Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "projekt"

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi cz. I 22:12, 25 kwi 2012

Do góry
anna_studio napisał(a)
Właśnie, właśnie o domek mi chodziło..., ale coś podobnego będzie stawiać Syla i nazywa to altaną, chyba...zazdraszczam tego domku i czekam niecierpliwie na FINAŁ

Nie wiem jaki duży projekt ma Syla, ale u mnie to ponad 100 m, więc troche potrwa, ale bedzie pieknie
Ogród zmyślony 22:07, 25 kwi 2012

Do góry
o matko !!!!!!!!!!!!!!!!!!!

jak dobrze że ja mam małą działkę
faktycznie musisz teraz charować żeby wykonać ten projekt

ale z drugiej strony to Ci zazdroszczę - bo bedzie u ciebie Pięknie przez bardzo duże P

jak będę jechać do Raju to pzrejadę się oblukać co się pozmieniało a widzę że wiele oj wiele się u ciebie zadziało
Ogród z przeszłością 21:58, 25 kwi 2012

Do góry
Jolu, nie popadaj w przygnębienie. Masz bardzo dużo roślin w donicach. Małymi partiami zrobisz nasadzenia. Przed nami długi weekend, oby pogoda pozwoliła na prace w ogrodzie i będziemy do przodu
Śliczne Twoje nasadzenia w donicach, też przecudnych
Masz jakiś projekt ogrodu rozrysowany, czy w głowie jeszcze ?
Ogród zmyślony 21:38, 25 kwi 2012

Do góry
no dobrze Sebek, podlizałeś się, pokażę,ale mówię z miejsca, daleka do niego droga, dokąd nie będzie nawodnienia, niektóre elementy zostaną zastąpione tym co jest obecnie do wykorzystania..

Zuzka, w zeszłym roku trochę ogarnęliśmy, teraz znacznie mniej czasu

Projekt Danusi (Gardenarium)

Z potrzeby piękna... 21:36, 25 kwi 2012

Do góry
zrób sobie chwilę relaksu na który jak czytam zasługujesz i to juz teraz i wybierz się ze mną na Zlot !!!

widzisz ja zawsze byłam konsekwętna w swoich planach a w ogrodowych pękłam ale przyznam Ci sie szczerze jak na spowiedzi że cholernie się boję że go "zwalę" swoją nieumiejętnością komponowania roślin ich nieznajmością...
jak czytałaś to wiesz że nawet projekt przez fachowca wykopsałam bo po kilkudniowej analizie przestał być dla mnie perfekcyjny
Początek wielkiej przygody - jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 20:36, 25 kwi 2012

Do góry
Dzisiaj byłam na spotkaniu z panem od ogrodów. Póki co ustaliliśmy jedno
- zresztą sama na to wpadłam - przesuwamy boisko za garaż - wejdzie akurat na styk
Boisko ładnie schowa się za budynkiem, a kawałek który będzie wystawać zasłoni się pasem wyższych roślin - cisy czy thuje i w ogóle nie będzie go widac z salonu .

Przesuniemy też miejsce na plac zabaw dla dzieci - teraz zaznaczyłam je na żółto.
Pan powiedział że dużó może sięj jeszcze zmienić po tym jak wybiorą glinę i podrównają teren - więc możę ten plac zabaw jeszcze się przesunie.

Przepraszam że tak się tu miotam i zmieniam decyzje, ale jest to dla mnie nowa i zupelnie nie znana dziedzina - a jak się marzy o czymś całe życie i wreszcie zbliża do realizacji to chciałoby się żeby było idelanie.
Jest to wątek o projektowaniu - w moim wypadku nauka projektowania - więc będzie dużo znaków zapytania i niewiadomych - ale mam nadzieję że w końcu dojdziemy do końca i powstanie projekt

Co do całej reszty poczekam chyba co pan narsysuje według moich wskazówek, najwyżej znowu będę poprawiać
Póki co pochodze troszkę po Waszych wątkach i zapoznam się z Waszymi ogrodami
- bo gdzie znajdę lepsze inspiracje i rady jak nie u Was???

Pozdrawiam wszystkich odwiedzających
Ogród zmyślony 20:26, 25 kwi 2012

Do góry
Ślicznie u Ciebie - ta trawka rzeczywiście śliczna jeszcze

Pokaż projekt
Nasz przydomowy ogródek 14:56, 25 kwi 2012

Do góry
A Zbysiu teraz ma projekt, pooglądałam i fajnie się zapowiada czy łatwiej wg projektu? czy po 3 kawie łątwiej będzie
Z potrzeby piękna... 13:31, 25 kwi 2012

Do góry
Muszę się Wam przyznać że zleciłam wykonanie peojektu wykonawczego pewnej pracowni i ...
Przyjęłam, zapłaciłam i wyrzuciłam
Ale zanim wyrzuciłam to pokupowałam wiekszość roślin z projektu i teraz dopiero będę mieć twardy orzech do zgryzienia jak je wykorzystać ??? a wyrzucić nie wyrzucę - jestem w o tyle dobrej sytuacji że mam jeszcze drugi dom, taki sielski anielski z dala od ludzi i mogę to tam powsadzać

Zapytacie co w projekcie było nie Tak skoro go wyrzuciłam ? - o tóż, na pierwszy rzut oka ( i na kolejne też ) było ok, kolory moje, rosliny częściowo też...charakter niby też...wizualizacja super ale jak pojechałam do szkółki po rośliny to zapragnęłam mieć i te, i te i te i tamte też...i okzała się że projekt projektem a moje zauroczenie roślinami wymusiło zmianę.
Zakochałam się w wiśniach których nie było w projekcie do tego stopnia że kupiłam chyba wszystkie:
wiśnia piłkowna Kanzan, Amanogawa, Kiku-shidare i jeszcze w formie kuli z białymi kwiatami ale nazwy nie pamietam - a pomysleć że zarzekałam sie że nie będę mieć dzrew liściastych w ogrodzie
Lecę w kulki... 13:15, 25 kwi 2012

Do góry
Agatko, Monitko, Marzenko...miło mi Was gościć...

Iwonaz ogrodzenie na razie łyse, winobluszcz wspina się delikatnie, ma być zielono...ale polubiłam ten brąz drewna, wnosi coś innego...
Płot powstał dokładnie w tym celu o jakim pisałaś, osłonić się od sąsiadów, od drogi...nie chciałam tuji, bo już mam gdzie indziej..., nie chciałam efektu pudełka, poza tym tuje potrzebują dużo miejsca, a ja tam miałam wąsko
Na codzień, w praktyce...zrobiło się go, pomalowało, stoi...ma trzy zimy za sobą
Po latach, nie wiem ilu, na pewno trzeba będzie go wymienić...
Kupi się nowe panele i po sprawie. Zaletą jest cena..., pisałam że mam fajnych sąsiadów, zrobiłam projekt..., przyjęli , kupiłam, a kosztami podzieliliśmy się na pół.Faceci stawiali go razem
Dopiero buduję ale już projektuję i proszę o pomoc 09:50, 25 kwi 2012

Do góry
Danusiu a może tak będzie lepiej. Oczywiście mój projekt nie obrazuje całkowicie prawdziwego wyglądu bo musiałąm użyć roślin zastępczych ale jakiś pogląd daje W pierwszym rzędzie dała bym róże parkowe w kolorze białym lub jasno różowym połączone z cisami (tym bardziej że placyk 1 do którego przylega ta rabata jest otoczony ekranem z cisów. Dalej to dwa rzędy róż wielokwiatowych, z których wyłaniają się dwie kratki z powojnikiem fioletowym i białym (najchętniej 2 kolory na jednej kratce) i bluszczem. Na zakończeniu tej rabaty będzie przejście z części ogrodowej do warzywnej i to przejście to będzie pergola, a na niej róża pnąca, powoijnik i bluszcz czyli moim zdaniem fajnie by to pasowało do tych kratek z powojnikiem. Po bokach tak jak poprzednio budleja dawida a na dole lawenda. i zastanawiam się jeszcze nad placykiem 1 bo stać na nim będzie huśtawka (uwielbiam się huśtać) aże to strona południowa i palące słońce to trzeba by tam choć trochę jakiegoś cienia. I nie wiem co z tym fantem zrobić bo drzewa posadzić nie mogą (zakaz męża), może pergola nad huśtawką ? ale to wtedy już chyba ekran z cisa nie będzie pasował. A jeśli ekran zostaje to co by tu posadzić za nim w tym ostrym rogu co będzie stosunkowo niskie.

Czekam na wszelkie rady i opinie chociaż chyba teraz nie jest dobry czas ku temu. Pogoda w końcu sprzyjająca więc wszystkie forumowe mróweczki pracują w swoich ogrodach i pewnie zbyt zmęczone po całym dniu żeby debatować nad ogrodem którego nie ma. A ja mam czas wolniejszy w pracy i nie mogę się oprzeć żeby coś tam sobie kombinować bo sprawia mi to wiele radości. Ale laik jestem ogrodowy więc to co sobie dobiorę na rysunku nie koniecznie musi być dobre w realu.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 08:34, 25 kwi 2012

Do góry
Danusiu , miałam dac znać jak dostanę poprawiony projekt od mojego pana ogrodowego - termin już minął a okazało się że pan jeszcze sie za niego nie wziął .
Postanowłiłam sama coś narysować
W pierwszej chwili byłam dumna z tego szkicu ale teraz mam coraz więcej wątpliwości i sama nie wiem czy to jest dobry trop .

Jak znajdziesz chwilkę zajrzysz do mnie i spojrzysz na ten mój chyba niestety kiepski szkic???

Pozdrawiam i życzę miłego dnia
Proszę o pomoc w zaprojektowaniu ogrodu 23:11, 24 kwi 2012

Do góry
Syla napisał(a)
Przy ogrodzeniu proponuję Żywotnik zachodni 'Smaragd'
1. Funkie
2. Buk pospolity 'Purpurea Pendula'
3. Żurawka 'Citronella'
4. Irga Dammera 'Major'
5. Żywotnik formowany przesadzony z innego miejsca
6. Rhododendrony w kolorze białym np: 'Cunnigham's White'

Drugi obrazek pokazuje wyraźniej zawijasa żwirowego, nad nim mostek.

1. Żwirek granitowy
2. Żwirek biały
3. Kora
4. Kamień biały
5. Mostek - mały

Co do nasadzeń czytelniej będzie jak narysuję plan w rzucie bo inaczej powstaje chaos tak jak wyżej . Dlatego nie zaznaczyłam innych roślin bo było by nieczytelnie.... cdn.

Witam!
Jestem początkującą ogrodniczką więc jedyne co mogę to dopingować
Syla chylę czoła, ten projekt jest super, ciekawa jestem czy u mnie wypaliłaby podobna wersja.
Trzymam kciuki za powstający piękny ogród.
Pozdrawiam.
Mój mały raj na ziemi :) 23:03, 24 kwi 2012

Do góry
anula_wn napisał(a)

Witaj Aniu! Podpatruję Twój piękny ogród już od dawna i bardzo mi się w nim podoba Widzę że masz dom podpiwniczony. Mój też taki bedzie. Czy masz może pomysły na wizualne onbniżenie takiego domu poprzez jakieś ciekawe nasadzenia. Troszeczkę mnie przeraża to że nie daj Boże wyjdzie jakis za wysoki Pozdrawiam!

Aniu , cieszę się ogromnie, że podoba Ci się mój ogródek !
Co do domu, to nasz jest podpiwniczony, ale połowa piwnicy "siedzi w ziemi", przez co nie wydaje się aż taki wysoki. Pomysłu jako takiego nie mam, ale chyba można "pobawić się" elewacją i nasadzeniami przy domu - jakieś krzaczory 1-1,5 m wys. powinny zasłonić dół jesli masz projekt domku podeślij mi - pomyślimy

U nas w ziemi będzie siedzieć większość bo nad ziemią będzie wystawać jakieś 80 cm. Piwnicę mamy doprojektowaną więc na pierwonym zamówionym projekcie jej nawet nie widać, więc sama nie wiem do końca jaki będzie efekt po budowie. Jak się już wybudujemy do końca to zamieszczę napewno zdjęcie w swoim wątku i z pewnością bedę czekać na rady od Ciebie Aniu! Dzięki
Rabaty do wymiany :) 21:20, 24 kwi 2012

Do góry
Założyłam wątek w dziale ogrodów ale do prawdziwego ogrodu jeszcze bardzo wiele mi brakuje. Mam już rabaty i trochę roślinek na nich (najwięcej bylin) ale sa one za wąskie. Teraz chciałabym poszerzyć rabaty i posadzić rośliny. O ile wiem jaki kształt rabat mniej więcej chę albo jaki mi się podoba to mam problem z rozmieszczeniem i doborem roślin. To sprawia mi największą trudność i w tym temacie liczę na Waszą pomoc.

tak wygląda działka z góry (wjazd od zachodu)

tak proponowany kształt rabat

Nie upieram się że tak ma być wszystko mogę zmienić bo rabaty są na obrzeżach a jak widać trawy do wycięcia też sporo

Lista roślin które mi się podobają ...(niestety jest na innym komputerze i zamieszczę ją rano )

Jedyne co wiem że chcę miec u siebie to hortensje. Zakochałam się w tych krzewach jakieś dwa lata temu a po trafieniu na Ogrodowisko ta miłość tylko się pogłębiła dzięki realizacjom Danusi i jej zestawieniom hortensji z trawami

Narysowałam "projekt" rabaty ale ostrzegam że mistrzem rysunku to ja nie jestem
To jest rabata w prawym dolnym rogu pierwszego zdjęcia lub lewym dolnym rogu drugiego zdjęcia. wystawa zachodnio południowa.

1 hortenskja Annabel (mam)
2 miskanty np. zebrinus
3 magnolia Nigra lub Susan
4 platan (mam)
5 różanecznik Cunningham's White
6 drzewo (nie wiem jakie, myślałam o grujeczniku ale nie jestem do końca przekonana)
7 jałowiec płożący (mam)
8 świerk srebrny
9 berberys green carpet
10 modrzew szczepiony pendula
11 dereń, krzewuszka, perukoweic?
12 hortensja Limeligt na przemian z miskantem

brakuje jeszcze wypełnień najniższym piętrem ale nie mam na nie pomysłu...
Mój mały raj na ziemi :) 19:39, 24 kwi 2012

Do góry
ania_wesola napisał(a)
Witaj Aniu! Podpatruję Twój piękny ogród już od dawna i bardzo mi się w nim podoba Widzę że masz dom podpiwniczony. Mój też taki bedzie. Czy masz może pomysły na wizualne onbniżenie takiego domu poprzez jakieś ciekawe nasadzenia. Troszeczkę mnie przeraża to że nie daj Boże wyjdzie jakis za wysoki Pozdrawiam!

Aniu , cieszę się ogromnie, że podoba Ci się mój ogródek !
Co do domu, to nasz jest podpiwniczony, ale połowa piwnicy "siedzi w ziemi", przez co nie wydaje się aż taki wysoki. Pomysłu jako takiego nie mam, ale chyba można "pobawić się" elewacją i nasadzeniami przy domu - jakieś krzaczory 1-1,5 m wys. powinny zasłonić dół jesli masz projekt domku podeślij mi - pomyślimy
Początek wielkiej przygody - jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 13:45, 24 kwi 2012

Do góry
Jak pisałam wcześniej miałam dostać na dniach poprawiony projekt ogrodu .
Wczoraj zadzwoniłam do pana - i okazało się że pan w ogóle się za niego nie wziął .

Wczoraj ostro wzięłam się za rysowanie
I niestety nie jest to łatwe dla kogoś kto nigdy tego nie robił
Ale nikt nie mówił że będzie łatwo.

To co wklejam jest oczywiście takim ogólnym zarysem, pewnie dużo jest do zmiany - ale wiem jedno że podoba mi się 100 razy bardziej niż to co zaproponował mi pan od ogrodu .

Wzorowałam sie na projekcie z Gardenarium - Projekt koncepcyjny ogrodu przy rezydencji Konstancin - jestem pod wrazeniem tego projektu - gdzie motywem przewodnik jest koło - a jak widzicie po froncie mojego domu - lubie kółka

Oto moje 2 dniowe dzieło

I tak
1 ławeczka i drzewka owocowe
2 warzywnik
3 plac zabaw
4 altana - projekt na za X lat - ale wyłożymy kostką teraz sam placyk pod nią
5 boisko - nie wiem czy wymiary się zgadzają - rysowałam na oko
6 kompostownik
7 rabata na wzór rabat Danusi - czyli stożki i kule z bukszpanów podsadzone żurawkami
8 jakieś drzewa krzewy - do rozrysowania - te kółeczka póki co przypadkowe , myślę że jeszcze wcisnę tam kilka drzewek owocowych

i tak strzałki - to skarpy wokól domu - nie wiem jeszcze co na nich będzie
i znak zapytania - albo rabaty kwiatowe, albo kółko z kostki na leżaki.......
na fioletowo - miejsce przeznaczone na posadzenie krzewów owocowych.

Myślę że jak ktoś potwierdzi że ide w dobrym kierunku, że ten szkic się do czegoś nadaje, będę się brać za szczegółowe rozrysowywanie każdej z rabat.

Co o tym sądzicie?
Czy ktoś mi pomoże?

Pozdrawiam i czekam z niecierpliwością na ocenę mojego rysunku.
Każda rada i sugestia bedzie dla mnie bardzo cenna.

I ja potrzebuje pomocy ;) 09:55, 24 kwi 2012

Do góry
Ewo ja zaraz postaram się odszkuać mój projekt Kubusiowa cały. Skala projektu to 1 kratka=1 metr
I ja potrzebuje pomocy ;) 23:17, 23 kwi 2012

Do góry
Garaż jest bardzo ładny i jak dla mnie nie ma powodów, żeby go zasłaniać.
Kiedy widzisz Gosiu, powinnas wiedzieć co dlaczego jest w projekcie, zanim go zrealizujesz (w każdym razie tak jest jak płacisz za projekt, bo jak ktoś robi Ci projekt nieodpłatnie to rzecz jasna "darowanemu koniowi" itd...), ale i tak powinnas to sobie przemyśleć, bo włożysz w to kupę kasy i mnóstwo pracy.

Mnie się wydaje że najistotniejszy to jest zdrowy rozsądek, a nie jakaś sztuka projektowania sama w sobie. Nie jest ważne jak ogród wygląda w rzucie z góry, ale jak wygląda z miejsc, z których najczęściej będziesz go oglądać, takich jak na przykład okna salonu, albo kuchenne, albo jakieś miejsca wypoczynkowe typu taras, samotnia placyki z ławeczkami itd.. I dlatego robienie rabaty, którą widac tylko wtedy gdy do niej specjalnie podejdziesz wydaje mi się nierozsądne, ale jak włochata będzie widoczna z okien to dobrze, bo patrząc na plan miałam watpliwości.
Mnie nadal jakoś rażą te żywopłoty, ale może i jest w tym jakis zamysł. Dla mnie plan jest jakoś tak niepoukładany.

Ale sie zastanów nad każdym elementem skąd będziesz go oglądać i jak często - bo budżet zazwyczaj jest ograniczony i nie warto inwestowac nadmiernie w coś, czego w praktyce prawie nie będziesz oglądać (to tak teoretycznie piszę, abstrahując od konkretów).

Nasz przydomowy ogródek 23:02, 23 kwi 2012

Do góry
Dziękuję bardzo za zainteresowanie a Tobie Danusiu szczególnie. Właśnie wspominamy Waszą wizytę u nas . 16.04 . była rocznica . A teraz co do rabatki. Wstawię projekt - to będzie lepiej gadać.

Ze względu na ogromne wiatry od pd-zachodu (pomiędzy domem a modrzewiem ) - proponowany przez Danusię miskant w miejsce wierzby Hakuro mógłby się połamać na wietrze. Robimy doświadczenie i na innej rabatce ale na tym samym kierunku posadziłem miskanta Variegatus. Jeżeli da radę to wtedy w zamian za wierzbę wsadzę miskanta Morning Light. Ale póki co - wymyśliłem jw.
1, Zawijasek z berberysu Kobold (nawiązanie do płotu z czerwonego berberysu jak równie ze względu na mroźne zimowe wiatry tutaj bukszpan nie ma szans na przeżycie .
2. Wypełnienie z żurawek .
3. Lawenda na fragmencie wzdłuż ścieżki.
4. Trzmielina
5. Berberys bordowy (kulki )
6. Żwirek z trawami - a może tylko jeden element np. niziutka sosna ?
Dalej na prawo są piwonie i muszę czekać do sierpnia aby ich przesadzić i dopiero wtedy skończyć resztę. Wszystkie opinie bardzo mile widziane .
Niebieska linia przerywana - zaznaczony balkon.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies