Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "projekt"

A jakie są Wasze pomysły? 21:37, 16 maj 2012

Do góry
moni napisał(a)
waska udał się projekt pewnie podpowiedzi pomogły?.

zależy który Gosiowy rośnie
tata - poległ
A jakie są Wasze pomysły? 21:36, 16 maj 2012

Do góry
waska udał się projekt pewnie podpowiedzi pomogły?.
Kiedyś będzie tu pięknie ... 19:13, 16 maj 2012

Do góry
Konstancja30 napisał(a)

Irciu pomysł na wiśnie dobry , ja mam też wygwizdów , zorbię w weekend fotki jak sa u mnie posadzone zgodnie z projektem.

oj zrób zrób ... koniecznie ... wklejałaś gdzieś projekt?

Niestety nie bo jest to taka wielka płachta, że trudno ją zeskanować, pokserowałam sobie na stronki i wkopuję rośliny .....
A ponadto copyright
Kiedyś będzie tu pięknie ... 19:11, 16 maj 2012

Do góry
Marzena2007 napisał(a)
Irciu pomysł na wiśnie dobry , ja mam też wygwizdów , zorbię w weekend fotki jak sa u mnie posadzone zgodnie z projektem.

oj zrób zrób ... koniecznie ... wklejałaś gdzieś projekt?
Ogród dla Agusi 21:29, 15 maj 2012

Do góry
Elizo i Agnieszko,umnie też miało być inaczej./strumyk,bagienko ,więcej elegancji przy wjeżdzie / Projekt w głowie a życie pisze swoje scenariusze.Na ogrodzie nie bywam codziennie a przy takiej pow.pracy zawsze się nagromadzi.Wszystko posadziłam samodzielnie i przez te 20 lat obsługuję także bez niczyjej pomocy ,przyznam z wielkim zapałem.Z Agusią bywam tam w wolne dni więc nigdy nie mogę sie nasycić pobytem.Kocham naturę bez granic a ograniczony czas pozwala mi tylko ją korygować aby z dzikości nie przerodziła się w dzicz.Stąd taki styl ogrodu.Wykorzystuję wszystko z ogrodu-dla ogrodu.Z plewienia kompost,skoszoną trawą ściółkuje,kwaśnolubne podsypuję zgrabionymi igłami sosnowymi .Drzewa wyrastają więc podcięte podsadzam cieniolubnymi roślinami.Czasem coś wypadne po zimie na coś sie zachoruje i tak już minęło 20 -cia lat a końca nie widać.To jest nieuleczalna choroba zwana p a s j ą !

Ania z zielonego wzgórza :-) 20:22, 15 maj 2012

Do góry
Ślicznie Aniu u mnie na razie grobowy ogrodowy spokój ale mam na oku pewien projekt i firmę która i mój ogród wytańcuje hehe
Mój wymarzony ogród...kiedyś będę go mieć:) 20:06, 15 maj 2012

Do góry
Koncepcja rabaty nie do końca jasna - zwyciężyła ta...

Tu miałam wstawić zdjęcia, ale mi wcięło A poprzedniego posta nie mogę edytować..

https://www.ogrodowisko.pl/watek/1812-projekt-dlugiej-i-waskiej-rabaty-z-hortensjami

Ale wkleję link do wątku z projektowania (który umarł śmiercią naturalną)..wiem tyle samo co wiedziałam - lewa część rabaty gotowa - tzn. są na miejscu : ciurkadło, hortensje wszystkie i tawuły golden princess i van houttea. Prawa strona cała do zmiany, nie wiem jak, więc póki co stoi pusta

W czwartek mam nadzieję kupić trawy do tej rabaty i klona palmowego dissectum koło ciurkadła

Joaśki ogród z wyobraźni - początki 23:32, 14 maj 2012

Do góry
Projekt rysuję sobie w małżonkowym programie graficznym, o tyle jest wygodny, że po sprawdzeniu wielkości rośliny mogę dokładnie dopasować ją do rabaty uwzględniając jej dorosłą wielkość. No i mam dokładnie zwymiarowane rabaty i umiejscowienie roślin.
Mąż aż się boi że z dokłądnością do centymetra będę rośliny sadziła żeby się trzymać wymiarów w projekcie
Znając mnie - prawdopodobieństwo ogromne.Jutro postaram się wkleic całość, bo dzisiaj jestem wykończona po pracy i na dodatek gardło mnie boli jak diabli ... dlatego zmykam i do jutra
Aha zakochałam się w Kalinie koralowej Roseum i chyba troche nagnę postanowienie o nie wprowadzaniu nowych gatunków i ją wplanuję w ogród bo poprostu piękna jest, a widziałam ją w ogrodzie którejś z naszych forumowiczek ale oczywiście trąba ze mnie bo zapomniała u kogo
Joaśki ogród z wyobraźni - początki 20:28, 14 maj 2012

Do góry
Joasiu - projekt (i tu emotikonka z opadającą szczęką )

Rany nie dość że tak świetnie dopracowany projekt to jeszcze nie odręcznie tylko komputerowy..zazdroszczę i podziwiam......

Muszę na spokojnie prześłedzić Twoje nasadzenia.

I na kawkę się wproszę jeśli można
Ogródek z psem 22:29, 13 maj 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Postanowiliśmy jednak dokonać rewolucji i rozebrać placyk z kostki. Chcemy ułożyć taras, podest w tej części, gdzie słonca mamy najwięcej czyli w prawym rogu. Opracowała już projekt i poprosiłam o pomoc ogrodnika, żeby to wszystko ogarnął. Bardzo jestem ciekawa Waszych opinii o ile ktoś tu jeszcze zagląda. Bo przecież z forum jak z ogrodem. Jak nie siejesz to nie zbierasz.

Może zmienić kształt trawnika ?

Te 4 kulki z bukszpanu zie wyglądają najlepiej. Jeśli rozmieszczasz je nieregularnie to nieparzysta liczba, ale mnie by tu pasowało posadzenie ich "pod sznuerek " i wtedy parzysta liczba w zależności ile ich tam się zmieści.

Witaj Danusiu
Dzięki za odpowiedź. Właśnie teraz zajmuję się planowaniem nasadzeń chociaż do konkretnego sadzenia jeszcze trochę czasu upłynie.
Mam pytania:
1. bukszpany "pod sznurek" czyli kulka obok kulki podsadzone innymi roślinkami. Jestem zafascynowana Twoimi realizacjami więc runianka i wsadzone cebulowe. Tak chyba mogłoby być. Podobają mi sie też te wszystkie śliczne małe trawki u Ciebie np konwalnik. Nawierzchnia (czyli ścieżka) będzie z płyt chodnikowych i szarych kostek granitowych- czyli szarość- więc ładnie zagrają wszytkie roślinki o kolorowych listkach.
2. Nad wodą ( szerokość tego korytka to 80 cm) Graccilimus( dobrze, że jest Google) ale chciłabym też hortensje i jeszcze coś kwitnącego.
3. Ten taras ma być do samego muru i nie mogę za nic przekonać M. żeby zostawił przerwę na rośliny. Więc może zamiast miskantów wysokich coś w donicach.
4. Zioła w formie szachownicy- rewelacja. Chcę wymurować dla nich lekkie podwyższenie z dużej kostki granitowej. Żeby była szachownica to chyba trzeba zrobić obwódki z bukszpanu?
5. Co to jest Hakone? Danusiu nie będę ukrywać, że nasza sikaweczka będzie według Twojego pomysłu z Twojego ogrodu. Tylko kształt podłużny i za nią lustro. Czyli przed lustrem wody powierzchnia kostek zanurzonych w wodzie do połowy.
6. Katalpy po prostu mam. Są posadzone przed naszą firmą w dużych murowanych donicach. Na zimę je opatuliliśmy, ale już wiem, że to był zły wybór. Wiatry, mrozy i wilgotność, katalpy jak chochoły zamiast zdobić szpeciły całą zimę. Jak zmarzły to problem się rozwiązał tylko kasy szkoda.
Dzięki za pomoc i cierpliwie czekam na odpowiedź. Może ktoś jeszcze wpadnie na fajne pomysły.
Wzorem innych forumowiczów założyłam zeszycik i wszystkie pomysły skrzętnie notuję.
Na początku jest chaos 19:26, 13 maj 2012

Do góry
mira68 napisał(a)
Rabata z tawułami przepiękna.Pozdrawiam

Witaj Mira ! Dziękuję,.......... ta rabata to taki nie całkiem skończony projekt................ coś dosadzę do niej, .......... i tak tez waham się jak ciąć te tawuły - czyzrobić wał jednolity, czy każdą kulkę z osobna wykulkować
Ogródek z psem 11:12, 13 maj 2012

Do góry
Beka napisał(a)

Postanowiliśmy jednak dokonać rewolucji i rozebrać placyk z kostki. Chcemy ułożyć taras, podest w tej części, gdzie słonca mamy najwięcej czyli w prawym rogu. Opracowała już projekt i poprosiłam o pomoc ogrodnika, żeby to wszystko ogarnął. Bardzo jestem ciekawa Waszych opinii o ile ktoś tu jeszcze zagląda. Bo przecież z forum jak z ogrodem. Jak nie siejesz to nie zbierasz.

Może zmienić kształt trawnika ?

Te 4 kulki z bukszpanu zie wyglądają najlepiej. Jeśli rozmieszczasz je nieregularnie to nieparzysta liczba, ale mnie by tu pasowało posadzenie ich "pod sznuerek " i wtedy parzysta liczba w zależności ile ich tam się zmieści.

Początek wielkiej przygody - jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 10:59, 13 maj 2012

Do góry
A ja wreszcie dostałam nowe projekty - piszę w liczbie mnogiej bo pan dostraczył mi 2

Przypomnę że wysłałam panu mój rysuneczek - i niestety na projektach "moje" koło nie jest uwzględnione - są w innch miejscach.
Na początku byłam kompletnie na nie - ale od wczoraj patrzę to na jeden to na drugi - i coś z nich chyba wycisnę - ale podstawą projektu będzie chyba jednak "MOJE KOŁO ".

Wiem że niewiele widać na takich zdjęciach ale możę coś wypatrzycie i ocenicie

Pierwszy szkic

Ten pierwszy - mi bardziej podchodzi - I to stwierdzam dzis bo wczoraj oba odrzuciłam
Tylko ja w wersji końcowej chciałam umieścić plac zabaw - w miejscu tego dużego koła.
Pod samą siatkąbędzie za daleko od tarasu - a ja chciałabym wiedzieć i widzieć co dzieciaki tam wyprawiają.

Samych kół też oczywiście chyba jest za dużo - przynajmniej takie było moje wrażenie jak pierwszy raz spojrzałam na ten projekt
Nie było wczoraj czasu na obgadanie tych projektów - wzięłłam tylku tube i powiedziałam że popatzrę na spokojnie w domu i się zdzwonimy - dlatego nie wiem co to jest ala drugi warzywnik na projekcie

I drugi projekt

To kółko w rzeczywistości wyjdzie bardzo małe i za dużo tych dróżek w jednym miejscu.

Do siebie przeniosłabym chyba to kółka na wprost okna od kuchni (bo na tą frontową rabatę nie miałam jeszcze pomysłu, kolejne kółko odpada - a kółko w rogu było u mnie na projekcie jako miejsce na leżaki.

Dobrze, póki co nie będę już gdybać - jutro kupię kalkę i sama narysuję na dużym formacie "MÓJ NOWY PROJEKT" - powinien powstać na dniach

jeśli macie jakieś sugestie, podpowiedzi............będę bardzo wdzięczna

Pozdrawiam wszystkich zaglądających
Ogródek z psem 23:48, 12 maj 2012

Do góry
Witaj

Szkoda troszkę, że pomysł z kołem nie wypalił w realu ale ten projekt też zapowiada się fajnie życzę powodzenia i pozdrawiam
Magda
Ogródek z psem 23:43, 12 maj 2012

Do góry
Borbetka napisał(a)
Jak ładnie się zapowiada!!! Zazdroszczę "obszaru" Każde źdźbło trawy może mieć imię. Mam nadzieję, że się na mnie nie pogniewasz, ale jestem z tych, co mają za dużo "ziemi". Nie daję rady i patrzę na tych, co mogą radę dać. I Ty jesteś taka! Piękny płot i pomysły, będę wpadać częściej.

Zakłopotałałaś mnie. Zawsze myślałam, że to dar mieć dużą przestrzeń. Ja na swojej "połaci" próbuję pomieścić różne funkcje. I jeszcze psa. A pomysły we mnie aż kipią. Niestety nie mam daru wizualizowania. Do wielu rozwiązań dochodzę metodą prób a bardzo często błędów. Ogrodowisko to jest dla mnie takie miejsce, gdzie można czerpać garściami. Mój projekt już jest inny. Zdecydowałałam sie skorzystać z pomocy firmy odgrodniczej, bo nie chcę już błędów. Na dziś mogę powiedzieć, że jesteśmy po totalnej dewastacji. Przykro było bo to sentymenty. Żywopłot sadziliśmy razem z tatą. Murek postawił mój mąż jak wrócił wieki całe z praktyk studenckich z Holandii. Rośliny, które już bardzo urosły zachwycały mnie kiedyś. Ale dosyć. Teraz jesteśmy inni, mamy inne potrzeby i pora na zmiany. Jutro zrobię zdjęcie pobojowiska, żeby nie zawieść Ciebie Borbetko. A teraz wybieram się na wycieczkę do Twojego ogrodu.
Początek wielkiej przygody - jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 19:40, 12 maj 2012

Do góry
Admete tak sobie oglądałam Twój projekt i naszła mnie myśl ze może byś warzywniak zamknęła bukszpanem i wykończyła jak idzie linia bukszpanu, niekoniecznie w kwadrat. Tam w tych trójkątach można by nasadzić np truskawki albo jakieś byliny niskie.
Ogród dla Agusi 23:35, 11 maj 2012

Do góry
Witam zalożycielkę,uczestników i wszystkie osoby związane z Forum " OGRODOWISKO" !
Mam przyjemność wraz z Wami podziwiać piękno natury przez nas wszystkich uparcie poprawiane ,tonąc w zachwycie dla tego cudu jaki nam pozwala stworzyć nasza ziemia i nasze ręce.Miłość do przyrody zaszczepiła wemnie moja mama.Spędzałam wakacje wśród pól i lasów.Podpatrywałam przyrodę z nosem przy ziemi,zachwycając się każdym nawet drobnym chwastem - kształtem,kolorem ,zgodnym współistnieniem.Filozofia przyrody jest wciąż niepojęta !Jest w niej ogromna siła i sens.Zrozumiałam,że współdziałanie z nią jest podstawą naszej egzystencji na ziemi -wszak jesteśmy jej częścią.! Ta rozumna miłość przerodziła się w chęć posiadania choć skrawka ziemi aby czerpać z niego siły,oddać hołd przez swoją pracę i nagrodzić podziwem.
Pomyślałam,cóż mogę dać piękniejszego swojej najbliższej rodzinie,chyba to co sama kocham najbardziej.No i ta myśl narastała jak chmura burzowa.Pewnego dnia z tej chmury lał wielki deszcz a ja wsiadłam w samochód i pojechałam za miasto.Pomyślałam ,jeśli w taką pogodę droga zaprowadzi mnie w jakieś piękne miejsce to z pewnością ,będzie jeszcze piękniejsze w słońcu i to wlaśnie będzie to moje miejsce na ziemi.I stało się ! Jechałam drogą ,zagajnik schodził się nad nią jak brama ,ot pomyślałam to wrota do mojego raju.Za nim wielka polana z wiekowym dębem i ściernisko porosnięte łanem rumianku na ścianie zagajnika.Chmury się rozsunęły i z nieba błysnęło słońce nad skrawkiem mojego miejsca na ziemi.To było magiczne przeżycie.! Drogą na rowerze jechał jakiś człowiek tak popatrzył dziwnie, co ta kobieta w taką pogodę tutaj szuka.Zatrzymał się więc powiedziałam na swoje usprawiedliwienie,bardzo mi się tu podoba.A on odpowiedział ,ze ten kawałek ziemi jest właśnie do sprzedania i wskazał właściciela.Przeznaczenie? I domyślacie się co było dalej? Już następnego dnia siedzialam wsród moich rumianków! Szybko przystąpiłam do pierwszych prac -przeoranie,bronowanie i sianie trawy / ta ostatnia czynność własnorecznie/.Miałam wielką jasność jak zagospodaruje te 3 tys m kw./100x30/ na tle zagajnika i gotowy projekt w głowie.O projekcie i początkach jego realizacji przed dwudziestoma laty napiszę niebawem.Pozdrawiam serdecznie !
Ogród Magdy do poprawki 20:37, 10 maj 2012

Do góry
Witaj Sebastian

Już staram się w takim razie uzupełnić informacje jest to fragment ogrodu przy tarasie lubimy tam bardzo spędzać czas więc jest chyba najważniejszy. W tym momencie mam tam 3 rododendrony, trochę bluszczy na płocie oraz świerk Conicę. Bardzo bym chciała jakoś to zagęścić i upiększyć.
Wymiary to
szerokość od płotu do tarasu to 170 cm długość wzdłuż tarasu to 5 metrów.
Dodam jeszcze, że są to moje pierwsze doświadczenia ogrodnicze. Więc nie bardzo mam pomysł jak się za to zabrać. W pierwszej fazie mieliśmy projekt zrobiony przez projektantki wzdłuż jednego płotu w zeszłym roku zrobiliśmy wszystko zgodnie z projektem. Wyszło strasznie jutro zamieszczę zdjęcia. Nie wiem czy my źle określiliśmy potrzeby czy Panie były słabe w każdym razie mamy na tą chwilę jeden wielki bałagan który po obejrzeniu Waszych wspaniałych zdjęć postanowiłam ogarnąć. Na pierwszy ogień część przy tarasie. Na pytanie czego oczekuje po ogrodzie powiem, żeby był taki piękny jak Pani Danusi ale to na razie poza moim zasięgiem również z powodów finansowych.
Ogrodowy spektakl trwa ... 18:20, 10 maj 2012

Do góry
rabatka i projekt mojego męża ta bruczkowo-kamyczkowa - układający kostkę zaraz kopiowali u siebie

tulipanki były krótko i większośc do wymiany - będzie pracowita jesień

moja długa prosta ze skalniakiem pod domem i po prawej żywopłat z rabatą zółtą , trochę zagraciłam - coś się przemebluje

a ta żółta bylinkę kupiłam w szkółce Szmitów i zapomniałam nazwy

Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 12:58, 10 maj 2012

Do góry
kochane ja mam na to miejsce projekt chodzi mi o to że nie mam co zrobic z tymi cisami... w tym miejscu gdzie one są ma być trzmielina żółta. Poza tymi cisami nie chcę nic zmieniać tzn miskanty trochę ścisnę....

o coś takiego, te zielone kule to cisy za nimi dałabym jeszcze tego cisa na nodze?

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies