Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowa przygoda Łukasza II

Ogrodowa przygoda Łukasza II

gierczusia 09:06, 09 kwi 2017

Najpierw napiszę ,że przeczytałam calusi poczatek z zapartym tchem tak jakbyś mnie zabrał w jakaś cudna podróż w ogrodowe królestwo dziękuję
Potem se w brodę plułam ,że ja dopiero teraz
A na końcu doczytałam o tych...bbllleee- przebrzydłych buksach , które Ci tyle kłopotu przysparzaja ...ojjjj..niegrzeczne..idem je okrzyczeć
Trzymam kciuki za akcję ratunkowa
gosika67 09:17, 09 kwi 2017

Cześć Łukasz ja też posadziłam mnóstwo tulipanów i wyszło tylko w kilku miejscach, czosnków i żonkili nie ma.Ale faktycznie padło ci roślin , u mnie bukszpany odpukać jakoś się trzymają.Też odebrałam 2 paczkę roślin, nie sadziłam jeszcze.Pokazuj co u Ciebie dzieje się na rabatach.Trzymaj się i pozdrawiam.
Madzenka 10:33, 09 kwi 2017

Luki ubiegły rok był u mnie najbardziej zagrzybiony odkąd mam ogród a moge powiedziec, ze od 2002 roku mam bukszpany w ogrodzie. Wszystko było chore, roze, brzozy, trawy, ale buksy relatywnie dobrze daly rade. W tym roku nie odpuszcze chemi i bede wlaczyć.
Odkurz dobrze bukszpany, wybierz wszystkie opadłe liscie, pryskaj chemia. Jesli tniesz to pamietaj po kazdej roslinie myj noźyce mydłem potasowym. Pamietałam o tym zwłaszcza po cieciu chorych bukszpanow. I jedno jest pewne, w gęstwinie bylin , bukszpany sa atakowanr przez grzyby. Brak przewiewu, wilgotność i grzyb murowany

Będzie dobrze, kule powinny dac rade, ale obwodki wywal bo szkoda Twojego czasu.
Kule w tym roku nie będa zdobic ale przeżyją i łatwo sie odbudowują.
bdan 13:10, 09 kwi 2017

Łukasz trzyma kciuki, u mnie też bukszpany niewyraźne ale mam nadzieję , że dają radę jakoś się odbudować, cho niektóre całkiem padną na pewno.

Pocieszam się, że stożki z frontowej są ok.

Ja na razie ekologia popryskałam i próbuje wierzyć, że jednak dają radę
Pola 13:24, 09 kwi 2017

Łukasz też jestem zła na bukszpanu, obwódki narazie zostawiam polałam miedzianem , w poniedziałek ciąg dalszy, na miejsce tych co wyciągnęłam wsadziłem kule danica, narazie z resztą czekam.
skarabeusz 14:49, 09 kwi 2017

Pamiętaj, że roślin z uszkodzeniem mrozowym nie można normalnie nawozić, bo system korzeniowy nie przyswoi. Trzeba chronić teraz przed słońcem.
Ja bym włączyła jeszcze Octan wapnia i opryski ze skrzypu na przemian.
wojtas2101 20:26, 09 kwi 2017

Czytam, istna masakra.
Margerytka40 20:32, 09 kwi 2017

Czytam o tych Twoich bukszpanach i chyba trochę mam obawy przed wprowadzaniem ich do swojego ogrodu. Kilka już mam i na szczęście nie chorowały mi nigdy,ale nigdy nie wiadomo.
Luki 21:59, 09 kwi 2017

Iwonko już żale mi przeszły co stracę to stracę, ale walka będzie trwać, zobaczymy co z tego wyjdzie.

Kasiu u mnie bukszpany rosną od wielu wielu lat i nigdy problemów nie było, teraz bukszpanów przybyło, ale nie martw się na zapas bo nie ma czym będziesz przynajmniej bardziej czujna mając wiedzę z forum
Wiesz i bez ID z chęcią odwiedzę... troszkę mi się unormuje praca to zaczynam robić sobie grafik odwiedzinowy bo mam spore plany na ten rok w tym temacie, ale na razie Ciii

Aniu cieszę się, że do mnie trafiłaś straty potrafią mocno załamać, ale na chwilę obecną najgorszy moment załamania mam za sobą, teraz walka pozostała to stoczenia.

Marga obserwuj i pryskaj prewencyjnie bo bukszpany to ogólnie kłopotów nie sprawiają, ale jak się grzyb zacznie panoszyć to trzeba szybko działać. W tym roku moje buksy troszkę postraszą, ale w przyszłym się odbudują, wierzę w to

Katka dziękuje Ci bardzo za propozycje, będę pamiętał, ale w obecnej chwili nawet nie miałbym jak tego posadzić bo nie ma mnie w domu w tygodniu, a jeszcze kilkanaście roślin rzuconych po kątach czeka na pilne wsadzenie Dziękuję.

Kamila dziękuję CI bardzo
Luki 22:08, 09 kwi 2017

Elu nie lubie tego stwierdzenia, ale niestety taki trudno los nas ogrodników, ciągle pod górkę, ale na drodzę przynajmniej ładne widoki mamy
Dziękuję za komplementy.

Gonia dobrze przynajmniej, że ogród pęka ogólnie w szwach, więc luźniej się zrobiło... żadne to pocieszenie, ale to tak patrząc od strony szklanki w połowie pełnej.
Mało co kwitnie, ale jakieś fotki wstawię.

Marzenko u mnie był nawet spokój w zeszłym rkou, ale widać przypomniało sobie licho grzybowe o mnie. Bukszpany na pewno oczyszczę, jutro chociaż trochę.
Nożyce zawsze dezynfekuje wysokoprocentowym alkoholem podwędzonym z barku, o tym zawsze pamiętam przynajmniej dla mnie procenty taki pożytek mają.

Część zywopłocików poleci po świętach teraz nawet nie mam kiedy tego zrobić, ale oszczędzać go nie będę.
U niektóych kul widać startujące młode przyrosty, a to już bardzo podnosi na duchu, że częśc uda się uratować. W tym roku chyba nawet sobie cięcie odpuszczę.

Co do przewiewu to wiem o tym dobrze bo problem miałem z tym 3 lata temu dlatego staram się mądrze sadzić bukszpany by nic ich nie dotykało, a tam gdzie rosną najbardziej porażone rośliny o dziwo jest największy przewiew na całej działce.

Danusiu ja obecnie na ekologię nie liczę, musze działać chemią. Najlepiej mają się bukszpany w przedogródku, ale po tych mokrych dniach też już delikatnie do nich dotarł grzyb, ale te na szczęście już rosną i pewne, że da się uratować.