Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Wzgórze chaosu 15:31, 27 sie 2022

Do góry
Iwonka napisał(a)
Dziękuję Gosia, szkoda, że tak krótko byłaś, poopowiadałabym ci o co nieco o tym, co jeszcze czeka na poprawę i jakie mam dylematy.
Ale fajnie, że miałaś choć chwilkę na krótki deszczowy spacer.
Co do kolorów, jestem zadowolona z powojnika viticella White Prince Charles.
Odpowiada mi bardzo, że taki white to on nie jest To przydymienie mega tam pasuje.
Dziękuję Basi za konsultacje, ten zakup to strzał w 10.
Powojnik obficie kwitł w czerwcu. Dwie ostatnie foty to powtórka kwitnienia w sierpniu.
W między czasie miał pojedyncze kwiaty na końcówkach.

Zaglądam w wolnej chwili i Zachwycam się właściwie każdym miejscem u Ciebie
Działka prawie w Borach Tucholskich 15:19, 27 sie 2022

Do góry
rude atakują moje orzechy
To tu- to tam- łopatkę mam ! 13:28, 27 sie 2022

Do góry
Podobny efekt chciałabym kiedyś uzyskać u siebie
❤️

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka 12:14, 27 sie 2022

Do góry
Judith napisał(a)
Bodziszek Rozanne - pierwszy sezon u mnie, poziom zadowolenia - wysoki. Kwitnie zgodnie z opisem i Waszymi relacjami - nieprzerwanie. To lubię! .
Oraz bodziszek od Ursy odmiany zapomnianej - po posadzeniu nieco padł, przycięłąm go nisko zgodnie z sugestią Ursy, po czym wypuścił piękne listki, a dzisiaj - co ja pacze? - zakwitł!!

Ale ładnie u ciebie, mam takie zaległości, nie znałam twojego ogrodu. Śliczne zmiany. Będę podgladać i czytać, fajnie piszesz Judith
Bodziszki rozkminiam od zeszłego roku. Nakupiłam ich trochę, planuję zrobić przegląd, jak się mają i jak z kwitnieniem.
Ten, który u ciebie zakwitł ponownie, wygląda jak mój Max Frei. Miał obfite pierwsze kwitnienie, ścięłam dosyć mocno, długo nic się nie działo, tylko kępa rosła w masę. Teraz ma trochę pączków, już pojedyncze kwitną a kolor kwiatów dosyć wyrazisty, taka fuksja.
A Rozanne... wiadomo, tłoczy i tłoczy. Gdzie mi przeszkadza przycinam, kilka kęp dzięki temu fajnie się wypiętrzyło w górę a nie na boki.
Działka prawie w Borach Tucholskich 11:42, 27 sie 2022

Do góry
Agata

Monika dobrze by było bo to bezimienna w tłumie zwykłych lidlowych
ale płatki jakby bardziej wydłużone

ta też lidlówka

Ogród długi 10:57, 27 sie 2022

Do góry
Po lewej stronie przy tujach rośnie grab kolumnowy, brzozy przy garażu na pewno nie będzie.

1. Wsadzić jedna umbre po lewej stronie tak, jak na zdjęciu i druga w miejsce brzozy.

2. Wsadzić jedna umbre po lewej stronie tak, jak na zdjęciu i druga tak, jak postawiłam. W miejsce brzozy wtedy nic by nie było (albo graba tam?).

Glina i zielsko 09:44, 27 sie 2022

Do góry
Budlejowa na specjalne życzenie Monia81

Rabata dluga ok 18-20 m
Srodek pustawy bo bhyly tetrisy. Zabralam wszystko co nie bylo budleja rozplenica i rozchodnikiem.
Dosadzilam powyższe aby ujednolicic bo lubie takie dlugie monotematyczne rabaty.

A jak sie kończy budlejowa to jest różanka.

Zielonym do góry... 09:29, 27 sie 2022

Do góry

Podkrakowska wieś, foliak, kury i my :) 08:45, 27 sie 2022

Do góry

Pozdrawiamy z Kaszub
Ogród długi 08:39, 27 sie 2022

Do góry
Joann napisał(a)

Pięknie
Ogródek u livii 01:11, 27 sie 2022

Do góry
Kto wie, czy można przesadzać duże cisy? Jeszcze nie trafiłam na eksperta od tych roślin
Bo sobie pomyślałam, że zamiast kupować małą kulkę i czekać latami to przesadzę taki spory egzemplarz z mojego lasku. Rośnie tam taki biedny i zarośnięty.
Fajny by był koło tego głoga, tylko czy to wykonalne?
Tak wygląda (sorki, ale ciemno było):

Na oko ma koło 150-160 cm wysokości. Ale pewnie bym go dość mocno przycięła.
Dla przypomnienia plan:

to by była ta większa kulka po lewej
Ogródek u livii 01:01, 27 sie 2022

Do góry
Dziś udało się kupić głoga
Próbne ustawienie:

Niestety już ciemno było jak wróciłam, więc słabo widać.

Przyplątał się też zakup nieplanowany:

Co ja teraz z nią pocznę??
To diva fiore, podobno nie przemarza, piękna, ale nie mam na nią koncepcji.
Ptasi gaj 23:33, 26 sie 2022

Do góry
To ja wstawię u ciebie boltonię astrowatą. Tam są trzy sadzonki z jesieni 2020 roku lub z wiosny 2021.

A tak kwitła w zeszłym roku, a właściwie kończyła kwitnienie. Zdjęcie z 7 listopada 2021 r. Wydaje mi się, że kwitła około miesiąca, ale pewności nie mam, bo dokumentacji fotograficznej brak. Załapała się na zdjęcie 05.09.2021 r., ale jeszcze bez kwiatów.

Ogród hortensjowo różanecznikowy 23:24, 26 sie 2022

Do góry
Monika83 napisał(a)

Zefiranty.

Zefiranty, nigdy nie spotkałam takich kwiatów, piękne.

Oczywiście hortensje zachwycające.
Bylinowa łąka 23:18, 26 sie 2022

Do góry
Zbiorowo podziękuję w imieniu rabaty jeżówkowo-marchwiowo-werbenowej. Znaczy, że koniecznie trzeba ją powtórzyć i w innych miejscach. Przyznaję, że też mi się podoba najbardziej.

sylwia_slomczewska napisał(a)
Sarny się rozsmakowały w Twoim ogrodzie, nie dziwie się im bo ja też, łąka urocza, a zestaw marchwiowo, jezówkowo, werbenowy świetny

Sylwia sarny mają swoje ulubione rośliny. Nie mam innego wyjścia tylko nasadzić ich tyle, żeby nie dały rady wszystkiego zjeść. A poważnie to mam im za złe niszczenie krzewów, bo pozostają na nich trwałe ślady. Ostatnio tak załatwiły kalinę Kilimandżaro. Tą akurat nie pierwszy już raz.

Agatorek napisał(a)

Pięknie wygląda ten zestaw , naprawdę mi się podoba ❤️

U mnie lemon rokoko tez mają teraz takie długie i grube pędy. Także pewnie „tak mają”

Aga - pewnie tak właśnie mają. Zaskoczyło mnie to jednak trochę. Przynajmniej nacieszę się kwiatami, bo je będzie dobrze widać.

antracyt napisał(a)
Zestaw jeżówkowo-marchwiowo-werbenowy równie cudny jak floksy
Bardzo kolorowe masz sierpniowe widoki.

Zuza ja chcę mieć kolorową wiosnę i lato. Praktycznie od września (w zależności od pogody) i października nie jeździmy już tak często. Miałam jeden sezon, że zafiksowałam się na floksy i nakupiłam sadzonek korzeniowych różnych odmian. Dalej mi się podobają i uwielbiam jak pachną.

Agania napisał(a)
Piękna ta skarpa Łąkowa
Tojad majestatyczny od razu się wyróżnia jegomość,
moje okazy jeszcze nie kwitną.

Aganiu tojad robi wrażenie. Ciekawa jestem czy mi się tam rozsieje, bo świetnie wyglądałaby cała kępa. Wcześniej bałam się sadzić ze względu na dzieci. Mam też taki biało-niebieski, ale nie jest tak okazały.

Urszulla napisał(a)

Gosiu, przepięknie masz już takie duże plamy kwitnących widać ogrom włożonej pracy.

Ula to dobrze, że w końcu coś widać. O to mi chodziło właśnie. Teraz szykuję się na wrzesień, odbieram zaległy urlop i zamierzam go wykorzystać ogrodowo. Oby tylko pogoda sprzyjała.
Roocika napisał(a)

O jacie, Gosia, bajkowo tutaj

Dorii napisał(a)

Łoł ale cudnie, nie mogę się napatrzeć.

Asiu, Dorii, no nie wiem co napisać. Z jednej strony okoliczności przyrody są piękne i sama się nimi często zachwycam, a z drugiej strony widzę tyyyle rzeczy, które jeszcze są nie takie jak bym chciała. Ale generalnie z roku na rok jest lepiej.

roma2 napisał(a)
Powiem i napiszę Gosiu, że ja Cię bardzo podziwiam, za to jak cudnie, spokojnie i bez robienia kipiszu w otoczeniu, ogarniasz swój świat. Pięknie!

Romo bardzo sobie cenię twoje zdanie. Jestem spokojną osobą, to zamieszania dużego nie robię. A tak na poważnie, to nie wyobrażam tam sobie jakichś grubszych ingerencji w zastany krajobraz. To co było łąką, łąką ma pozostać, tylko bardziej ukwieconą.
Ogród z zegarem 23:18, 26 sie 2022

Do góry
Agatorek napisał(a)

Agnieszko, pięknie wszystko rośnie i kwitnie pomimo tych upałów i suszy. Bardzo mi się podobają te obwódki
z rozchodników i traw.
Wyczytałam, że jesteś po chorobie, oszczędzaj się, ogród poczeka. Zdrówka życzę.
Bylinowa łąka 23:05, 26 sie 2022

Do góry
Gosialuk napisał(a)
Zestaw jeżówkowo-marchwiowo-werbenowy dalej ładny. A minął już prawie miesiąc od ostatnich zdjęć. Obfotografowałam ze wszystkich stron. Powinnam w innych miejscach też takie połączenie zrobić, ale kiedy? U mnie szykowanie miejsca trwa i trwa. Dołączyły rudbekie samosiejki.

Gosiu, ależ pięknie, cudnie, jak z bajki.
W ogródku emerytki 23:01, 26 sie 2022

Do góry
gogo napisał(a)
A w przerwie między deszczem posadziłam żurawki

Bardzo łanie wygląda ta żurawkowa obwódka.
Jak to miło brzmi "w przerwie między deszczem", marzy mi się deszcz.
Zakupy czosnkowe super.
W ogródku Martki 22:53, 26 sie 2022

Do góry
Martka napisał(a)
Marto, dziękuję obłędne są te kosmosy

Te kosmosy są naprawdę obłędne, obłędne!
W ogóle to oglądam zdjęcia Twojego ogrodu i nie mogę się nadziwić, kiedy to wszystko tak się rozrosło, no i jaka różnorodność. Super.
A jakie drzewa jeszcze panujesz?
Działeczka w dużym mieście 22:35, 26 sie 2022

Do góry
lilarose napisał(a)

wysiejesz w przyszłym roku- dobrze mieć już plany na następny sezon
ja jakoś też w nie nie wierzyłam. Takie cienkie szczypiorki sadziłam a teraz bardzo się nim cieszę. Mam nadzieję, że uda mi się zebrać nasiona, trzymaj kciuki.

Maczki super kwitły, przetrwały ze trzy krzaczki ale za to urosły całkiem spore- teraz juz kończą kwitnienie, do tego rozpanoszyły sie tam floksy z kosmosem więc maczki nieco zagłuszone zostały. Jestem z nich bardzo zadowolona, mam nadzieję, że się wysieją, bo torebek nasiennych sporo

Widzę, że wiążą nasiona. Na bank się wysieją
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies