Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem

Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem

ana_art 09:59, 10 maj 2012

Pszczelarnia napisał(a)

Ania ja swoje graby niemal ususzyłam, ponowały niesamowite upaly i możę korzenie nie dwały rady pobierać wody? Ale juź odbijają.
Nie sadź w niedzielę w niedzielę naleźy robić tylko rzeczy, które nas nie męczą i sprawiają przyjemność. Nie piszę tego ze wgzlędó religijnych ale fizjologii nazego organizmu Wypocznij jutro, pobiegaj z sekatorkiem, rób to co najbardziej lubisz w ogrodzie

Marzena wiesz jak się ostatnio moje bieganie z sekatorem skonczyło? ogliłam czosnki z liści a tak na poważnie to nie będę sadzila bo nie mam ziemi i jestem sama w domu z moimi dwoma najmłodszymi, a z nimi nie da się pracować Co do suszy to ja je podlewałam tak samo jak inne, kulom i bonsaiowi nic nie jest...

No tak to może sekator zostaw w spokoju poleż sobie albo pobaw się w małpim gaju z chłopakami (mam na myśli domek ze zjeżdżalnia i drabinkami)

Ana, wrócę do kul cisowych - co im jest? Jaka jest diagnoza? Czy mają jakieś świeże przyrosty?
Danusia pisała, że mogły być przesuszone i pobierały z zapasów. Ale teraz przecież Ty je regularnie podlewasz i mają próchniczną ziemię?

Ewo jak zobacze na nich przyrosty to będę skakać ponad trampolinę chłopaków... No właśnie zostało potwierdzone że cisy mogły być zasuszone zimą... staram się jak mogę je reanimować... zobaczymy
ana_art 10:07, 10 maj 2012

mam problem z tymi cisami... dwa rosly na tej rabacie która jest w trakcie roboty, dosadziłam kule na pniu i drugą mniejszą kulę ale coś mi nie pasuje. Na widoku ogólnym na rabacie są róże, tulipany i 'obwodka' z bukszpana ale one samtad zostana eksmitowane.. chciałam zostawić te cisy ale mi nie pasują... co z nimi zrobić? Dodam że nie ma ich w projekcie a ja nie mam gdzie ich przesadzić
boje się też przesadzać tej wielkiej kuli...

Gardenarium 10:37, 10 maj 2012

Pszczelarnia napisał(a)

Ana, wrócę do kul cisowych - co im jest? Jaka jest diagnoza? Czy mają jakieś świeże przyrosty?
Danusia pisała, że mogły być przesuszone i pobierały z zapasów. Ale teraz przecież Ty je regularnie podlewasz i mają próchniczną ziemię?

Mnie chodziło o przesuszenie jak jeszcze były w szkółce, o suszę fizjologiczną a nie że Ania nie podlała
Tak się dzieje po zimie, a na roślinach jeszcze objawów nie widać.

Instagram Ogrodowiska
Sebek 11:28, 10 maj 2012

ana_art napisał(a)
mam problem z tymi cisami... dwa rosly na tej rabacie która jest w trakcie roboty, dosadziłam kule na pniu i drugą mniejszą kulę ale coś mi nie pasuje. Na widoku ogólnym na rabacie są róże, tulipany i 'obwodka' z bukszpana ale one samtad zostana eksmitowane.. chciałam zostawić te cisy ale mi nie pasują... co z nimi zrobić? Dodam że nie ma ich w projekcie a ja nie mam gdzie ich przesadzić
boje się też przesadzać tej wielkiej kuli...

A jakbyś dodała jeszcze jedną kulę ? Między największym a średnim?

Jak nie to idź wg projektu, a kulę z bukszpanu zastąp cisem.
ana_art 11:54, 10 maj 2012

Sebek problem w tym że ja tej rabaty z bukszpanami raczej teraz nie będę robiła a z cisami muszę coś zrobić...
a może tak?
Milka 12:04, 10 maj 2012

Mnie Aniu brakuje tu czegoś jasnego, soczystego, czyli może trzmielina złota, albo cyprysik miniatura złota? generalnie bardzo schludnie, od razu mój bałagan przed oczami staje
Joaska 12:26, 10 maj 2012

Witaj Aniu,
Tak sobie popatrzyłam na ta rabatę i na nową cudną trawę u Danusi [b]Holcus mollis 'Jackdaws' Cream' [/b] no i wyszło mi coś takiego:

Może takie ustawienie było by fajne
w środek dałabym tą (chyba) trzmieliną którą masz na zdjęciach.
Tak wogóle to pozdrawiam i w szoku jestem jak pędzisz z realizacją ogrodu, jest juz piękny
ana_art 12:58, 10 maj 2012

kochane ja mam na to miejsce projekt chodzi mi o to że nie mam co zrobic z tymi cisami... w tym miejscu gdzie one są ma być trzmielina żółta. Poza tymi cisami nie chcę nic zmieniać tzn miskanty trochę ścisnę....

o coś takiego, te zielone kule to cisy za nimi dałabym jeszcze tego cisa na nodze?

Pszczelarnia 13:18, 10 maj 2012

Gardenarium napisał(a)

Mnie chodziło o przesuszenie jak jeszcze były w szkółce, o suszę fizjologiczną a nie że Ania nie podlała
Tak się dzieje po zimie, a na roślinach jeszcze objawów nie widać.

Danusiu, ja wiem, że to nie Ana, mnie tylko zdziwiło, że objawy przesuszenia zimowego przychodzą tak późno. Oznacza to, że przesuszona roślina nie chwyci już wody dawkowanej regularnie?

Co do rabaty, pomyśl, że inne rośliny podrosną. Może to pomoże. W tamtym roku "wszystko" przesadzałam co było po drodze - strat nie było. Ale nie mieliśmy upałów.
ana_art 13:49, 10 maj 2012

Ewuś no właśnie swoje rosliny 'lałam' do zimy ku zdziwieniu sasiadów, nic nie wypadło, a te bidule były gdzieś na plantacji.... jestem bardzo ciekawa czy 'wyjdą' z tego. Wkurza mnie że za tę kasę miałabym 3 prześliczne, wysokie cisy bez problemu... ale jak to mówią mądry Polak po szkodzie...
U Rysia też coś zlego dzieje się z cisami w ekranie...
A co do upałów to mój najstarszy syn już na poczżtku ubiegłego roku wyczytal na stronie NASA że w roku 2012 będą ogromne wybuchy na słońcu co wiąże się z tym że tego lata doświadczymy fali upałów... podobnej do tej z 2007r