Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Tu ma być ogród :)

Tu ma być ogród :)

Krakus 13:01, 03 lis 2017

MirellaB napisał(a)

Z pigwy robię dodatek do herbaty. Na więcej witaminy niż cytryna. Kroje w cieniutkie plasterki zasypuję cukrem i do słoika. Puści sok i do herbatki pigwę razem z sokiem.

podziwiam że Ci się chce tak kroić bo to twardy owoc...
ja tylko dobrze myję i na pół lub ćwiartkę (nawet z peskami) i do słoika + cukier i na słoneczny parapet

nie pasteryzowałem nigdy więc trzeba trzymać w lodówce bo może spleśnieć..

z pigwy to tez polecam nalewkę bo też ciekawy smak ma
lindsay80 18:07, 04 lis 2017

alis napisał(a)
Edytko, u mnie też sporo do posadzenia jeszcze, pogoda nie pozwala póki co
Brzozową masz przecudną!

Dziś było pięknie, ale u mnie bardzo mokro, zostawiłam sobie na jutro sadzenie tulipanów - może trochę się osuszy, a dziś było sprzątanie liści i chyba ostatnie koszenie trawnika.
lindsay80 18:12, 04 lis 2017

Zana napisał(a)
Ja posadziłam w tym roku żółtozielone i fioletowe tulipany, ciekawe czy zgrają się kwitnieniem.

Brzozowa po powiększeniu zapowiada się suuuper. Zresztą już teraz jest do pozazdroszczenia. Mam coraz większą ochotę na te brzozy.

Ciekawe zestawienie, lubię takie nieoczywiste łączenie kolorów - jak wyjdzie fajnie to w przyszłym roku zgapię.
Dostałam w nagrodę żółtozielone tulipany Formosa i Golden Artist, ale w tym roku posadziłam je same ze sobą
lindsay80 18:15, 04 lis 2017

Monia81 napisał(a)
Pogoda niestety nas nie rozpieszcza, u mnie też cebulki jeszcze nie wszystkie w ziemi... ale podobno jutro ma być pogoda to może pokończymy połączenie berberysów i perovskich bardzo ciekawe buziol

Na razie mrozów nie zapowiadają, damy radę

Dziś było super, słoneczko i ciepełko, aż przyjemnie było spędzić ten dzień w ogrodzie.
To połączenie perovskiej i berberysów to nie jest moje odkrycie, gdzieś podpatrzyłam, będzie fajnie
Kasya 18:16, 04 lis 2017

jutro tez ma byc tak pieknie
lindsay80 18:21, 04 lis 2017

MirellaB napisał(a)
Twoja brzozowa zachwyca mnie nieustannie zawsze - wiesz o tym

Z pigwy robię dodatek do herbaty. Na więcej witaminy niż cytryna. Kroje w cieniutkie plasterki zasypuję cukrem i do słoika. Puści sok i do herbatki pigwę razem z sokiem.

Podziwiam Cię za wykopywanie cebul. Robiłam jak zwykle zmiany na rabatach, ale nie chciało mi się wykopywać, cebule spisałam na straty.

Sesleria bardzo ładna. Czy to jesienna? Moja Haufleriana wstrętna. Czekam na odpowiedni czas, żeby się jej pozbyć - no nie podoba mi się, a taka była zachwalana na O.

Wiem, mam nadzieję, że to się nie zmieni z tymi nowymi nasadzeniami

W zeszłym roku te tulipany sadziłam 16 listopada, miałam ich sporo a pora już była późna więc kopałam dołek rydlem i wrzucałam jak leci - było im tam stanowczo za ciasno, bo leżały jeden przy drugim, ale wiedziałam, że rabata do zmian i wykopywać je będę - to wykopywanie nawet nie było takie straszne.

Haufleriana też jakoś najmniej mi ze wszystkich seslerii podeszła i najmarniej teraz u mnie wygląda.
lindsay80 18:23, 04 lis 2017

MirellaB napisał(a)
Cebulowych jeszcze nie posadziłam. Kilka paczek Quenów mi zgniło.
Miałam nie kupować, a wyszło ok.400 sztuk.
Trochę poszalałam z czosnkami, zaczynam z nimi przygodę. Dotychczas miałam tylko główkowate.
Zastanawiam się czy zdążę posadzić czy je wydać. W weekend ma być ładna pogoda

No co Ty, sadź, urosną na pewno!

Ja poszalałam i z tulipanami i z czosnkami
lindsay80 18:29, 04 lis 2017

Krakus napisał(a)

podziwiam że Ci się chce tak kroić bo to twardy owoc...
ja tylko dobrze myję i na pół lub ćwiartkę (nawet z peskami) i do słoika + cukier i na słoneczny parapet

nie pasteryzowałem nigdy więc trzeba trzymać w lodówce bo może spleśnieć..

z pigwy to tez polecam nalewkę bo też ciekawy smak ma

Pierwszy raz miałam do czynienia z pigwowcem i rzeczywiście obieranie go można przekląć, spędziłam nad tym chyba z 8 h i nabawiłam się odcisków na palcach od noża ale narobiłam 2 rodzaje przepysznych dżemików, nalewkę, sok do herbaty i jeszcze pestkówkę, także nic się nie zmarnowało
lindsay80 18:36, 04 lis 2017

Kasya napisał(a)
jutro tez ma byc tak pieknie

No właśnie i nie tylko jutro, a do piątku.

Pogoda się przyda, bo my jeszcze działamy, eM w końcu za ogrodzenie małego fragmentu działki się zabrał, może jutro skończy, oby, bo na przeciwko mamy pole kukurydzy i stada dzików dosłownie grasują obok naszego domu, tylko patrzeć, jak wtargną na podwórko.
lindsay80 19:02, 04 lis 2017

Wykorzystałam dzisiejsze słoneczko i fakt, że ogród w nim jeszcze fajnie wygląda.

Trudno uwierzyć, że to listopadowe fotki.