Ale tu dyskusja się rozwinęła

Witaj Sylwio i Asiu

szkoda ze nie widzicie mojego banana na buzi z radości że wszyscy jesteście

A teraz należny się kilka słów wyjaśnień co do planu i stylu ogrodu.
Cała działka ma niecałe 1200 m2 razem z domem i podjazdem, część za domem to około 750 m2. W miejscu gdzie teraz jest "baza" marzyła mi się mała altanka, taka samotnia

a domek dla dzieci miał być w tym niepodpisanym kółku koło warzywnika (kółko ma 5 m średnicy), ale ponieważ miedzy brzozami był jedyny cień na działce oddałam miejsce dzieciom (na razie

). Za to w miejscu kółka wymyśliłam sobie oczko albo sadzawkę tylko nie wiem kiedy ją wykopie

.
Trawnik górny miedzy baza a żółtym kołkiem ma 9 m średnicy, myślałam zostawić jako łąkę ale dopiero jak skończe robić rabaty, na razie jest trawnik z huśtawką dla dzieci. Tarasu jeszcze nie ma, może w przyszłym roku coś się uda z nim zrobić ale mniej więcej będzie tak wglądał. W trawniku przy tarasie w miejscach za przerywana linią chciałabym posadzić krokusy w trawie.
Styl ogrodu hmm… myślę podzielić a 2 może 3 części ponieważ sama nie mogę się zdecydować. Podobają mi się ogrody nowoczesne całe w zieleni i trawach ale z drugiej strony dzika łąka zapiera dech. Dlatego wymyśliłam że cześć bardziej oddalona od domu będzie miała charakter bardziej naturalny i wpisze się troche w krajobraz z jarzębinami, jabłonkami i brzozami. Części bliżej domu chciałabym nadać charakter trochę bardziej "poukładany" ale tez wpisujący się w krajobraz. Przed domem trochę elegancji, a w warzywniku nowoczesność w skrzyniach i liniach prostych.
Co do żywopłotu to myślałam o nieformowanym, jak Asia zauważyła myślę ze bardziej będzie tu taki pasował i raczej nie miał być to stricte żywopłot tylko rabaty w kompozycjach spełniające funkcje osłony od wiatru, bo te u nas są dosyć mocne. Ze względu na ograniczona ilość miejsca myślałam żeby na rabacie pod płotem od strony zachodniej ( tą którą obecnie muszę przerobi) znalazły się drzewa niewysokie ( tak do 10 m wysokości), a pomiedzy trawnikami krzewy do 2-3 m. no i gdzies przydałoby się jakie wieksze drzewo dla rownowagi brzóz, choc nie wiem czy brzozy zostawic wszystkie czymoze jednak troche ich ilosc zmniejszyc. Za płotem jest łąka sąsiada i raczej długo będzie jeszcze łąką.
jak mi sie uda to poniżej wstawie link do zdjecia z zywoplotem o jakim myślę
żywopłot oo udało się

to jeszcze jeden link
zywopłot 2