Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Ochrona przed chorobami i szkodnikami » Choroby i szkodniki bukszpanów, bukszpan - Buxus

Choroby i szkodniki bukszpanów, bukszpan - Buxus

Agness 11:58, 18 sie 2012

Bardzo dziękują za szybką odpowiedź i jednocześnie serdecznie witam Szefową

Czy ten opryk mogę dokonać preparatem Envidor 240 EC firmy Bayer, też jest owadobójczy? wczoraj go zakupiłam, ale może talastar jest skuteczniejszy ?
Czyli rozumię, że najpiewrw wykonać oprysk a następnie w odstępie tygodniowym podlać mirage wymieszanym z topsinem.
wszystkie bukszpanki w moim ogrodzie o tego sezonu są dokarmiane florowitem raz w miesiącu.

Jeżeli chodzi o bukszpany z innej rabaty,te ze zmienionymi końcówkami, tkimi białymi to czy opryskać je borem i podlewać florowitem- to wytarczy? bardzo mi na nich zależy, sadziłam je miesiąc temu i zakupiłam już jako spore kule.od środka mają dużo opadających listków
poniżej fotka
pozdrawiam gorąco

Uploaded with ImageShack.us
Madzenka 13:24, 18 sie 2012

Mój wyglądał tak

A teraz tak...

pryskanie talstarem naprzemiennie z Topsinem nie pomogło....
Akcja oprysków trwa, stopniowo puszcza gdzieniegdzie nowe liście
popcorn 21:52, 19 sie 2012

Jeju Marzenko już bym dawno wyrzuciła tego bukszpana... a piszesz że żyje i ma nowe listki? Ale jajo... może mogłam swoich - kilkudziesięciu chyba-nie wyrzucać???
Sebek 16:14, 25 sie 2012

Marzenko - najlepiej wsadź go jeszcze teraz w jakieś osłonięte miejsce - np. za garaż, żeby jeszcze zdążył się ukorzenić przed zimą, bo w donicy nie przezimuje. A takiego piennego bukszpanu szkoda by było....
Gardenarium 20:44, 02 wrz 2012

Sebek donbrze radzi, szkoda go, na pewno powoli się odbuduje skoro puszcza. Wiosną go podnawozisz.

Instagram Ogrodowiska
abiko 11:33, 21 wrz 2012

moje w donicach też podobnie wyglądają. Może to ziemia?Czy przesadzenie ich teraz jeszcze do ziemi, i wyjęcie z donic ich nie dobije, zdążą się ukorzenić?
Sebek 22:02, 21 wrz 2012

W donicach i tak ich nie trzymaj, bo ozdobą to na pewno nie są...Przesadzenie ich na pewno nie dobije, daj im dobrej ziemi do dołków.
Madzenka 22:07, 21 wrz 2012

Gardenarium napisał(a)
Sebek donbrze radzi, szkoda go, na pewno powoli się odbuduje skoro puszcza. Wiosną go podnawozisz.

Dziękuję za troskę
Posadziłam go za garażem nie czytając Waszych propozycji
Ponieważ własnymi "ręcami" go przez lata formowałam to nie tak latwo się poddam
nl_kinia 20:46, 05 kwi 2013

jeszcze ze 3 tyg temu było wszystko w porządku
dziś zajrzałam do bukszpanów, a jeden w połowie zżółknięty na dwóch pozostałych zauważyłam pierwsze objawy "tego samego"
listki jakby wygryzione "od środka" (?)
mąż mówi, żeby go opryskać decisem od robali ... a tu na dworze leży jeszcze z 10 cm śniegu co go zeżarło tak paskudnie?

Gardenarium 13:12, 07 kwi 2013

Czy to jest podobne do tego?

Linka napisał(a)
Ja dziś zauważyłam u swoich bukszpanów dwa rodzaję objawów:

1. takie jakby nadmuchane listki

Instagram Ogrodowiska
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies