Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Ptasi gaj 23:06, 31 sty 2021

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)

Mirka u mnie i bida tuja zdziwienie. U mnie tuje jak lalki.

Wiem wiem widziałam
Dosypało i u ciebie śniegu pięknie.
U mnie - 10 stopni teraz
Ptasi gaj 22:56, 31 sty 2021

Do góry
Mirka napisał(a)

Halinko aż się cofnęłam zobaczyć co to za bida

Mirka u mnie i bida tuja zdziwienie. U mnie tuje jak lalki.
Ptasi gaj 22:20, 31 sty 2021

Do góry
pestka56 napisał(a)
Pięknie dziś było w tym słońcu. My z 10 km po lesie przeszliśmy. Taką zimę lubię. Mogłoby jeszcze dosypać śniegu, aleniech nie mrozi więcej niż -10.
Niestety zapowiadają w połowie lutego nawet -30. Oby to jakaś bujda była.

Też byliśmy, wymarzoną pogoda bez wiatru słonko grzeje w twarz lub w plecy. Ten śnieżek sypał długo tylko taki proszek. Śnieg skrzypi pod stopami.

Kasiu dzisiaj nam przeleciały dwa łosie przed samochodem na szczęście widzieliśmy je i eM zwolnił, to duże zwierzęta. One nie daleko mają swoje żerowisko w Łosiu więc biegają gdzie chcą. To nie pierwszy raz. Raz łosie biegły za płotem przy bramie myslalam, że to konie patrze a to łosie. Trzeba uważać.

Mam.mnostwo śladów na śniegu widać jakie spacery się odbywają p działce. Bażanty wiodą prym. Zostawiam im na ziemi ziarno.
Ptaki u mnie dziwolągi, żrą ale nie dają się sfocic. Dzisiaj sikorek dużo nawet dwa dzięcioły widziałam na sosnach. Sójek jakoś nie widuje a zawsze ich było sporo. Berberysy u mnie już bez owoców widocznie kwiczoły je obrały.

Kwiaty we włosach 21:01, 31 sty 2021

Do góry
Tak już będzie teraz raz na plusie raz na minusie. U nas dzisiaj padał deszcz było ciepło. Obeszlam posesję, ale nie widzę oznak zimy. W zeszłym roku już tulipany były spore teraz jeszcze z ziemi nie wychodzą. To dobrze.
Mnie to trochę przeraża woda z topniejącego śniegu. Wszystkie zbiorniki mam napełnione. Zrobiłam błąd, że przy oczku zrobiłam rabatę i nie podwyzszylam jej a posadziłam cebulowe.

Gosiu tak to jest z muzykami.

Pozdrawiam

Elu pozdrawiam serdecznie. U nas sypnęło, dziś piękna słoneczna pogoda. Śnieg iskrzył się.Z jednej strony dobrze,że jest śnieg, rośliny nie mają sucho.Elu może i te cebulowe przeżyją, nie martw się.
W moim małym ogródeczku - Dorota 17:10, 31 sty 2021

Do góry
Witam Dorotka

Przyszłam co dopiero ze spaceru ledwo dysze. Już dzień o godzinę dłuższy.
Piękna pogoda więc dobrze się chodziło oo zmarzniętym śniegu. U nas też dosypalo. Śnieg bardzo drobny więc na 1,5 dnia opadów napadało ok 10 cm

Zaraz jadę do Wawy czekamy aby w kominku się wypaliło. Na wsi teraz -8 więc do rana będzie więcej.

Róża przepiękna. Zamówiła u Ćwieka Kiss my i jakies tam jeszcze. Będę w tym roku szczepiła bo mam kilka takich które bym chciała rozmnożyć a kosztują sporo np Madam Amisedte.
Mirkowy ogród (początki) 17:04, 31 sty 2021

Do góry
Mirka cały dzień padało jeszcze teraz w Wawie pada jest -4.
Ale ziemia nie jest specjalnie zmarznięta.
Na oczku.ok 8 cm lód. Przerębel mi przymarzł i musiałam.troche lodu wyrąbać aby go wyciągnąć.
Mam ze styropianu przerębel dekiel był za nisko w wodzie i przymarzł. Nie moglam go oderwac aby popatrzec czy woda w nim nie zamarzła i trzeba było go wyrąbać.
Przyniosłam do domu odtajał wytarlam i z powrotem włożyłam do oczka.
Pogoda cudowna nie za zimno śnieg sypie, oby cały luty.

Pozdrawiam

Wiem Elu u mnie też padało. Dziś bez opadów słonko świeciło cały dzień.
Miskantów nie wiążę lubię takie zimowe poczochranie
Ptasi gaj 12:22, 31 sty 2021

Do góry
zawitka napisał(a)
A ta bidna tujka w doniczce ile lat stoi ???

Zawitka to nie tuja to sosna czarna. U mnie takiej Tui nie biednej nie widzisz. Wszystkie odpowiednio dokarmiane i przycięte.
Dosna każdej wiosny jest obrywana z nowych przyrostów i tak sobie żyje w tej donicy. Będę ją wysadzał do gleby wiosna bo to nie na moje nerwy prowadzić w ten sposób. Sosny mają korzeń palowy i pewnie się męczy mimo, że ma dużą donice.

O tej myślisz po lewej stronie.

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 09:50, 31 sty 2021

Do góry

Piękne piwonie. Kupiłam w zeszłym roku 3 szt drzewiaste 2 się przyjęły. Ale to drogi interes. Kupiłam nie popatrzyłam na cenę i głupio mi się było wycofać kupowałam po 50 zł.

Najgorszy zawsze jest wiatr.
U nas przepięknie na minusie śnieg sypie cały dzień teraz też a temp -4.

Drzewiaste są drogie. W zeszłym roku w Lidlu były nie drogo maluszki, Emuś kupił dwie, ale popatrzył, ze jedna praktycznie złamana i chyba się nie przyjmie. Może choc podkładka okaże się jakaś ciekawa;
Bylinowa łąka 09:37, 31 sty 2021

Do góry
Anda napisał(a)
Fajne grzybki

Pięknie wyglądają Twoje trawy

Teraz jak nie robię prawie nic, to spacerujemy sobie po okolicy. Jest tu wiele urokliwych miejsc.
Traw chcę mieć jeszcze więcej. Fajnie oddzielają różne byliny, które niekoniecznie pasują koło siebie. Mam w rozsadniku siewki rosplenic od Ani Małej Mi i akurat będą już do wsadzenia.
agapant napisał(a)
Twoja łąka jakby przypudrowana.
Jakie piękne masz tło dla swojego ogrodu, ja o takim mogę tylko pomarzyć, z każdej strony bardzo blisko dom. Pozdrawiam.

Agnieszko położenie działki ma swoje plusy i minusy. Teraz śniegu dosypało. Ostatnio się śmieliśmy, że idziemy do domku jak do schroniska w górach. W plecakach prowiant na dwa dni.
Milka napisał(a)
Narecznica moja ulubiona. U mnie też się trzyma, dopiero wiosną brązowieje i nowe listki puszcza

Bardzo fajna jest. Czy ona puszcza rozłogi? A rozmnażałaś ją kiedyś przez podział?

anabuko1 napisał(a)
Te zimowe zdjęcia bardzo są urokliwe .A teraz też masz białego sporo ??
w końcu mamy zimę i ze śniegiem i z mrozem
Trawy urokliwe. Paprotki też

Aniu od mojego ostatniego wpisu śniegu nasypało, potem stopniał, a teraz jest nowa dostawa.
Dziś słoneczko świeci, więc idziemy niedługo zjeżdżać z górki.

Witam Gosiu

Nie widzę u ciebie świeżego śniegu. Pewnie nie jeździsz na działkę.

Pozdrawiam

Elu na działkę jeżdżę. Domek ocieplony i na zimno nie narzekam. A czuję się jak na wakacjach. A śnieg akurat spadł w nocy z niedzieli na poniedziałek, tuż po naszym powrocie do miasta. Potem stopniał, a teraz znowu natura uzupełniła swoje zapasy.

Dawno nie zamieszczałam aktualnych zdjęć. Te nie są jeszcze bardzo aktualne, ale w kolejności chronologicznej było tak.

Pies też szczęśliwy.

Ptasi gaj 09:34, 31 sty 2021

Do góry
Milka napisał(a)
Super widoki.
Z tymi robalami i mrozem, nie bardzo wierzę. Były ostrzejsze zimy, a robale i tak rządziły, ale mi się rymnęło

Milka robale giną jak dzień jest ciepły a w nocy mróz.
Jak mróz jest w dzień i w nocy to robaki się chowaja
Musi być zmienność. Tak zawsze mówili.

Dzisiaj u nas nad ranem -5. EM na bazarku rolnicy spoza Wawy mówili, że na wsi byli -10. To już dobra temperatura.
Jadę znowu bo piękna pogoda świeci słonko na balkonie mam cieplej niż w domu. Słonko się oparło i jest +27.

Milka fotki już mam.bede odpisywać.

Miłej niedzieli życzę.
Bylinowa łąka 00:27, 31 sty 2021

Do góry
Witam Gosiu

Nie widzę u ciebie świeżego śniegu. Pewnie nie jeździsz na działkę.

Pozdrawiam
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 00:19, 31 sty 2021

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

Dziś paskudnie wieje lodowaty wiatr i nawet gradem posypało, nie byliśmy długo, ale coś do przodu z robotą zawszeDachu się nawet nie tykaliśmy bo strach na drabinie na lodzie przy wietrze robić, więc tylko to co na dole się dało i ile dało by nie przemarznąć całkiem

Piękne piwonie. Kupiłam w zeszłym roku 3 szt drzewiaste 2 się przyjęły. Ale to drogi interes. Kupiłam nie popatrzyłam na cenę i głupio mi się było wycofać kupowałam po 50 zł.

Najgorszy zawsze jest wiatr.
U nas przepięknie na minusie śnieg sypie cały dzień teraz też a temp -4.

Mirkowy ogród (początki) 00:09, 31 sty 2021

Do góry
Mirka cały dzień padało jeszcze teraz w Wawie pada jest -4.
Ale ziemia nie jest specjalnie zmarznięta.
Na oczku.ok 8 cm lód. Przerębel mi przymarzł i musiałam.troche lodu wyrąbać aby go wyciągnąć.
Mam ze styropianu przerębel dekiel był za nisko w wodzie i przymarzł. Nie moglam go oderwac aby popatrzec czy woda w nim nie zamarzła i trzeba było go wyrąbać.
Przyniosłam do domu odtajał wytarlam i z powrotem włożyłam do oczka.
Pogoda cudowna nie za zimno śnieg sypie, oby cały luty.

Pozdrawiam
Ptasi gaj 23:09, 30 sty 2021

Do góry
Wszędzie pięknie u mnie też. Zima w pełni. Mam nadzieję, że cały luty aby wymrozila robale.

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 09:37, 30 sty 2021

Do góry
Koko koko kokoko.
Sylwia cholewcia, kurzy hotel ***** gwiazdkowy.

Kodko dack
Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 23:57, 29 sty 2021

Do góry
Gosia odnośnie rozmnażania róż masz pełno porad na you tube. Taki chińczyk ma tyle pomysłów,że nie wiadomo który wybrać.
Też w tym roku będę rozmnażać. Na jednej gałązce można zaszczepić kilka róż i to szybko. Zobacz sobie.
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 23:37, 29 sty 2021

Do góry
Koko koko kokoko.
Sylwia cholewcia, kurzy hotel ***** gwiazdkowy.
Bawarka 20:36, 27 sty 2021

Do góry

Kasiu witam

Przepięknie się przebarwia ta hortka. Gwiazdnica bardzo mi się podobają. Kupiłam takie maleństwa ale drugi rok siedza w ziemi i nie kwitną.
Korzenie jak ośmiornice.

Ta hortka na fotce to Wina Red?

Elu, to ogrodowa, miala piekne ciemno wisniowe kwiaty z blekitnym punktem w srodku. Z biegiem lat, stracila kolory, nazwy niestety nie pamietam, ale moze, uda mi sie ja znalesc, niech no tylko otworza sklepy ogrodnicze

Bawarka 20:21, 27 sty 2021

Do góry
Witam Kasiu

W jakim ty raju żyjesz. O każdej porze roku u ciebie pięknie. Tyle śniegu tylko raz widziałam u nas. Mój najmłodszy syn z kolegami igloo robili na osiedlu takie sterty śniegu były.
Nie widzę u was aby ten śnieg z ulic był specjalnie usuwany.
U nas jakby tak było to psy by wieszali na prezydencie miasta. Zaraz wyjeżdżają stolarki i praca wre.
Co można zauważyć chodników nie solą tylko piaskiem sypia albo odgarniając.

Te góry te sterty śniegu przypominają mi się lata z dzieciństwa. Teraz to dziadostwo nie zimy.
U nas już śniegu nie ma ledwo gdzieś tam w cieniu plusowe temperatury.

To ty się tam taplasz w tym przeręblu? Ciarki przechodzą. Więcej morsów bo ludzie z tego siedzenia w domu wariują. W głowach się przewraca.
Ja w życiu tyle kilometrów w styczniu nie przeszłam co w czasach cowidu. Nogi odpadają ale prawie codziennie ok 10 km. Znam wszystkie drzewa w Kabatach. Myślałam że dzisiaj odpocznę bo padał deszcz. Deszcz przestał EM chodź nie bądź mięczakiem i dalej. Myślałam,że zrzucę po świętach a tu guzik miska po spacerach lepiej smakuje.

U was szczepią? Już się zaszczepilas. Merkel taka obrotna. U nas cyrk. Starzy ludzie czekali pod przychodniami na zapusy kolejki po kilkadziesiąt metrow a szczepionek 30 szt.
Ale się rozpisalam

Pozdrawiam Kasiu

Ela, tak, Bawaria to najpiekniejszy i najatrakcyjniejszy Land w Niemczech. I ja mam to szczescie, ze tu mnie los zaprosil Jezeli chodzi o te pore roku, to tak, zimy mamy cudowne...I chociaz to cudowne, czesto jest tez po prostu uciazliwe w codziennym zyciu, to zachwycam sie zima, lubie ja, kocham snieg Teraz tak napadalo sniegu, ze nikt nie nadaza z odsniezaniem, ulice sa zawalone,
ciezarowki na pakach wywoza snieg za miasto, ale...I tak jest go po kokardki
i nie da sie przejechac. Niektore miasteczka i wsie, byly po prostu odciete na kilka dni, nikt nie byl w stanie odsniezyc ulic. A ja, mimo wszystko, lubie zime, nawet wtedy, gdy nad naszymi domami, musza latac helikoptery, i sila powietrza, zrzucac snieg z dachow... Tak jak to bylo w tamtym roku. W tym roku helikoptery jeszcze mi nad glowa nie lataly, wiec...to nie jest taka prawdziwa, bawarska zima Teraz, przez cala noc, znowu ma padac snieg, w sobote i niedziele, ma lunac deszcz, a szkoda, bo planujemy kolejne morsowanie.
Tak, to ja ( w bialej czapce)wraz z kolezanka, tez Polka, morsujemy w jeziorze kolo mojego domu. Zalozylam tutaj klub Morsa i coraz wiecej osob, zglasza sie i jest zainteresowana wspolnym morsowaniem. Mysle, ze napewno duzy wplyw na to, ma sytuacja w ktorej sie znajdujemy. Czlowiek bardzo pragnie wyjsc( my tutaj mozemy poruszac sie do 15 km od domu...) Wiec takie jezioro za plotem, to wybawienie. Jedni graja w hokeja, rodziny cale jezdza na lyzwach, przy brzegu dzieciaki lepia balwany( w zyciu nie widzialam tylu balwanow, co w tym roku Morsy morsuja, kazdy delektuje sie chwila szczescia...Tak na chwile...Bardziej doceniamy to, co kiedys bylo takie oczywiste, a dzisiaj wcale byc nie musi.
Ela, szczepia, ale tez nie przebiega to tak sprawnie. Ja, z racji wykonywanego zawodu, moglam, ale nie zaszczepilam sie, i to jest moja decyzja i nikogo nie naklaniam, ani nikomu nie odradzam.
Ruszaj sie, obojetnie jaka jest na dworzu pogoda, ruszaj sie, czy snieg czy deszcz.Nie ma zlej pogody, sa tylko nieodpowiednie ciuchy
Wiesz co? Lubie Cie czytac, buziaki
Casa Verde..W Leśnym Ogrodzie 20:33, 26 sty 2021

Do góry

Witam Kasiu

Jesteś i pokazujesz piękne rośliny. Karmnik pięknie o ciebie rośnie. Miałam kilka placków, ale coś mi nie bardzo rośnie. Ale często rośnie w miejscach gdzie nigdy go nie sądziła.

Kasiu bardzo.mi się podobają pelargonie angielskie ale mają mankament u mnie obsiadł mi mączlik takie białe mszyce nie do wytępienia i zrezygnowałam z nich najlepsze są te zwykłe.

Bardzo ładny kolor hortensji aż po oczach bije.

Takie mamy okropne czasy, że jak nam się cos malego.uda to się cieszymy.
W normalnych warunkach nie do pomyślenia. Dobrze, że wypoczynek się udał.
Rodziców szkoda każdemu. Współczuję.

Pozdrawiam Kasiu

Witaj Elu, cieszę się z Twoich odwiedzin

Pelargonie angielskie są bardziej wrażliwe, niż zwykłe, ja wzięłam tą jedną na próbę i dwa lata wytrzymała, zobaczymy co będzie dalej..

Do hortensji ogrodowych, mimo, że są kłopotliwe w uprawie, mam słabość. Lubię te ich zmieniające się kolory i pewną szlachetność kwiatów..

Te czasy skłaniają, by cieszyć się z każdej chwili i z każdego drobiazgu. To wielkie szczęście, że mamy swoje ogrody

Życzę Ci wszystkiego dobrego i pozdrawiam serdecznie
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies