Tereso, Danusiu, pobuszowałam po Ogrodowisku, pospacerowałam po swoim ogrodzie i postanowiłam usunąć te palisadki Chyba muszę jednak zrobić małą rewolucję w ogrodzie
Witaj Tess - a nawet głowy nie miałam do stroików, jak powiesiłam wianek na drzwiach to psy zieziarły
paskudy, przypuszczam że wiatr zerwał a one dokończyły
mamy coraz bliżej do sadzenia, przesadzania zaraz się zacznie
Poczytałam. Toszko, Tess I już wiem, siewek stipy nie będzie, bo pieliłam. Któraś ruda trawka wschodzi, nasiona znalazłam w kieszeni Nie mam siewek w gruncie, przez dwa lata systematycznie czyściłam trawy z nasion. Jutro sprawdzę, może coś się uchowało
Olu,jarzmianka wydaje mi się byc bardzo wdzięczną rośliną i piękną.Posadziłam ją w zeszłym roku - białą i czerwoną - do kompletu dla piwonii. Kwitła prawie aż do grudnia. Zobaczymy jak przezimowała i jak rozrośnie się w tym roku.
Już byłam w innym ogródku, ale musiałam wrócić, bo zapomniałam napisać, że dopiero w wizytówce wypatrzyłam, że na pergoli masz powojniki Summer Snow. Są cudowne!
Cały ogród cudownie wygląda. Świetnie.
Zobacz, jak zimą wyglądają te trawy, które chcesz posadzić.
Te szare przy stożku to Mornig Light, a te brązowe niskie piórka to haconechohla. W tle widać też suche kwiatostany hortensji bukietowej.
Ta rabata ma 1,5 metra szerokości?
to niby sporo. Ale na zdjęciu hortensje wypełniają ją całą.
Masz zdjecie z lata?
Czy te hortensje są ogrodowe? (czyli takie różowe, kuliste)
W zimie ta rabata strasznie smutna i pusta jest, oprócz patyków hortek nie ma nic.
To, co myślisz posadzić też za wiele jej nie ożywi.
W zimie będą suche chochoły z ML, a z przodu sucha hakone.
Może zamiast hakone daj jakąś zimozieloną trawkę, np. carex Amazon Mist albo Carex Ice Dance.
Za trawkami oczywiście, jak radzi Gosia, cebulowe.
Mam niebieskie rozwary kosmos siarkowy jeżówkę żółtą od Hani moze chcesz nasionka.Jak będę w domu to napiszę na pv.co jeszcze mam moze coś wybierzesz Miłego dnia
Mireczko, wysiałam tylko stipę i hakone. Stipa wyszła, hakone odmawia współpracy
Nie zamierzam wiele więcej siać - tylko zdobyczną białą jeżówkę i trawy, ale to posieję chyba do gruntu dopiero.
A na parapet jedynie aksamitki(!) na przedpłocie nad Rozlewiskiem, co by tradycji stało się zadość