Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pachnący różami, malowany bylinami

Pachnący różami, malowany bylinami

Makao 20:03, 15 maj 2023

Jestem. Trochę szkoda mi tak ściąć mocno tą moją LO. Muszę to przemyśleć. Ona latem tak ładnie mi kwitnie.
Cięłaś te róże w tym sezonie, tak?
vita 20:11, 15 maj 2023

Tak, nieproszonych gości zwykle mamy w nadmiarze Jak duże owocki ma agrest i truskawki, dolało trochę u Ciebie?
Prawda z cięciem róż, lubią je. Ale sześćdziesiąt odmian, czy to aby nie przesada? Śmieję się
ewsyg 20:30, 15 maj 2023

Joku napisał(a)
Aleja różana - jak to pięknie się czyta. A jak rozkwitnie to dopiero będzie szał i zapach.
Mam też kilka takich rachitycznych róż, nie chciało mi się ich wykopać więc wegetują dalej. W przyszłym roku też je zetnę do zera.

Jolu, ja bym je cięła w tym roku, zdążą odbić i zdrewnieć przed zimą.
Z utęsknieniem czekam na róże. Niektóre mają już fajne pączusie.
ewsyg 20:50, 15 maj 2023

sylwia_slomczewska napisał(a)
U mnie ze ślimakami to samo, walczę bo mi hosty już wpierniczają do warzywnika też się zaprosiły. Ale na razie jest ich znacznie mniej niż w poprzednich latach. Niskie iryski dopiero odkrywam

Sylwia, mam wrażenie, ze u mnie jest ich więcej niż rok temu. Dorosłam wreszcie do tego, żeby zrobić pułapki piwne. Mnie tymi niskimi iryskami zaraziła koleżanka i polubiłam je.

ewsyg 20:51, 15 maj 2023

anpi napisał(a)
Kosy u mnie też pomieszkują i zakładają rodziny w domkach. I rozgrzebują korę, na trawnik, na kostkę Ale cóż wybaczam im za ten śpiew i pewnie oczyszczanie ogrodu z nieporządanego robactwa

U mnie jest dużo dżdżownic i często widzę je w ich dziobach, niestety
ewsyg 20:56, 15 maj 2023

Makao napisał(a)
Jestem. Trochę szkoda mi tak ściąć mocno tą moją LO. Muszę to przemyśleć. Ona latem tak ładnie mi kwitnie.
Cięłaś te róże w tym sezonie, tak?

Tak Aniu, cięłam w tym roku. Przemyśl. Mnie już denerwowały te brzydkie krzewy. Myślę, że zakwitną w tym roku. Ta większa to Eden Rose i widzę, że ma już pączki kwiatowe. Oczywiście będzie dużo niższa niż powinna być, ale kwiaty będą. Ta niższa to Flower Circus, ciekawe czy zakwitnie ? Cięłam więcej róż, ale dla przykładu pokazałam te dwie.
ewsyg 21:02, 15 maj 2023

vita napisał(a)
Tak, nieproszonych gości zwykle mamy w nadmiarze Jak duże owocki ma agrest i truskawki, dolało trochę u Ciebie?
Prawda z cięciem róż, lubią je. Ale sześćdziesiąt odmian, czy to aby nie przesada? Śmieję się

Dolało i to sporo. Ślimary się cieszą i pokazują swoją siłę.
Truskawkę kupiłam już z owocami. To jest ta wisząca i posadziłam ja do donicy. Ciekawi mnie, czy będzie miała smaczne owoce? Jeżeli tak, to chyba zacznę je tak hodować. Z tą sześćdziesiątką to samo tak wyszło, jestem zaskoczona
Alija 21:22, 15 maj 2023

ewsyg napisał(a)

Zaczynają kukliki

Ewa, ależ śliczne kukliki, takie delikatne, ostatnio jestem ich fanką.
U mnie w ogrodzie też mam kosy, bardzo je lubię obserwować, kiedy tak przemykają pod drzewami.
Z żółtym dziobem to pan kos, pani kosowa jest jaśniejsza, taka bardziej brązowa i nie ma takiego kolorowego dziobka.
Zazwyczaj pan kos koncertuje, kiedy żona siedzi na jajkach, pewnie umila jej czas.
vita 21:34, 15 maj 2023

ewsyg napisał(a)
Dolało i to sporo. Ślimary się cieszą i pokazują swoją siłę.
Truskawkę kupiłam już z owocami. To jest ta wisząca i posadziłam ja do donicy. Ciekawi mnie, czy będzie miała smaczne owoce? Jeżeli tak, to chyba zacznę je tak hodować. Z tą sześćdziesiątką to samo tak wyszło, jestem zaskoczona

U mnie wszystkie beczki na deszczówkę się przelewają, zrobiłam spore zapasy wody.
To są truskawki powtarzające? Ja od lat szukam swojej, każdy ma chyba jakieś sentymenty smakowe?
Ciekawe, czy te zaspokoją Twoje oczekiwania?

ewsyg 22:56, 15 maj 2023

Alija napisał(a)

Ewa, ależ śliczne kukliki, takie delikatne, ostatnio jestem ich fanką.
U mnie w ogrodzie też mam kosy, bardzo je lubię obserwować, kiedy tak przemykają pod drzewami.
Z żółtym dziobem to pan kos, pani kosowa jest jaśniejsza, taka bardziej brązowa i nie ma takiego kolorowego dziobka.
Zazwyczaj pan kos koncertuje, kiedy żona siedzi na jajkach, pewnie umila jej czas.

Ja też polubiłam kukliki. W tym roku je dzieliłam, przyjęły się i nawet zakwitły. Kosy to bardzo fajne ptaszki. Lubię też rudziki. Kiedyś je obserwowałam i zauważyłam, że to bardzo inteligentne ptaki.