Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

To właśnie tu 22:12, 05 kwi 2013

Do góry
Dzidka napisał(a)

Ja tam wierzę w trawy. Myślę, że dadzą rady.
Ale, to są tylko moje przypuszczenia.
Niedaleko w Radkowie masz wspaniałą szkółkę nastawioną na trawy. A Tomek jest wielkim znawcą traw.
Byłam zachwycona jego wiedzą /miałam okazję wysłuchać wykładu o trawach/ jak również ogrodem.
Z kolei u Marty - finki można wypatrzyć wiele ciekawych bylin.
Usilnie będę Cię namawiać na połączenie traw i astrów wrzosolistnych. One w porównaniu do tych bardziej popularnych nie łapią mączniaka.
Ciągle wspominam rabatę, którą kiedyś miałam. Rosły tam trawy i astry o drobniutkich kwiatach.

A jak już będziesz u Tomka, to może zainteresuję Cię budleja skrętolistna, Jej się nie tnie. I wspaniale wygląda w pobliżu traw.
Ale Ci namieszałam

Dzidko,
mieszaj, mieszaj
Coś się z tego mieszania ukręci. O szkółce Tomka Grochowskiego słyszałam już w zeszłym roku. A dzisiaj znalazłam jego ogród tutaj i po prostu oniemiałam. Ponad dwie godziny snułam sie pomiędzy jego rabatami i nie mogłam przestać... ale tak też było u Ciebie...
Głowa mi pęka od tych wszystkich inspiracji. Niechże wiosna w końcu przyjdzie, bo takiuej głowie potrzebna łopata i widły, by ostygła...
Ściskam Cię serdecznie i jeszcze raz dziękuję za owo "mieszanie"
To właśnie tu 22:06, 05 kwi 2013

Do góry
One się tak przebarwiają.
Poniżej też rozplenica, ale na innej rabacie.

W cieniu - zacieniona 22:03, 05 kwi 2013

Do góry
bogumila_bienko napisał(a)
Aniu...trochę go obskubałam dla znajomej,ale on ciągle wypuszcza nowe gałązki.Listki sama opadają,tym się nie przejmuj,to normalne.Ja czasem nie daję wody przez 2 tyg., i siedzi w ciasnej doniczce od kilku lat,chyba w tym roku go przesadzę do większej.

ładny a jaką ma ziemię?
Berberysy i liliowce pod stara gruszą ;-) 22:03, 05 kwi 2013

Do góry
Mirka napisał(a)
Witam i ja Fajną robotę dowaliłaś
no i parapety jak szkółka fajnie ;D POZDRAWIAM

Witaj Mirko u mnie, dziekuję za odwiedziny.
Szkółka na parapetach z konieczności, bo zamówione rośliny są, a ogrodu nie ma

Ale myślę, już za tydzień wszystko pójdzie do ziemi, nawet się cieszę, że take już podrośnięte, efekty będa szybciej.

Mam też zamówione trawy, ale nie wiem kiedy będą dostępne w tych warunkach pogodowych.
M. in. Imperata cylindryczna Red Baron, moje marzenie od zawsze.

Z traw jak na razie, rośnie u mnie tzw. 'Niedźwiedzie futro'. Oto jedna z moich kępek:

Tu po rozsadzeniu na mniejsze kępki:

W głębi małe krzewy forsycji, na kracie wiciokrzew pomorski.

Kiedyś tu..... cz II - Madżenie ogrodnika 22:00, 05 kwi 2013

Do góry
Na święta kartki takie same bez końca są z lekka może uciążliwe i nudzi się na forum, ale, gratki z okazji seteczki ..czemu nie Jest to jakiś pretekst by coś napisać Nie każdy ma polot w pisaniu, a szwenda się po wątkach, wiec to taka okazja również wyjść z ukrycia....
Siostrze ogrodowiskowej (drugiej po Irence) składam gratki i daje kfatucha Tak będzie jak wrócisz
A teraz za pogodę i nasze zdrówko z różowej....
Rododendronowy ogród II. 21:55, 05 kwi 2013

Do góry
na 1000 nie przyszłam...ale na 1010 się załapię
Wierszyk jak zwykle znakomity...o tym wiesz i inni też

a tu domki z Holandii

i na "kurzej łapce"..

Igiełkowy ogródeczek 21:48, 05 kwi 2013

Do góry
Gosiu!
Przeczesuję całe forum wzdłuż i wszerz w poszukiwaniu inspiracji , bo wiosna za pasem i trzeba się będzie niedługo brać do pracy
Nareszcie
U mnie śnieg topnieje, a sąsiednia łąka prawie zatopiona...
Ogrodowe zacisze 21:42, 05 kwi 2013

Do góry
Jutro zabieram się za przycinanie iglaków. Mam nadzieję, że żaden deszcz lub śnieg mi nie przeszkodzi.
Mam do przycięcia cyprysika groszkowego

Jałowca (chyba to jałowiec???)

I dwie sosny...
Tak naprawdę nie za bardzo wiem, jak się do nich zabrać. Chciałabym zacząć wyprowadzać je na takie ogrodowe bonsai. W tym miejscu nie potrzebuję dużych drzew, a one już teraz mają ponad 2 metry.

W cieniu - zacieniona 21:41, 05 kwi 2013

Do góry
monteverde napisał(a)
Tunbergia dopiero wczoraj wsadzona u mnie, ale masz duży wilczomlecz, ja mam małe i też kwitną różowy i biały jednym kwiatkiem w różowym niektóre listki żółkną i opadają czy to normalne?
Aniu...trochę go obskubałam dla znajomej,ale on ciągle wypuszcza nowe gałązki.Listki sama opadają,tym się nie przejmuj,to normalne.Ja czasem nie daję wody przez 2 tyg., i siedzi w ciasnej doniczce od kilku lat,chyba w tym roku go przesadzę do większej.
Rododendronowy ogród II. 21:33, 05 kwi 2013

Do góry
Martek napisał(a)
Bogdziu w dobry czas przybywam w odwiedziny kolejne dzieło nieprzeoczone
Świetnie !
Pozdrawiam ciepło

Martuś dzięki za wizytę i też pozdrawiam.
Ogród przydomowy - Hosty 21:30, 05 kwi 2013

Do góry
wojtas2101 napisał(a)

I pomyśleć, że to nie jest prima aprilis.
Ogrodowe zacisze 21:28, 05 kwi 2013

Do góry
iwonaz napisał(a)
Rozbraja mnie Twój niesłabnący entuzjazm...mając już tak dojrzały i piękny ogród wciąż z pasją szukasz nowych inspiracji
Pozdrawiam

Iwonko!
Rzeczywiście, entuzjazm mam niesłabnący. Dzisiaj spod śniegu wysadziłam małe sadzoneczki szałwii omszonej i włożyłam do pikówek. Niech rosną Zanim się zrobi ciepło będą w sam raz.

To właśnie tu 21:26, 05 kwi 2013

Do góry
A ja lubię kiedy wpadasz
Aniu, jeśli myślisz o tym zdjęciu,

to są na nim rozplenice japońskie.
Mój 4 arowy azyl... 21:26, 05 kwi 2013

Do góry
Sasanka biała przyjęła się dość szybko. Martwiłam się o nią, bo sasanki często przesadzanie odchorowywują.

Bodziszek himalajski wyciągnął się bardzo, mimo że u samej szyby stoi

Ogrodowe zacisze 21:13, 05 kwi 2013

Do góry
danuta_szwajcer napisał(a)
Oj pięknie Marysiu tez tak ciagle szukam inspiracji bo chce poprawic kilka rabat a co chwile mam inny pomysł bo i tak doświadczyła nas ta zima zła, ze w poprawkach musze to uwzglednic bo nie wiadomo jak to w nastepnych latach będzie. Dużo mam połamanych gałęzi z nadmiaru sniegu.Pozdrawiam

Danusiu! Mam tyle pomysłów, że boję się, że pozapominam, zanim będę mogła je zrealizować. Dzisiaj zrobiłam mega zakupy rododendronowe w Biedronce. Naprawdę ładne okazy były w sprzedaży

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 21:08, 05 kwi 2013

Do góry
UWAGA! POSZUKIWANI SPRAWCY PORWANIA DANUSI!!!

...gdy zobaczysz te osoby, obezwładnić i zatrzymać!

Pani H bardzo niebezpieczna porywaczka.....

oraz...

Pan W niezwykle niebezpieczny!

Ogród średniowieczny i nie tylko 20:55, 05 kwi 2013

Do góry
A tu pierwsze oznaki wiosny na niebieskiej rabacie

i jeszcze takie sobie zdjęcia zimowe z kwietnia.

a tu średniowieczny zakątek pod pierzynką
Ogród średniowieczny i nie tylko 20:53, 05 kwi 2013

Do góry
No to świeża porcja zdjęć zrobionych dzisiaj. Niestety większość ogrodu przykryta śniegiem, jednak tam gdzie już ustąpił rwą się do życia cebulowe. Będę też miał STRASZNIE DUŻO ostróżek jednorocznych bo te co na jesieni wykiełkowały przezimowały w 100 % i są ładnie zielone. Budleja też przezimowała z zielonymi liśćmi, ale ją teraz śnieg połamał, podobnie też połamał lawendy, no zobaczymy co się uchowało jak już zniknie to "białe dziadostwo"
Widok na bukszpanki - chyba ocalały

Tutaj rosną tulipany i krokusy - no gdzieś tam pod śniegiem są, tak myślę

skarpa ma się nieźle
Choroby i szkodniki bukszpanów, bukszpan - Buxus 20:46, 05 kwi 2013

Do góry
jeszcze ze 3 tyg temu było wszystko w porządku
dziś zajrzałam do bukszpanów, a jeden w połowie zżółknięty na dwóch pozostałych zauważyłam pierwsze objawy "tego samego"
listki jakby wygryzione "od środka" (?)
mąż mówi, żeby go opryskać decisem od robali ... a tu na dworze leży jeszcze z 10 cm śniegu co go zeżarło tak paskudnie?

Mój mały raj na ziemi :) 20:44, 05 kwi 2013

Do góry
Madżen no racja, szczera prawda i tyle, co tu ukrywać...jak mój Żon narzekał na ostrogę w listopadzie to zabiegi dostał na kwiecień...co ciekawe z własną gazą i maścią ...oczywiście, żeby nie czekać wybrał prywatnie 10 zabiegów, ale swoje odczekał i też poszedł, a co...w końcu płaci zus
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies