Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Doświadczalnia bylinowo-różana 2

Doświadczalnia bylinowo-różana 2

Basieksp 20:09, 15 maj 2023

Śliczne to zdjęcie i orlikowe siewki, też bardzo ładne robisz piekne zdjęcia
Kordina 21:03, 15 maj 2023

Anda napisał(a)

Poprzednich zagadek jeszcze nikt nie wygrał
Tą zagadkę wygrałaś Ty Nie wiem, skąd do mnie przywędrował, ale to chyba rzeczywiście ostropest. Zdobyłaś uznanie w oczach moich i całego Ogrodowisko Serio, dzięki za rozpoznanie

Wiesz, kwestia przypadku, gdyby kiedyś sam do mnie nie przyszedł i nie spędziłabym mnóstwa czasu na rozszyfrowanie - co to za licho, to bym nie wiedziała ale problem tkwił w "tysiącach" siewek. On podobnie jak oset wypuszcza napowietrzne nasionka i jak miałam jeden to było ok, trochę egzotyki ale na przyszły rok w zdumienie wprawiła mnie ilość nowych roślinek. Najpierw zostawiłam je z ciekawości, ale potem zrobiło się inwazyjnie, jak lądowanie Marsjan w New Jersey no i się zaczęło Radzę jak tylko zauważysz, że ma zamiar wynasionkować ściachać brutalnie kwiata.
Alija 22:57, 15 maj 2023

Anda napisał(a)
Kuklik Bell Bank

Ewo, robisz przepiękne zdjęcia.Pięknie wygląda ten kuklik, taki delikatny. Kupiłam sadzonkę tej odmiany zimą, malutka, ale ma dwa kwiatuszki.
Dorii 12:09, 16 maj 2023

Ostropest to kolczasty potwór. Kiedyś osobiście go wysiałam, lata temu i do tej pory mam sieweczki. Najbardziej mnie zdziwiła ilość ślimaków na jego bardzo kolczastych liściach.
Anda 12:54, 18 maj 2023

Waclaw napisał(a)
Poza innymi talentami masz fantastyczną umiejętność pokazywania roślin.
Wciąż zachwycam się Twoimi zdjęciami.

Dziękuję Wacku
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 12:58, 18 maj 2023

April napisał(a)

Jakie fajne, lubię ten etap. Muszę poszukać swoich ale z pewnością jeszcze nie są na tym etapie
Jak na mały ogród masz masę roślin
Piękne zdjęcia

W tym roku mieczyki bardzo się rozrosły. Opady im służą najwyraźniej. Mogłyby mieć ciut mniej liści a ciut więcej kwiatów

Mały ogród niestety, ale rabaty staram się zapełniać tak, by nie było widać ziemi. Gola ziemia to zaproszenie dla chwastów i jak dla mnie trochę nienaturalne w sezonie. W naturze gołej ziemi też nie widać. U mnie gola ziemia tylko wiosną jest widoczna i na nowo powstałej rabacie czy też częściach rabat
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 12:59, 18 maj 2023

anabuko1 napisał(a)

Ach ten piękny maj.
Uwielbiam tą jasną zieleń i żywe kolory.
No proszę już ci czosnku kwitną.
Szybciej niż u mnie.
I róże kwitnące też będziesz miała szybciej.
U mnie mniejsze pączki.

W przedogródku zawsze wszystko szybciej rośnie, bo tam ciepło, słonecznie i dość zacisznie. Latem mam tam klimat grecki wprost
Anda 13:00, 18 maj 2023

DariaB napisał(a)
Tyle małych cudów! I jeszcze znajdujesz miejsce na kolejne nabytki Kukliki są bardzo wdzięczne, sama się nimi również zachwycam. Piękne foty!

Oj, apetyt na rośliny to mam duży bardzo. Mogłabym zapełnić trzy takie ogrody
Anda 13:05, 18 maj 2023

ewsyg napisał(a)

Ewcia, zaciekawił mnie ten temat. W tym roku, pierwszy raz posadziłam róże w donicy. Czytam co piszesz i trochę mnie to zaniepokoiło. Jestem zaskoczona, larwy chrząszcza były w donicy. Byłam pewna, że one są tylko w trawnikach. Tak się zastanawiam, czy jakby do donicy wsadzić wrotycz, czy by to pomogło ?
Jakie róże masz w tych donicach ?

Też byłam zaskoczona tymi pędrakach. W podwyższonych rabatach też je mam. Ostatnio wybrałam chyba dwadzieścia sztuk przy sadzeniu pomidorów. Kosy się ucieszyły
Nie wiem, czy wrotycz pomoże, ale zaszkodzić nie zaszkodzi, więc warto próbować. Mam nadzieje, że u mnie warstwa wertikulitu pomoże.
W donicach mam Souvenir de St. Anne’s, Mustead Wood, Harlow Carr i Princess Alexandra od Kent.
Anda 14:36, 18 maj 2023

Basieksp napisał(a)

Śliczne to zdjęcie i orlikowe siewki, też bardzo ładne robisz piekne zdjęcia

Basiu, dziękuję serdecznie Cieszę się, że Ci się podobają.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies