Przyglądam się zdjęciom i pomyślałam czy kolor tych cyprysów pasuje do hortensji czy nie lepszym tłem była by np. tuja szmaragd -chodzi mi o kolor zieleni
Jeżeli posadzę np tuje szmaragd to będzie tam pasował miskant Mornin Ligh .
A może ja się nie znam Raczej na pewno ja się nie znam
Błagam napiszcie chociaż jaki miskant będzie tam dobrze wyglądał,nie znam się na nich kompletnie .
Tak się cieszyłam że z wami poradzę sobie z tym kącikiem a wy nie chcecie ze mną gadać
Martuś odwiedzam Cię na szybko. Bałagan fontowy całkiem fajny, dobrze że są tam trawy ... i żurawka piękna - ta bordowa.
Justi ta rabata jest jeszcze nie zrobiona.Absolutnie ten duży miskant zmieni miejsce,zostanie ten co kupiłyśmy.
Mam dokupionego cherlaka na miejsce tego wielkiego.
Żurawki zakupione u Finki 3 szt na razie dała się podzielić jedna to mam 1 sadzonkę to 4 w sumie .One tu będą z pewnością .Hortensja też pójdzie na rabatę nr 2 ,a tu włożę "Bobo",która nadal w donicy
Nie wiem tylko jakie hosty zostawić ...? Mam ładne 3 i 4 gładka właśnie kwitnie i słyszałam,że kwiat pachnie ...?
Zostaną na tyle czosnki zakrywać będą je trawy i rozchodniki
Mam problem z "rozsypaniem" "kulek" po rabatach,a nie lubię zmieniać im miejsca bo bukszpany może głębokich korzeni nie mają ,ale dość gęste są i ciężkie do przenoszenia.
Nie chcę dużych tych kulek tworzyć lubię takie w sam raz )))))))))))
Witam wieczorową porą. Dzisiaj do południa zaprawiałam buraczki, ale tak zachciało mi się iść gdzieś w dal, ze po prosu poszłam do parku. Padało leciutko i powiem wam było pięknie. Bardzo lubię tą porę roku. U nas jakiś bogaty boss wybudował pałac bursztynowy i naokoło jest ogromny piękny ogród, każdy może tam . Róże kwitną tam w wielkiej ilości, piękny staw w ogóle ślicznie. Niestety nie wzięłam ze sobą aparatu.
Aniu, to właśnie ta hosta, która tak mi się podobała u Małgosi.
Aniu - Annawu, Małgosia mi mówiła, że ta host to jakaś stara odmiana. Ale kwiaty miała naprawdę duże i pachnące. Nie widziałam hosty kwitnącej we wrześniu.
Robercie, ta trawa co ci dałam to na pewno "Silver Sceptere" U mnie rośnie ładnie, i pięknie przezimowała. Rozrasta się w zgrabną okrągłą kępkę.
Robercie widać że lubisz robić zdjęcia. A to widać. Do tego trzeba mieć "żyłkę" A ta żyłka na pewno jest u ciebie.
Za miskant na Agrze dałam 30 zł. Jest naprawdę spory, tylko muszę go dobrze okryć. Szkoda, żeby zmarzł. Ta zima to zawsze loteria. A po zimie latam po ogrodzie i patrzę "wyłazi z ziemi czy nie" A trochę nie wylazło.
Irenko na mojej działce nie ma ślimaków i liście host są całe. Za to kretów mam tyle, że myślę , że mogłabym nimi obdarować pół Polski.
Zachwyciła mnie ta rabata. Napisz co tam dokładnie rośnie? Please, bo nie wszystko rozpoznaję
Anitko ciężko będzie, ale spróbuję, od prawej idąc to co widać na zdjęciu:
trawa Trzęślica modra"Variegata"
różanecznik (niski) przy nim płoży się jałowiec, a za nim sasanka
astry (marcinki) za rh
Hosty "patriot", a za nimi berberys "Golden ring" i róże
Irysy za wrzosowiskiem ( wrzosy i wrzośce) i sosna górska"Humpy"
przed wrzosami Delosperma żółta i różowa
Perovskia (posadzona w wolne miejsca, ale trochę tu za duża, pewnie wiosną znajdzie nowe miejsce)
Kocimiętka Faassena na pierwszym planie, za nią jeszcze raz irysy, a za nimi Świerk "Glauca Globosa"
obok niego Miskant Ferner Osten (prawdopodobnie)
hortensje ogrodowe
dalej jeszcze jeden miskant i róże
bodziszek wspaniały obok kocimiętki, a za nim szałwia omszona i hosty i piwonia i gdzies tam jeszcze bliżej pergoli rozchodnik okazały i liliowce
gdzies tam małe siewki turzycy Bronze form pozostałe po tej co wymarzła, siewki na razie sobie radzą, przetrwały zimę.
Witaj Bożenko, trochę mnie nie było u Ciebie a widzę trochę nowych roślin, turzyca brązowa ładna, mam takie szaro zielone, Miskant, ładna kępa ile dałaś, ta hosta Vanille Fraise to ta co teraz kwitnie, ma wielkie białe kwiaty i pięknie pachnie? Mam ją, dostałem na wiosnę ale mi nie zakwitła. A już widzę napisałeś o niej później. Ja piszę post w edytorze i przegladam wątek i powoli zapisuję a potem wklejam i wysyłam. Inaczej nie zapamiętał bym nazw które sobie wklajam. Co to za horti ja wczoraj dostałem i też jeszcze nie wiem jaką. Fajna imprezka kilka poznaję to znaczy tylko jednej nie. Już Ci pisałem że Okalice masz ładną, ja też jestem z klubu zachodzącego słońca. Postaram się wkleić jakieś swoje słoneczko. Mam jeszcze pytanko czy ta turzyca od Ciebie to Silver Sceptere, na razie jest OK nie widzę żeby rosła ale i nie więdnie, myślę że będzie dobrze. Pozdrawiam Cię Bożenko i żegnam się słoneczkiem.(widok z mojej bramy)
Dwa pytania mam:
1. Na pierwszym zdj. ta trawka to śmiałek?
2. Na drugim pięknie kwitnący miskant - jaki? Pamiętasz? Jak nie, to się nie kłopocz.
Ta pierwsza to trzęślica modra. Śmiałek to mój największy błąd i koszmar ogrodniczy. Wyleciał z wielkim hukiem. Nie polecam!
Ta druga trawa to miskant 'Grosse Fontaine".
Witaj Aniu, wpadłem z rewizytą do Ciebie, widzę że masz różności w swoim ogródku. Wszystko zadbane, jak należy. Zakupy ładne zrobiłaś w Starym Polu, szkoda że nie opisałaś trawek, widziałem tam chyba hakone jakieś turzyce i te czerwone bombowe są, ciekawy jestem co to jest, no i żuraweczki piękne.
Pozdrawiam.
Robercie witaj u mnie, a gdy nadal jesteś zainteresowany nazwami trawek to Ci podpowiem.
Róża pnąca, zawilce, lawenda/bodziszki, szałwia omszona, zółte róże, ostróżki, druga róża pnąca, jeżówki, rozchodnik okazały,rozplenica, miskant, tojeść kropkowana, szałwia omszona. Jak nie chcesz zółtego to daj biel
Powtykaj też duże ilości tulipanów, narcyzów i czego tam jeszcze wiosennego, będzie ładnie
To ile tam tych róż jest? No ile?
A z roślinami, że nie masz - idź do wątku "przyjmę", dopisz się do Gosi, bo byliny zapotrzebowała, i dobrzy ludzie się i z Tobą podzielą
Tereska miej litość, bo koleżanka z naprzeciwka pomyśli że ja jakaś niezdiagnozoana jestem, co chwila parskam na ten monitor ze śmiechu przez ciebie
Róża pnąca, zawilce, lawenda/bodziszki, szałwia omszona, zółte róże, ostróżki, druga róża pnąca, jeżówki, rozchodnik okazały,rozplenica, miskant, tojeść kropkowana, szałwia omszona. Jak nie chcesz zółtego to daj biel
Powtykaj też duże ilości tulipanów, narcyzów i czego tam jeszcze wiosennego, będzie ładnie
To ile tam tych róż jest? No ile?
A z roślinami, że nie masz - idź do wątku "przyjmę", dopisz się do Gosi, bo byliny zapotrzebowała, i dobrzy ludzie się i z Tobą podzielą
Irenko jakie masz trawy między hortensjami, pytam, bo na wiosnę chcę zrobić rabatę hortensjowo-trawową
jakie polecasz?
Kasiu, nie znam nazw, rozpoznaję tylko kostrzewę, mimo, że to nowa odmiana i miłkę okazałą; ta druga jest wielka i na jesień ma różowo - purpurowe kwiatostany, na tle zielonych liści; reszta kupowana bez tabliczek, ale wiem, ze część jest fontannowa, a część rośnie jak miskant mornig lihgt jakoś tak
Teresko-wiem że horti nie było na projekcie, ale nie mogłam sie oprzeć, sama wiesz jak to czasem bywa
Moniczko-Pani już jest zadowolona, a tak poważnie to mam świadomość że ilość roslinek, które kupiłam jest mała i pewnie wogóle ich widac na rabacie nie będzie, ale zawsze można jeszcze coś dokupić, a miskant tylko jeden był, hortensja też
Gosiu- a myslisz że horti na pełne słońce nada się? i co wtedy z różami?
nie, nie , horti dam chyba albo przed dom, albo na tą druga rabatkę przy szopce, ale chyba lepiej przed dom?, dziś musowo bieganie z roślinami po ogrodzie będzie ,
p.s widziałm Cię wczoraj w akcji-szalona jesteś, i niesamowicie pracowita
Kasiu-wybieram sie do Ciebie i wybrac nie mogę, ale dziękuję że zaglądasz, miskancika kupiłam ostatniego, były inne odmiany, ale ja się tego wyuczyłam na pamięć i ajk tylko na doniczce zobaczyłam Miscantus morning lto wiedziałm że to TO
Marto- mam nadzieję że w końcu ide w dobrym kierunku, ale i tak cały czas czuję się jak dziecko we mgle, rabatka w końcu powstanie, obiecuje to sama sobie
Irenko-niezwykle mi miło że do mnie zajrzałaś rozumiem, że i Ty jesteś po trawiastych zakupach?, teraz to chyba najlepszy czas na trawy? zajrzę do Ciebie niebawem
Milenko-rozszalałam się, rozszalałm, ta bronzową trawę koniecznie trzeba identyfikacji poddać, i znowu będzie mała trawa, duża trawa
pani z ogrodniczego opowiadał nam jak para przed nami szeptała sobie widząc ta trawę że takie porządne centrum ogrodncze a trawy suche stoją