Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ 07:35, 13 wrz 2022

Do góry
Miał rosnąć ze 2 lata w donicy, ale od jesieni już korzenie zdąrzyły mu wychodzć dołem, poszedł do ziemi. Oby przyszłe lato nie było zbyt suche, ani zbyt mokre...

Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ 07:34, 13 wrz 2022

Do góry

Sweet suzanne marnie wygląda, bardzo marnie.
Wymarzyłam sobie wrzosowisko 07:33, 13 wrz 2022

Do góry
Też uległam cebulowej pokusie, ale u mnie skromnie, raptem 107 cebul. Muszę na własnej skórze przetestować, czy nie pomylone jakby pomyłki z hortensjami było mi mało
Tym Candy Prince dokupię do towarzystwa Purple Prince i dam je w przedogródku.

Jeżówka w hakonce zbiera się do kwitnienia. Kiedy lepiej je rozdzielić? Teraz czy wiosną?

Bez po posadzeniu zrzucił liście. Nowe łapią ciemny kolor.

Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ 07:32, 13 wrz 2022

Do góry
Hortensjowo 07:16, 13 wrz 2022

Do góry
Sabinka mam plafon podpbny do lampy mr 1. On ma 3 żarówki a mimo to świeci tak sobie. Gdyby był jedyny to mialabym ciemno.

Światłp przebija górą.
Może w formie wiszącej ma żyłkach oswieci salon lepiej bo ładna to jest bardzo.

Ogródek u livii 00:22, 13 wrz 2022

Do góry
Chyba nic nie będzie z tego rozmnażania. Na gałązkach w wazonie najpierw pojawiły się takie jakby pajęczynki, a potem gąsienice:

To gałązki ze starego rozchodnika, który rośnie w lesie, ale tam nic mu nie dolega. Już kiedyś tak miałam, że ucięłam u koleżanki bukiet i też tak się skończyło...

Tylko czemu rośliny-matki są zdrowe?
Zacisze Alicji 23:08, 12 wrz 2022

Do góry
Alija napisał(a)
Ostatnie jesienne róże.

Alu, różowe piękności z tych róż. Piękne są, delikatne. Taki kolor uwielbiam. Ale rudbekie też zachwycają. To chyba jesienne kwiaty.
Mam nadzieję, że ze stawem jest lepiej. U nas popadało w piątek. Jak u Was?
April podbija las... 22:33, 12 wrz 2022

Do góry
April napisał(a)

Przywrotnik dwa tygodnie temu potraktowałam kosiarką. Teraz odrasta świeżutki i zielony

Przepiękny ten Twój las, nie mogę się napatrzeć.
Przywrotnik pięknie odrasta... ale, że kosiarką???
Róże Davida Austina 22:30, 12 wrz 2022

Do góry
Dzień dobry moje gura od róż (to chyba poprawna forma liczby mnogiej od "guru"). Podziwiam Waszą wiedzę na temat róż. Ja jeszcze błądzę jak we mgle w kwestii róż.
Potrzebuję waszej porady w kwestii doboru róż.
Chciałabym posadzić do mojego ogrodu te cuda, ale gubię się w ich doborze. Kolory, kolory. Kompletnie brak mi w tej materii wyobraźni, bo i moja wiedza, jak w rzeczywistości będzie wyglądała dana róża jest zerową.
Zacznę od miejsca - średnio zacienione, bo zacieniają je rosnące w pobliżu świerki (niestety brak pełnego słońca).
Mam ładny krzak hortensji Vanille fraise, obsadzony z przodu, aby uniknąć widoku gołych łodyg rozchodnikiem Herbsfreude. Jestem poza domem, więc w celu wizualizacji kolorów wrzucam zdjęcia nie swojego aktorstwa.
Obok tej hortensji marzy mi się kompozycja z róż, którą chciałabym dobrać zarówno kolorystycznie, jak i stosownie do miejsca posadzenia.
Czytałam, że w zacienionym miejscu poradzi sobie Auscat, ale w początkowej fazie kwiaty hortensji Vanille fraise są też białe, więc pomiędzy nimi, lub pomiędzy nimi, ale w drugim planie może jakaś róża pnąca, ale nie mam na nią pomysłu.
Czy pasowała by pnąca Eden? A może inna w mocnym kolorze? A może poruszać się tylko pomiędzy bielą, a delikatnym różem, a tylko dorzucić coś fioletowego z bylin?
Auscat

Eden

Jako, że Auscat to wyższa róża, to po drugiej stronie hortensji chciałbym posadzić niższą - różę rabatową i znowu czarna magia. Jaki kolor będzie pasował?
Dalej iść w delikatne róże? Może Kurfurstin Sophie?

Ogród z zegarem 22:25, 12 wrz 2022

Do góry
Agatorek napisał(a)
Ostatnio judaszowce na topie

Wybarwienia moich (wolę wiosenne i późnojesienne )

I skrócone przez Venus , żyją, więc się nie pozbywam

Mam jeszcze dwa w doniczkach do posadzenia

Piękne te judaszowce, jakoś nigdy o nich nie myślałam, ale oglądając u Ciebie, zaczynają mi się coraz bardziej podobać. Tylko u mnie krucho z miejscem.
W ogóle to tak się u Ciebie już robi coraz gęściej.
No i znowu nowa rabata....podziwiam.
Jak z niczego stworzyć przytulny zakątek 22:25, 12 wrz 2022

Do góry
aciaz1000 napisał(a)
To są zebrane robale z malutkiego kawałka

Zrób eksperyment przykryj czarną folią ok 2 M2 trawnika i zostaw na dwa dni. Rankiem zobacz czy masz pędraki pod folią. Tak robią na polach golfowych w Anglii

Druga metoda zerwij na polach wrotycz zrób gnojówkę i opryskaj ten niby trawnik. Możesz kupić też wrotycz suszony w aptece lub zielarskim. 30 g namocz w litrze wody i następnego dnia wieczorem opryskaj niby trawnik. Przecedź do 10 litrów wody i pryskaj.
Zresztą przeczytaj w necie o tym wrotyczu.
Sałatka pokrzywowa 22:15, 12 wrz 2022

Do góry
Mgduska napisał(a)
Nic mi nie świta. Najbliżej jej do Orange Passion, ale nie mam żadnych skojarzeń z tą nazwą. Wrzucę jeszcze wcześniejsze zdjęcia, zbliżenia kwiatów, które są w różnych fazach rozwoju. Zaczyna skromnie, później się wypiętrza.

Płatki kwiatowe ma jak Carrot Cake albo Meditation Orange
Ptasi gaj 22:09, 12 wrz 2022

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
CD

Zawilec ma 1,5 wysokisci

Elu, pięknie u Ciebie, trawy wspaniałe, masz chyba wszystkie gatunki.
Podziwiam zawilce, pięknie Ci kwitną. Bardzo je lubię i zawsze czekam na ich kwitnienie. Niestety w tym roku z powodu suszy są strasznie marne, trochę je podlewałam, ale chyba zbyt późno, bo zakwitł tylko jeden. Trudno, będę podziwiać u Ciebie.
Sałatka pokrzywowa 22:01, 12 wrz 2022

Do góry
Nic mi nie świta. Najbliżej jej do Orange Passion, ale nie mam żadnych skojarzeń z tą nazwą. Wrzucę jeszcze wcześniejsze zdjęcia, zbliżenia kwiatów, które są w różnych fazach rozwoju. Zaczyna skromnie, później się wypiętrza.

Ogród Basi 21:45, 12 wrz 2022

Do góry
basia3012 napisał(a)

Basiu, wspaniale się prezentuje ten szpaler hortensji, super.
Jak zawsze podziwiam Twój uporządkowany, wypieszczony ogród o każdej porze roku.
Zauważyłam, że kwitnie eukomis w doniczce. Ja w ubiegłym roku wsadziłam do gruntu i zapomniałam o nim. Wyobraź sobie, że jakoś przetrwał zimę i o dziwo zakwitł. Byłam tym bardzo zdziwiona i ucieszona, to chyba dowód na ocieplenie klimatu.
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 21:44, 12 wrz 2022

Do góry
Kordina napisał(a)

Cudowne ujęcie Sylwio

Dzięki
Nowa trawa z rolki - pielęgnacja, porada 21:39, 12 wrz 2022

Do góry
Ok, mamy wrzesień, skosiłem niżej. Dokładnie na 45 mm. Miałem dzisiaj drugie koszenie na tej wysokości w odstępie 6 dni. Na 1 zdjęciu widać skoszony pasek, duża różnica estetyczna. Teraz wiem, że nic z tym nie zrobię. Tydzień temu po skoszeniu zastosowałem nawóz jesienny, powtórzę na początku października. Generalnie trawa jest bardzo gęsta, a moja kosiarka elektryczna nie wyrabia przy koszeniu 45mm i pewnie dlatego przy niższym koszeniu widać przesychanie. Czy coś mogę teraz więcej zrobić i od czego zacząć na wiosnę, aby przy 45mm trawa była zielona, a nie żółta jak na polu ? (trawnik z rolki około 3 miesiące). Generalnie zmniejszyłem teraz ilość podlewania. Z góry dziękuję za porady.

Ogród w dolinie 21:36, 12 wrz 2022

Do góry
Roocika napisał(a)

Asiu, coś jakby buszowato się zrobiło , jest pięknie.
Zakupy super, zawsze cieszą. Masz dużo miejsca na sadzenie i tego zazdroszczę.
Mój ogrodowy pamiętnik 21:29, 12 wrz 2022

Do góry
Nowa12 napisał(a)
Rozchodniki i wrzosy teraz ich czas.

Rewelacja ❤️U mnie wrzosy nie chcą rosnąć. Mam kilka ale takie biedy że aż żal. Za to wrzośce mam ogromne .
Połowa działki - czyli mam powoli dość część II 21:26, 12 wrz 2022

Do góry
zawitka napisał(a)
Mirka ----- To jest ta nowość Pastelgrenn-----u mnie jest pierwszy rok. Niska całoćc ma ładny pokrój nie pokłada się .Już zaglądałam co zrobić żeby zrobić odkład ale mi się gałązka ułamała.

Halinko, też w tym roku kupiłam te hortensje na początku sierpnia, na razie rosną ładnie pomimo niesprzyjającej pogody.
Zobaczymy co pokażą za rok.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies