Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowy spektakl trwa ...

Ogrodowy spektakl trwa ...

aldonaz 23:42, 26 sie 2017

Widzę, że kolejne spotkanie także się udało. W Twoim towarzystwie nie można się nudzić. Dziękuję za wspólny wypad. Zawilec posadzony.
Pozdrawiam
Justyna 20:23, 27 sie 2017

Miro, dziękuję za relację z ogrodu Pieta. Obejrzałam z radoscią i ciekawością
Tak samo jak Twoje letnie widoki na ciepłe kompozycyje, bujne rabaty i urocze detale. Ten mini rock garden śliczny. I groszek pnący masz, chmmm cudny zapach
AgnieszkaW 20:30, 27 sie 2017

Miro, otwórz priv
AgataP 08:51, 30 sie 2017

mira napisał(a)

Właśnie nie wiem co z zieloną cukinią - słyszałam już że tez ktoś miał zieloną i nie było - ciekawe o co chodzi.

Ha ha ha kleome masz maje sadzonki - nie wiem co lubi ale ja też w ub roku miałam lepsze - nie wiem czy woli sucho czy mokro chyba odpowiednio

hmm to teraz nie wiem co z pysznogłówką - podzielić ją trzeba by nie zatraciła się ale nie chciałbym żeby się skarliła - hmm może lepiej wiosną - ktoś wie?

Ja napiszę o cukinii - mam odmianę Soraya zieloną, nie nadążałam przerabiać.
Może to dobra odmiana, w przyszłym roku posadzę tą samą. Żółtą też mam, podobne ilości Kocham to warzywo
kasja83 11:15, 30 sie 2017

Ale fajne spotkanie!

pozdrawiam
Gabriela 20:33, 30 sie 2017

mira napisał(a)

nie wiem skąd się zapach w roślinach bierze wiecie ?

ten jest nieziemski

No niestety Mira, zapach roślin nie jest dla nas, o nie...
Jest dla owadów, po to żeby je przywabiać i się rozmnażać, wydawać potomstwo. Jak widzisz, wszędzie tylko ten seks.
Zapach pochodzi od wytwarzanych przez roślinę olejków eterycznych. Te "urządzenia" co wydzielają zapachy są w kwiatach głównie w płatkach korony.
Ale to miłe że i my czujemy zapach, groszki to jedne z najpiękniej pachnących kwiatów, masz rację. W ty roku nie posiałam ani jednego, a bylinowe kwitnące w dużej obfitości, niestety w ogóle nie pachną.

Fuksja żyje, korzeni się? Poczułam zwiększone poczucie odpowiedzialności, jak się dowiedziałam że zostałam włascicielką jedynego sensownego egzemplarza i patrzę na nią z większą czułością.

Też się zachwyciłam koszykiem z warzywami, aż żal jeść, taki piękny.
mira 18:32, 03 wrz 2017

Zaczęłam żywopłot w miejscu, w którym powinien być już 5 lat temu.
Zrobiłam szkółkę i rozsadnik, i przechowalnik - prowizoryczne skrzynie niskie z najlepsza ziemią, weszło na razie 20 doniczek.

Zebrałam wiadro pomidorów, szparagówki pół wiadra, 2 wiadra śliwek i wiadro jabłek, Trochę ogórków. Wszystkie 2 aronie ptaki wyczyściły do zera. Dobrze, że jeżyn nie ruszają.

Ciężka jest dola ogrodnika. Wyhoduje sobie, ptaki zjedzą.

Czytam o tej prerii u Lianne Pot. Bardzo ciekawe. Dam streszczenie.

Pracowita Pszczółka - fajnie tak sobie pozbierać a potem zimą się delektować
ja zbiory mam małe tylko na już

O prerii Lianne bardzo ciekawie już napisałaś - tu można poczytać

https://www.ogrodowisko.pl/watek/7942-lianne-s-siergrassen-holenderska-preria

postaram się dzisiaj dołożyć fotek z tego ogrodu

Mircia to co pokazujesz to nie wątpliwe dzieło sztuki Ale ja mimo wszystko chciałbym jeszcze zobaczyć foty z twojego przydomowego arcydzieła

Radziu.........to ja się staram, pokazuję co tam gdzie uwidziałam żeby coś może sobie podpatrzeć, żeby zobaczyć co innego a nie tylko kisić się we własnym sosie
miłe to niezwykle co piszesz i wiem że jesteś otwarty na świat
zatem zobacz sobie

img size=640x427]https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/150/1508966/original.JPG[/img]

u mnie jest już jesiennie i pracowicie, nawet bardzo pracowicie powinno być
okropliwie mam pracowity ogród - jak ktoś nie ma czasu to nie ma co się pchać w takie prace

tu będzie wielka rewolucja

pozdrawiam

mira 18:51, 03 wrz 2017

Mira, pysznogłówkę lepiej wiosną ale możesz teraz dzielić (przytnij po dzieleniu). Ja raz w sierpniu całą rabatę tego typu podzieliłam i zrobiłam. I rośnie.

Co do cukinii - mam zieloną w wielkiej obfitości.

Nie mogę narzekać na rok ogrodowy. Mogłam buraczki rzadziej przerwać

Tak czuję że lepiej wiosną ją dzielić - ja chcę dać w drugie miejsce - na razie były upały a teraz można by się zabrać to chyba tyle czasu mieć nie będę - już prace na rabacie bylinowej rozpoczęłam - jak żałuję że nie kupiłam białego sadźca

a moja żółta daje wielkie plony, zielna to nasiona z ub roku i może to a może zła że rośnie obok żółtej

Na rok ogrodowy raczej nie narzekam bardziej na siebie
mam jeden jedyny wniosek z tego sezonu - oczywista prawda -
RABATY wymagają ŚCIÓŁKOWANIA pani Miro to nie będzie narzekania na brak czasu i częste podlewanie

dzisiejszy zbiór - pyszna taka fasolka taka nie przerośnięta niam

W moim zaniedbanym warzywnym narzekam w tym roku na ogórki, dynie i kabaczka. Cukinie jak zwykle ładnie plonują, oba kolory. Pomidory właśnie pożera zaraza, ale zebrałam dojrzewające pomidory i siedzą pod gazetą. Zdążyłam też dojść do tego, że kocham Green Zebrę Papryka bardzo ładnie dojrzewa za to.
Nie wiem jakie powinno być Kleome, bo u mnie pierwszy raz, ale do cycek daje radę

Tak Green Zebrę też miałam i pycha, jeszcze takie pomarańczowe od Gosi duże ale nazwy pomyliłam - dopytam
w warzywniku działam dopiero drugi rok więc sporo było nie tak ale to jaką frajdę miałam jak coś się udało - nie umie opisać

Kleome mam powyżej nosa - teraz robi się już takie sobie bo długie baty i kawiaty na końcu no ale co tam
25 sierpnia zrobiłam degustację

Ależ fajnie się czyta o takich różnorodnych doświadczeniach z ogrodowego sezonu.
A z tym uczuciem radości podczas marszu z warzywnego do domu z wypełnionym koszykiem, to masz rację.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz

Hania Ty to masz doświadczenia warzywne i z nich korzystam
a z koszykiem to sobie chodzę wiesz i dyndam

W cleome jestem zakochana od dwóch lat mam białą, czy mogłabym się załapać na nasionka tej fioletowej

W tym roku gorzej kwitła u mnie, u sąsiadki z moich sadzonek była piękna. Ziemia gra rolę i chyba lubi popołudniową przerwę od słońca.

Ja też ją mam od 2 lat i w tym roku była też mniej dorodna ale też później sadziłam, mam z ub roku fioletową to mogę już wysłać a fioletowe mam takie

zbierać ?

pozdrawiam
Radziu2013 19:07, 03 wrz 2017

Ogrody zagraniczne pooglądać lubię, ale te nasze polskie, ogrodowiskowe takie bardziej swoje się wydają

Rewolucja...a co będziesz robić?

Pozdrawiam
mira 19:16, 03 wrz 2017

Czytam wielekroć Ciebie i tak mi się nasunęło pytanie - jaki pracowity sezon? Teraz to już tylko przetwórstwo owocowo-warzywne w domu. Czyż sezon się nie kończy?

Może faktycznie - teraz się zaczyna?

Już sama nie wiem. Ale czuję się wsparta.

I kto to pisze! To ja z Ciebie czerpię przykład że nie wolno się lenić jesienią i trzeba co się da robić teraz aż do grudnia
przetwórstowo to jedno

no a WIOSNA zaczyna się jesienią na tę zwiewną Panią trzeba się napracować

moje fronty
1/ przesadzanie jesienne na bylinowej
2/zrobiony szpaler piwoniowy - można teraz zrobić nowe nasadzenia na tarasowej
3/na żółtej wyciąć głóg i przesadzić Watanabe
4/obsadzić za ławką nowy kącik przy studni - wiosenne klimaty zrobić
5/przesadzić ?gdzie - hortensję spod brzozy nie rośnie
6/zlikwidować piskowniczkę i wsadzić hortensję
7/wycinać żywopłot z tawuły do odnowienia
8/przemyśleć wykonać początek aleji zachodzącego słońca - czy różę Tuscany gdzieś eksmitować ?
9/zrobić kratkę i wsadzić różę bo cierpi w donicy i przesadzanie tam
kurcze nie piszę dalej bo po co za dużo tego

no a cebulowe....

przecież jeszcze jesienią trzeba się delektować kolorem i zapachem i światłem

==========================================

Cały czas wracam do tych fotek. JAKIE drzewo rośnie po prawej stronie na końcu ścieżki kamiennej?

A po lewej przy drewutni to wiciokrzew kwitnący na żółto? Ten pachnący?

Na końcu ścieżki niestety nie kamiennej a zwykłej bruczkowej rośnie jarząb czyli popularna jarzębina nie jakaś odmianowa i stale choruje a ja nie pryskam ale może emami zaradzę zobaczymy

Ten wiciokrzew jest piękny zresztą jak wszystkie pachnie niesamowicie to Graham Thomas

a tu początek tej ścieżki przy studni i dumam jak tu pomieszać i co posadzić zamiast pierwszego liliowca - sama nie wiem, tam chyba za mokro nie jest hmm a gdyby jakąś wielką pnącą różę zrobi rumor i się na ten świerk oprze - nie przecież nie dam rady ciąć tego świerka

================================================

Miro, sierpniowy ogród jest przepiękny, taki pastelowy, w moim guście, a i koszyk warzyw też super

Dziękuję, ja też lubię taki już spokojny ogród no i ten przedsmak kolorów jesieni
choć gdzie nie popatrzę masa pracy a ja myślałam że im starszy ogród to miej roboty - dlaczego tak nie jest

dla Ciebie zmiana zawartości koszyczka

pozdrawiam