Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "miskant"

Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 07:39, 30 maj 2012

Do góry
Nie wysyłajcie roślin w kopertach bąbelkowych, bo się nadają tylko do wyrzucenia, dostałem ostatnio 3 takie przesyłki, to po prostu tragedia. Zobacz jak wygląda miskant, który przyszedł 3 tyg. temu. powiem że na zdjęciu wyszedł rewelacyjnie w rzeczywistości wygląda dużo gorzej. Może wydobrzeje jest to silna roślina ale jest to męczarnia dla rośliny, dla mnie też, bo co dzień ją ogladam i medytuję czym jej tu dogodzić. Jakaś delikatniejsza roślina na pewno nie przeżyje takiej podróży. Po drugie taka roślina zamiast zdobić rabatę to ją szpeci, Ja posadziłem takich 5 więc widok mam nie ciekawy, głównie z tego powodu nie reklamuję swojej rabatki trawiastej. Może za miesiąc. Ja swoje wysyłam w paczkach dla tego nie opłaca się wymieniać na jednego badyla tylko na trochę więcej żeby to nie wyszło drożej jak w sklepie.
Trochę jestem zły, bo wysyłam extra towar a dostaję takie coś.

Na zdjęciu miskant jeszcze chwilę i zielsko będzie większe od niego. Miłego dzionka wszystkim.
Ogródkowy chaos u monitki 14:42, 28 maj 2012

Do góry
Kochani bardzo proszę was o pomoc/ poradę jakikolwiek głos. Gosia –kasiog (za co jestem jej baaaardzo wdzięczna) narysowała projekt mojej działki ale jak sama mówi fajnie by było żeby ktoś to zweryfikował.

Opiszę teraz rabaty bo z fotki nie wszystko widać. Zaczynamy od lewej strony/ wschód
Miskant Gracillimus – 3 szt
pomiędzy nimi Magnolia Susan
z przodu hortensja Limelight + żywopłocik z bukszpanu

W narożniku śliwa wiśniowa Pissardi podsadzona Hakonechloa macra Aureola przed śliwą berberys Red Pilar – 3 szt a przed nim kulki z bukszpanu – 3 szt

Rabata południowa
Rododendron tolerujący słońce – 5 szt podsadzony hostami, w środku kulki z bukszpanu – 3 szt.
Dalej tuja Sunkist – 3 szt. podsadzona czerwoną żurawką w środku modrzew szczepiony
Hortensja Vanilla Fraise – 3 szt + miskant Morning Light
Wierzba Iwa, wejgela variegata Fagus np. Davyck purple podsadzony kosodrzewiną pinus mugo, dereń ivory hallo. Z przodu Cyprysik groszkowy Filifera Aurea Nana – 5 szt i żywopłocik z bukszpanu + kulki
3 szt

Narożnik

Brzoza Doorenbos- 3 szt., hortensja Limeligt, berberys Red Pillar – 3 szt, miskant variegatus, z przodu od lewej chiona kanadyjska jedelloh – 3 szt + wrzośce.

Rabata zachodnia
Dereń ivory hallo – 3 szt, choina kanadyjska – 3 szt z przodu rododendron – 5 szt , hosta
Cypel z jednej strony irga + tawuły japońskie z drugiej lawenda
Przy wjeździe kulki szczepione na pniu np. sunkist podsadzone żurawkami

Jeśli o mnie chodzi to projekt mi się podoba chociaż nie jestem pewna miejsca z tujami Sunkist i obsadzenia cypla bo obawiam się że nie podołam z uprawą jak dla mnie sporej ilości RH w moim ogrodzie. Może jeszcze zamieniłabym choiny kanadyjskie na świerki serbskie i wrzośce (boję się że nie przetrwają) na coś innego.

Tuję Sunkist dałabym natomiast jako kontynuację rabaty po lewej stronie przed nimi krzewuszkę minor black (chyba właśnie taką mam) no i przed nią coś w nogi. Co wy na to?
Kubusiowo 22:51, 27 maj 2012

Do góry
kaisog1 napisał(a)
A to obiecane zdjęcia

Koszyczek do postawienia przy wejściu

A to połowa z miskanta, którego kupiłam za 28 zeta. Nie chciałam najpierw brac bo wydawało mi się drogo ale po przyjrzeniu się stwierdziłam, że z tego okazu zrobię 4 miskanty takie jak sprzedają normalnie po 10 zeta

Ale zaaaakupy!!! A miskant wypasiony, rzeczywiście kupiłam za 9 zeta 1/4 Twojego...
Moje roślinki 10:59, 27 maj 2012

Do góry

Drugi z wczorajszych zakupów - miskant Strictus

Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB 21:39, 26 maj 2012

Do góry

Miskant Morning Light

Między serbami a hortensjami posadziłam Runiankę japońską (Pachysandra term. "Green Sheen")
Na początku jest chaos 21:59, 25 maj 2012

Do góry
Linka napisał(a)

oj, w te klocki to i ja jestem dobra
no proszę, ile nas łączy

A macie tak np. na zakupach że nie możecie same podjąc decyzji i dokonać wyboru np. ubrania, torebki, koloru????
Ja to potrafie stac tak i dumać, dumać, rozkminiać na wszystkie strony , czasem radzę się sprzedawcy albo wysyłam mms z foto do kogoś z prośbą o doradę ......... masakra.......... już nie wspomne wyboru Miscant Variegatus czy Morning Light

jeeej...to o mnie było?
Ja potrafię w sklepie dumać godzinę (nie przesadzam!), a często po tej godzinie wracam do domu z niczym, zła i sfrustrowana...albo kupuję coś i potem stwierdzam, że to był najgorszy wybór z możliwych

Miskant Gracilimus czy Morning Light - wybór zajął mi miesiąc...wybrałam Morning, do domu wróciłam z Gracilimusem

U mnie też miodówka, jutro lecę po Mospilan...
Mój jesienny ogród 22:31, 24 maj 2012

Do góry
To ten ze zdjęć które pokazywałem na początku, czyli cukrowy. Kurcze dopiero skończyłem podlewanie, dziś znów wykotłowałem całą studnie. Jestem zadowolony bo dziś zauważyłem że ostatni miskant odpalił dzisiaj znaczy to że wszystkie żyją. Ciekawe jak jesienią się zaprezentują czy jakieś wiechetki będą powiewały. U mnie pogoda super, ciepełko i ani jednej chmurki, ładny księżyc był zachodzik słońca.

Za mamą rośnie, pod kaliną

Na dzisiaj wystarczy, muszę jeszcze utoczyć trochę roboty na jutro.
Mój jesienny ogród 20:50, 24 maj 2012

Do góry
Robert,co to za miskant za hostami? Fajnie to wygląda.I podtrzymuję moje zdanie,hosty masz suuuper
Mój jesienny ogród 20:04, 24 maj 2012

Do góry
Haniu, na końcu pola widać dwie piwonie z lewej duża z pąkami , po prawej taki wypierdek 3x mniejszy

Tak to wdać z daleka chcę pokazać jaka jest różnica. z bliska widać coś na liściach tej małej jakieś plamy

to jest duża

to mała. Powiem że żadnych drenów mama nie robiła. Na jesieni zrobię rewolucje po Twojemu
Zobacz jak miskant idzie to tło za hostami, teraz je dzieliłem i zabacz jak się rozrosły.

Będzie falowanie już nie mogę się doczekać tego widoku. Właśnie miałem telefon że moja paczka z wymianą doszła w idealnym stanie do krakowa.

Haniu co to jest to na tym zdjęciu.
Rabata pod oknami 22:09, 23 maj 2012

Do góry
teraz głowię się nad drugą stroną rabaty - rosnie tu hortensja limelight, obok niej miskant, a na drugim końcu czeka na wsadzenie wiąz o żółtym kolorze liści. Myślałam tu o berberysach w różnym kolorze (co myslicie?):

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 21:21, 23 maj 2012

Do góry
BEATA_S napisał(a)

Jak cis nie zda egzaminu, będzie miskant spowrotem.

Aż mi lżej....

Mnie też
Kolorowe rabaty 00:21, 23 maj 2012

Do góry
Pszczółko cała historia widzę
Czasami chce się dobrze i wychodzi za dobrze To nic zobacz miskant się do ciebie uśmiecha
Kiedyś będzie tu pięknie ... 23:12, 22 maj 2012

Do góry
Ruszyły trawy posadzone jesienią
Kłosówka

miskant strictus, a gdzie jego paski????

Juzia a przed miskantem liliowce
Ogród z Czerwonym mostkiem 21:48, 22 maj 2012

Do góry
Ginger napisał(a)

Witam Kasiu, zaglądam i podziwiam. W moim ogrodzie też jest mostek co prawda kupowałam go bez pomysłu na japoński ogród bo nawet nie wiedziałam nic o tematyce japońskich cudnych ogrodów chciałam żeby prowadził do kącika wypoczynkowego a kolor wyszedł przypadkowo taki czerwonawy bo resztę elementów w ogrodzie (studnia i wiatrak) malowałam w kolorze machoniu ale bejcą innej firmy ale firma firmie nie równa to i paleta barw inna.

Witaj u nas w ogrodzie, zaciekawiłaś mnie swoim, ale widzę że jeszcze nie pokazałaś .
Przedstaw nam swój ogród na pewno jest ciekawy.

Kasiu wątek założony, ale bez podpisu bo jakaś nie kumata jestem i wszelkie próby nieudane napisałam do admina może pomoże .

Widzę, że rozmawiacie o trawach tak cichutko dodam coś o moich trawach miskanty sinensis (mam 5 sztuk) cztery ruszyły powolutku ale one też malutkie są bo sadzone na jesień jeden śpi i chyba już nie się obudzi , miskant morning light również śpi bez oznak życia bardzo go szkoda bo miałam go 3 lata, rozplenice dwie śpią natomiast trzecia ruszyła jak szalona i to najmłodsza bo roczna dwie pozostałe były 3 lata i chyba już nie wstaną po zimie. I jeszcze miskant kleine fontane też uśpiony .

Wpadnę na pewno do Ciebie w odwiedzinki, niestety wielu z nas ogrodników w tym roku straciło część swoich traw, mam nadzieję ze te co przeżyły odwdzięczą się nam swoim urokiem.
Kolorowe rabaty 19:07, 22 maj 2012

Do góry
Marto, reanimacja "trupa".
Było tak:
Przedobrzyłam, zalałam.

Uratowałam, rośnie pod kontrolą. Nazwałam go MM (miskant Marta).

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 12:55, 22 maj 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)

To ją przygarne cisy
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 08:06, 22 maj 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Aż mi lżej....
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 08:04, 22 maj 2012

Do góry
Kolorowe rabaty 02:37, 21 maj 2012

Do góry
Miskant ,który ma zielone listki ,a po bokach ,obrzeżach obu ma żółty pasek

Kolorowe rabaty 02:33, 21 maj 2012

Do góry
To jest prawdopodobnie Miskant olbrzymi zwany słoniowym

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies