Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Zielona przestrzeń 20:00, 25 sie 2017

Do góry
_Martini_ napisał(a)
Cześć, przyszłam od Angeli zobaczyć co dostałaś. Sadzenia nie zazdroszczę, ale efekt na pewno przyjdę zobaczyć. Będzie mega! Ładny masz ogród. I widzę brzozy, które uwielbiam.
Pozdrawiam.

Brzozy to maja miłość
Zielona przestrzeń 19:41, 25 sie 2017

Do góry
Cześć, przyszłam od Angeli zobaczyć co dostałaś. Sadzenia nie zazdroszczę, ale efekt na pewno przyjdę zobaczyć. Będzie mega! Ładny masz ogród. I widzę brzozy, które uwielbiam.
Pozdrawiam.
Na zielonej... trawce :) 12:49, 25 sie 2017

Do góry
Kaska napisał(a)

Angelika ogród Twój ma 4 lata?
Pełny podziw.To musiałaś już spore rośliny sadzić by był taki efekt
Podziwiam za niesamowity porządek i ład.Na pewno sporo czasu poświęcasz by tak wyglądał.Jest wręcz idealny
Ja chyba jakaś nieudolna bo mi na wszystko zawsze brakuje czasu.Jak wy dziewczyny to robicie?

Część miałam z ogrodu przed rewolucją np. serby i srebrne świerki - także one starsze... a tak to 4 lata wsio.... brzozy np. duże kupiłam bo mniejszych nie było

Nie siedze bardzo dużo w ogrodzie, wiadomo początek sezonu tak, bo ogarnąc wszystko trzeba po zimie, potem cięcie a poza tym koszę trawnik dwa razy w tygodniu, popielę trochę przytnę kanty i tyle
Trawiasto-hortensjowe ranczo ze stawem 07:19, 25 sie 2017

Do góry
Napasłam oczy o poranku
Pięknie!

Miskant ferner osten ładnie się wcina w obraz.
I pięknie się komponuje.

Czy brzozy masz zwykłe, czy to jakaś odmiana?
Ogród Mirelli 22:33, 24 sie 2017

Do góry
Tak będę miała brzozy Zamówione na alegro, mają przysłać w ciągu 5 dni. Sadzonki dwu letnie ok 130 cm. Zobaczymy jakie będą w rzeczywistości.
Ogród Mirelli 22:04, 24 sie 2017

Do góry
Ania mam koncepcję może nie najlepszą, ale innego rozwiązania nie widzę.
Krzaczorów musiałam się pozbyć, wielkie urosły i mali efektowne. Wiesz jak to jest na początku sadzi się wszystko byle coś mieć.
Ja osłonięta jestem, a raczej będę jak tujki urosną.

Będziesz miała brzozy super. Koniecznie wstaw ich fotki
Między brzozami 21:40, 24 sie 2017

Do góry
Ale tu dyskusja się rozwinęła Witaj Sylwio i Asiu szkoda ze nie widzicie mojego banana na buzi z radości że wszyscy jesteście A teraz należny się kilka słów wyjaśnień co do planu i stylu ogrodu.

Cała działka ma niecałe 1200 m2 razem z domem i podjazdem, część za domem to około 750 m2. W miejscu gdzie teraz jest "baza" marzyła mi się mała altanka, taka samotnia a domek dla dzieci miał być w tym niepodpisanym kółku koło warzywnika (kółko ma 5 m średnicy), ale ponieważ miedzy brzozami był jedyny cień na działce oddałam miejsce dzieciom (na razie ). Za to w miejscu kółka wymyśliłam sobie oczko albo sadzawkę tylko nie wiem kiedy ją wykopie.

Trawnik górny miedzy baza a żółtym kołkiem ma 9 m średnicy, myślałam zostawić jako łąkę ale dopiero jak skończe robić rabaty, na razie jest trawnik z huśtawką dla dzieci. Tarasu jeszcze nie ma, może w przyszłym roku coś się uda z nim zrobić ale mniej więcej będzie tak wglądał. W trawniku przy tarasie w miejscach za przerywana linią chciałabym posadzić krokusy w trawie.

Styl ogrodu hmm… myślę podzielić a 2 może 3 części ponieważ sama nie mogę się zdecydować. Podobają mi się ogrody nowoczesne całe w zieleni i trawach ale z drugiej strony dzika łąka zapiera dech. Dlatego wymyśliłam że cześć bardziej oddalona od domu będzie miała charakter bardziej naturalny i wpisze się troche w krajobraz z jarzębinami, jabłonkami i brzozami. Części bliżej domu chciałabym nadać charakter trochę bardziej "poukładany" ale tez wpisujący się w krajobraz. Przed domem trochę elegancji, a w warzywniku nowoczesność w skrzyniach i liniach prostych.

Co do żywopłotu to myślałam o nieformowanym, jak Asia zauważyła myślę ze bardziej będzie tu taki pasował i raczej nie miał być to stricte żywopłot tylko rabaty w kompozycjach spełniające funkcje osłony od wiatru, bo te u nas są dosyć mocne. Ze względu na ograniczona ilość miejsca myślałam żeby na rabacie pod płotem od strony zachodniej ( tą którą obecnie muszę przerobi) znalazły się drzewa niewysokie ( tak do 10 m wysokości), a pomiedzy trawnikami krzewy do 2-3 m. no i gdzies przydałoby się jakie wieksze drzewo dla rownowagi brzóz, choc nie wiem czy brzozy zostawic wszystkie czymoze jednak troche ich ilosc zmniejszyc. Za płotem jest łąka sąsiada i raczej długo będzie jeszcze łąką.
jak mi sie uda to poniżej wstawie link do zdjecia z zywoplotem o jakim myślę żywopłot oo udało się to jeszcze jeden link zywopłot 2
Mój ogród, czyli Skandynawia po krzyżacku 18:38, 24 sie 2017

Do góry
Ewa777 napisał(a)
Aniu, dzięki za wizytę Piękne ujęcia Pozdrawiam

To ja dziękuję za przyjęcie naszej trójki Było naprawdę przyjemnie. Natchniona Waszym ogrodem zamówiłam dwie nowe rośliny a mianowicie drzewka. Dwie brzozy pożyteczne Dorembos. To kolejny element na przysłonięcie się nieco od sąsiadów.
Ogród Mirelli 18:28, 24 sie 2017

Do góry
Mirella widzę, że zmieniasz rabatę. Tak lepiej poczekaj i na spokojnie podejdż do sprawy. Czasami czas jest dobrym sprzymierzeńcem w tej kwestii. Ty wcinasz a ja się przysłaniam drzewkami. Wczoraj e-m zamówił dwie brzozy pożyteczne Dorembos.
Ogród Sylwii od początku cz.II 18:02, 24 sie 2017

Do góry
Syla napisał(a)

Cisy to moja ukochana roślina .... Kiedyś dawno dawno temu u mojego kuzyna rósł piękny żywopłot cisowy a ja na jego widok dostawałam ślinotoku .... Nadeszły czasy , że i ja sobie na takowy mogłam pozwolić ...

Drzewa wymagają cięcia .... tylko brzozy jeszcze nie ruszone , kombinuję jak je ogarnąć aby nie straciły fasonu ... Tulipanowiec i klon tnę w kształcie stożka , choiny których nie cierpię a mam, również tnę w stożki , reszta to koła .... Stanowczo za dużo

Aaa, nie cierpisz _ciąć_ choin. A ja zrozumiałam, że nie cierpisz choin.
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 09:27, 24 sie 2017

Do góry
Luki napisał(a)
Prawie jak w chmurach, a te śnieżne pnie brzóz... no cudo

coś te chmury beżowe brzozy są tak cudne że muszę się trzymac portków żeby kolejnych nie kupić
Między brzozami 08:55, 24 sie 2017

Do góry
Misiu, absolutnie nic nie zmieniaj w planie!

Plan jest świetny i bardzo ładnie narysowany.
Idziesz w dobrym kierunku i jak zaczniesz teraz kombinować, to tylko zepsujesz. Trzymaj się planu - powiadam Ci.

Widok wcale nie jest nieciekawy i wcale bym się strasznie nie osłaniała od niego. Tylko te domki - ten z lewej to zaraz brzozy zasłonią, a ten z prawej trzeba by jakimś drzewkiem/krzakiem zasłonić, żeby z tarasu nie było go widać.
Jeśli to zachodnia strona, to warto by było jakiś zimozielony żywopłot zrobić, bo stamtąd najsilniejsze wiatry są. U Ciebie fajny byłby jakiś naturalny, nieformowany, niezbyt wysoki. Ogniki bardzo by mi tu pasowały, ale one właśnie na takich wietrzystych miejscach lubią przemarzać. Trzeba pomyśleć.

Te rabaty pomiędzy trawnikami to ma zostać taka niekoszona łąka? Bo to świetny pomysł jest.
Ogródkowe rewolucje 00:33, 24 sie 2017

Do góry
Przyszłam zobaczyć jak tam prace na rodkowej a tu rodki już pięknie rosną

Zdolniachę masz męża, kompostownik salonowy nie wtajemniczeni to nawet się nie domyślą, że to kompostownik

A tak apropo tego kompostu, to jak ty go robisz, bo ja czytam i czytam o tym i dalej dla mnie to czarna magia czy to co daję na grządki to już kompost czy jeszcze nie.

Niby mam dwie "komory" oczywiście nie takie wypasione jak Twoje ( dobrze, że za garażem stoją i ich nie widać ) i co dwa sezony przekładam z jednej do drugiej, ale jakoś specjalnie nie segreguje tego co tam wyrzuca. Normalnie sypię to co w danej chwili wywalam a to trawę z koszenia, a to plewienie z rabat, odpadki z domu, gałązki to mi same z brzozy lecą i tak sobie to leży czasem przy podlewaniu wodą poleję.

A babci zdrówka na kolejne lata życzę
Na zielonej... trawce :) 17:05, 23 sie 2017

Do góry
AngelikaX napisał(a)

W drugą stronę się nie da z góry, bo na brzozy włazić nie będę

Dzięki Justyś

Mogłabyś niejako przy okazji zawiesić transparent
Na zielonej... trawce :) 17:03, 23 sie 2017

Do góry
eee_taam napisał(a)

a w druga strone

choc widoki u ciebie mnie zawsze powalaja ...po tym sie z tydzień nie podniose pewnie

W drugą stronę się nie da z góry, bo na brzozy włazić nie będę

Dzięki Justyś
Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 14:32, 23 sie 2017

Do góry
AniMa napisał(a)
Martuś, to, że brzozy, kulki i hortki...ok? Ale gdzie chcesz dac trchinniki? i jakie???? Jeżeli w nogach(rozumiem, że przy murku) i trzcinniki KF, to wszystko zasłonią.....
Popraw mnie jak coś źle palnęłam

Z tymi trzcinnikami to chyba jakieś przejęzyczenie było

Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 13:57, 23 sie 2017

Do góry
Kamilo, może i chwila, ale pamiętaj, że od soboty leżę do góry czterema literami do połowy września mniej więcej

Renatko, z tyłu działki mam cały szpaler najzwyklejszych śmieciuchów, więc chyba nie mam alergików w domu, bo nie jest źle Teść tylko jak przyjeżdża, to kicha niemiłosiernie

Angelika- jak Ty będziesz pomagać, to ja przejmę od Ciebie transparent

Aniu, trzcinniki jeżeli będą, to gdzieś na półce (oł! majstersztyk precyzyjnej wypowiedzi mi wyszedł ), w sensie tak gdzieś luźno- nie z przodu na pewno. Raczej dla pięterka, bo brzozy duże, kulki średnie, a trzcinniki takie pomiędzy

Kasja, no Ania nasza jest postacią rozpoznawalną- sławna w sensie
Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 12:41, 23 sie 2017

Do góry
Martuś, to, że brzozy, kulki i hortki...ok? Ale gdzie chcesz dac trchinniki? i jakie???? Jeżeli w nogach(rozumiem, że przy murku) i trzcinniki KF, to wszystko zasłonią.....
Popraw mnie jak coś źle palnęłam

ps. Moje nogi i wcięcie w tali tez na zdjęciach ostatnio inaczej wyglądają niż moje wyobrażenie o nich
Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 11:37, 23 sie 2017

Do góry
jak masz alergików w rodzinie to z brzozy odpuść
Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 09:27, 23 sie 2017

Do góry
no to wiemy ze brzozy
chociaż.... do drugiej połowy września jeszcze chwila hihihiih
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies