Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogrodnik Mimo Woli cd 22:42, 10 maj 2014

Do góry
Jag_58 napisał(a)
Anek rabaty przepiękne ,a fotki z bzykami ......czy Ty aparat masz ciągle w pogotowiu ,???? ,ja myślę ,że bzyki czekają na Ciebie ,,żebyś je sfociła super

Bzyczki są zawsze... nie trzeba aparatu w pogotowiu

Za to czerwona azalia out.. ale gdzie???'

I prawie półmetrowe Fiordy. .. jedzą z ręki

Iryski

Piwonia koperkowa.. krótko kwitnie ale za to jak!!!!!

Reszta jutro... bo mnie zadziobiecie za ilość postów .. i fotek
Szmaragdowy Zakątek 22:39, 10 maj 2014

Do góry
Dziś w „szmaragdowym”: trawnik skoszony (niesamowicie szybko rośnie), z jednej rabatki wyrzucone drewniane obrzeże i zastąpione kostką brukową, posadzone 3 nowe hosty, kolejny oprysk na mszyce – wykonany, mikstura Bogdzi – zastosowana, kilka niechcianych chwastów eksmitowanych i perukowiec podsypany dolomitem…reszta kiedy indziej, bo musiałam na małą, rodzinną imprezkę lecieć…

Kilka fotek z dzisiejszego dnia.
rododendron nadal piękny…

3 nowe hosty („Cherry Berry”, „Fire Island” i „Blue Mouse Ears”)

buk Trikolor nareszcie zdecydował się wypuścić listki…

młode przyrosty cisa też imponujące

i jeszcze jeden rzut oka na cisy…dziewczyny nie mogły uwierzyć, że tak szybko u mnie rosną. Mają już ponad 2 metry, a rosną u mnie dopiero 4 rok (sadzone jako 70-80cm krzaczki)…piesek niechcąco "wkręcił się" na zdjęcie

Ogrodnik Mimo Woli cd 22:38, 10 maj 2014

Do góry
Kfiotków mam nacykanych od groma... ale na dobranoc wrzucę innego kfioka....
Czyli dwa uśmiechy

Wnusio....

Babcia ..

Feliks zaliczył pierwszą kąpiel w basenie I tak sobie opowiadamy jak to było
Ogrodnik Mimo Woli cd 22:35, 10 maj 2014

Do góry
Krys napisał(a)
Obejrzałam wszystkie zdjęcia i nic nie napiszę bo mi odebrało słowa z zachwytu !!!!!!!!!!!

Krysiu, jesteś bardzo miła

Nacykała mfotek. ale chyba dam sobie spokój.. bzyczki jeszcze wstawię na jarzębinie

Ogródek z widokiem na stodołę, stajnię, wiatę z maszynami i....wychodek 22:34, 10 maj 2014

Do góry

Pustynia, która będzie kiedyś ogrodem 22:34, 10 maj 2014

Do góry
No i mam następny problem. Przez kilka ostatnich dni zajęta byłam ogródkiem jagodowo-warzywnym i dopiero dzisiaj zauważyłam, że zarówno moje róże pnące jak i migdałek są chore .
Wydaje mi się, że to co pojawiło się na liściach róż to czarna plamistość ale nie jestem pewna . No i jest również problem z mszycami. Ponieważ róże są bardzo blisko zielnika próbowałam rozprawić się z mszycami naturalnymi metodami ( 1 L H2O+ łyżka octu + odrobina płynu do naczyń). Wykonałam dwa opryski w odstępie tygodnia. Niestety mszyce są nadal ale zdecydowanie mniej. Ale te liście bardzo mnie niepokoją. Jeżeli to faktycznie czarna plamistość liści to czy oprysk (1 L H2O+ 1/4-1/5 łyżeczki sody oczyszczonej+1/2 łyżeczki oleju jadalnego) coś faktycznie pomoże czy lepiej np.Dithane?. Natomiast na innej róży pnącej jest inny problem. Niektóre liście są jakieś takie pomarszczone . I kolejny problem: mój drogi Pan Migdałek. Jeszcze kilka dni temu wyglądał super a nagle.... połowa liści uschnięta i jakieś dziwne pajęczynki . Czy może to być:brunatna zgnilizna drzew pestkowych (monilioza)? Jeżeli tak to czy oprysk Topsinem coś pomoże?

Ogrodnik Mimo Woli cd 22:33, 10 maj 2014

Do góry
taniec bzyczka cd.
A lawenda szaleje...

Ogrodnik Mimo Woli cd 22:31, 10 maj 2014

Do góry
Marzena2007 napisał(a)
Zignorowałam dzisiaj orliki... Mam w ogrodzie aż sztuk 3 i na kolejne jakoś nie mam zapotrzebowania

Ale orliki lubią bzyczki.. a ogród bez bzyczków byłby pusty

Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 22:31, 10 maj 2014

Do góry
Widok z tarasu

na zachodnią część ogrodu

z wiązem Camperownii moim ulubieńcem

w tym kierunku lecę aleją kaskadową do drugiego oczka, z klonem shirasawy

drugie oczko, to karasiowa przystań

Kolorowy ogród do kapitalnego remontu 22:30, 10 maj 2014

Do góry
bociek napisał(a)

Gosiu, wpadlam z rewizyta do Ciebie i musze powiedziec, ze to zdjecie mnie zachwycilo Przepiekna, sytlowa rabata Super

Bardzo fajne zakupy

Co do Carexow i ich zimowania, zalezy ktore. Ta zima byla wyjatkowo lagodna, wiec trawki swietnie sobie poradzily, nawet nie zimujaca w zasadzie u nas stipa przezyla. Z mojego doswiadczenia moge powiedziec, ze Frosted curls bardzo ladnie zimuje (nawet bezsniezna i mrozna zime 2012 przezyla bez uszczerbku, podczas gdy wiele miskantow padlo), Carex Ice Dance podobnie, Evergold ma slabsza tolerancje na wiekszy mroz, ale jak ja okryjesz nie powinno byc klopotu nawet przy bardzo niskich temperaturach, natomiast Praire Fire absolutnie wymaga okrycia, jest bardzo delikatna

Pozdrawiam serdecznie

Gosiu rabatka zachwyca
Ogród, który ciągle zmieniam 22:29, 10 maj 2014

Do góry
Jag_58 napisał(a)

Anek dzięki , ale do parku to jeszcze daleka droga a jak lubisz widoczki to dla Ciebie

Przepiękne widoki
Ogródek z widokiem na stodołę, stajnię, wiatę z maszynami i....wychodek 22:29, 10 maj 2014

Do góry
Piwonia

Ogrodnik Mimo Woli cd 22:28, 10 maj 2014

Do góry
Mirka napisał(a)
Niezły skoczek z tego orlika no ale żeby 30 metrówbratusie ładne dostrzegłam moje bratusiowe sadzoneczki dopiero się rozrastają

Bratki mam tylko siewki... jakoś w tym roku nie kupiłam
Ale sadzonki bukszpanów maja przyrosty. chyba żyją

Teraz pora na azalie i rodki.. wiec w [prawo i lewo będę je fotografować

Ogrodnik Mimo Woli cd 22:24, 10 maj 2014

Do góry
popcarol napisał(a)
Jakie cudne rodki, orliki, no i kielichowiec! Widziałam na żywo u Bożenki, piękny krzew
Buziam!!

Kielichowiec kwestia gustu.... niech Bogdzi sie chowa.... trzymam jako kuriozum.. i coś nietypowego..
Rodki i orliki są cudne, bez dwóch zdań

Roztoczańskie klimaty 22:23, 10 maj 2014

Do góry
Zeta napisał(a)
Rabaty do zmiany help
Frontowa przy wjeździe ...nie mogę na nią patrzeć
Cały tydzień się nad nią zastanawiałam i ...nic chciałabym by była reprezentacyjna a nie taki szajs
Tawuły robią wypad na skarpę gdzie zmarz mi suchodrzew reszta nie wiem co z nią poczynić kosodrzewiny mogłaby zostać ale nie musi pomocy
Głowa boli nic nie wymyśliłam
Z tylu jest żywopłot z tuji i dosadziłam z lewej graba ale jeszcze nie widać go

Zetka ta rabata wjazdowa jest długa ,wywalasz tawuły ,zostawiasz czerwone berberysy i kosodrzewinę,dodałabym żółte berberysy i powtórzyłabym tą samą sekwencje jeszcze raz
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 22:21, 10 maj 2014

Do góry
za pergolą w prawo i w górę..................prowadzi aleja świerkowa z wrzosowiskiem............do

Sosnowego gaju z czerwonym dębem

w dół pergoli, po lewej straszy

wracając przez pergolę różaną

o......... tarasik

Ogród... reni 22:17, 10 maj 2014

Do góry

Ogród przed domem POMOCY! 22:16, 10 maj 2014

Do góry
W końcu zasiadłam do komputera i zainspirowana realizacją ogrodu nowoczesnego wymyśliłam coś takiego:

Musicie mi wybaczyć, że w paincie, ale mniej więcej pogląd widać.

Przedłużyłabym linię trawy do końca płotu.

Te miniaturki iglaków, których nazwy oczywiscie nie pamiętam, wstawiłabym pod płotem, 4 rzędy po 5 sztuk. Pod nimi kora. Dalej odcięcie z ekobordu i prostokąt runianki. Pod oknem szpaler z bukszpanów, kule bukszpanu i żurawka Citronelle lub jakaś o czerwonych liściach.

Pusty prostokąt na środku- tu może jakaś większa kula lub jałowiec płożący (jeśli w ogóle pasuje).

Co o tym myślicie?

Po drugiej stronie schodów półkole na pewno zniknie i zastąpi je prostokąt, a w nim magnolia. Co dalej- nie mam pojęcia. może na obrzeżach bukszpan lub jakaś trawa. Albo berberys czerwony?

Jednak najbardziej zależy mi na opinii co do powyższego założenia.
Ogródeczek 22:15, 10 maj 2014

Do góry
Ogródeczek 22:13, 10 maj 2014

Do góry
bartek_luberda napisał(a)
Dziewczyny posadziłam białe i niebieskie powojniki oraz niebieską lawendę i nie wiem co dodać bo coś mi się nie podoba Czekam na podpowiedzi

Beatko ja bym dołożyła rozchodniki i trawkę np.rozplenice lub carex ,maja podobne wymagania glebowe
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies