Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

...uDany ogród 19:22, 19 mar 2017

Do góry
kasiek napisał(a)
Pieknie... Kocham brzozy, szkoda że nie mam więcej miejsca bo miałabym brzeziniak

Kasiu brzozy to moje ulubione drzewa. Teraz mam pod domem zagajnik brzozowy.

W nowym ogrodzie wsadziłam zagajnik w kącie biesiadnym ze zwykłych brzózek wykopanych na śmietniku. Wszystkie się przyjęły.
Z tyłu działki wsadziłam 3 sztuki razem, lubię takie zestawienia
Oprócz tego posadziłam różne gatunkowe
Youngii
Brzoza Nana
Aurea
Rubra
Lacinata
Trost's Dwarf
Spider Alley

Teraz dojdą dwie kolejne. Właśnie oglądam Fastigaty na necie, ale to maleństwa. Poszukam w szkółkach stacjonarnych.
Będzie bardzo dużo brzóz
...uDany ogród 19:08, 19 mar 2017

Do góry
Pieknie... Kocham brzozy, szkoda że nie mam więcej miejsca bo miałabym brzeziniak
...uDany ogród 19:01, 19 mar 2017

Do góry
Basilikum napisał(a)
W modlitwie bardzo blisko Was jestem

Pieknie sie dzieje w ogrodzie
mam nadzieje, ze tak jak mowisz ten rok bedzie omponujacy pod wzgledem kwitnienia

Izuniu dziękuję

W ogrodzie wiosna rozgościła się na dobre. Wszystko bardzo zapączkowane. Będzie się działo.
Czekam na taki bujny sezon. Dwa ostatnie lata były dla nas trudne i nie potrafiłam się cieszyć tym co mnie otacza. Mam nadzieję, że teraz będzie lepiej
Oby!
Właśnie wróciłam ze sklepu. Do koszyka trafiły nawozy, nowy sekator, grabie i pierwsze w tym roku roślinki
Piwonia Baby White i Jaśminowiec Virginal
Jutro pójdą do ogrodu.
Zapłaciłam też za dwie nowe brzozy. W tym tygodniu dojadą:

Brzoza Magical Globe i
Brzoza czarna Shiloh Splash

Potrzebuję jeszcze brzozę Doorenbos lub Fastigata

Madżenie ogrodnika sezon 2017 11:30, 19 mar 2017

Do góry
AniMa napisał(a)
Marzenko zapytam na około
Obok ścianki wodnej masz brzozy LT, pomiędzy nimi 3 kule trzmieliny na pniu...a co w nogach???? Sesleria???
Bardzo mi sie ten widoczek podoba

Czy była odpowiedź na to pytanie bo jakoś nie mogę tego znaleźć

pozdrawiam
Na huśtawce miło płynie czas... 10:28, 19 mar 2017

Do góry
_Martini_ napisał(a)
Dziewczyny, chcę uporządkować myśli i zabrać się konkretnie za to miejsce na środku.

Kształt musimy poprawić i wyrównać poziom, wiadomo. Ale teraz kwestia roślin.
1. Czy te cisy powinny być już przycinane, żeby wyrównać?
2. Na wejściu z tarasu planuję kłosownicę i na wiosnę cebulowe, na razie są irysy. Ten pas będzie poszerzany w kierunku tarasu.
3. Na lewo na razie sam cis.
4. Na wprost pod cisem stipa i jeżówki? Tam jest patelnia.
5. Prawa strona (na razie przechowalnik) spędza mi sen z powiek. Bardzo bym chciała tam magnolię w formie krzewu, jakieś trawy, może kulki z bukszpana lub danica i bylinki. Jeśli magnolia to w dolnym czy górnym rogu? Jakoś nie umiem tego poskładać w całość.
Z tyłu z każdej strony huśtawki będą różanki. Zupełnie na prawo jest już tylko plac pod basen i drzewa owocowe. A z lewej strony zdjęcia też będą brzozy i niskie bylinki.
Help!

Mnie przede wszystkim nie pasują tu linie rabat. Dookoła linie falujące i okrągły placyk a na środku kwadratowy plac, z prawej strony znów jakiś kwadratowy plac.
Jakoś mi to wszystko nie pasuje
Być może masz dalszy plan o którym ja nie doczytałam
Martynka ma na imię moja córka,
Na huśtawce miło płynie czas... 08:52, 19 mar 2017

Do góry
Na razie wzbraniam się od pergoli, bo nie bardzo bym chciała zagracić konstrukcjami. Myślę, że jak będzie mega patelnia to postawię parasol, mamy duży. A jak to nie zda egzaminu, to przyznami Ci rację i skruszona będę prosić o dalsze rady
Pergole bardzo mi się podobają, bardzo. Do tego zaslonki białe, albo powojniki. Na razie jednak chcę spróbować bez niej.
Sciana z tuji odpada, bo zaraz za placem po lewej jest właśnie taka sciana a na jej tle będą brzozy. Dlatego sadziłam tu niskie żywopłotki z cisa.
Tak chyba trudno wytłumaczyć o jaki efekt mi chodzi. Mogę tu podać linka do inspiracji?
Nowocześnie z różAnką :D 21:29, 18 mar 2017

Do góry
kurcze..niewiem.. grabów też pełno na forum.. kuszą mnie te brzozy

może zdecyduje gdy znajdę konkretne drzewa w szkółce?
Nowocześnie z różAnką :D 21:04, 18 mar 2017

Do góry
Ale dałaś czadu z tą robotą dzisiaj. W taką paskudną pogodę!
Ja bym się rodkami za bardzo nie martwiła. Moje rosły w słońcu, półsłońcu, teraz bardziej w cieniu. Przy przesadzaniu nie patyczkowałam się z nimi za bardzo. A one i tak kwitły za każdym razem. Będzie ok z Twoimi, jeszcze im dobrze zrobiłaś w dołkach

Ostatnio często widzę brzozy i hortensje. Dosyć chyba popularny zestaw. To może dla odmiany graby?
Nowocześnie z różAnką :D 20:49, 18 mar 2017

Do góry
Martyna moje rodki były w fatalnym stanie, liście jasno zielone. Toszka radziła przesadzać, Bożenka nie. niewiem czy one wogole przeżyją ten rok, przesadzając dałam liści dębu i siarki, zobaczymy...
przekopałam 5,6,8

tutaj mają byc te dwa drzewa, których jeszcze nie wybrałam. graby czy brzozy?
do tego szpaler hortensji, przywrotnik, gracek i zielone jeżówki. pewnie coś jeszcze wymodze rodki na planie posadzone w kwadrat, ja posadziłam inaczej, uparlam się za rodkami będzie variegatus w samym rogu. jak wróce ze szkoleń to podjadę do pana trawkowego od Nikity

Kasia, Alicja, Asia, Edyta,Anie pogoda była o-kro-pna!!! jezu w czapce i kamizelce na przeciw deszczówke ryłam.. zawziełam się bo tak jak AniaCh pisze w tygodniu nie ogarniam. poza tym eMa mam tylko w soboty i pomaga.

Gosiu ja w tamtym roku za pośrednictwem Kasya kupiłam ładne sadzonki hortek w kwietniu i wyglądały właśnie na takie podpedzone więc w szkołkach też podkręcają
wiesz podchodze do tego jak do eksperymentu więc luzik
jestem zachwycona twoimi brzozami z hortkami i mnie kusi skopiować

Na huśtawce miło płynie czas... 15:03, 18 mar 2017

Do góry
Dziewczyny, chcę uporządkować myśli i zabrać się konkretnie za to miejsce na środku.

Kształt musimy poprawić i wyrównać poziom, wiadomo. Ale teraz kwestia roślin.
1. Czy te cisy powinny być już przycinane, żeby wyrównać?
2. Na wejściu z tarasu planuję kłosownicę i na wiosnę cebulowe, na razie są irysy. Ten pas będzie poszerzany w kierunku tarasu.
3. Na lewo na razie sam cis.
4. Na wprost pod cisem stipa i jeżówki? Tam jest patelnia.
5. Prawa strona (na razie przechowalnik) spędza mi sen z powiek. Bardzo bym chciała tam magnolię w formie krzewu, jakieś trawy, może kulki z bukszpana lub danica i bylinki. Jeśli magnolia to w dolnym czy górnym rogu? Jakoś nie umiem tego poskładać w całość.
Z tyłu z każdej strony huśtawki będą różanki. Zupełnie na prawo jest już tylko plac pod basen i drzewa owocowe. A z lewej strony zdjęcia też będą brzozy i niskie bylinki.
Help!
Niewielki kawałek wsi pośrodku lasu 23:41, 17 mar 2017

Do góry
W najbliższym czasie dokupuję serby i brzozy. Kusi mnie założenie rabaty rododendronowej. Muszę też ogarnąć miejsce po piaskownicy. A tu będzie walka na ugorze, bo mój nadgorliwy mąż swego czasu wykopał spory dół, by dzieciom nie mieszał się piasek z ziemią . Na to miejsce chyba lawenda pójdzie.
W kilku miejscach muszę nawieźć ziemi. I czasami boję się moich planów zwłaszcza, że do dyspozycji będę miała tylko 3-4 godziny w tygodniu i dwie ręce. Jednak marzyć, dobra rzecz
Nowocześnie z różAnką :D 20:48, 17 mar 2017

Do góry
dziewczyny raczej tak owalnie ma być bo grujeczniki takie są a jabłonki moźna ciąć.
kurcze chyba brzozy wezmę... chyba mniej obsługowe są w porównaniu do grabów
plan na 1 str jest
Nowocześnie z różAnką :D 20:27, 17 mar 2017

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Cześć Ania.
Fajnie, ze Łukasza plan będziesz realizować. Był nie do przebicia

A gdzie ten plan można zobaczyć?

W sprawie drzew to raczej nie pomogę, bo sama się mocno nad drzwiami głowię. Chyba to zależy jaki chcesz pokrój korony i jak one mają grać z resztą drzew.
Brzozy mam trzy koło bukszpanow i kaliny, po prostu często podlewam. Tak je lubię, że w tym roku sadzę kolejne trzy z bylinami w nogach.
Ciekawe na co się zdecydujesz.
... Kiedy czegoś gorąco pragniesz... 19:58, 17 mar 2017

Do góry
No właśnie Gosiu chyba orlik. Bynajmniej w zeszłym roku mniej więcej w tym miejscu miałam orliki, więc wygląda na to, że on, tylko nie wiem czemu nie jest zielony
Gdzie kupowałaś róże? Ja w Szkółce Rosarium i jestem zadowolona, szybka dostawa, solidne rośliny z porządnymi korzeniami brzozy też nie mogłam dzisiaj wytargać z donicy ( kupowałam w Podkarpackich Sadach), M rozcinał mi plastik, tak przerosły korzenie
Nowocześnie z różAnką :D 19:34, 17 mar 2017

Do góry
słuchajcie biorę się powoli za realizację planu. przygotowuje teren pod 5,6,8

jutro aktualne fotki zrobię ale na tą chwile przekopany obornik jest, jutro gorczycę wysieję. muszę kupić 2 drzewa. one będą na wprost tarasu. z jednej strony rosną 2 grujeczniki z drugiej 2 jabłonki Royality. na środku będą 2 klony tatarskie wielopniowe.co posadzić na wprost?
myślę o 2 grabach ale boję się szpecieli...........ale chodzą mi po głowie też 2 brzozy ale boję się że szpaler hortensji za nimi będzie cierpiał na brak wody........ czy może coś jeszcze innego by tam pasowało? w plecach są serby
stare zdjęcie

Gleba w ogrodzie - podłoża do sadzenia roślin 11:53, 17 mar 2017

Do góry
Dzięki za odpowiedzi. Na tych łąkach rosną wierzby i brzozy .
Ogród w remoncie 08:42, 17 mar 2017

Do góry
anna_t napisał(a)
co zamiast brzozy czyli musi tam być drzewo? bo może nic.

albo trawy?
Ogród w remoncie 08:25, 17 mar 2017

Do góry
co zamiast brzozy czyli musi tam być drzewo? bo może nic.
Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 22:08, 16 mar 2017

Do góry
Anda napisał(a)
Ola, zobacz Agata Lurowiśnia ma Innocencie

https://www.ogrodowisko.pl/watek/1394-ogrod-w-cieniu-brzozy?page=174#post_8

Bylam, widziałam. Dziękuję Ewuś Chyba dobrego dokonałam wyboru Chociaż Aspirin Rose też bardzo mi się podoba. To następnym razem
Działka prawie w Borach Tucholskich 20:50, 16 mar 2017

Do góry
ZbigniewG napisał(a)

c.d. różowości

Witam
Trafiłam do Ciebie szukając lilaka Krasasawica moskwy, zauroczona zdjęciami zobaczyłam wizytówkę... tam zakochałam się w tej magnolii, hortensjach, brzozach noo i migdałku
Zdjęcie oszronionej brzozy- dzieło sztuki!
Cięcie migdałka- ja myślałam, że mocno tnę... w tym roku postąpię wg Twoich wskazówek.
Proszę napisz czy ta magnolia to Lennei, Satisfaction czy jeszcze inna? bo nie doszukałam się.

Oczywiście będę podglądać Pozdrawiam
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies