Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Ogród w remoncie 09:52, 26 kwi 2017

Do góry
Kurcze,w tym Rogowie małe te brzozy,1-1,20m i cena taka sobie. Czy one szybko rosną?
Ogród w remoncie 09:36, 26 kwi 2017

Do góry
Asiu, to jest stary plan, już nieaktualny

Ja bym zrobiła tak:
najpierw wytyczyła kółka trawnikowe, żeby się zorientować gdzie ile miejsca mi zostanie.
W najszerszym miejscu posadziłabym trzy brzozy w trójkącie, plus czwartą (i ewentualnie piątą, jeśli będzie miejsce) w kierunku sosen.
Widok jest po skosie, więc akurat powinno wyjść ok.

Mniej więcej tak:
Ogród w remoncie 09:27, 26 kwi 2017

Do góry
Jak kupiłabym w niedzielę te brzozy to może zmobilizowało by to eM.do rozprawienia się z jałowcami w końcu. Sama nie dam rady,ciężki sprzęt musi wkroczyć do akcji. Traktorek eMa będzie mógł się wykazać
Ogród w remoncie 09:20, 26 kwi 2017

Do góry
Asiu ,no to dojrzałam najwyraźniej
Trudny ze mnie przypadek.
Teraz pomóż mi wirtualnie wsadzić te brzozy.
Tu plan jeszcze raz.

One żeby zasłonić mi widok na nowy budynek musiałyby być tam gdzie czarną kreską zaznaczyłam.
Może lasek brzozowy tam zrobić?
Ogród w remoncie 09:00, 26 kwi 2017

Do góry
Teraz przypomniałam sobie,że na samym początku planowania tego frontu dziewczyny proponowały brzozy. Czy ja Tak mam że muszę zatoczyć kółko żeby mi się coś wyjaśniło?
W moim małym ogródeczku - Dorota 08:41, 26 kwi 2017

Do góry
mirkaka napisał(a)
Dorotko, przeglądałam swój wątek i zobaczyłam Twój wpis, przypomniałam sobie że dawno u Ciebie nie byłam. Widzę że masz przepiękne wieszaczki na lampiony, robisz projekty i ktoś Ci je wykonuje, to tak jak ja, myślę zimą, rysuję, a wiosną realizacja, porobiłam podpory ale o wieszaczkach na lampiony nie pomyślałam, a to fajny pomysł
Czytam o Rh, marnieją pod świerkami. Tak,ja sporo świerków pozbyłam się bo nic nie chciało rosnąć pod nimi i w ich sąsiedztwie. Może spróbuj rh przesadzić w inne miejsce? Szkoda byłoby z nich zrezygnować, albo wywal świerki bo za kilka lat zacienią i wyjałowią Ci ogród. Brzozy robią taką samą robotę, też wysysają okolicę z wody. Ja muszę non stop pod nimi podlewać. Rh jak się rozrosną to same tworzą zielone tło i nic za nimi nie musi być. Z tą ściółką to całkiem tak nie jest. Ja też mam prawie 20 letnie Rh i zawsze co roku podsypywałam je albo kwaśnym torfem, albo korą, szyjkę korzeniową zostawiasz a podsypujesz szerzej. Taka materia po latach przerasta przez korzenie, wiadomo że nie podsypuje się zbyt wysoko ale te 1-2 cm nie szkodzi a kwaśne środowisko zapewnia. Swego czasu zastosowałam też mikoryzę pod moje Rh. Ja pod moje rh wymieniałam całkowicie ziemię na kwaśną na sporej powierzchni. Rh też nie lubią za dużo nawozów więc lepiej jak nawieziesz 2-3 razy ale po mniejszej porcji.
Cieszę się, że wieszaczki na lampiony Ci się spodobały.
Z moją rabatką rododendronową sprawa przedstawia się tak, w 2007 roku pod świerkami zaczęłam sadzić pojedyncze rh. Z biegiem czasu rabatka rozrastała się, a i wiedzę o nich ciągle poszerzałam. Kiedyś pod tymi świerkami nawet trawa nie chciała rosnąć, były tam tylko mizerne mlecze. Z rh nie planuję rezygnować, ale dokupywać nowych już nie będę. W lecie potrafi nie padać deszcz nawet 3 miesiące, wszystko schnie, a i w studni wtedy zaczyna brakować wody. Przesadzić nie mam gdzie, bo z niczego nie chcę zrezygnować, a u mnie są gęste nasadzenia. Świerków też nie wykopiemy bo od zachodniej strony silnie wieją wiatry, a my z tamtej strony mamy zadaszony taras już kiedyś naruszyło nam konstrukcję dachową, o te świerki rozbija się wiatr, który jest zagrożeniem dla naszego dachu. Ziemi pod świerkami nie da się wymienić, bo tam wszędobylskie korzenie świerków są. Tak więc widzisz, że nie wiele mogę tam zmienić, w tym roku mam sporo strat w rh, kilka już całkiem wycięłam, a widzę, że jeszcze 3 są w kiepskim stanie. Próbuję je ratować , ale czy mi się uda? nie wiem.
Ogród w remoncie 08:27, 26 kwi 2017

Do góry
Widzę ,że brzozy w przewadze,a czy doorenby to też wodopije jak te najzwyklejsze? Urośnie coś pod nimi? Na forum sporo oosób je ma i nawet podsadzone trawami i bylinami . Pewnie nawadnianie dobrze by było pod nie założyć.
Ogród w remoncie 08:24, 26 kwi 2017

Do góry
Brzozy na pewno, grujeczniki też
Ogród w remoncie 08:19, 26 kwi 2017

Do góry
Klon drummondii też wolno rośnie, nawet bardzo... mam i wkurza mnie, znaczy wkurzał bo chyba zdechł...

Brzozy doorenbos mam - polecam
W moim małym ogródeczku - Dorota 06:41, 26 kwi 2017

Do góry
Dorotko, przeglądałam swój wątek i zobaczyłam Twój wpis, przypomniałam sobie że dawno u Ciebie nie byłam. Widzę że masz przepiękne wieszaczki na lampiony, robisz projekty i ktoś Ci je wykonuje, to tak jak ja, myślę zimą, rysuję, a wiosną realizacja, porobiłam podpory ale o wieszaczkach na lampiony nie pomyślałam, a to fajny pomysł
Czytam o Rh, marnieją pod świerkami. Tak,ja sporo świerków pozbyłam się bo nic nie chciało rosnąć pod nimi i w ich sąsiedztwie. Może spróbuj rh przesadzić w inne miejsce? Szkoda byłoby z nich zrezygnować, albo wywal świerki bo za kilka lat zacienią i wyjałowią Ci ogród. Brzozy robią taką samą robotę, też wysysają okolicę z wody. Ja muszę non stop pod nimi podlewać. Rh jak się rozrosną to same tworzą zielone tło i nic za nimi nie musi być. Z tą ściółką to całkiem tak nie jest. Ja też mam prawie 20 letnie Rh i zawsze co roku podsypywałam je albo kwaśnym torfem, albo korą, szyjkę korzeniową zostawiasz a podsypujesz szerzej. Taka materia po latach przerasta przez korzenie, wiadomo że nie podsypuje się zbyt wysoko ale te 1-2 cm nie szkodzi a kwaśne środowisko zapewnia. Swego czasu zastosowałam też mikoryzę pod moje Rh. Ja pod moje rh wymieniałam całkowicie ziemię na kwaśną na sporej powierzchni. Rh też nie lubią za dużo nawozów więc lepiej jak nawieziesz 2-3 razy ale po mniejszej porcji.
Ogród w remoncie 05:29, 26 kwi 2017

Do góry
AnkaK napisał(a)
Pomyśl jak ładnie wyglądałby białe pnie brzozy na dle bordowych gałęzi dereni. Cokolwiek wybierzesz to jedno chyba za mało, tam sporo miejsca jest. Doorenbosy mam, rosną bezproblemowo. Jedyny minus to to, że startują dopiero teraz, podczas gdy te pospolite już zielone.

Właśnie taki obraz widziałam myśląc o brzozach. Kiedyś zarzekałam się że więcej brzóz nie chcę ale kto wie. Brzóz to najnniej 3 jeśli nie 5.

Jak patrzę teraz na wiosenne drzewa to piękne są klony te najzwyklejsze. Szkoda,że to wielkie drzewa.
Ogród w remoncie 22:48, 25 kwi 2017

Do góry
Pomyśl jak ładnie wyglądałby białe pnie brzozy na dle bordowych gałęzi dereni. Cokolwiek wybierzesz to jedno chyba za mało, tam sporo miejsca jest. Doorenbosy mam, rosną bezproblemowo. Jedyny minus to to, że startują dopiero teraz, podczas gdy te pospolite już zielone.
Mój ogród pod górkę... 22:28, 25 kwi 2017

Do góry
lojalna_ napisał(a)

Kaśka sprawdziłas wszystko?

Mam nadzieje ze juz na nic więcej Ci się to nie rozlazło. ...bo i tak za dużo tych dziur

No sprawdziłam - brzozy dwie i cały zsiekany jarząb
Lawendowy zawrót głowy 21:41, 25 kwi 2017

Do góry
Sylwia jutro zmierze ))

Kasiu trzymam kciuki za brzozy bardzo trzymam .

Łukasz jesteś bardzo miły . Trochę mam stracha jak to się skończy z tymi busami. Wiesz tulipany te które nie wyszły na szczęście są z ciemierniki i nie widac pustych miejsc.
Mój ogród pod górkę... 20:51, 25 kwi 2017

Do góry
nawigatorka napisał(a)
Kurde No... a które to brzozy?

Jedna to Youngii przy pawilonie

A druga ta po prawej stronie czerwonych głazów

Choroby i szkodniki brzóz, brzoza - Betula 20:44, 25 kwi 2017

Do góry
Po dokładnym przeglądzie wszystkich drzew stwierdziłam, że najwięcej dziur w pniu ma nasz stary jarząb. Czy to może być zbieg okoliczności i dwa różne szkodniki? Czy raczej brzozy zjada coś, co lubi oba gatunki? Wstępnie na piątek umówiłam wycinkę.
Mój ogród pod górkę... 20:25, 25 kwi 2017

Do góry
Kurde No... a które to brzozy?
Mój ogród pod górkę... 20:07, 25 kwi 2017

Do góry
malkul napisał(a)

ojejku

idzie się wukr......

No idzie, a myślałam, że brzozy są bezproblemowe
Ogród w remoncie 19:50, 25 kwi 2017

Do góry
Pobiegałam właśnie po ogrodowiskowych ogrodach i wszędzie tak pięknie a u mnie krajobraz po bitwie. Czasem mam wraźenie że nigdy tego nie ogarnę
Dziś pozbyłam się kilku roślin-wywaliłam pięciorniki,dwa jałowce płożące i takie tam . Na razie trzymam się swoich założeń i nie kokoszę. Nie wiedziałam , że wcale nie trudne to dla mnie będzie . Trochę dumna jestem z siebie

Nadal wymyślam te drzewa na front.
Wypisałam takie
Klon pospolity Disectum
Klon pospolity Drummondii
Brzoza Doorenbos
Grujecznik
Jarząb pospolity Edulis

Możecie coś polecić? Ewentualnie zniechęcić do któregoś?
Ja co godzinę chcę inne.
Na teraz brzozy albo grujeczniki
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 19:02, 25 kwi 2017

Do góry
Gocha, ja mam dzisiaj doła. Mam dwie brzozy do wywalenia i jeszcze odkryłam coś na buku
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies