Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w budowie - nieustającej

Ogród w budowie - nieustającej

Gabriela 14:42, 24 mar 2013

Wiktoria, anielskie niespodzianki wsiane są w rzędach, ale nawet ich nie oznaczyłam, no bo jak, numerami?
Jedne z nasion to chyba na pewno jakieś orliki, a inne to takie dzwoneczki w kolorze dymku z papierosa, niestety bezimienne, pamiątka z Bressingham, część już przekwitała i własnie wiązała nasiona.
Ciekawe ile z tego się uda uhodować?

Gabriela 14:45, 24 mar 2013

Pola napisał(a)
Gabrysiu, obejrzałam twoje siewki i jestem pod wrażeniem, no prawdziwa ogrodniczka, ja tylko warzywka wysiane, pomidorki koktajlowe pikowane, a dziś pomidory gruntowe i paprykę posiałam, w tym roku próby warzywne uskuteczniam, ciekawae czy mi z tego coś wyjdzie. Buziaczki zostawiam i będę znów zaglądać

Wczoraj i dzisiaj jest właśnie super czas na sianie pomidorów. Można sobie nie wierzyć w kalendarz biodynamiczny, ale co nam szkodzi? W końcu to sama natura.
Dziękuję za odwiedziny Polu i będę rewizytować.
hanka_andrus 15:24, 24 mar 2013

Właśnie posiałam.
Kasiek 17:18, 24 mar 2013

Gabrysiu i ja dzisiaj troszke sialam,mowi sie ze niedzielna praca w popiol sie obraca ale....Zobaczymy,wierze w kalendarz biodynamiczny,bede miala porownanie.Pozdrawiam cieplutko w palmowa niedziele,Alleluja.
bogumila 18:50, 24 mar 2013

Gabrysiu...ale u Ciebie"sadzonkowy busz"...tyle pięknych i ciekawych roślinek...trawę cytrynową też wysiałam,u mnie już podrosła...czytałam,że pikować można ciasno,nawet w kępkach...pozdrawiam.
vita 09:26, 26 mar 2013

Gabriela napisał(a)

Jedne z nasion to chyba na pewno jakieś orliki, a inne to takie dzwoneczki w kolorze dymku z papierosa, niestety bezimienne, pamiątka z Bressingham, część już przekwitała i własnie wiązała nasiona.
Ciekawe ile z tego się uda uhodować?

Gabrysiu, czy to nie jest dzwonkowiec, Codonopsis clematidea?

Pszczelarnia 10:02, 26 mar 2013

Gabrysia, poddałaś mi dobry pomysł: wykorzystanie skrzyneczek płaskich po cytrusach. Zastanawiałam się bowiem, w czym siać jeżówki, skoro potrzebuję ich w tym roku tak dużo.
A jarmuż to teraz trzeba wysiewać? Myślałam, że do gruntu prosto?

A co do dali - posadziłam jedną niższą do donicy, do kompozycji. Reszta pójdzie do gruntu - one nadgonią jak dobra pogoda "się utrwali".

Świetne te Twoje poczynania.
barbara_kraj... 19:50, 26 mar 2013

A ja chętnie obejrzałabym siewki werbeny. Pierwszy raz posiałam i cosik mi wzeszło, ale nie wiem czy to chwast, czy nie chwast? A do tego tylko trzy! sztuki. Pewnie będę siać ponownie. Najagorsze to to, że ja tych nasion w ogóle nie widziałam
Gabriela 21:12, 26 mar 2013

Haniu i Kasiu - nasze pomidory już rosną. A zaglądacie do nich z czułością tak jak ja? Przecież wiem że do wykiełkowania trzeba paru dni, a mimo to sprawdzam czy już nie wzeszły przypadkiem.

Bogusiu - trawę cytrynową mam zamiar uprawiać częściowo na grządce a częściowo w donicy.
Tak w ogóle to ktoś ma z nią jakieś doświadczenia? Bo ja eksperymentuję po raz pierwszy.

Wiktoria - być może to dzwonkowiec, rosła go ogromna kępa, urzekł mnie delikatnością pokroju i kolorem kwiatów, ciekawe czy u nas zimuje?

Ewa - z karpami dalii do donic nie mam szans, za dużo tego dobrego. Wczoraj i tak się nie powstrzymałam i kupując nasiona niebieskiej lobelii i sanwitalii, wrzuciłam jeszcze torebkę nasion dalii, to są niskie odmiany z masą niedużych kwiatów i spokojnie mogą rosnąć w doniczkach, a ich bulwy potem można przechować tak jak wszystkie inne dalie.
Zastanawiam się tylko gdzie posadzić te dwadzieścia karp, które już mam, muszę w końcu im zrobić daliową grządkę.
Jarmuż chyba rzeczywiście wysieję w maju do ogrodu, nie ma co przyspieszać, skoro zimuje w gruncie.

Basiu - moje siewki werbeny są tak małe, że nawet ich nie widać na zdjęciu, mają dzisiaj całe trzy dni. Jak mają dwa długie liścienie na wątłej łodyżce to będą werbeny.
Odnoszę wrażenie, że lepiej wytrzepać nasiona do gruntu jesienią a siewki i tak się pojawią. Zimuję też dwa egzemplarze w doniczce i próbuję ukorzeniać ich pędy.
Maria667 21:36, 26 mar 2013

Z okazji Świąt Wielkanocnych:
miłości, która jest ważniejsza od wszelkich dóbr,
zdrowia, które pozwala przetrwać najgorsze.
Pracy, która pomaga żyć.
Uśmiechów bliskich i nieznajomych, które pozwalają lżej oddychać
i szczęścia, które niejednokrotnie ocala nam życie.