Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowa przygoda Łukasza :)

Ogrodowa przygoda Łukasza :)

Syla 22:48, 29 wrz 2013

Luki napisał(a)
I kolejna godzina zastanawiania co z tym kawałkiem ziemi zrobić i wiem jedno, że znowu upacham tam wszytsko co mi się podoba, ehh. Ile hortensji? 1, 2 czy 3 mam takie małe badylki bo innych nie było, a zawsze moge wykopać jak za bardzo się rozrośnie. Miskanty, rozplenice..... no nie mam pomysłu i znowu wyjdzie kiczowato jak na każdej mojej rabacie

Mam taką kulke bukszpanową na rogu,

może tutaj

na tym pierwszym obrazku , to tylko jeden gatunek się zmieści ..... może hortensje .... jak najbardziej trzy patyczki ..... ja również kiedyś nabyłam takie małe i sadziłam po trzy bliziutko siebie ......

a nie myślałeś nad poszerzeniem rabat ? wiem , że to się wiąże z przekładaniem kostki .....
Syla 22:49, 29 wrz 2013

a jeśli chodzi o drzewko to może śliwa pissardi ??? nie jest droga
Luki 09:02, 30 wrz 2013

Dzięki Syla o śliwie nie myślałem, a jest u mnie dostępna, pojadę zobaczyć jak wyglądają na żywo
Czyli tak jak myślałem sadzę 3 hortensje, przed trawy z żurawkami i nic więcej, rozplenice myśle, że będą odpowiednie
Gdybym tylko mógł to wszystkie rabaty bym poszerzył, ale moja działka ma zaledwie 15m szerokości a obok biegnie podjazd do garażu (trawiasty) w przyszłym roku będą u mnie kopać kanalizacje i po tym rodzice chcą wybrukować podjazd, a ja powiększe przy okazji rabaty Taki mam chytry plan
malgorzata_s... 11:23, 30 wrz 2013

Plan chytry. Rodzicom powiedz że mniej kostki trzeba jak rabaty szersze będą . Pozdrawiam.
Syla 16:56, 30 wrz 2013

aaaaaaale .... horti i rozplenice w tym malusim miejscu ???
atena35 17:34, 30 wrz 2013

Luki napisał(a)
I kolejna godzina zastanawiania co z tym kawałkiem ziemi zrobić i wiem jedno, że znowu upacham tam wszytsko co mi się podoba, ehh. Ile hortensji? 1, 2 czy 3 mam takie małe badylki bo innych nie było, a zawsze moge wykopać jak za bardzo się rozrośnie. Miskanty, rozplenice..... no nie mam pomysłu i znowu wyjdzie kiczowato jak na każdej mojej rabacie

Mam taką kulke bukszpanową na rogu,

może tutaj

Lukaszu, patrzę się na te zdjęcia i myślę, że jesteś za surowy dla siebie i bardzo niecierpliwy
Ja bym zrobiła tak: Miskanty do tyłu, hortensje do przodu.
I jeszcze jedna sprawa, której nauczyłam się na ogrodowisku:
Otóż:
Masz piękne żurawki, posadź obok siebie kilka w jednym rodzaju, to spowoduje wrażenie "zakończenia" rabatki.
Moim zdaniem to właśnie żurawki (każda inna) powodują wrażenie misz - maszu i ciągłego niedokończenia. Każda osobno jest śliczna, ale razem tego nie widać.

pozdrawiam cieplutko, piszę z obawą, mam nadzieję, że Cię nie urażę

Syla 18:06, 30 wrz 2013

Tosiu , Łukasz czeka na sadzonki i zostawi sobie jeden kolor a resztą nas obdzieli

Tak po prawdzie to Tosia ma rację ....ale jesteś królem Żurawek i jeśli Ci się podoba to zostaw ....
Luki 19:38, 30 wrz 2013

Skomentuje to po całości
Kolekcjonuje żurawki i nie mam innego wyjścia, aby je posadzić. Oczywiście bardzo podobają mi się plamy żurawek i też bym chciał gdzieś takie zrobić, ale przy obecnej ilości musiałbym mieć ponad tysiąc roślinek co jest nierealne. U mnie kolorowe obrzeża z żurawek ciągną się metrami ta ze zjdęcia w całości ma 20mb. W przyszłości to i tak raczej nie będzie mój ogród, bo chce mieć swój bardzo minimalistyczny i bardzo stonowany kolorystycznie,a gdzieś w zakątku za wysokim żywopłotem schowaną kolekcje innych ulubionych roślin. Zdaje sobie sprawe, że tak kolorowe zestawienia wielu osobom się nie podobają i miałem w tym roku nawet chęci to zmieniać, ale ochłonąłem i spojrzałem na to realnie..... mam przekopac cały ogród i wyrzucić więcej niż połowe roślin, żeby rabaty były bardziej 'spokojne' i czekać kolejne 2-3 lata zanim zbiorę nowe rośliny. Na chwile obecną mi to odpowiada i tak zostawie mimo, że nie jest to do końca mój gust i jestem wielkim zwolennikiem minimalizmu. Podoba mi sie mnóstwo roślin i najlepiej chciałbym mieć wszystkie. Ogrodowisko mimo wszystko pozwoliło mi ostudzić zapał i trzymam się już tylko kilku roślin, ale chcąc nie chcąc ciągle jest 'pstrokato'. Poszaleć będę mógł u siostry w ogrodzie gdzię będą królowały tylko 3 kolory i możliwe, że będzie też robiony projekt, ale na to jeszcze trzeba poczekać.
Muszę się też trzymać najważniejszej rzeczy, wszystko robie sam i za swoje nikt się do tego nie wtrąca i nawet nie chce się wtrącać.
Co do miejsca na rabacie, w rzeczywistości jest go więcej niż na zdjęciu, ale jestem specjalistą w nieodpowiednim i zbyt gęstym sadzeniu . Niestety nie mam prównania bo baaardzo mało widziałem, a porządnie zaprojektowane ogrody to tylko na zdjęciach, które nigdy nie oddają wielkości ogrodu, głebokości rabat itd. Nawet hortensji limelight w większym krzewie nie widziałem więc nie mam porównania, zawsze mogę wszystko przesadzić.
Tosiu, konstruktywna krytyka i nawet ta mniej konstruktywna o ile szczera to jedna z cech, które najbradziej cenie w ludziach. Miałem jedną pasje w życiu, w której przez ciągłe chwalenie i pocieszanie w niepowodzeniach musiałem zakończyć i pożegnać się z marzeniami bo nie miało to sensu, a nikt nie chciał powiedzieć w czym tkwił problem.
Czyli żadnych obaw, zły nie jestem.
Dzisiaj poadziłem kilka roślin na tej rabacie i dalej mam tam miejsce (doktorat w upychaniu) nie będę pokazywał bo nie ma żadnych efektów. Zobaczymy co w przyszłym roku z tego wyjdzie.
To się rozpisałem........
malgorzata_s... 19:47, 30 wrz 2013

Luki z całego serca życzę Ci wymarzonego minimalistycznego ogrodu. Bardzo mi się takie ogrody podobają u kogoś.Niestety minimalizm nie leży w moim charakterze i Twoja kolorowa fala żurawkowa to nadal moja miłość. Upychanie na rabatach znam ze swojego podwórka. Pozdrawiam
atena35 19:51, 30 wrz 2013

O widzisz, post po poście
w jednym "uporządkuj" żurwki
w następnym "śliczna fala żurawkowa"
Wybrać musisz sam Ty tu rządzisz