Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

To tu- to tam- łopatkę mam ! 17:41, 23 paź 2017

Do góry
No posłuchał
Popatrzył, zamyślił się chwilę i stwierdził że jak zostawi parę to chałupa się zmieści. Sądziłam że mnie po prostu zbył, ale jak wróciłam następnego dnia z pracy stały 3 brzozy, a wokół wielkie rumowisko sosen i innych drzew, Taki stan został do dziś bo nie ma komu sprzątnąć tego wyrębiska, ale brzozy uratowałam.
Pierwsza fotka Haniu
https://www.ogrodowisko.pl/watek/2895-ogrod-joanny-i-andrzeja-od-podstaw?page=975
Dalej w tle to już brzozy na zabudowanej działce i wycinka im nie grozi.
To tu- to tam- łopatkę mam ! 17:34, 23 paź 2017

Do góry
JoannA napisał(a)

Podobny widok na brzozy mam u siebie tuż za drogą.
Wybłagałam właściciela działki żeby chociaż parę oszczędził podczas wiosennej wycinki

I posłuchał?
To tu- to tam- łopatkę mam ! 17:30, 23 paź 2017

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Brzozowa, leśnicy traktują brzozy jak chwast. Dla mnie one mają w sobie magię. Nie wyobrażałam sobie bez nich ogrodu. Nie przeszkadza mi jesienny bałagan, który robią.

W tym jesiennym bałaganie jest właśnie urok.
Ta rabata z brzozami tak piękna, że napatrzeć się nie mogę.
Podobny widok na brzozy mam u siebie tuż za drogą.
Wybłagałam właściciela działki żeby chociaż parę oszczędził podczas wiosennej wycinki
To tu- to tam- łopatkę mam ! 17:19, 23 paź 2017

Do góry
Brzozowa, leśnicy traktują brzozy jak chwast. Dla mnie one mają w sobie magię. Nie wyobrażałam sobie bez nich ogrodu. Nie przeszkadza mi jesienny bałagan, który robią.

Ogród z wilkiem zamkn. 16:08, 23 paź 2017

Do góry
effka napisał(a)
Niech Cię.... a własnie miałam się zbierać. Kobieto przeciągu, to mi się podoba nie planoanie rysowanie tylko działanie!!!
Super wyszło, jednolicie z tyłu a rożnorako z przodu extra!!! a ja bym 2 godziny rysowała hehehehehe

Cieszę się ,że Ci się podoba ja prawie w samozachwyt wpadłam ,jak skończyłam ..... tez mi sie podoba i w końcu ta rabata jest tez porządnie przekopana ..... i mnie nie drażni już ..... przynajmniej na dziś

w 3 godzinki ją zrobiłam .... ale wieczorem rysowałam na kartce ....znaczy przede wszystkim odległości -brzozy ,Limki ,ML ..... a drobnica to spontan .... cześć została jak była ,cześć poprzenosilam .....mam tylko nadzieję ,że sie poprzyjmuje i nie padnie nic ..... chociaż to tegoroczna rabata i jeszcze nic nie było mocno ukorzenione ...... zobaczymy .....
jeszcze fotki

Ogród z wilkiem zamkn. 15:49, 23 paź 2017

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
No i bez pomocy fajnie wyszło, bardziej mi się w tej wersji podoba

Cieszę się ,że Ci sie podoba ,,,,,, jakoś tak mnie natchnęło rano jak to ma wyglądać koszt zmian ok 300 zł ( od kiedy przestałam palić ,to raz w miesiącu wydaję całą kwotę uzbieraną z niepalenia na siebie ,czyli ogród ..... kiedyś z dymem puszczałam ,a teraz na roślinki mam
Jeszcze w plecach jako tło rabaty będą cisy

Dokupione 3 brzozy ,10 trawek turzyc ,berberysy electra 5 szt .... reszta była ,tylko trochę pozmieniana
A teraz zaczynam poprawki na dole skalniaka
Tajemniczy Ogród 15:13, 23 paź 2017

Do góry
effka napisał(a)
Witam się w twoim brzozowym ogrodzie. Zacznę może od domu z bali, który mnie totalnie zachwycił!!! Jest niesamowity, tworzy taki bajkowy klimat i ogród musi być też bajkowy, z klimatem, broń boże nowoczesny. Brzozy to już mega baza, która wyznacza styl ogrodu. Idziesz w dobrym kierunku. Fajnie, że nie chcesz popularnych szmaragdów, (które de facto będę miała u siebie ale mój ogród to talnie inna bajka).
PRzeczytałam wszystko i jak coś mi wpadnie do głowy zacznę pisac konkretniej, choć jestem początkującym ogrodnikiem, więc za dużo nie doradzę.
Kocham połączenia miskantów z hotensjami, żurawki, funkie, berberysy kolumnowe, śliwy wiśniowe no i właśnie brzozy. Widze że większośc tych roślin masz lub będziesz miała
Trzymam kciuki i podziwiam za czwóreczkę łobuzów!!![/quote

Witam serdecznie, no właśnie dlatego tak główkuję nad tym moim ogrodem, żeby pasował do tego mojego drewniaka Jakoś z domem idzie mi łatwiej, hehe Zapraszam do zglądania!
Tu ma być ogród :) 14:51, 23 paź 2017

Do góry
Właśnie tę wersję już widziałam
Próbowałam doszukac się aktualnych zdjęć, ale już wiem, dlaczego nie znalazlam

Też planuję u siebie brzozy, swietnie wyglądają takie gaiki. Przyznam, ze trochę ceny tych doorenbosów mnie stopują, ale którąś sztukę na pewno zakupię. A podasz ile płaciłaś za swoje? Mooże masz lepsze źródło?
Tu ma być ogród :) 14:18, 23 paź 2017

Do góry
szemusia napisał(a)

Pojawiłam się i ja w tym pięknym ogrodzie

Trafiłam za brzozami i wsiąknęłam...
CZy dobrze widzę na tych fotkach pnie doorenbosów? A mogłabys pokazać jak ta rabata wygląda w całości?

Przedpłocie z trawami boooskie

To miło mi Cię powitać, Beatko

Tak to pnie Doorenbosów - dziś mam tylko jedną fotkę, troszkę z daleka, ale obiecałam jeszcze Iwonce, że pomierzę i obfotografuję tą rabatę, postaram się jutro - pojutrze wrzucić troszkę zbliżeń.

Generalnie unikam w tym roku fotografowania tej rabaty, bo na wiosnę dosadziłam tam 3 brzozy, powiększyłam znacznie, a nasadzenia uzupełniałam do samej jesieni, ciągle nie rozłożyliśmy tam jeszcze nawadniania, co za tym idzie nie ma kory, roślinki malutkie no i dlatego zdjęć nie robię.

Rabatę w pierwotnej wersji pokazywałam niedawno, z tydzień temu.

Ogród z wilkiem zamkn. 14:15, 23 paź 2017

Do góry
effka napisał(a)
Tak myślę i myślę i ja zrobiłabym hortensja, ML, hortensja, ML, hortensja,ML na przemian przez całą długość a w pierwszym rzędzie na długości wrzosy.
Jutro postaram się to narysować. Jaką je śr szerokość rabaty? Długość 16 m?

Nie rysuj już pozmieniałam

Tak to wyszło
1-Jest miejsce zostawione na cisy
2-Brzozy ,co 2,5m
3- na zmianę ML i Limki
4. Turzyca
5 misz masz ..... wrzosy ,trawy ,cebule ,
Ukojenie 12:05, 23 paź 2017

Do góry
Kasya napisał(a)
a gdzie te brzozy chcesz sadzic ?
tylko koniecznie nizsze, nie polecam zwyklych w ogrodku

Mam taki widok z okna:

W rogu bym chciala - przed tym co juz tam rosnie /jakis dziki klon, lilak, tuje/
Generalnie to na razie teren psa

Klona nie da wyciac sasiad, lilakow ja
Sasiad kocha brzozy wiec nie beda mu przeszkadzac.
Tajemniczy Ogród 11:45, 23 paź 2017

Do góry
Witam się w twoim brzozowym ogrodzie. Zacznę może od domu z bali, który mnie totalnie zachwycił!!! Jest niesamowity, tworzy taki bajkowy klimat i ogród musi być też bajkowy, z klimatem, broń boże nowoczesny. Brzozy to już mega baza, która wyznacza styl ogrodu. Idziesz w dobrym kierunku. Fajnie, że nie chcesz popularnych szmaragdów, (które de facto będę miała u siebie ale mój ogród to talnie inna bajka).
PRzeczytałam wszystko i jak coś mi wpadnie do głowy zacznę pisac konkretniej, choć jestem początkującym ogrodnikiem, więc za dużo nie doradzę.
Kocham połączenia miskantów z hotensjami, żurawki, funkie, berberysy kolumnowe, śliwy wiśniowe no i właśnie brzozy. Widze że większośc tych roślin masz lub będziesz miała
Trzymam kciuki i podziwiam za czwóreczkę łobuzów!!!
Ukojenie 07:14, 23 paź 2017

Do góry
a gdzie te brzozy chcesz sadzic ?
tylko koniecznie nizsze, nie polecam zwyklych w ogrodku
Ogród z wilkiem zamkn. 20:47, 22 paź 2017

Do góry
Magleska napisał(a)

Ale się napisałam i mi wcięło ......
Wiec w skrócie .....mam zamówione tanie cisy ze szkółki ( sprzątanie magazynu )
Wiec muszę tam w tej rabacie zrobic im miejsce.... rozpierduche zaczęłam choć nie planowałam

Taki jest początkowy plan
Od siatki jako tło
1. Cisy ................ czy np 10 szt cisy ,5 choiny kanadyjskie i znowu 10 cisy , 5 choiny ??
Rabata ma 16 metrów długości ,szerokość ok 2,80 ,.....mogę poszerzyć jak trzeba

Tu powoli widać zmiany
2. Brzozy dorenbos co 2,5 metra
3. I tu nie wiem
Limki na przemian z ML przez całość ,czy np. 5limek z ML ?...później cześć wrzosowa trawiasta i znowu 5 limek ....i znowu wrzosowa

4. Nie wiem ( są tam jeżówki przy limkach i Ice Dance ) ....... kulki ,trawy ,szwarc ,mydło i powidło

Pomożesz pomysleć .....może jeszcze któraś z dziewczyn mi pomoże ogarnąć ten haos

Z serbowej jestem zadowolona ,z umbrowej tez ..... a tu jest za dużo

Muszę sie chwilę zastanowic, jutro podczas dnia coś pokombinuję
Ogród z wilkiem zamkn. 20:45, 22 paź 2017

Do góry
Tu jeszcze raz cała ta rabata ( brzozowa od dziś

I jeszcze raz pomocy
Od płotu
1. Cisy ......lub cisy i choiny ??
2. Brzozy
3 Limki z ML przez całość ,czy cześć Limki ..... cześć wrzosy z trawami ,znowu Limki ,znowu wrzOsy ??
4 .?????
Pomysły i głosy miłe widziane
Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie 20:26, 22 paź 2017

Do góry
Wy tu kupujecie jakieś super ekstra drzewka a ja czaruję eM żeby zwykłe brzozy zasadzić (no może nie zwykłe tylko jakieś niższe) bo w końcu miejsce im znalazłam
jakoś nie potrafię sobie na razie wyobrazić, że też takie rarytasy jak Wy będę kiedyś wybierać

Macham!
Ogród z wilkiem zamkn. 20:16, 22 paź 2017

Do góry
Johanka77 napisał(a)
Madzia, przed tymi limkami to ewidentnie rozplenice japońskie Hammeln się proszą. One spokojnie wypełnią tę przestrzeń, a o tej porze roku zrobią całą robotę. Limki będą dla nich świetnym tłem

No i jeśli lubisz wersję klasyczną, to kilka rozchodników pomiędzy.

Ale się napisałam i mi wcięło ......
Wiec w skrócie .....mam zamówione tanie cisy ze szkółki ( sprzątanie magazynu )
Wiec muszę tam w tej rabacie zrobic im miejsce.... rozpierduche zaczęłam choć nie planowałam

Taki jest początkowy plan
Od siatki jako tło
1. Cisy ................ czy np 10 szt cisy ,5 choiny kanadyjskie i znowu 10 cisy , 5 choiny ??
Rabata ma 16 metrów długości ,szerokość ok 2,80 ,.....mogę poszerzyć jak trzeba

Tu powoli widać zmiany
2. Brzozy dorenbos co 2,5 metra
3. I tu nie wiem
Limki na przemian z ML przez całość ,czy np. 5limek z ML ?...później cześć wrzosowa trawiasta i znowu 5 limek ....i znowu wrzosowa

4. Nie wiem ( są tam jeżówki przy limkach i Ice Dance ) ....... kulki ,trawy ,szwarc ,mydło i powidło

Pomożesz pomysleć .....może jeszcze któraś z dziewczyn mi pomoże ogarnąć ten haos

Z serbowej jestem zadowolona ,z umbrowej tez ..... a tu jest za dużo
Typografia ogrodu 18:56, 22 paź 2017

Do góry
Luki napisał(a)
Nie wiesz jak by mi się teraz przydał wykonawca na Twoje pergole ale to nie temat na forum.

"Pole" trzcinnikowe wygląda genialnie, a te brzozy na końcu... no cudo.

Co do ważności ogrodu to też oczy otwieram trzeba wszystko jakoś wypośrodkować przecież

Mi tez by sie przydal a Ty czasem nie spawacz?
Polempiekjie Dziekuje
Ja to chyba do Waszego poziomu zakrecenia ogrodem nie doszłam i na wypośrodkowaniu jestem
Mirkowy ogród (początki) 18:25, 22 paź 2017

Do góry
Te sosny i brzozy idealnie zgrały się z otoczeniem Mirko.
Jeśli mogę podpowiedzieć to ja bym tam dosadziła Sporobolus heterolepis i rudbekie albo jeżówki.
Sporobolus to gatunek typowo preriowy, który najpiękniej prezentuje się sadzony w grupach. Wówczas tworzy lekkie, zwiewne poduchy pięknie wyglądające zarówno jako nasadzenia jednogatunkowe jak i w połączeniu z innymi roślinami o bardziej sztywnym pokroju.
Ze względu na swoje preriowe pochodzenie lubi duże ilości słońca oraz dobrze zdrenowaną, przepuszczalną glebę, która latem powinna być średnio wilgotna, a nawet okresowo przesuszona.
W związku z tym że brzozy jak tu już pisano to "pijaki" wymienione przeze mnie rośliny świetnie sobie poradzą.
I jeszcze wrzosy by mi tam pasowały, ale czy nie będzie zbyt płasko.
Typografia ogrodu 16:04, 22 paź 2017

Do góry
Nie wiesz jak by mi się teraz przydał wykonawca na Twoje pergole ale to nie temat na forum.

"Pole" trzcinnikowe wygląda genialnie, a te brzozy na końcu... no cudo.

Co do ważności ogrodu to też oczy otwieram trzeba wszystko jakoś wypośrodkować przecież
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies