Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "miskant"

Zanim zupełnie zepsuję to, czego jeszcze nie zaczęłam... 15:24, 06 wrz 2012

Do góry
ewalm napisał(a)
Sonny, witaj. Masz duży teren i potrzebujesz sporo rośli,n żeby go zagospodarować. Bardzo ładna działka w ciekawym kształcie.
Pomysł z zagajnikiem na końcu klina i miejscem na ognisko jest bardzo dobry. Ale hosty to są rośliny najniższego piętra. To co posadzisz na końcu działki to Twój przyszły widok z okien i tarasu - średnie piętro mogą stworzyć krzewy. Hosty z tak daleka nawet nie będa widoczne, zobaczysz je dopiero jak podejdziesz blisko A byłoby fajnie, gdyby tam rosło oprócz drzew jeszcze coś pośredniej wysokości 1,5-2 m, co będziesz widziała z daleka.

Ewalm - plan jest taki, by miejsce z wybrukowanym placykiem otaczały brzozy i sosny, a wokół pni tych drzew mają rosnąć hosty. Niższe piętro dla oka ma stanowić rabata centralna, na której teraz rosną:
- 3 Smaragdy
- 1 azalia wielkokwiatowa /Sarina
- 2 azalie japońskie/Melina i Eisprinzessin
- 2 rhododendrony/Cherry i Catawbiense Grandiflorum
- wrzosy 15 szt.
- 5 host/ Green Gold
- wierzba Hakuro Nishiki
- hortensja Annabelle
- miskant Zebrinus
- 2 tawuły Little Princess
- 2 świerki białe/ Alberta Globe i Conica
- 2 żywotniki Danica
- 2 żywotniki Miriami
- dereń biały
- jałowiec płożący/ Holger
- modrzew na pniu/Puli

Proszę o sugestie w kwestii tej rabaty. Na rabacie po lewej stronie mam jeszcze: rh. Blutopia, azalie wielkokwiatowe: Channel i Silver Slipper i hortensje: Vanille Fraise i Grandiflorum oraz ogrodową Renate. Może powinnam je przesadzić do kwasolubów?
Muszę to jakoś uporządkować póki rośliny są jeszcze młode.
Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 11:45, 06 wrz 2012

Do góry
Joaska napisał(a)
Wybieraj trawy które nie zdążą u nas z kwitnieniem (miskant morning light, albo takie z niepozornymi kwiatostanami, albo ich brakiem )

Gardenarium napisał(a)
U mnie Gracillimus nigdy nie miał. Variegatus też nie. A to najładniejsze miskanty dla mnie.

Asiu Danusiu dziękuję już skrzętnie zapisane
Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 09:48, 06 wrz 2012

Do góry
Wybieraj trawy które nie zdążą u nas z kwitnieniem (miskant morning light, albo takie z niepozornymi kwiatostanami, albo ich brakiem )
Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 15:48, 05 wrz 2012

Do góry
Masz ją, Ewo? Rozrasta się jak miskant chiński? Na razie podoba mi się, ale mogłaby bardziej nie rosnąć już
A wiąza wredei albo miłorzęba mariken masz? Pokażesz?
Założysz swój wątek? Myślę że nie tylko ja bym chętnie obejrzała Twój cudny wielki ogród!!

pozdrawiam serdecznie!
Karolina
Kubusiowo 13:47, 05 wrz 2012

Do góry
Marta coś się pokombinuje Tylko dziś mam urwanie głowy.... i jeszcze na koniec mnie wizyta u dentysty czeka z Kubą

Tereska ja wiem wiem Ja też tak uświadamiałam mojego Pawła, że to to a to tamto.... teraz sam dumny chodzi i mówi, że to hortensja a to miskant Co do ciuchów jestem w stanie uwierzyć bo ja kupiłam sobie spodnie w tamtym roku i to wszystko Na co mi ciuchy jak mogę mieć miskanta?

Jola Paweł na początku myślał, że mi kompletnie odbiło.... w miarę upływu czasu zaczął się do tego wszystkiego przekonywać Co nie zmienia faktu, że ja czasem przesadzam (tylko ciiiii coby nie usłyszał ). W końcu jak dwójka pracuje to można szaleć a jak jedno.... to wiadomo

Monika z ręka na sercu sie przyznaję, że nie zaglądałam Od momentu jak sie to przedszkole zaczęło jakoś jestem "roztrzepana"
Kubusiowo 12:57, 05 wrz 2012

Do góry
Dziewczyny no w przedszkolu jak jest każdy wie.... raz z górki raz pod górkę... Mój też juz katarem łazi. No ale co się dziwić skoro 25 stopni i nikt nie wpadnie na to, żeby dziecku bluzę grubą zdjąć? .....

Marto byłam wczoraj u Ciebie i widziałam łezkę. Co z nią zrobić nie mam za bardzo pojęcia... Może faktycznie postawić głownie na żurawki... może trawki dodać dla lekkości.

Powiedziałam wczoraj Pawłowi, że muszę jechać po derenie no bo Szefowa kazali posadzić Mówię "jade po dwa" no i pojechałam.... wróciłam z 4 dereniami, 2 miskantami, odetką i przetacznikiem..... Myślicie, że miskanty i byliny w szafie do jutra wytrzymają?????

...no ale jak nie kupić?... No jak??

Spodobała mi się taka kompozycja... dereń, miskant, przetacznik i odetką

P.S Szefowa próchnicę tyz kupiłam
P.S2 ...na balkon się wejść nie da.....
Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 13:47, 04 wrz 2012

Do góry
Hej Robercie, to zdecydowanie nie jest miskant, inny pokrój, rozłazi się przez podziemne rozłogi, inne ma kwiatostany - Magnolia mi ją nazwała, ale nie pamiętam... gdzieś w wątku nazwa jest
Co do wiąza - czytałam i o chorobach i o przypalaniu liści, ale to jedyne drzewo które tam widzę, więc zaryzykuję. Zresztą blisko teściów rośnie chyba ten sam wiąz taki 7-letni na oko i jest BOSKI!!! gość go przycina co roku, zero przypalenia i zero chorób, miodzio! W sobotę postaram się cyknąć fotkę! Wiec myślę na początku póki się nie zadomowi może być problematyczny, a potem rośnie aż miło

Irenko - ano nie mogę Ale cierpliwość trzeba ćwiczyć
Mój jesienny ogród 10:25, 04 wrz 2012

Do góry
Miskant imponujący Zostawiłabym go na zimę!

pozdrawiam
Mój jesienny ogród 09:28, 04 wrz 2012

Do góry
Na zdjęciach widać, że jesień nadchodzi...

Twój miskant Robercie, jest powalający

Pozdrawiam
Mój jesienny ogród 09:24, 04 wrz 2012

Do góry
U mnie cały czas praży, tylko z soboty na niedzielę pokropił kapuśniaczek ale to za mało, gdyż ziemia jest wysuszona straszliwie co u mnie zdarza się b. rzadko. Z takiej pogody najbardziej zadowolona jest moja papuga która do wieczora jest na powietrzu. Teraz wcina swoje ulubione rajskie jabłuszka i aronie.
Kosiarki nie naprawiłem więc trawa nie skoszona w sumie to wyjdzie jej to na dobre bo jest cały czas zielona a tak by uschła na wiór gdyż ja swojej trawy nigdy nie podlewam i całe lato jest zielona z małymi wyjątkami gdy przez miesiąc nic nie pada. Na pierwszej focie jesienna piwonia, na drugiej coraz bardziej kolorowy berberys.

Teraz moje datury które rozszalały się na całego więcej kwiatów niż liści.

i na koniec mój ulubieniec miskant cukrowy.

Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 08:17, 04 wrz 2012

Do góry
Aga - spokojnie! Powodzenia dla pierwszaka!! Trzymam kciuki!
Robert - tę trawę mam 3 lata, to coś innego, nie miskant. Jak się zobaczymy mogę się podzielić! Podobno rozłazi się niemiłosiernie Twój miskant jeszcze w donicy, posadzę go za płotem - nie chcę żeby mi TAKI busz wyrósł, połowę działki by zajął
Witaj Renato, widzisz, w dobrej cenie, fajne odmiany, to ludzie wykupili. Nie ukrywam że u nas ja pomogłam, dla siebie, Teściowej i sąsiadki kupiłam jakieś 40 opakowań

Pogoda dzisiaj piękna!!

Dostałam ofertę dot. Wredei - gość mieszka blisko, wiąz szczepiony na wysokości 2,2 m, ale 200 zł do tego kopany - więc cenę może bym i przebolała bo drzewko łądne, ale jeśli się nie przyjmie?

Fotka:

Jutro dostanę zamówione na twojesady.pl - wiąza szczepionego nisko, wysokości ok 1m i marikena szczepionego 120 cm. Nie mogę się doczekać!
Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 00:29, 04 wrz 2012

Do góry
Karola, czy ten miskant na rogu budynku to ode mnie czy coś innego?
Mój pięknieje z dnia na dzień.
Pozdrawiam Cię.
Ogrodnik mimo woli 17:04, 03 wrz 2012

Do góry
Marzenka - od pierwszej randki siezaczyna....... a potem to następne i następne...... dziś znów przywlekłam .... trawki i wrzoski .... nie wiem keidy to posadzę, ale po 4 zł.. wielkie w 1,5l donicy, moje ulubione białe doktor jakiś Kruhel coś tam... muszę troszkę ponownie rozwalić to co posadziłam, ale dodatkowe doniczki dosadzę do większej kępy istniejącej ...... ależ będzie miodzio..... hmmm na foto nie widać jakie ona duże Oczywiscie lawenda... do róż..zamiast jednorocznych.... i trawki jakieś tam (nie zapisałąm nazwy, ale takei już mam i chę dosadzić więcej) i miskant morning liht albo jakoś tak (wpływ ogrodowiska).... i wypuscić mnie w teren.....

Betysiu....... ja za stara by się zmieniać.... i za uparta ..... dzięki za odwiedzinki...

Dla Ciebie jesienne klimaty (dzisiejsze, bo polowałam na ważkę..ale była szybka..ale jaka ładna..miała z 10 cm i śliczny zielony kolor )

Jotka - nie da sie ukryć, że czosnki są bardzo efektowne.... najbardziej efektowy jest jednak czosnek Schubertii .......... a ten to się nazywa Czosnek ozdobny Sphaerocephalon.

Haniu - super, że szybkie linie uruchomili...... szkoda, że na tak krótko...bo jakoś znów wszystko jeżdzi powoli

Elu - ja też wielu rzeczy a praktycznie niczego nie spróbowałam..... ale ja byłam zestresowana.. najbardziej żałuję serniczka Adam... każdy sie zachwycał..

Irenko - to była koleżanka mojego M która nas odnalazła przez Ogrodowisko.... wypatrzyła M na fotkach ze spotkania...... a na Ogrodowisko trafiłą przez program Maja w ogrodzie. Irenko w ogrodzie od potkania moze wszystkiego przepracowałąm przez cały miesiac z 8 godzin.. nie liczę podlewania doniczkowych.....

Pszczółka - też postuluję o taki zestaw roślin róznorodnych i w zestawach powalajacych na kolana... muszę przebudować wsiowy.....

Zieleń we wrocławskim ZOO 11:49, 03 wrz 2012

Do góry
sporo różnych traw widziałam, ale rozpoznałam tylko miskant zebrinus i miskant cukrowy

powstaje takie coś, tu ma być afrykanarium; obok w tematycznie dobrana rabata

fajne poziome konary
Ogród do odświeżenia 06:52, 03 wrz 2012

Do góry
JulkAd napisał(a)

Taki egzemplarz Julita - moja zdrowa jak koń. Ale na tył to ona za niska moim zdaniem. I Ozz rację ma - uważać na nia trzeba

No właśnie czytałam, że ona do 90 cm rośnie, chyba mi zostają miskanty albo cosik innego

Może kup sobie rozplenicę (piórkówkę) medium bunny??? Jesli miskant to kultowy morning light nie rośnie aż tak szybko i taaaki wielki....

Hosty ciut za blisko siebie
Kompozycja z jałowcami 'Skyrocket' 22:26, 02 wrz 2012

Do góry
Marie napisała:

Dziękuję za pomysł. Mam jednak trochę wątpliwości. Przesadziłam w międzyczasie moją jedyną choinę, o której pisałaś, bliżej tarasu, bo akurat zwolniło sie miejsce po tawułce, która na słońcu nie dała rady i teraz choina jest bardzo ładnie widoczna. Jak była pod tylną ścianą ogrodu, to w ogóle nie było jej widać. Te skyrockety są już dość duże i znajdują się jakieś 18 m od tarasu, więc je widać, a roślin poniżej juz nie. Tą trawę miskant olbrzymi też mam już w ogrodzie i jest piękna, ale nie chciałabym całego orrodu obsadzić trawami i tak jest ich już sporo. Wciąż nie wiem jak zagospodarować ten tył, żeby nie ruszać iglaków, ale trochę je przysłonić. Musiałoby to jednak być coś efektownego co zgra się z klonem palmowym i zielonym perukowcem i rudbekią po drugiej. Zrobię jutro zdjęcie tylnej ściany z tarasu, żeby było widać odległość.

Pozdrawiam i życzę spokojnej nocy
Marie

Z daleka widoczne są rośliny żółte lub białe. Takie odmiany z konkretnych gatunków wybieraj.
Kompozycje z trawami w roli głównej 17:14, 02 wrz 2012

Do góry
dzięki - trochę poukładałam sobie w głowie - zdecyduję się na jakiś miskant chiński np: 'Morning Light' i kostrzewy sine , ładnie się komponują praktycznie z wszystkimi roślinkami
U Przemka w ogrodzie. 13:33, 02 wrz 2012

Do góry
Ogród przed domem też się jakoś trzyma

miskant ma grubo ponad 3m, a wiosną trudno mu było się zebrać po zimie

Kolorowe rabaty 22:52, 01 wrz 2012

Do góry
Marta napisał(a)
Marto- śliczności pokazujesz! Rabata z limką cudna, bukiety też, a kanciki wzorcowe! Pozdrawiam

Dziękuję Marto za odwiedziny i głos
Limka będzie przeniesiona i oczywiście miskant ,ale tak wygląda to miejsce aktualnie to pokazałam

Pozdrawiam serdecznie
Ogrodnik mimo woli 21:42, 31 sie 2012

Do góry
To jak w między czasie odwiedził mnie Sebek i Agnieszka... to zakatuję was fotami.... bo niesprawiedliwe, że dla jednych pismo jest, a dla drugich nie ma

Minaturowy miskant

Powtórne kwqitnienie ostrózek

Trawki kosmatki

I rybki co głosu nie mają,,, a wody im dalej nie podpięliśmy

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies