Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Typografia ogrodu 07:12, 09 mar 2017

Do góry
amelia_b napisał(a)
jak zaczynałam robić ogród miałam plan że w murku będę mieć brzozy i trawy, ech fajny był ten plan
ten murek masz niewysoki przeciez
Ogród tworzony z pasją 23:13, 08 mar 2017

Do góry
Karol witaj , doczytałam że masz brzoze papierową. Czy ona też ma taką białą korę jak doorenbos. , czy liście ma większe od tej zwykłej ?.Jaka u ciebie jest duża i ile ma lat?
Sorry że tyle pytań, jestem na kupnie tej brzozy i tak chcę ciebie trochę podpytać.
pozdrawiam
Typografia ogrodu 20:32, 08 mar 2017

Do góry
nawigatorka napisał(a)
a to dlaczego? niech poczytaja ksiażke dla dzieci: Pod ziemią/pod wodą jak głeboko drzewa potrafia sie korzenic. poza tym wegetacja graba nawet troche mile widziana bo to ogromne drzewo przecie jest
jak zaczynałam robić ogród miałam plan że w murku będę mieć brzozy i trawy, ech fajny był ten plan
Typografia ogrodu 20:26, 08 mar 2017

Do góry
amelia_b napisał(a)
Ropy szukasz że odwierty robisz? A jak ja miałam brzozy w morku to mówili że będą wegetować, hymmm?
a to dlaczego? niech poczytaja ksiażke dla dzieci: Pod ziemią/pod wodą jak głeboko drzewa potrafia sie korzenic. poza tym wegetacja graba nawet troche mile widziana bo to ogromne drzewo przecie jest
Typografia ogrodu 20:22, 08 mar 2017

Do góry
Ropy szukasz że odwierty robisz? A jak ja miałam brzozy w morku to mówili że będą wegetować, hymmm?
Mój ogród pod lasem 18:39, 08 mar 2017

Do góry
malgol napisał(a)

Moich kilka Anabelek rosnie pod brzozami i moim zdaniem wygląda fajnie Kora drzewa nie jest zupełnie biała a i kształty się dopełniają.Trzeba częściej w tym miejscu podlewac bo brzozy to pijakiCiemna zielen hortek ładnie odcina się od drzewa...nie wiem, sama musisz ocenic czy smutno. Można czymś kolorowym podsadzić hortki np. żurawkami?

Dziękuję za zdjęcia. Pięknie wyglądają te Anabelki Chciałam już z nich zrezygnować bo odradzano mi je z uwagi na to że pod brzozami panuje susza ale przekonałaś mnie i muszę no muszę spróbować ta zieleń powala
Chaos i błędy czyli mój pseudonowoczesny ogród. 13:08, 08 mar 2017

Do góry
Witam. Po setkach godzin spędzonych w internecie na poszukiwaniu inspiracji ogrodniczych także postanowiłam napisać gdyż powoli wpadam w depresję myśląc o tym że wiosna tuz tuż i patrząc za okno na jedno wielkie pole do zagospodarowania. Mam tysiąc inspiracji, brak jakiegokolwiek pojęcia o ogrodnictwie, totalny mentlik w głowie i kilka już źle zasadzonych roślin

Nie wiem czy w ogóle ktokolwiek tutaj zajrzy ale dla ogólnego rozeznania wrzucę mój pomysł na ogród który niegdyś wydawał mi się ok a który trochę mnie przerósł. Niestety nie ma opcji aby zacząć wszystko od początku gdyż trochę drzewek już rośnie i kwestia zmian będzie w domu nie do przeforsowania, do tego póki co skromne fundusze na ogród gdyż priorytetem jest dokończenie domu. Mam jednak nadzieję z waszą pomocą jakkolwiek ruszyć ten temat.

Zaczynając od początku. Na działce mamy glinę na którą nawiezione było,,coś,, co wyglądało jak ładna ziemia a co latem było tak twarde że ciężko było wbić łopatę. Do tej pory mamy wybudowany dom z garażem, prawie skończona kostkę (brakuje podjazdu do garażu i kostki w pasie 1m od furtki i skończony taras). Jakiś czas temu - ok 2-3 lata, posadzone zostały tuje, których nigdy nie chciałam ( marzyłam o żywopłocie z laurowiśni ).
Mieszkając przez chwile w Niemczech byłam fanem tamtejszych liściastych żywopłotów a także prostej architektury.
Niestety kilka posadzonych krzaczków nie przetrwało pierwszej zimy więc odpuściłam i tak tez pojawiły się tujki.
Następnie przyszedł czas na brzozy. Naoglądałam się w internecie pięknych Doorenbosów ( właśnie widzę że na projekcie mylnie wpisałam pendulę) i zakupione zostały 3 sztuki a później dodatkowe 2 - czyli w kwartaliku nr 3 łącznie na chwile obecną rośnie 5 brzózek - jeśli w ogóle jest mowa o jakimkolwiek wzroście gdyż w ubiegłym sezonie nie widziałam aby trochę więcej się zazieleniły czu urosły - raczej stoi 5 kikutów Doorenbosa
Ogród na piasku i z wielkim murem 07:29, 08 mar 2017

Do góry
Tu masz kosodrzewiny i carexy.
http://pin.it/hvJIVl0
Przy brzegu kulki bukszpanowe, ale mogą być danica.

A nie chcesz stamtąd zabrać daglezji i posadzić brzozę? 3 bliziutko siebie. By górą się mieszały. Dorenbos jest malownicza. Ma biały pień i nie jest taka wysoka.
Takie drzewo wieopniowe.
http://pin.it/PTCmmcd
Na ten filmik zerknij pod kątem brzozy posadzonej przed domem.
To tyle na razie
Miłego dnia
Na zielonej... trawce :) 21:30, 07 mar 2017

Do góry
Witaj, dziękuje i zapraszam

Tak brzozy to Doorenbosy - moje był wysokie a niewiele gałązek miały wiec zabieg ten raczej był konieczny. Tnę zawsze w lutym - w necie czytałam że można do marca, w innym źródle że akurat brzozy powinno się ciąc w czerwcu. Trudno mi powiedzieć, ja sugerowałam się informacja od zaprzyjaźnionej "ogrodniczki"
Na zielonej... trawce :) 21:25, 07 mar 2017

Do góry
Cudny ogród, cudny i wypieszczony. I te kule szklane na tarasie, taki uroczy akcent. Czy brzozy to Doorenbosy? Ja swoich jeszcze nie cięłam wcale... może powinnam? Ale w tym roku to już nie za poźno?
Na zielonej... trawce :) 21:03, 07 mar 2017

Do góry
AngelikaX napisał(a)
Brzozy ciacham w lutym, tylko wierzchołki (ok 20-30cm)- trzeci rok z rzędu czyli odkąd są u nas.

Po tujach bardzo widać - kupiliśmy z 7 lat temu i nie siegały wówczas do drugiego pola w betonowym płocie czyli jakieś 40cm wysokości miały, obecnie mają ok 3 metrów - w najbliższym czasie chcę wyrównać

Oj to daleko do siebie mamy

ps. Ale kul cisowych mi nie podwędzisz, bo Mirelka z Wielkopolski to się trochę boję

No to na cięcie moich już za późno? W przyszłym sezonie je przytnę
3m są te tuje?

PS No co Ty ... dzwoniłam ale pan nie odbierał
Na zielonej... trawce :) 20:55, 07 mar 2017

Do góry
Brzozy ciacham w lutym, tylko wierzchołki (ok 20-30cm)- trzeci rok z rzędu czyli odkąd są u nas.

Po tujach bardzo widać - kupiliśmy z 7 lat temu i nie siegały wówczas do drugiego pola w betonowym płocie czyli jakieś 40cm wysokości miały, obecnie mają ok 3 metrów - w najbliższym czasie chcę wyrównać

Oj to daleko do siebie mamy

ps. Ale kul cisowych mi nie podwędzisz, bo Mirelka z Wielkopolski to się trochę boję
Na zielonej... trawce :) 20:33, 07 mar 2017

Do góry
AngelikaX napisał(a)

Dopiero po zdjęciach widać wcześniej jakoś mi się w oczy nie rzuciło jak wszystko porosło najbadziej zaskoczona jestem brzozami jakie korony mają, a dosłownie kilka gałązek miały (cięcie co roczne dało efekty)
A ostatnio przy porządkach grubość pni mnie powaliła, zwłaszcza teraz jak na ogrodzie szaro - białe pnie grają pierwszy plan

ps. Napisz mi z jakiej części jesteś, bo nie mogę skojarzyć

A brzozy od początku podcinasz i kiedy? dużo?
No porosło porosło ... po tujach też widać

Jestem z centralnej (Zduńska Wola)
Trzy jabłonie - marzenia o ogrodowym azylu 16:32, 07 mar 2017

Do góry
Dzień Dobry,
Karolinko, piękny ogród,miałam nadzieję że kiedyś się odezwiesz , jabłoń jak zwykle pięknie pokazała kwiaty, owoce kusząco zwisają wśród listowia,śliczny klimacik na fotkach .
Proszę powiedz jaka to brzoza rośnie obok altanki,jest szczepiona?, szukam inspiracji bo pozbywam się jałowców i w ich miejsce chcę coś w typie Twojej brzozy.
pozdrawiam
Kiedyś będzie tu ogród 12:21, 07 mar 2017

Do góry
W lotto też wierzę i w nim pokładam nadzieję....Z finansami na ogród ciężko....No bo jak wytłumaczyć wyższość wydatku na kolejnego bukszpanika, cisa czy brzozy nad innymi ważnymi wydatkami...
ech...Trzeba zawód jednak zmienić
Szkółkę założyć
Ogród z uśmiechem 20:41, 06 mar 2017

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Jolu, szukałam dla Ciebie inspiracji.
Przypomniałam sobie o dwóch filmach, gdzie brzozy towarzyszą ogrodom. Są tam też wyspy, pokoje ogrodowe ...
Jeden ogród jest klasyczny, drugi nowoczesny.
Zerknij w wolnej chwili i niech M te obejrzy. Może wam się rozjaśni, czy w ogóle chcecie przestrzeń otwartą, czy wyspy i jakiego stylu to ma dotyczyć ... W obu ogrodach znajdują się brzozy ...
To wcale nie są łatwe decyzje ...
http://majawogrodzie.tvn.pl/339,Ogrod-w-cieniu-brzoz-odc-610,odcinek.html
http://majawogrodzie.tvn.pl/251,Nowoczesny-ogrod-%E2%80%93-krok-po-kroku-odc-535,odcinek.html

Dziękuję Iwonko Obejrze koniecznie
Masz rację, najtrudniej jest podjąć decyzję U nas jest tak, że ja lubie otartą przestrzeń, eM odwrotnie - wszystko by pozamykał Musimy wypracować jakiś kompromis w tym względzie, dlatego idzie to w ślimaczym tempie.
Te wyspy ogrodowe to kuszą mnie, tylko czy będę potrafiła je zaprojektować
Ogród z uśmiechem 19:54, 06 mar 2017

Do góry
Jolu, szukałam dla Ciebie inspiracji.
Przypomniałam sobie o dwóch filmach, gdzie brzozy towarzyszą ogrodom. Są tam też wyspy, pokoje ogrodowe ...
Jeden ogród jest klasyczny, drugi nowoczesny.
Zerknij w wolnej chwili i niech M te obejrzy. Może wam się rozjaśni, czy w ogóle chcecie przestrzeń otwartą, czy wyspy i jakiego stylu to ma dotyczyć ... W obu ogrodach znajdują się brzozy ...
To wcale nie są łatwe decyzje ...
http://majawogrodzie.tvn.pl/339,Ogrod-w-cieniu-brzoz-odc-610,odcinek.html
http://majawogrodzie.tvn.pl/251,Nowoczesny-ogrod-%E2%80%93-krok-po-kroku-odc-535,odcinek.html

Ogród z uśmiechem 19:17, 06 mar 2017

Do góry
mirkaka napisał(a)
Jaki kolor ma w rzeczywistości Minerwa, taki jak w pączku, bardziej w czerwony czy taki już po rozkwitnięciu fioletowy?
Z brzozami będę zawsze przestrzegać, są pijakami, i śmieciuchami. I doświadczasz tego jak już są dużymi drzewami, i co wtedy? Bardzo trudno wtedy zdecydować się na wycinkę Mówię o tym z autopsji

Minerwa w pączku jest taka bardziej czerwona, kiedy rozkwitnie to fioletowa Tym razem aparat nie przeklamał kolorów. Wygląda dokladnie tak jak na zdjęciach. Latem ten kolor nie jest tak intensywnie ciemnofioletowy tylko "lżejszy" Zresztą to zależy od gleby i miejsca posadzenia. Te w donicach były ciemniejsze a ta, którą miałam w gruncie bardziej czerwonofioletowa - jaśniejsza

Mireczko, wiem, że brzozy to pijaczki Mam za plotem ich duuuużo więc śmieciuszków mam ogromne ilości, także dęby, buki
Sprzatania mam i będę miała zawsze bardzo dużo. Takie polożenie mojego ogrodu
Ponieważ byłam zmuszona wyciąć tę leśną brzozę, to jakoś tak gwoli zadośćuczynienia zachciałam posadzić to samo - a nawet wynagrodzić moją decyzję dokładając jeszcze choć dwie - dla towarzystwa
Wiem, że to brzmi trochę dziecinnie ale nie lubie wycinania drzew - zbyt dlugo rosną a jeszcze to, co dzieje się ostatnio
Gdyby nie zagrażała domowi to na pewno bym tego nie zrobiła.
Ogród z uśmiechem 18:54, 06 mar 2017

Do góry
Zana napisał(a)
Widzę, że u Ciebie dywagacji brzozowych ciąg dalszy. Ale kwitnąca Minerwa bije na głowę wszystko, cuuudna jest

Ha Minerwa zrobiła niespodziankę. Co prawda wolałabym aby tak kwitła latem
Te brzozy spędzają mi sen z powiek, chcę najpierw to wszystko przegadać bo jak już zdecyduję to "po ptokach"
Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 15:08, 06 mar 2017

Do góry
Hejo Asieńko
Zaskoczę Cię- brzozy brodzą również w stojącej wodzie ....
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies