Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodnik mimo woli

Ogrodnik mimo woli

Mala_Mi 07:43, 20 wrz 2012

Już wiem jak wygląda deszcz.... pada...... dla ogrodu dobrze...... ale dlaczego się zrobiło tak zimno???????
Martek 09:04, 20 wrz 2012

asc napisał(a)
Już wiem jak wygląda deszcz.... pada...... dla ogrodu dobrze...... ale dlaczego się zrobiło tak zimno???????

U mnie wczoraj pełnia lata - do 13-ej .Potem wiatr i słońce za chmurami.Kilka roślin zmieniło miejsce i z jednej strony może dobrze,że ten deszcz.Rh u teściowej podlałam tak fest i iglaki na skarpie .Kota nie ma myszy harcują Tylko czy teraz to rh nie utonie w nadmiarze tego nie wiem ...?

Witaj Aniu
Liczę,ze jeszcze trochę ciepła wróci ,mam tyle jeszcze kwiatów i pąków na roślinach
Martek 09:11, 20 wrz 2012

Pytanie odnośnie miskantów powinno być obrazkowe,ale spróbuję opisowo i korzystając z twojego
Miskant ten ,który ma kłosy takie ala bordowe on jest jakieś wysokości tak na oko ?I czy zawsze jego kłosy ,te same piórka były takiej wielkości ?
Pytam ponieważ u mnie miskant na froncie ma dwa tylko kłosy na razie ,ale jeden kłos jest naprawdę duży i jego barwa nie wydaje mi się tak intensywna jak u ciebie .Natomiast po drugiej stronie domu posadziłam niby tego samego miskanta ,wielkościowo trwa jest chyba taka sama ,ale kłosy takie jak u ciebie .Mówię o tej trawie zielonej ,która prawdopodobnie na pasek jasny wąski na środku liścia ???
Ja przypomniałam sobie ,ze faktycznie w dwóch reklamówkach były w/g mnie takie same trawy .Czy możliwe,że są podobne tylko gabaryty inne ?
To miała być trawa gigant jedna z nich na pewno ,a dostałam oprócz tych dwóch jeszcze inne ,drobniejsze .
Baterie mam na wyczerpaniu w myszy choroba I nie mam doładowanych
Pszczelarnia 09:12, 20 wrz 2012

Ania, pocieszyłam oczy wsiowym i angielskim - dla ścisłości dodam, że chodzi mi o jedno i to samo.
Astry z różami - oryginalne bardzo.
Martek 09:49, 20 wrz 2012

Muszę tak oddzielnie bo mam zapchane
To jest miskant chyba podobny do twojego Aniu.Ma mniejsze pióra i wyraźnie idą w bordo ?
Liście będą zaraz )))))) Mam jeszcze hmm kolejne pytanie.Po ob stronach tej trawy mam wyraźne przyrosty mogę je dziabać teraz? Czy raczej tylko wiosną ?

Martek 09:55, 20 wrz 2012

Poddaje się poszłam ponownie zobaczyć twoje trawy i co widzę? Trawa z jasnym kłosem też ma liść z jasnym cienkim paseczkiem po środku ???
I chyba jednak twoje są czerwieńsze te kłosy ...? A może to słońce daje taki efekt nie wiem ?
Martek 09:56, 20 wrz 2012

Chodzi mi o nazwy tych traw bo całkiem możliwe,że mam dwie różne,a liście bardzo takie same ...?
monteverde 11:00, 20 wrz 2012

U mnie dzisiaj słoneczko idę do ogrodu po wczorajszym szlajaniu się po szkółkach , a Tobie zostawiam namiary na Maję w ogrodzie, cobyś mogła nawet w nocy sobie obejrzeć, weż w zakładki http://majawogrodzie.tvn.pl/
Mala_Mi 13:45, 20 wrz 2012

Irenko.. dzięki za propozycję Oj taki domek to super sprawa........ i piwniczka. której nei mam ...buuu

Martek... miskanty moje wszystkie majabiały pasek w środku, a są różne odmiany.....
Patrząc po kępie to masz dwie rózne odmiany w jednym miejscu, po lewej ten czewony wygląda na taki jak mój, tylko u mnie wielka kępa, a u Ciebie jeszcze mała.... Po prawej (ten mniejszy) ma inne liscie (szersze) i inny kłos.......
Możesz podziabać trawy i teraz, ale dużo lepiej późną wiosną. Teraz część ci podzabanych uschnie, a szkoda... bo kępki i tak malutkie.....
Moja teoria mówi, że lepiej jedną a wiekszą kępkę niż 2 malutkie. Podzielisz jak sie rozrośnie ta jedna.... i zrobisz dwie.. a tak ani jedna ładna ani dwie..... a trawy i tak co kilka lat pasuje przedziubywać w celu odmłodzenia...... bo w środku robią sie stare i brzydkie......

Ale to moja teoria........

Miskan jest wysoki... Jest wyższy ode mnie pobiegłąm sprawdzić... i pada.... tzn podlewa

A Maryśka pod wpływem deszczu się łamie i trawy też... rozwaliło się to paskudnie

Ale barbulka dostała barw intensywnie niebieskich...

A maczek postanowił jeszcze raz zakwitnąć...
marzena 13:45, 20 wrz 2012

asc napisał(a)

no właśnie !
ale i tak sie cieszę, że troche roślinki podlane zostaną bez mego udziału...
ale ma być podobno jeszcze trochę ciepła... niedługo....