Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

ogrodoweimpresjejolki 10:10, 03 kwi 2014

Do góry
jotka napisał(a)
Zbyszku, różnica temperatur pomiędzy dniem a nocą u mnie tez ogromna. Na szczęście nie schodzi poniżej minusa.

Bożenko, oby kolejne dni były coraz cieplejsze, jak nie dla roślinek, to choćby dla nas

Bogusiu, ten wiatrem daj dodatkowe odczucie chłodu, nawet jak na termometrze nie jest najgorzej.

Basiu, wszyscy boimy się tych późniejszych przymrozków. One największą szkodę czynią. Ale może ten sezon będzie łaskawszy.

Eda, u mnie prace nad warzywniakiem równoległe z kwiatowymi. Marchew, dymka juz w gruncie, a na parapecie pomidory, ogórki, zioła, ...

A dzisiaj ciąg dalszy pikowania...zaczęłam oczywiście od pomidorów

ale czekają zioła, lobelia, heliotrop, ...

no i kolejne roślinki trzeba siać, bo to juz kwiecień

Jola piękne masz te wysiewy mój heliotrop wyszedł ładnie siedział, siedział i znikł paskuda miłego dnia u mnie popadało w nocy i rano
Przycinanie - cięcie drzew owocowych - zabezpieczanie ran 10:04, 03 kwi 2014

Do góry
Mam jeszcze dwie wiśnie, nie tak stare jak tamte, ale wydaje mi się, że niezbyt uformowane. W przypadku pierwszej, musieliśmy w tamtym roku wyciąć konar który odchodził jak drugi przewodnik i właził sąsiadom na działkę.

W przypadku drugiej, jest to, co widać.

Czy mogę tą gałąź, która rośnie jakby przewodnik naciągnąć jakoś i wyprostować czy jest już za późno? A może lepiej przystawić jej jakiś palik?

W obu przypadkach tydzień temu wykonałam cięcie sanitarne.
Joaśki ogród z wyobraźni - początki 10:03, 03 kwi 2014

Do góry
a to mój dąb w pełnej okazałości

Tu gdzie ta górka jest będzie się zaczynał taras z grilem

tak go będę widziała z salonu

a to jest to problematyczne miejsce od strony sąsiada do granicy od domu mamy 5,5 merta

cisy czy choina??
Rododendronowy ogród II. 10:02, 03 kwi 2014

Do góry
Bozenko, jak już będziesz miała chwile, to może mi powiesz, jaka to odmiana Rh? Miło byłoby wiedzieć, a to stare krzewy i oznaczenia się rozpadły ze starości

Przycinanie - cięcie drzew owocowych - zabezpieczanie ran 09:58, 03 kwi 2014

Do góry
śliwka odmiany nie znam, ale dawała fioletowe niezbyt duże owoce, w dodatku w połowie robaczywe. Nie robiliśmy z nią nic oprócz wycięcia jednej gałęzi, która rosła zbyt nisko i nie dało się w ogóle podejść do drzewa przez nią.

Ogrodnik Mimo Woli cd 09:55, 03 kwi 2014

Do góry
Mala_Mi napisał(a)
Aniu Monte - koperkowe są tam teraz dwie... jedną posadziłam w 2012 i miała 1 kwiat, w 2013 były już 3, a w tym będzie 7 Oznaczone czerwoną linią. W zeszłym roku kupiłam drugą.. posadziłam i mi ..zgniła. Myślałam, że już po niej.. ale widzę, że wystartowała i nawet kwiatek będzie. Druga zakreślona na żółto. A swoje czymś zabezpiecz, bo koty Ci wydrapią kwiaty i nic z niej nie będzie. Jakiś koszyk ażurowy nad nią ustaw.. Ja też mam sąsiedzkie koty.. wszelkiej maści i koloru. I już wiem skąd przyłażą.. Na sąsiedniej ulicy mieszka miłośnik kotów.. poustawiał kilkadziesiąt rożnych budek dla kotów.. i tam zimowały. Nie mam nic do kotów, ale w odróżnieniu od psów przejdą każde ogrodzenie... i rabaty to kuweta, oczko i karmniki to rejon polowań..

Piękne masz swojej postawię koszyk przed kotami, ja też mam taka "miłośniczkę" za płotem u niej nocują i jedzą a u mnie maja kuwetę, już jej mówiłam, żeby im kuwetę postawiła u siebie, ale można mówić do mądrego
Przycinanie - cięcie drzew owocowych - zabezpieczanie ran 09:55, 03 kwi 2014

Do góry
Mam ogromną prośbę o pomoc w przycięciu starych drzew owocowych, które wyglądają następująco:

wiśnia, odmiany nie znam, w zeszłym roku po owocowaniu obcięliśmy przewodnik ponieważ nie dało się z niej zbierać owoców i była za wysoka. Tej wiosny w ciepły dzień zrobiliśmy cięcie sanitarne, nie było wiele do cięcia. Wycięłam również gałęzie rosnące do wewnątrz korony oraz te, które wyraźnie o siebie ocierały. Co dalej z tą wiśnią zrobić? Cięcie wiśni, jak rozumiem, po owocowaniu?

Czy takie cięcie ma sens? 5 gałęzi do skrócenia - czy tej wiśni nie zaszkodzę?

Mała Eleczka 09:54, 03 kwi 2014

Do góry
Poranna kawa i śniadanie dla hortensji w jednym
Kwiatowy ogródek Monteverde 09:51, 03 kwi 2014

Do góry
A ten nie wie co ma z sobą zrobić i kiedy przestać kwitnąć znowu ma 2 pąki

U mnie padało w nocy i nie było przymrozku, padało rano a teraz wychodzi słoneczko ale jest chłodno.
Kwiatowy ogródek Monteverde 09:50, 03 kwi 2014

Do góry
Dzisiejsza kartka
Działeczka koło Muzeum 09:37, 03 kwi 2014

Do góry
Dzięki dziewczyny, wiem, że dużo pracy już włożyliśmy, wiem ile jeszcze nas czeka, ale to już w porównaniu z tamtym rokiem, walce z perzem, stawianiem domku itd. drobiazgi.

Wczoraj udało mi się zasadzić 42 krzaczki truskawek i czosnek między nimi. Mam nadzieję, że urosną.

Kamera! Akcja! Oto ja w obiektywie Pana Męża

Ogrodnik Mimo Woli cd 09:28, 03 kwi 2014

Do góry
Ola - wolny czas trzeba wykorzystać na maksa..

Agnieszka - mi koty takich szkód nie robią, ale u Ani Monte sąsiedzkie koty zrobiły sobie kuwetę w miejscu gdzie rosną piwonie. Niestety to delikatne kwiaty i jak kot pogrzebie by zasypać kupę to i zniszczy kwiaty. Rozumiem złość Ani...bo te piwonie kosztują dużo.. Ja też lubię zwierzęta... w tym i koty, ale jeżeli czyjeś koty są na Twoim utrzymaniu.. to zaczyna denerwować.
A z odkurzaczem to chyba masz rację.. lepiej wydmuchać liście niż wsysać.. na drugi raz zrobię odwrotnie..

Aneta - tulipany się mnożą.... wyrastają cebule przybyszowe, któż też zakwitają. Są tulipany, które nie chcą tego robić.. i jest dziwna zależność.. czym droższa cebula tym mniejsza szansa, że doczekamy się powiększenia stanu.. i mniejsza szansa, że za rok wogle zobaczymy te tulipany. Tak mi padł tulipan Jan Paweł II. Był tylko rok.
To tulipan Maja.. siedzą w koszykach.. bo tak wyczytałam , że trzeba sadzić.. jak sie ma nornice..
Pierwszy rok

I po 2 latach

W koszyku mało miejsca, ciasno, nie nawożone.. i już kolejny rok.. widać że są słabsze i pora na wykopanie.. oczywiście nie wykopałam.. poszły w liście a nie w kwiaty... w tym roku już wykopię..

Mój nowy ogród 09:14, 03 kwi 2014

Do góry
Wczoraj posadziłam pierwsze roslinki, tak wyglądają rezultaty mojej pracy. Mam zamiar wysypać wszystko kamyczkiem. obawiam się jednak, że rabat wygląda jakoś tak pusto.
Brakuje tu jeszcze dwóch kulek bukszpnowych, które będą za cyprysikeim na pniu a przed stożkowymi bukszpanami. To coś owinięte czarnym workiem to migdałek. Nie wiem co z nim zrobić...posadzić go tu czy nie?? Będzie tu wogóle pasował??

A to druga część rabaty tutaj rosną chortencje rododendron oraz azalie.

Pomiędzy azaliami chce posadzić jeszcze jeden cyprysik na pniu.
Nie mam natomiast żadengo pomyślu co posadzić w rogu. Czekam na wasze propozycje??
Ogrodnik Mimo Woli cd 09:13, 03 kwi 2014

Do góry
Mala_Mi napisał(a)

Dziś pocięłam prawie wszytko co było do pocięcia.. wszystkie bonsaje dla ubogich i kulki (prawie wszystkie) .. były kulki, a teraz są figury geometryczne. Kura nie znosi okrągłych jajek , bo nie ma w tyłu cyrkla, a ja nie mam cyrkla w oku... więc nie ma co wymagać kulek.. a posprzątać potem to dobro.. no Kopciuszek byłam... zmechanizowany z odkurzaczem, ale dalej Kopciuszek.. nawet z grubsza.. masakra..
Przykładowe jaja..... wszystkiego nie pokazuję..

A tego chyba wyrzucę ze skalniaka,.. na razie został bonsajem dla ubogich

Uśmiałam się z tego cyrkla... masz pomysły. Wystarczy że "motorek" posiadasz, nie usiedzisz 5 minut....

A ten bonsaj na skalniaku fajny wyszedł, tylko go nie wywalaj, przesadzic możesz

Kawał roboty odwaliłaś. Ja wczoraj też dostałam 2 godzinki wolnego na ogród. O boziuniu ale szczęśliwa szłam spać...

A ten sznurek to faktycznie fajna sprawa, mus zakupić.
Joaśki ogród z wyobraźni - początki 09:04, 03 kwi 2014

Do góry
ka1sia napisał(a)
Asia, w Kostomłotach zawsze mieli choinę, ja kupowałam, jeśli nie ma, to może tylko chwilowo?
Trzeba powiedzieć szefowej, przywiezie
Do targow coraz bliżej... buziaki, Asik

No widzisz Kasik, nie pomyślałam żeby szefową dopaść i dopytać, ale mam zagwozdkę czy tam choinę dać czy cisy, tzn przy ogrodzeniu od strony sąsiada dać cisa czy choinę???
o to miejsce się rozchodzi:

targi lada moment , a ja mam mały szlaban na roślinność, ale co tam dam rade

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 08:58, 03 kwi 2014

Do góry
To jest to miejsce, o którym piszę. Nie ma już obecnie tam kamyczków i lawendy. Wiem wiem lawenda do cienia ") , ale rok temu byłam zupełnie zielona. To coś na pniu tam jest, nie wiem co z tym ...
2 azalie japońskie i 3 berberysy. Mogę wszystko zmienić, nie ma problemu.
Początki w Kruklandii 08:57, 03 kwi 2014

Do góry
Justyśka a jak byś tą rabatę zrobiła o tak

i przejście byś miała i miejsce na brzozy i i ławeczkę bym przestawiła bardziej między brzozy po prostu w rabacie......
i trawy i rozplenice by weszły..
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 08:57, 03 kwi 2014

Do góry
Marzena2007 napisał(a)
Magnolie wpłeni kwitnienia

w poniedziałek widziałam tę magnolię u nas prowadzoną w formie bonsai...bosko wygląda!!
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 08:49, 03 kwi 2014

Do góry
beata_kulesza napisał(a)
hejka, zwracam się z prośbą o pomoc mam murki przy tarasie z łupka szarogłazowego,na dole został wąski pasek do obsadzenia nie jest on szeroki ok.30-35 cm. Myślałam posadzić tam lawendę i coś jeszcze tylko co nic wysokiego doradźcie mi co by pasowało i dawało fajny kontrast. Wszystkie wskazówki pomocne

witaj ja bym dosadziła przede wszystkim sporo roślin na górę bo jakoś tak łyso. A na dole trawy, albo jakieś byliny z dużymi liśćmi. Ale trawy będą chyba lepsze
ogrodoweimpresjejolki 08:39, 03 kwi 2014

Do góry
Zbyszku, różnica temperatur pomiędzy dniem a nocą u mnie tez ogromna. Na szczęście nie schodzi poniżej minusa.

Bożenko, oby kolejne dni były coraz cieplejsze, jak nie dla roślinek, to choćby dla nas

Bogusiu, ten wiatrem daj dodatkowe odczucie chłodu, nawet jak na termometrze nie jest najgorzej.

Basiu, wszyscy boimy się tych późniejszych przymrozków. One największą szkodę czynią. Ale może ten sezon będzie łaskawszy.

Eda, u mnie prace nad warzywniakiem równoległe z kwiatowymi. Marchew, dymka juz w gruncie, a na parapecie pomidory, ogórki, zioła, ...

A dzisiaj ciąg dalszy pikowania...zaczęłam oczywiście od pomidorów

ale czekają zioła, lobelia, heliotrop, ...

no i kolejne roślinki trzeba siać, bo to juz kwiecień
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies