Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 23:35, 20 kwi 2021

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)

W zeszłym roku taczkę wywiozlam na kompost. Mam coś takiego jak z czymś zrobię porządek to zaraz zaczyna być potrzebny.
W zeszłym roku ogarnęło mnie porządkowanie z lasku 5 taczek wyrwałam bluszczu zimozielonego. Przyjechałam Mirka mówi jej by się taki bluszcz przydał. Syn za 2 tygodnie przyjechał po porzsdkach mamo daj mi tego bluszczu teściowa chciała.

Wywalam fotki z aparatu. Za kilka dni ktoś pisze abym coś pokazała.

U mnie trawnik po wertykulacji dopiero dochodzi do siebie. Trawa rośnie jeszcze teraz po deszczach ciepelko przyszło.

Przywrotnik ładny jest mój to taki bójmy na żółto kwitł. Bardzo się sieje.
U mnie ledwo wychodzi.

Pozdrawiam

Czasem tak jest Elutrzeba by trąbić na prawo i lewo czy nikt nie chce Ja tak miałam z łubinami, jak poprzesadzałam z rabaty w łąkę to się chętni pojawili na siewki( znajdź w łące siewki Dobrze, że w bacówce też się nasiał to pozabierali
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 23:19, 20 kwi 2021

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Po wczorajszej lekturze i masie inspiracji zdjęciowych chyba dojrzałam do posadzenia nad rowem przywrotnika......kiedyś tak dojrzałam do traw, a potem bodziszków......

W związku z tym gdyby ktoś miał nadmiar siewek chętnie je przytulę na miejsce zalewane okresowo pomiędzy liliowce i hosty....powinno zagrać, jak myślicie?

W zeszłym roku taczkę wywiozlam na kompost. Mam coś takiego jak z czymś zrobię porządek to zaraz zaczyna być potrzebny.
W zeszłym roku ogarnęło mnie porządkowanie z lasku 5 taczek wyrwałam bluszczu zimozielonego. Przyjechałam Mirka mówi jej by się taki bluszcz przydał. Syn za 2 tygodnie przyjechał po porzsdkach mamo daj mi tego bluszczu teściowa chciała.

Wywalam fotki z aparatu. Za kilka dni ktoś pisze abym coś pokazała.

U mnie trawnik po wertykulacji dopiero dochodzi do siebie. Trawa rośnie jeszcze teraz po deszczach ciepelko przyszło.

Przywrotnik ładny jest mój to taki bójmy na żółto kwitł. Bardzo się sieje.
U mnie ledwo wychodzi.

Pozdrawiam

Zacisze Alicji 22:12, 20 kwi 2021

Do góry

Witam. Alicjo

I jak tam gaura już u ciebie wyszła u mnievbiaka już odbija. Różowa nic nie widzę. Piękna jest ale jak nie wyjdzie to dam sobie z nią spokój.

Pięknie masz już takie rozkwitu. u nas w dalszym ciągu nie za bardzo chociaż 3 dzień słonko świeci i jest ciepło. Noce muszą być ciepłe.
Może za miesiąc będzie lepiej,

Prezenty ładne magnolia ładna u mnie to wydmuchow w zeszłym roku straciłam przez mróz piękna magnolie żółta Już spora o pięknych liściach była u mnie 10 lat

POzdrawiam i zdrowia zycze

Elu! Bardzo dziękuję i pozdrawiam serdecznie!
Mam w ogrodzie dwie białe gaury, jedna nie daje znaku życia, u drugiej wydaje mi się, że widać coś zielonego, ale nie jestem pewna.
Ciekawe, czy można by ją przechować w piwnicy w doniczce przez zimę?
Szkoda Twojej magnolii, aż dziwne, że przemarzła, 10-letnia powinna być bardziej wytrzymała. Ale jeżeli na przewiewie to może tak być, moje raczej posadziłam w zacisznych miejscach.
Pozdrawiam i słoneczka i ciepełka życzę.
Słoneczny Ogród 12:35, 20 kwi 2021

Do góry

Darcia piękne poziomy. Miałam robić okrągła rabatę i teraz zastanawiam się, czy nie zrobić w prostokącie czy w prostokącie. Jak tobie się udaje taka czystość bez chwastów utrzymać. Czy będziesz czymś przysypałam?

Kurzabstopa ładnie to wygląda, ale ja nie mam cierpliwości do pielenia. Znowu zaczynają chwasty rosnąć wściec się można.

Jeszcze chciałam zapytać o klinika katsura czy szybkimi ciebie rośnie, bo dostałam w zeszłym roku w prezencie taki ok 50 cm badylek. Przezimowały.

Ela bardzo Ci dziękuję za tyle miłych słów
Lubię kanciki i lubię prostokątne rabaty, tylko dwa razy w roku wyrównuję brzegi, efekt się długo utrzymuje Ale okrągłe rabaty też są fajne, też im można zrobić taką krawędź i będzie pięknie

Ja jeszcze nie pieliłam w tym roku, nie mam za bardzo co
Tu mam obornik przysypany na zimę ściółką iglastą z lasu to pomiędzy roślinami a na brzegach goła ziemia, przy kancikowaniu wzruszyłam ją.

Klona mam stosunkowo nowego, kupiłam go takiego średniego,nie wysoki ale krępy, główny pień ma grubości kciuka.
Zacisze Alicji 08:33, 20 kwi 2021

Do góry
Alija napisał(a)

Elu! Dzięki! U nas też nie było zbyt ciepło, a dopiero dziś się zimno zrobiło i ma być jeszcze zimniej. Patrzyłam na prognozę, to u nas za tydzień może zaświeci słońce, mam nadzieję, że się nie sprawdzi.

Pierwsza moja gaura była różowa, nie przeżyła zimy. Potem miałam dwie białe, jedna przetrwała, druga padła. Obecnie mam dwie białe, chociaż to się dopiero okaże czy jeszcze są.

Jeden ciemiernik rośnie pod brzozami, pozostałe też bardziej w półcieniu. Jakoś rosną też nie wyglądają jakoś rewelacyjnie, chociaż nie narzekam. Piękne i dorodne ciemierniki ma Sylwia z Szmaragdowej Doliny, ona się lepiej zna na ich uprawie.

Witam. Alicjo

I jak tam gaura już u ciebie wyszła u mnievbiaka już odbija. Różowa nic nie widzę. Piękna jest ale jak nie wyjdzie to dam sobie z nią spokój.

Pięknie masz już takie rozkwitu. u nas w dalszym ciągu nie za bardzo chociaż 3 dzień słonko świeci i jest ciepło. Noce muszą być ciepłe.
Może za miesiąc będzie lepiej,

Prezenty ładne magnolia ładna u mnie to wydmuchow w zeszłym roku straciłam przez mróz piękna magnolie żółta Już spora o pięknych liściach była u mnie 10 lat

POzdrawiam i zdrowia zycze
Miłkowo - sezon 2016-2022 07:59, 20 kwi 2021

Do góry
OBEJRZAŁAM Do ostatniego mojego wpisu. Co zauważyłam, że nie specjalnie masz przysypane kor czy kamykami. Czy ty Milus dużo pielisz, a może rośliny tak zarosną i chwasty nie mają szans wyrosnąć.

U mnie kora kamienie i zielsko rośnie.

Ela, w zasadzie kory nie mam, w 2 miejscach tylko, ale głównie igły z sosen i kora. Kamyki gdzie nie gdzie. Chwastów nie mam, rosliny gęsto i nie mają szans, jedynie jeden niepodzielnie u mnie rządzi- szczawik!! a w trawniku kurdybanek i chwastnica. Jeszcze nie plewiłam. W planie mam mlecze ręcznie wydziabać z trawnika. Regularnie, co rok robię a i tak są. Buziole
Miłkowo - sezon 2016-2022 07:16, 20 kwi 2021

Do góry

Haniu u nas będzie lato pełno kwiecia a u niej jesień ha ha ha

Czekam na kwiaty Montany.

U nas od 2 dni też słoneczko świeci.

Pozdrawiam z Wawy

Montan pełno po całym ogrodzie, niektóre źle posadziłam, plan był dobry ale się rozjechał w praktyce.
Ela, u mnie lato trwa dłużej, ha ha
Pamiętajcie o ogrodach 23:40, 19 kwi 2021

Do góry
greg66 napisał(a)
łąka barwinkowa ładnie powoli się zadarnia

Ja na barwinek patrzeć nie mogę dostałam takiego wstrętu do niego. Zdominował wszystkie rabaty. Sądziłam w jednym miejscu jest wszędzie.
Też widzę obok w parku, że posądzony i ledwo od 3 lat się krzewi. U mnie się rozpanoszył po całym ogrodzie. Posądzony pod azaliami jak tylko okwitnie skisze go i wyrwę i na ognisko.
Drugim przekleństwem u mnie jest bluszczyk kurdybanek. Nie wprowadzajcie go nigdy do ogrodu perzowi dorownuje. Na Przyniosłam ukradłam z klombu i rzeczywiście kradzione się bardzo dobrze przyjmuje. Nie mogę go okiełznać.

Ładnie już u ciebie rośnie. Już cieplej niż przed tygodniem i te ulewy przez cały tydzień zrobiły swoje ziemia jak gąbka.

Pozdrawiam
Miłkowo - sezon 2016-2022 23:16, 19 kwi 2021

Do góry
OBEJRZAŁAM Do ostatniego mojego wpisu. Co zauważyłam, że nie specjalnie masz przysypane kor czy kamykami. Czy ty Milus dużo pielisz, a może rośliny tak zarosną i chwasty nie mają szans wyrosnąć.

U mnie kora kamienie i zielsko rośnie.
Miłkowo - sezon 2016-2022 22:56, 19 kwi 2021

Do góry
hankaandrus_44 napisał(a)
Moje piwonie dopiero od dwóch dni widoczne bardziej. Bo od dwóch dni słonecznie i powyżej dziesiątki. Niewiele, ale jednak wyraźne plusy. Ciebie nie doścignę, Bo jak u mnie dojdą do takiej wysokości, to Twoje juz w kwiatach będą. I tego Tobie życzę.

Haniu u nas będzie lato pełno kwiecia a u niej jesień ha ha ha

Czekam na kwiaty Montany.

U nas od 2 dni też słoneczko świeci.

Pozdrawiam z Wawy
Słoneczny Ogród 22:18, 19 kwi 2021

Do góry
SlonecznyOgrod napisał(a)
W końcu jakieś fotki udało się porobić

Darcia piękne poziomy. Miałam robić okrągła rabatę i teraz zastanawiam się, czy nie zrobić w prostokącie czy w prostokącie. Jak tobie się udaje taka czystość bez chwastów utrzymać. Czy będziesz czymś przysypałam?

Kurzabstopa ładnie to wygląda, ale ja nie mam cierpliwości do pielenia. Znowu zaczynają chwasty rosnąć wściec się można.

Jeszcze chciałam zapytać o klinika katsura czy szybkimi ciebie rośnie, bo dostałam w zeszłym roku w prezencie taki ok 50 cm badylek. Przezimowały.
Ogród z zegarem 21:47, 19 kwi 2021

Do góry
Agatorek napisał(a)
Te dwie tuje będę musiała spróbować wykopać. I przesadzic w inne miejsce.
Bo trochę mi się dżungla robi...

Na pierwszej focie ten jasny to cyprysik lawsonia. Przynajmniej u mnie przyjmuje się bez problemu mój był wiekszy.

Na drugiej focie za sosna to chyba tuja Kórnik przysadzisty. Rośnie bardzo duży, ale można go formować i nie źle na tym wychodzi.
Ogród z zegarem 21:31, 19 kwi 2021

Do góry
Agatorek napisał(a)
Przy okazji (jak już i tak mokłam ) zrobiłam zdjęcie klonikowi Katsura
widać, że coś tam mu rośnie
Nie wiem, czy juki przeżyją, ale po nich akurat nie będę płakać (to te, które mam z rozdzielenia wielkich kęp)

Też mam takie maleństwo twoj ciut wyższy i widzę 3 przewodniki.
Zimę przeżył widać już paczki.
Jak widać klony jatsura są bardzo ładne. A gdzie go.masz zamiar posadzić mój będzie rósł w półcieniu do południa słońce później różnie.
Ptasi gaj 20:26, 19 kwi 2021

Do góry
Basiu u nas też bardzo mokro, tylko świeci od 2 dni słońce.

Madzia np mi dzisiaj pisała, ze na Śląsku pada deszcz od rana.
Ciebie widocznie ominelyvteculewy, akebu nas jak w zeszły poniedziałek zaczęło lać to każdy dzień do soboty, a ok 24 dzisiaj burza z frzmitemnlalo jak z cebra.

Już deszczu mamy dosyć niech idzie do ciebie jak masz sucho.

Nie jest tak czysciutko pisałam że co chwilę mój porządek jest dewastowany przez bażanty.

Tutaj to bażanci raj grzebią kiedy tylko się da.

A to fotki z osiedla. Mieszkańcy kupują cebulowe do domu i potem wysadzają na gdzie się da. Nie wiem jak się nazywają te małe niebieskie kwiatki, sąsiadka powiedziała że one się sieją.

Ptasi gaj 20:23, 19 kwi 2021

Do góry
Dorota123 napisał(a)
Otoczenie oczka wodnego na 6, żwir czyściutki i kaczeńce już cieszą kwiatkami.

Dorotka dzięki też mi się podoba jak narazie woda czysciutka. Ostatnie opady sporo wody przybyło. Zrobiłam duży błąd robiłam jesienią rabatkę przy oczku i zrobiłam ją rowno że żwirem i było sucho. Mogłam ja podwyższyć i trzeba będzie to zrobić bo lepiej podlać niż wyciągać zalane rośliny.

Kaczeńce mogą nawet stać w wodzie. Kaczeńce roślina taka z mokradeł a jaka ładna wiosna. Jeszcze sporo będzie kwitło na brzegu oczka tam większy cień.

Ta rabata po lewej za nisko posadowiona, po prawej ładnie w tym roku czosnki rosna

Tutaj inne miejsce z kaczeńcami

W samym słońcu 17:00, 19 kwi 2021

Do góry

Na tej focie to rzeczywiście jest Szmaragd, ale jeżeli chodzi o szpaler nam wątpliwości.
Wedlug mnie jest to żywotnik zachodni Fastigiata Columna. Często w szkółkach mówią że to szmaragd bo jak mały to podobny. Później jak wyrasta dopiero widać różnicę.

Jak chcesz to zobacz na moim wątku wstawiłam foty Szmaragdów i Brabantow.

Pozdrawiam

To są te same tuje co na tamtym zdjęciu, kupowane były razem tylko te z tego zdjęcia męczyły się parę lat w doniczkach zanim je do ziemi posadziłam...no i tamte mają ze 2 metry,a te z 1,4m
Wymarzony sielankowy ogród..... 12:17, 19 kwi 2021

Do góry
Moniu u nas bardzo ładna pogoda słoneczko świeci. Zaraz jadę posadzić niezapominajki do ośrodka tam gdzie moja córka chodzi. Mam ich pod dostatkiem więc obdzielam wszystkich, posadziłam.na osiedlu niech będzie ładnie niech się rozsiewają. Jak posadziłam na osiedlu fiołki to teraz kwitną wszędzie.

Wczoraj właściwie przed północą była spora burza lalobjsk z cebra.

My na szczęście zdrowi ja zaszczepiona i eM też fuksem jak Dworczyk poluznił. Jeszcze córka. Mam na Śląsku rodzinę tam wszyscy mają Cowida. Aparaty tlenowe w ruchu non stop. Siostra mówi, że tam nie ma domu aby ktoś był zdrowy. Co się dzieje lekceważą spotykają się. My od pazdziernika tylko sklep, spacer w lesie i działka. EM od roku pracuje zdalnie. Środkami transportu w ogóle nie jeździmy.

Masz super zasiewy, selery od razu podziel po co masz znowu dzielić. Ja swoje zasiewy dzisiaj wynoszę na balkon muszę wyhamować wzrost.

Pozdrawiam Moniu i zdrówka życzę.
Ptasi gaj 12:04, 19 kwi 2021

Do góry
Monia81 napisał(a)
Wody tej wiosny nie brakuje, u mnie mauzery już też się napełniają. Myślałam, że dzisiaj trochę podziałam, bo urlopik jednodniowy mam i nici, od rana leje...

A u Was jak Elu słoneczko jest? Pozdrawiam

O Monia to mnie zaskoczyłaś z tym deszczem. U nas piękna pogoda.
Gożdzikowa - wiejski ogród 10:57, 19 kwi 2021

Do góry
Z tą zdalna nauka to oszaleć można. Wyobraź sobie, że ja nie dosyć, że płace na zajęcia terapii zajęciowej w ośrodku co prawda połowę to jeszcze przez internet muszę obserwować jak pani maluje i ja w tym biorę udział.
Maja to ma gdzieś a ja maluje,szyję,lepie jakiej figurki z modeliny która sama zrobiłam.
A najlepiej jak biorę udział w gimnastyce z jednej strony monitor z drugiej strony podnoszę nogi,ręce kręcę tyłkiem.

Powiedziałam im że to mój ostatni tydzień. Wyjeżdżam na działkę a tam nie mam zasięgu.

Moja synowa ma dwa komputery jeden zajęcia z przedszkola drugi że zdalna 3 klasa. 3 klasista tak bystry, że się nudzi tymi lekcjami. Trzyma stary telefon w ręce i gra.
Nasza znajoma ma 5 dzieci na zdalnym wzięła urlop bezpłatny, i ściągnęła 3 komputery bo 2 ma swoje.
Co to za kształcenie współczuję dzieciom i wszystkim rodzicom.

Babcia ładne baranki pomogła zrobić. Brawo Ty!

Basiu ciężkie czasy oby jeszcze gorzej nie było. Bo nie wiadomo czy w przyszłym roku znowu nie będzie się trzeba szczepić. Ten wirus ciągle będzie bo ludzie się przemieszczają po całym świecie.

Pozdrawiam

Elu Z tą zdalną nauką to do bani.Lila to ta wnuczka co ja sie nią opiekuję to 5lataka to jeszcze pól biedy.Najstarsza córka ma 5 -latka ,I LO i osmioklasistę to już gorzej.Dobrze ,że nie pracująca ,to ma kontrolę
Ale weż taki licealista ,prawie rok nauki za nim a nawet nie zdążył dobrze kolegów zapoznać?

Ja już po pierwszej dawce szczepionki
Mentirkowa przygoda z ogrodem 10:41, 19 kwi 2021

Do góry

Nie kombinuj z różowym ta jest ładna. Różowe możesz gdzie indziej dać.
Różowa to zobacz "bonica", albo zobacz rabatowe w szkółce u Hyżego. Patrz na zdrowotność, kształt kwiatu czy pełny czy sam się oczyszcza czy trzeba przycinać.

Ok, nie bede kombinowac, ta jest ladna
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies