Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Brzoza - Betula 23:19, 18 lip 2017

Do góry
Gdzie kupić taki okaz wielopienny brzozy?
Ogród bacowej 22:45, 18 lip 2017

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Oj Bacowa dlogo nie bylam jak wiosna. Wszystko w pelnym rozkwicie. Niebiesko i fioletowo bardzo ladnie.

A gdzie ta woda z tych ciurkadelek odchodzi. Czy to obieg zamkniety? Czysciutka woda, ptaszki maja radoche.
W
Kilka razy wchodze i sie wpisuje. Ta roslina obok brzozy placzacej to rutewka? Ile ja masz bo moje tegoroczne ale male ok 0,5 m u ciebie wysoka i mnostwo widac

kwiecia.

Woda jest w obiegu zamkniętym, nie wiem czy ptaki ją piją bo mocno chlorowana , bez chloru bagienko by było.

Dobrze poznałaś to rutewka, 3 sezon ją mam i od początku była taka wysoka i tak obficie kwitła.
Tu ma być ogród :) 19:29, 18 lip 2017

Do góry
No to kilka zdjęć roboczych, tak jest teraz na tyłach działki.

Mam ochotę na tej rabacie przed skrzyniami pomiędzy cisami a berberysami wsadzić dwie brzozy Purpurea Pendula, znalazłam nawet takie niewielkie.

A tu bok, dojdzie rząd krzaczków owocowych i pomiędzy nimi a rabatą z hostami będzie taki około 2 m pasek trawnika

Ogród bacowej 12:37, 18 lip 2017

Do góry
Oj Bacowa dlogo nie bylam jak wiosna. Wszystko w pelnym rozkwicie. Niebiesko i fioletowo bardzo ladnie.

A gdzie ta woda z tych ciurkadelek odchodzi. Czy to obieg zamkniety? Czysciutka woda, ptaszki maja radoche.
W
Kilka razy wchodze i sie wpisuje. Ta roslina obok brzozy placzacej to rutewka? Ile ja masz bo moje tegoroczne ale male ok 0,5 m u ciebie wysoka i mnostwo widac kwiecia.
Jak to wszystko ogarnąć? 12:09, 17 lip 2017

Do góry
Elinko - przyznam, że moje brzozy też są prowadzone na bambusowych tyczkach, ale coraz częściej myślę o zmianie ich. Trochę urosły te moje drzewka i te bambusy nie do końca się sprawdzają. Za bardzo je wygina przy wietrze - masz rację.
Jak to wszystko ogarnąć? 11:39, 17 lip 2017

Do góry
Teresa przy tarasie daj KONIECZNIe drzewa ja dalam tylko dwie katalpy i zaluja i kombinuje jak przerobic bo slonca duzo a parasol to nie ten sam cien co daje drzewo.

Przy okazji zapytam bo borykam sie z tym problemem czy Ty brzozy masz na tyczkach bambusowych?
Bo ja takie 6 metrowe kupilam z 4 metrowymi bambusami i po wiatrach urwala sie tasma na czubku i wiatr nie dosc ze zranil kore drzewa bo ocieralo o koniec tyczki to odgial mocno przewodńika i mam dylemat teraz usunac tyczki i narazic sie na ryzyko zlamania czy jednak zostawic.

Ale smieje sie ze kilkumetrowe drzewa jak fasole na tyczkach prowadzic...
Wśród brzóz i dębów 10:24, 17 lip 2017

Do góry
Brzozy, rzeka, trawy, przestrzeń- cudowne klimaty. Uwielbiam
Fajnie Was widzieć na fotkach, pozdrawiam serdecznie
Mój 4 arowy azyl... 06:40, 17 lip 2017

Do góry
Muchomory jak były, to znów się pokażą! Lubię takie ogrody, bez wyraźnej granicy.
I te brzozy! Ślicznie jest, a zwierzyniec jaki zgodny!
Mój 4 arowy azyl... 23:32, 16 lip 2017

Do góry
Idziemy nad rzeczkę. Po obu stronach ścieżki morze falujących traw.

O, jakie wielkie te brzozy!

Rzeczka Kocinka i słynna już Aleja Brzóz - spojrzenie w kierunku zachodnim

Jak Ogrodnik Gordon swój ogród zakładał 22:56, 16 lip 2017

Do góry
ODCINEK 37

Czerwiec 2016r.

Od lewa i od prawa...

Na rabacie przy wjeździe najpierw zagospodarowałam dwa szczytowe jej fragmenty.

Po lewej stronie czyli przy drewutni zamieszkała wierzba hakuro nishiki i dwie lawendy

Zaraz obok rośnie Atos czyli pierwsza z trzech brzóz. Wtedy te brzozy były jeszcze małe. To się w głowie nie mieści jak one urosły przez lipiec i sierpień. Teraz to są już ładne drzewa rokujące na porządne drzewa w przyszłości

Dwa dni później, po prawej stronie rabaty, czyli od strony ulicy, zamieszkała trawa pampasowa i 4 turzyce ptasie łapki. Trawa pampasowa nie przetrwała zimy i w tym roku zastąpiłam ją jodłą kalifornijską...ale o tym później.

Turzyce były kiepściutkie Już chciałam je przeznaczyć na straty...na szczęście wytrzymałam...i w tym roku znacznie urosły. Rok później, czyli w czerwcu tego roku to było tak:

...na ten środek tej rabaty nie miałam pomysłu...

i tutaj z pomocą przyszedł KTO????...oczywiście ZAPRZYJAŹNIONA PANI Z CENTRUM OGRODNICZEGO Mówi tak: "Pani...przecież pod brzozami to co tam Pani może mieć??? No najszybciej to kozaki tam Pani urosną ..." i po dłuższym namyśle poleciła mi rozplenice japońskie i imperaty red baron.

Jak powiedziała tak się stało...

Za następne dwa dni było tak:

...i na tym zasoby finansowe się skończyły

dalsze zmiany nastąpiły dopiero w lipcu...o czym w następnym odcinku

c.d.n.
Mój ogród pod górkę... 20:26, 16 lip 2017

Do góry
AgnieszkaW napisał(a)
Oby wszystko przebiegło po waszej myśli... Za to ogród cudnie kipi kwieciem

Oby! Kwiecie poodnosi mnie na duchu, choć ogród zapuszczony - chwasty się panoszą, cisy i bukszpany do cięcia, brzozy chorują itd...
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 16:56, 15 lip 2017

Do góry
ren133 napisał(a)
Kasia
Niektóre zdjęcia oglądałam po kilka razy ... świetnie masz skomponowane rośliny ... a co najważniejsze mega masz zaprojektowany układ rabat, świetnie wkomponowana w to architektura ogrodowa, wglębnik suuuuper wpisuje się w całość ... są elementy spójne i powtarzające się: brzozy, trawy, elementy w kolorze drewna ... kurczę fajnie masz ... zazdro ... mnie nigdy to się nie uda bo działkę mam słabo zagospodarowaną nie to co u Ciebie ... wszystko przemyślane i ... rośliny pięknie rosną i ... otoczenie wokół podkreśla urodę ogrodu ... łoo się rozpisałam ... ale tak czuję ... ogród masz nowoczesny ale jednocześnie swobodny, zwiewny, widać konsekwencję ...

Podziwiam ...
reniu bardzo mi serce rośnie na takie słowa. Ale nie zgadzam się z wszystkimi zwlaszxAtej części o Twoim ogrodzie wzdycha do niego za każdym razem kiedy serwujesz zdjęcia! I zueplnie nie rozumiem Twoich słów! A o otoczeniu mojwgo ogrodu wolę nic nie pisać....
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 09:42, 15 lip 2017

Do góry
Toszka napisał(a)

Mam kępę w tym samym miejscu od przeszło 7 lat. Nie pokłada się, bo jest sucho.
Sedum jak ma zbyt bogatą ziemię i zbyt mokro rozkłada się.

Ciemnych też nie lubię i wszystkie wydałam.

Rozchodniki giną w rozplenicy. Z resztą niemal wszędzie są z rozplenicą
Można pod brzozy połączyć z lawendą, kocimiętką, seslerią, szałwią, ale też z tawułami japońskimi, niską perovskią, brązowymi turzycami, np. 'Bronze Form' lub zielono-niebieskimi 'Frosted Curls' (wypisałam rośliny na suche stanowisko biorąc pod uwagę konkurencję brzóz).

Się polubiłam od tej obfitości
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 08:39, 15 lip 2017

Do góry
MirellaB napisał(a)
Ja najchętniej cały ogród bym obsadziła rozplenicami

Rozchodniki coraz mniej mi się podobają. Po trzech latach takie wielkie kule urosły, że zdominowały sąsiednie rośliny. Trzy rozchodniki wykopałam, podzieliłam na gałązki i wydałam. Brzydkie się zrobiły, puste w środku i się pokładały. Myślę, że kolejne trzy podzielą ich los w przyszłym roku.

Mam kępę w tym samym miejscu od przeszło 7 lat. Nie pokłada się, bo jest sucho.
Sedum jak ma zbyt bogatą ziemię i zbyt mokro rozkłada się.

Ciemnych też nie lubię i wszystkie wydałam.

Rozchodniki giną w rozplenicy. Z resztą niemal wszędzie są z rozplenicą
Można pod brzozy połączyć z lawendą, kocimiętką, seslerią, szałwią, ale też z tawułami japońskimi, niską perovskią, brązowymi turzycami, np. 'Bronze Form' lub zielono-niebieskimi 'Frosted Curls' (wypisałam rośliny na suche stanowisko biorąc pod uwagę konkurencję brzóz).
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 22:22, 14 lip 2017

Do góry
BASIA8 napisał(a)
Aganiu Kochana widoki u Ciebie piękne Buziolki zostawiam.

Widoczki już tylko z poddasza sąsiad posadził brzozy i widok nam zamnął
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 22:12, 14 lip 2017

Do góry
Sebek napisał(a)
Podpiszę się pod słowami Angeliki - hortensje lubią wodę, a brzozy ją im wypiją... Sadź obok

mrokasia napisał(a)
Dzień dobry
Ja też się podpiszę, tym bardziej, że szkoda siedzieć plecami do hortek, lepiej na nie patrzeć choćby z boku .

Amen

malkul napisał(a)
to mądry argument

Mądry Amen

ogrodrenaty napisał(a)
Witaj, jeżeli mogę to zgadzam się z Angeliką i Sebkiem i rabata z hortensji rozświetli ten bok dodałabym miskanta Veriagatusa albo Morning Light,a przed brzozy rozchodnik z rozplenicą . Tak aby wypełnić przestrzeń.

Amen po raz trzeci!

I ten miskant w hortkach mi pasuje. Morning lighty mam na brzozowej. Może jakiś solitierowy, np Graciella?

Rozchodnik mi się podoba. Toszka takoż samoż podpowiada.
Wygląda genialnie z rozplenicą, tylko nie wiem, czy tej rozplenicy u mnie w ogrodzie nie za dużo. Bo na żwirku pod hakuro mam rozplenice i na skarpie na dolnym pięterku rozplenice... Choć te były by tak ładnie vis a vis tamtych na skarpie. To nawet koresponduje

Och, dzięki Wam
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 22:05, 14 lip 2017

Do góry
AngelikaX napisał(a)

Przyleciałam Asia

Chcesz dać hortki na rabacie z brzozami pendula? Szczerze... chyba średni pomysł... weż pod uwage jak za parę lat te brzozy będą mieć korony - zapewne po 2m średnicy minimum... jak dasz hortki, które też przybiorą na masie i na wysokości też z 1,50 dorosną zrobi Ci się tu mega gąszcz...
Lepszym miejscem jak przy huśtawce chcesz mieć hortki jest druga ściana z tujami - masz tam pas trawy i tu wyglądały by zdecydowanie lepiej ale to tylko moje zdanie

Cenne zdanie Hortki na dłuższy bok

Dziękuję, że przyleciałaś!
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 15:08, 14 lip 2017

Do góry
Witaj, jeżeli mogę to zgadzam się z Angeliką i Sebkiem i rabata z hortensji rozświetli ten bok dodałabym miskanta Veriagatusa albo Morning Light,a przed brzozy rozchodnik z rozplenicą . Tak aby wypełnić przestrzeń.
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 13:34, 14 lip 2017

Do góry
Sebek napisał(a)
Podpiszę się pod słowami Angeliki - hortensje lubią wodę, a brzozy ją im wypiją... Sadź obok
to mądry argument
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 11:19, 14 lip 2017

Do góry
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies