (niestety nie całą resztę, ale mam nadzieję, że mi pomożecie
Aneczkowe marzenia 23:14, 24 wrz 2013

Do góry
Aneczko, widzę, że projekt masz już gotowy . Uzyskasz efekt taki jaki chciałaś, każdy spojrzy innym okiem i coś ci podpowie, decydować będziesz sama
Czy jeszcze teraz jesienią chcesz jakieś kopania, nasadzenia robić, czy to raczej prace na wiosnę a teraz tylko planowanie? Czym myślisz wypełniać rabaty?
Aneczkowe marzenia 21:32, 24 wrz 2013

Do góry
Fajny projekt ale nad słupem trzeba dobrze sie zastanowic bo jest akurat na wysokości tarasu a wiec bardzo widoczny.Przynajmniej do wysokości wzroku trzeba go czymś zasłonic lub obsadzic.Pozdrawiam .
Ogród w Wienheim 08:19, 24 wrz 2013

Do góry
Podczas moich licznych podróży po ogrodach Europy zawitałam do małego, zabytkowego miasteczka Weinheim.

Miasto jest urocze, a na dodatek nieopodal starówki znajduje się niesamowity park. Pełna nazwa tego miejsca mnie osłabia: Schau- und Sichtungsgarten Hermannshof ( nie jestem niemieckojęzyczna niestety i nawet nie próbuję zapamiętać tej nazwy) To, co zobaczyłam w środku, zrobiło na mnie jeszcze większe wrażenie.
To placówka naukowa, doświadczalny ogród z 2500 różnych bylin, testujący przystosowanie nowych roślin do warunków klimatycznych zachodnich Niemiec, tworzący nowe kompozycje roślinne oraz projekty rabat "samoobsługowych".

Hermannshof to klasycystyczna rezydencja niemieckich przemysłowców o 200 letniej tradycji. Z tamych czasów pochodzi zachwycający mamutowiec, sekwoja, cedr i inne wspaniałości.

Sam budynek jest skromny i co mnie zadziwiło nowy projekt ogrodu, w reprezentacyjnym miejscu przed budynkiem, umiejscowił rabatę preriową! W Polsce chyba żaden konserwator zabytków nie zgodziłby się na takie rozwiązanie. Park był przeprojektowywany kilkukrotnie, ostatnio w latach 80-tych.

Początek nie powala na kolana, ale potem oczom zwiedzających ukazuje się ... bylinowa orgia

Niestety jakość zdjęć nie jest najlepsza. Tuż przed podróżą skradziono mi aparat, musiałam szybko kupić nowy i po raz pierwszy trzymałam go w ręce. Do tego byłam tak podekscytowana mnogością roślin i ich niesamowitym skomponowaniem, że nie zauważałam ( !!! ) często włączającej się lampy błyskowej. A na dodatek co chwilę padała mżawka
Trudno. I tak wyszłam z parku z tysiącem zdjęć.
c.d.n. oczywiście
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies