Jeśli chodzi o charakter ogrodu to propozycja Ewy co do rozplanowania bardzo mi się nadal podoba i myślę że mniej więcej do takiego podziału przestrzeni będę dążyć. Jeśli chodzi o dobór roślin to rozsądek jednak bierze górę i myślę że rośliny nie wymagające zbyt dużo pracy będą najlepsze. Czyli ogólnie mówiąc nowoczesny ogród dla zapracowanych, z odrobiną szaleństwa kwitnących bylin.
Obecnie jesteśmy na etapie zamawiania tarasu, mniej więcej będzie wyglądał tak:
Z zadaszenia w formie markizy jak na razie zrezygnowaliśmy, na oryginał nas nie stać a coś podobnego niestety ciężko wykonać z materiałem rozsuwanym i też kosztuje niemało. Z tego powodu raczej zakupimy duży parasol lub ewentualnie tradycyjną markizę.
Jak tylko ulżą mrozy chcemy wystartować z ogrodzeniem a potem już będzie można myśleć o nasadzeniach. W pierwszej kolejności chciałam zdecydować jakie drzewka szczepione na pniu posadzić w kwadratach zrobionych z kostki przy podjeździe? Z czego obwódki pod nimi? Myslalam o klonach ale może macie jakieś inne sugestie? Obwódki dla drzewek z bukszpanu, ładnie przycięte czy może coś innego?
Najwcześniej na pewno będzie można zagospodarować trójkątną rabatę pomiędzy domem i garażem:
Co do tej rabaty mam jednak kłopot: jest dosyć duża, raczej zacieniona bo od strony północno-wschodniej, posadzone tam rośliny nie mogą przysłaniać widoku z okna..... Myślałam że na pewno nadają się na to miejsce hosty, może cisy szczepione na pniu? Jak rozmieścić rośliny to już niestety nie mam kompletnego pojęcia.
Wszelkie wasze komentarze i sugestie są bardzo oczekiwane