Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ogródek Hanusi po zimie 04:10, 10 lut 2013

Do góry
Haniu, życzę więc nam szybkiej wiosny za oknem

Ogród w lesie 03:44, 10 lut 2013

Do góry
grupa_trzymajaca_grabie napisał(a)
A tu już inna część ogrodu. Wjazd do domu od strony lasu, tzw. droga wewnętrzna. Powstają na niej nowe nasadzenia z iglaków pozyskiwanych z innych części ogrodu.

Mamy tu koreankę, coś płożącego i coś stożkowatego. Uprzedzam, że szmata musi zostać. Nie dam rady jeszcze tam odchwaszczać. Co tu dosadzić jeszcze żeby nie było tak iglakowo i żeby rozweselić trochę ten ciemny zakatek. Za kamieniami posadziłam limkę od Evci. Ładna, co?

Dalsza część tej samej rabatki

Te puste placki trzeba obsadzić.

a tu mi na myśl przyszły kolorowe płożące berberysy.....Admiration, Kobold itp
irga Major fajnie zadarnia...ale też za ciemna byłaby wśród ciemnej zieleni iglastych.
Ogród w lesie 03:42, 10 lut 2013

Do góry
Żeby nie było, że Grabie kiwają, bujają i się wykręcają - oto porcja zdjęć.

Na początek nasadzenia pod altanką. Wszystkie rośliny tam posadziłam. Wiem, że nie wszystkie tam będą pasowały i że może to wyglądać nie teges ale tylko tam miałam przygotowane miejsce. Liczę na waszą pomoc i sugestie w kwestii przesadzania w przyszłym roku.

Rozchodniki

Winobluszcz i rozchodniki

Przy okazji: na jaki kolor pomalować ściany altanki? Obecnie każda część ma inny odcień, bo to altanka z materiałów z odzysku. Ja chcę wszytsko maźnąć na kolor tej belki za rozchodnikiem. Ale czy nie będzie za ciemno? A może ściany wybielić?

Jeszcze rozchodniki i jeżówka.

Wszędzie wokół altanki wsadzone są narcyzy, tulipany oraz szafirki.

Przepraszam że się tak bezczelnie wtrącę.....ale u Tess byłam.....i spojrzałam
jak masz kamienny murek to mi się na obrzeżu kojarzą zwisające rośliny......jak w zimozielonym.......
a jak byś tam limki wzdłuż ściany posadziła.....to hosty mogą zostać , bo potem chyba już się nic nie zmieści(jak limki się rozrosną)...Gosia z Kubusiowa miała linki pod budynkiem(tylko z lawendą bo tam pewnie słońce)
Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 02:01, 10 lut 2013

Do góry
Karola ,ciemierniki są w Biedronce ,mój M wczoraj kupił 5 szt.z wyprzedaży
przecenili z 9.99 na 5.99 .

Fajne te podwyższone rabaty , właśnie takie będę robić na wiosnę dla ziół tylko obudowane starą cegłą .
Nawet nie pomyślałam że siedzisko na skraju tych rabat można zrobić ,no fajny pomysł ,super
pozdrawiam E
W Gąszczu u Tess 02:00, 10 lut 2013

Do góry
Marzena2007 napisał(a)
Tess różyczki musowe w ogrodzie. Wiosną damy cynk kiedy opryski na grzyba, w maju na mszyce, potem znów na grzyba, potem na mszyce.... I będzie piknie

Że musowo, to ja wiem. Ale jak się zdecydować na co najwyżej kilka odmian (wszak ogródeczek mały mam), jak tyle pięknych jest i co jedna o ładniejsza?
U Vivy w sobotę trzy godziny siedziałam i szczękę z podłogi zbierałam... I im więcej róż widziałam, tym wybór trudniejszy....
Trąb, Marzenko, trąb Bo ja różami się zajmować nie umiem wcale.
ZbigniewG napisał(a)

..Co do muru ceglanego

i to jest słuszna koncepcja może też winobluszcz pięciolistkow Murorum
a pod murem w cieniu ileż paproci i funki bym zmieścił -tylko pozazdrościć
kokornak raczej do likwidacji to tak na bieżąco bo dopiero się wczytuję

Zbyszku witam
Sprawdziłam ten winobluszcz, piękny jest. Ale chyba nie chcę takiej całkiem zarośniętej tej ściany. Brzydka jest, ale chciałam, żeby było widać, że z cegły jest. Dziękuję za rady, każda cenna
To ja też, też chcę...mnie też powiadom ....też kcem...ładnego zrobiłam osiołka ze Shreka?

Cudaśnego!
Niechcący odpowiedziałam Uli na pytanie o róże. Tak się u Ciebie swojsko czuję, że odpowiadam chociaż pytanie nie do mnie skierowane. Wybaczysz?

Grabulki, jak Cię nie kochać? To miłe, co piszesz
A koleżanki zazdroszczę. Mnie by się jakiś cerber przydał.
Gosiniak napisał(a)
Pozdrowienia zostawiam, a pączkowanie dobiegło końca, niedługo praca w ogródku się rozpocznie, kalorie dziewczyny zrzucicie, nie ma co się martwić

Gosia, ja mam do zrzucenia kilogramy, nie kalorie
irena_milek napisał(a)
A ja jestem ciekawa jutrzejszych zakupów, ale mus poczekać

Irenko, będą róże, będą. A na Broniszach nie byłam jednak.
Ale po ciemierniki pojechałam, i mam!
Całkiem przyzwoite (w wielkości), tylko doniczki nie mam ładnej, jak coś skombinuję, to pokażę.
Marzena2007 napisał(a)
No to czekamy na zakupy!!
.....????? Sobota dzisiaj czy nie?

Ciemierniki kupiłam. W Biedronce. Liczy się????
A, i fotel ogrodowy drewniany (meranti) na wyprzedaży kupiłam. Jeden był, ostatni, ale w przecenie,za nieduże pieniądze, to wzięłam.
Będzie mi do przymiarek służył. Pojeżdżę z nim po całym ogrodzie wiosną, żeby się zorientować, skąd najładniejsze widoki z fotela i na fotel. Bo generalnie to teakowe meble bym chciała...
Ciemierniki sfocę za dnia, fotel w częściach jest, to nie pokażę.
Ogród w budowie - nieustającej 01:49, 10 lut 2013

Do góry
Wszystkiego najlepszego na 200

DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 01:07, 10 lut 2013

Do góry
Wieloszka napisał(a)

Ale macie już, a to najważniejsze

A kompozycje przepiękne. Już wiosnę czuć w powietrzu Jadę jutro do nowego ogrodniczego, może też zrobię sobie jakiś zakup

Aguś czuć wiosnę jak nie wiem co! Nie da się jej nie poczuć przez te hiacynty Kup sobie choć jednego hiacynta albo narcyzka - od razu humor się poprawia. Mam nadzieję, że pochwalisz się zakupami

Paczaj na nową "zabawkę" moich chłopców

ale kosiareczka wypas pozdrawiam
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 00:58, 10 lut 2013

Do góry
Zaprosiłam wiosnę do domu

ogrodoweimpresjejolki 00:36, 10 lut 2013

Do góry
A ja Jolu w tym tygodniu okryłam ogrodowe włókniną , bo miały pączki zielone, a teraz mamy w nocy mrozek dzisiaj jakieś-3 st., a one tego nie lubią na przedwiośniu, zimą nie były okryte, szkoda żeby nie kwitły
pozwoliłam sobie wstawić fotki, czyż nie są śliczne?
Zakładam ogródeczek 00:35, 10 lut 2013

Do góry
Witajcie, kiedy zdążyłyście tyle postów napisać? A już mi było sutno, ze nikt mnie nie wspiera w trudzie tworzenia ogrodu... Już odpowiadam na wszystkie pytania

Po 1. Nieszka, bardzo Ci dziękuję za projekty, nadal je rozważam Tyle, że zdanie mego męża także muszę brać pod uwagę, a ten jest marudny, że hej...
Co do śnegu z dachu to nie zauważyłam, można dla pewności ze 2m od budynku odsunąć rośliny...
Alinak - co do siedzenia pod domem, to wklejam plan mojego podwórka z zaznaczonymi miejscami gdzie pijamy kawe... Przed domem nigdy nam się nie zdarzyło
Przy okazji dodałam prawdopodobną zmianę, która może nastąpić w przyszłości dotyczącą podwórka i od razu nasunął się pomysł z kulkami bukszpanowymi....
Alinak, cały czas zastanawiam się jak rozwiązać ten problem z oknami... dlatego pomyślałam o drzewiastej hortensji odsuniętej na jakieś 3-4 m od budynku ale usytuowanej przed oknem. To nieco zasłoniłoby okno, ale promienie wschodzącego słonca nadal by wpadały. Po południu mam słońce w oknie po przeciwnej stronie budynku. Drzewko o niezbyt grubym pniu dawałoby mi też jakąś widoczność z okna... Najbardziej zależy mi na przysłonięciu okna po lewej stronie patrząc na projekt Nieszki.
Może zeczywiście nie ma co szaleć z tym zbytnim zasłanianiem. Trzeba byłoby wybrać jakiś złoty środek chyba...
A co do żywopłotu pod płotem, to nie gustuję w takim rozwiązaniu. Poza tym szkoda by było, bo pewnie kiedys w końcu będziemy zmieniać rodzaj ogrodzenia to się zniszczą roślinki. A ogrodzenie docelowo ma być kamienno przęsłowe, wiec nie będzie za bardzo żywopłot pasował...
Anna_G dziekuję za linka,przyda mi się bo będę chciała jakieś kulki na pniu dać do donic na podwórko tam gdzie pijamy kawkę
A co do Hortensji prowadzonej na drzewko - jak duża może urosnąć? I jak szybko? Albo jaką odmianę najlepiej wybrać na takie formowanie? Chciałabym dość wysoką.
Mam jedną straszną wadę - jestem niecierpliwa. W stosunku do roślin też i chciałabym mieć szybko duże roślinki...

GosiuJoanno - wpadaj wpadaj, nawet na żywo jak już będzie co oglądać mieszkam pod lasem Mówi Ci to coś? I dzięki za pączka
Grembosiowo 00:01, 10 lut 2013

Do góry
Ogród zachwyca nawet zimą:

Grembosiowo 23:58, 09 lut 2013

Do góry
Witajcie, po urlopie!

Wyjazd udany, aura sprzyjająca, jak na tę porę roku, baterie naładowane
Spacer nad morzem i kąpiel w cieplutkim basenie- miodzio...

Tak jak zamierzaliśmy, odwiedziliśmy ogrody tematyczne Hortulus w Dobrzycy.

Piękne motto wita odwiedzających:

Ogródek na trzy lata 23:56, 09 lut 2013

Do góry
Ja jako dziecko też miałam podobną kuchenkę, ale nie taką dużą, a zaczęło się też od garnków od św. Mikołaja, mam miłe wspomnienia miałam Ci napisać o krochmalu z mąki a do koronek jest lepszy ryżowy a teraz pociesz oczka

Ogród w budowie - nieustającej 23:54, 09 lut 2013

Do góry
Gabrysiu.. Tobie to nie wiadomo jakiego kwiatka wstawić...bo u Ciebie wszystkie piękne.... ale gratuluję seteczki
Ciemierniki dziś są głownym tematem..to może one
Ogrodnik Mimo Woli cd 23:49, 09 lut 2013

Do góry
Dobry wieczór Aniu
posyłam ci mojego storczyka taki mały ;borok"kiedyś był niebieski

Lek na całe zło czyli mój ogród 23:49, 09 lut 2013

Do góry
Vivo, Basiu, Jolu, Ewo, Mirko, Aniu dziękuję za odwiedziny. Po lodzie nie ma znaku, ale za to śniegu po kolana. Mógłby trochę poleżeć i chronić roślinki, ale u nas pogoda nieprzewidywalna. Pozdrawiam i dołączam mojego ciemiernika. Sam się rozsiewa, dzięki czemu mam już kilkanaście nowych krzaczków.

Boćkowe perypetie ogrodkowe 23:42, 09 lut 2013

Do góry
Magda70 napisał(a)

Ja to mam takie nie potwierdzone naukowo wrażenie że im bardziej się wojuje z takim kretem tym bardziej on jest upierdliwy...
Jak mi czasem gdzieś się pojawi to go ignoruje. I sobie idzie
Ale może ja nigdy nie miałam takiego apogeum jak u Ciebie...

nie kracz...nie kracz...5 lat mieszkałam i żyłam sobie bez kretów...aż tu nagle się pojawiły....nie znasz dnia ani godziny...
Ale spoko...moje do Ciebie nie dotra..troszkę daleko mają

Otototototo, mialam to samo dokladnie. Po prostu pewnego dnia przylazly z tobolkami rozejrzaly sie i rzekly jeden do drugiego...

TO BEDZIE NASZ DOM

no, bo widac u Ciebie Boćku przytulnie jest
Ogródek Hanusi po zimie 23:38, 09 lut 2013

Do góry
Dobry wieczór Haniu
i mojego kwiatka posyłam
Ogrodnik Mimo Woli cd 23:38, 09 lut 2013

Do góry
aldonaz napisał(a)
Wszędzie ciemierniki na tapecie. Nie wyobrażam sobie ogrodu bez nich. Łatwo się same rozsiewają. Z jednej sadzonki nigra mam już kilkanaście nowych. Takiego jak Twój nie mam, sprawdź czy nie ma młodych siewek pod nim. Załączam mojego, który Ci się podobał i którego siewki obiecałam. jeśli masz cierpliwość czekać aż urosną. Pozdrówka

Aldonka..dostałam na spotkaniu ciemiernika i jestem pewna, że od Ciebie.... żółwika dostałam i ciemiernika.. Pamiętam nawet gdzie posadziłam .. jeszcze żyje bo sprawdzałam.... Zachwycałam sie twoimi i mi dałaś jedna siewkę.. całkiem dużą.. liczę, że zakwitnie w tym roku.
Pod białym nie mam siewek.. bo mam tam szmatę
Ogródkowy chaos u monitki 23:33, 09 lut 2013

Do góry
a ja tak dokładnie to tez nie wiem, jakiś bodziszek korzeniasty?

Bodziszek czerwony wyglada tak ,(ale to nie jest Max Frei):

W orginale jest bardziej karminowo-różowy niż na zdjęciu, w każdym razie inny niż lawenda.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies