Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Wieloszka"

Spotkanie Ogrodowiska - Gardenia 2012 21:09, 11 sty 2012

Do góry
W każdym numerze "Ogrodów" jest kolumna "Co,gdzie,kiedy" z informacjami na temat imprez krajowych i zagranicznych w nadchodzącym miesiącu.
Ogród z Czerwonym mostkiem 19:51, 11 sty 2012

Do góry
Wieloszka napisał(a)
Kasiu, to tegoroczne zdjęcia krokusów? Powiało ciepłym wiosennym wiatrem u Ciebie. A przebiśniegi mają w tym roku nieadekwatną nazwę - nie muszą się przebijać przez żaden śnieg

Zdjęcia są oczywiście zeszłoroczne w tym roku dopiero widać im główki, mam nadzieję że nie zmarzną.
Ogród z Czerwonym mostkiem 19:46, 11 sty 2012

Do góry
Kasiu, to tegoroczne zdjęcia krokusów? Powiało ciepłym wiosennym wiatrem u Ciebie. A przebiśniegi mają w tym roku nieadekwatną nazwę - nie muszą się przebijać przez żaden śnieg
Ogród Sylwii od początku :) 19:17, 11 sty 2012

Do góry
Syla, czy wszystkie nasadzenia masz już zgodne z Danusinym projektem, czy zostały same prace "techniczne"? Zdjęcia całkiem dobre są - nie ma to jak dobry sprzęt, a i oko już się ćwiczy
I jeszcze jedno pytanko: napisałaś gdzieś wcześniej, że żurawki citronelle nie wytrzymały słońca - jak długo w ciągu dnia miały to słoneczko? A jak długo świeci na te żurawki, które pokazałaś na dzisiejszych zdjęciach, a które mają się tak świetnie?
Początki w Kruklandii 15:25, 11 sty 2012

Do góry
Plan rabat przy wejściu do domu - super, elegancko, z klasą! Płot w pierwszej wersji podoba mi się bardziej - chociaż ta druga też nie jest zła....
Mój mały raj na ziemi :) 15:24, 11 sty 2012

Do góry
Wieloszka napisał(a)

a teraz leżę chora.... smarkam i prycham i siedzę w łóżku !!! to do mnie niepodobne...... ale przyynajmniej nadrabiam ogrodowisko

W każdej sytuacji trzeba znaleźć jakieś pozytwy Ja, jak jestem na L-4 to nadrabiam wszystkie zaległości w ..... sprzątaniu, prasowaniu, pucowaniu domku . Zdrówka życzę!!!

Wieloszko, miałam nadrabiać, ale zmogło mnie bardzo..... więc leżę plackiem! ale może jutro się ruszę i ogarnę siebie i dom dziękuję, zdrówko sie przyda
Mój mały raj na ziemi :) 15:22, 11 sty 2012

Do góry
anula_wn napisał(a)
a teraz leżę chora.... smarkam i prycham i siedzę w łóżku !!! to do mnie niepodobne...... ale przyynajmniej nadrabiam ogrodowisko

W każdej sytuacji trzeba znaleźć jakieś pozytwy Ja, jak jestem na L-4 to nadrabiam wszystkie zaległości w ..... sprzątaniu, prasowaniu, pucowaniu domku . Zdrówka życzę!!!
Różaneczniki - sadzenie i pielęgnacja 15:17, 11 sty 2012

Do góry
Dzięki, Zbyszku! Pozdrowię Wielocha Mam sporo miejsca przed tymi planowanymi Rh, więc myślę, że i runianka i citronelle się zmieszczą. Muszę jeszcze "tylko" przemyśleć jak je rozmieścić
Ogród irci 14:51, 11 sty 2012

Do góry
Witaj Ircia!
Piękny cały Twój ogród - kolorowy i pełen kwiatów Urzekły mnie te fioletowe powojniki! Mój ulubiony kolor - jeszcze ich nie mam, ale są na mojej liście roślin do zakupu w najbliższym sezonie. Dzięki, że od razu podałaś nazwy - nie muszę dopytywać
Pozdrawiam,
Spotkanie Ogrodowiska - Gardenia 2012 14:44, 11 sty 2012

Do góry
No jak gardenia dostępna dla zwykłych oglądaczy, to ja się wybieram z moim M. Daleko nie mamy
Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 14:19, 11 sty 2012

Do góry
Witaj Asiu,

najpierw wybieram się na usg jednak, prywatnie. Umówiłam się właśnie.. potem z wynikiem, plus RTG do jakiegoś kumatego lekarza (też prywatnie). Wieloszka właśnie przysłała mi namiary na jakiegoś speca w Łodzi a ja się obawiałam wrzucić tu moje obawy... OGRODOWISKO to miejsce spotkań mega fajnych ludzi!!! Super

Dziękuję Wam serdecznie!!

PS bukszpany miodzio, mam nadzieję przyjmą się Dzięki!
Różaneczniki - sadzenie i pielęgnacja 13:52, 11 sty 2012

Do góry
Pszczółko, czytałam wyżej o pachysandrze, ale ona ponoć nie jest idealnym towarzystwem dla RH? Wydawało mi się, że te najbardziej popularne i wytrzymałe odmiany runianki (z innymi nie zamierzam eksperymentować - za dużo to kosztuje ) są zwyczajnie zielone, a nie takie żółte jak np.citronelle? Muszę zgłębić wątek runianki na nowo...
Różaneczniki - sadzenie i pielęgnacja 13:33, 11 sty 2012

Do góry
Planuję posadzić jednorodny rząd różaneczników pod koroną rozłożystego dębu. Większość z nich będzie w cieniu przez cały dzień, a kilka sztuk w słońcu dopiero po południu. Czy Cunningham's White będzie dobrze rósł w takich warunkach? Ewentualnie jakim innym mogę go zastąpić (kwiaty białe lub bardzo ciemny fiolet) ? A czym rozświetlającym go podsadzić, żeby miał dobre "towarzystwo"? W tle są thuje, więc przydałoby się coś świetlistego, może wrzośce, jeśli są jakieś odmiany cieniolubne? Skomplikowane to strasznie...
Ogród coli 13:24, 11 sty 2012

Do góry
Wieloszka napisał(a)
Dzięki Karolinko, tylko coś Danusia zajęta U mnie hosty na słońcu były poprzypalane, ale ja nie mam (jeszcze) nawadniania. A miskanty - nawet jeśli są duże, to w sezonie, a jak je zetniesz wiosną, to zanim wyrosną, właśnie wtedy są w cieniu różaneczników - o to mi chodziło.

Wieloszko, Danusia mówiła, że miskanty wytrzymują też półcień, zwłaszcza "Variegatus" (i tak jest) a i RH , które ona sadzi (Cumming....) mogą mieć słońce. To nie jest siedlisko typowo cieniste w tym projekcie.
Ogród coli 13:15, 11 sty 2012

Do góry
Dzięki Karolinko, tylko coś Danusia zajęta U mnie hosty na słońcu były poprzypalane, ale ja nie mam (jeszcze) nawadniania. A miskanty - nawet jeśli są duże, to w sezonie, a jak je zetniesz wiosną, to zanim wyrosną, właśnie wtedy są w cieniu różaneczników - o to mi chodziło.
Ogród Sylwii od początku :) 13:08, 11 sty 2012

Do góry
Agnieszka (Wieloszka) - czyściutko to będzie jak posprzątam. Ten śnieżek to wczorajszy. Dzisiaj szaro, buro, nieciekawie.
Po świągnięciu agrowłókniny, przekopywałam ziemię między roślinami na głębokość szpadla. Tam gdzie się dało to użyłam glebogryzałki . Nowe rośliny zasypywałam ziemią ogrodową zakupioną w workach. To była ziemia zmieszana z piaskiem i naturalnym nawozem. Sugerowałam się kolorem ziemi (czarna) zgodnie ze wskazówkami Goniak

Anula - są widoki i nawet przywiązałam się już do tego kawałka ziemi.......

Pszczółko - mój również Mam nadzieję, że znajdziesz w moim ogrodzie jeszcze kiedyś nie jeden zakątek , który Cię do siebie przyciągnie chcę posprzątać gałązki, gałęzie . Bardzo dużo ich naleciało przez ostatnie wiatry, które szalały......

Dzisiaj zrobiłam parę fotek z ogródka , zamieszczę wieczorkiem.......
Ogród coli 12:57, 11 sty 2012

Do góry
Wieloszka, czuj się jak u siebie

Danusia kiedyś gdzieś pisała, że hosty wytrzymają nawet na słońcu, pod warunkiem, że będą miały odpowiednio wilgotno (przydatne nawadnianie). Miskanty rosną na ok 2 m, a Danusia zawsze wszystko sadzi duże, więc może tu też tkwi sekret, że RH ich nie zacieniają. A żurawki są też takie co słońce lubią. Citronelle nie daje rady na słońcu, ale Lime Rickey podobno tak.
Nasz mały raj na ziemi :) 12:32, 11 sty 2012

Do góry
Wieloszka napisał(a)
Małymi kroczkami ale do celu! Brawo Asiu, jest co raz piękniej! Wiem ile pracy kosztuje zagospodarowanie każdego, choćby małego kawałka ziemi - życzę powodzenia w wytrwaniu w noworocznych postanowieniach, zwłaszcza tych ogrodowych

Kroczki małe ale na szczęście cały czas do przodu Dziękujemy za miłe słowa
Ogród Sylwii od początku :) 09:32, 11 sty 2012

Do góry
Hej Syla! Pięknie u Ciebie i jak czyściutko To wszystko zdjęcia z wczoraj, czy dzisiejszy poranek tez Cię zaskoczył takimi widokami za oknem? U nas niestety szaro i brudno
I jeszcze pytanko - jak zdejmowałaś u siebie agrowłókninę, to co robiłaś dalej - dosypywałaś nową ziemię między rośliny, albo przekopywałaś/wzruszałaś tą co była? Czeka mnie ta "robótka" na wiosnę, a ziemia pod szmatą jest zbita. Samo jej usunięcie chyba roślinkom nie wystarczy, zwłaszcza thujom, które mają korzenie przy wierzchu...
Puste pole z wysepką kwiatową 08:00, 11 sty 2012

Do góry
Elfiku - przesadna skromność przez Ciebie przemawia Po awatarku sądząc sama skóra i kości, a ona tu o jakichś ciężkościach prawi A co do dwoistej natury bliźniąt (tych zodiakalnych) coś w tym jest... Też jestem bliźniakiem
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies