Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Mój ogród - radością dla oczu, pokarmem dla duszy. 11:02, 31 sie 2012

Do góry
Jolu - masz rację, że w RO może nieraz się mijamy. Ale jak częściej będziemy organizować spotkania, to i lepiej się poznamy. A co do moich panów, to trochę blefują. Dół wcale nie był taki głęboki, ale oni pomysłowi są. Syn już próbuje udzielać nam porad, ale on to takie bardziej pomysły ma nie na naszą kieszeń. I często dochodzi między nami do ostrych dyskusji.

Aniu - w tym roku tylko ten biały hibiskus mi nie zmarzł, ale pozostałe jakoś też odbiły. Myślę, że to jest kwestia znalezienia im dobrego miejsca w ogrodzie. Co do wyjazdu, to kusisz. A kiedy właściwie jest to spotkanie? Wrzesień mam trochę napięty ale mogę nad tym pomyśleć.

Moniko - ja moim hibiskusom robię kopczyki jak dla róż i dodatkowo te małe okrywam agrowłókniną. Niestety mimo takiego okrycia te najmniejsze też sie trochę przymroziły. Nawet już chciałam wyżucić te sterczące kikuty i podczas wykopywania stwierdziłam, że w ziemi od korzonków zaczynają budzić sie do życia, więc nie ma się co spieszyć z wyrzucaniem. Teraz pięknie kwitną i cieszą oko.

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi cz. I 10:43, 31 sie 2012

Do góry
Martek napisał(a)
Hebe im ładniejsze tym trudniejsze do przezimowania ,a już bez okrycia z pewnością nie wytrzyma .Bierze go bezśnieżny mróz wiosną nadal trzeba uważać .

Mieczyki jak nabrały masy już to coś z nich będzie może ...?
U mnie też się kładły,ale to kwiat ,który lubi pełne słońce i chyba stąd takie pozycje

Miła pokaż na zdjęciu jeszcze raz tą trawkę z grubszymi ,krótkimi listkami .Tą co Asc obiecywałaś ,ze jej podrzucisz.Może znasz nazwę jej ?

Dziękuję za stylizację Idź poczytaj )))))))))

posadzę hebe, może się uda; okryję; co do mieczyków, co rok tak się wykładają, to mnie zniechęca, a sadzę tam gdzie słońce, może za płytko? poczytałam, odpisałam

trawa to turzyca variegata szerokolistna; oto foto, chcesz, wysłać ci Martuś?

ogrodoweimpresjejolki 10:40, 31 sie 2012

Do góry
monteverde napisał(a)
Jola a nie lepiej macierzankę? karmnik chyba za delikatny, w O., chyba mam Bonifacego, bo jak teraz byłam to z mlodego krzaczka zebralam dobry kilogram borówki, a tutaj dosłownie kilka i większe krzaczki

Też się nad macierzanką zastanawiałam, bo uwielbiam jej zapach
U mnie dziś mokro po nocnej ulewie, więc to co wczoraj wsadzone(borówka), przesadzone(biała liatra), wysiane (rzodkiewka), opielone, ...rośnie aż szumi

Znowu żałuję, że nie mam ogródka przy domu, bo jak nie pada to wyskoczyłabym na chwilę, a tak ... przy takiej pogodzie wyprawa się nie opłaca

A w wazonie już jesienne barwy

Tu na razie jest ściernisko... 10:38, 31 sie 2012

Do góry
ja już ogródek mam u teściwej od 3 lat i tyleż trwa moja nauka uprawy (z roku na rok coraz bardziej świadoma)
truskawki, fakt, lubią zarastać ... ALE zawsze możesz sobie słomą wyścielić, wtedy mniej chwastów będzie, więc i mniej roboty przy nich ja do warzywniaka kupiłam sobie w GSie na Szczebrzeskiej opielacz o TAKI i mega szybko obrabiam teraz grządeczki

a co do cebulek to dostałam od szwagierki garnek z miksem cebulek: są żonkile, smolinosy, tulipany i nie wiadomo co jeszcze no i teraz kombinuję co z nimi zrobić, bo nie mam nmiejscówy na słońcu na taką zmiksowaną rabatkę (w ogóle to nie mam miejscówy na żadną rabatkę na słońcu) hmmmm
Pogaduchy skowronków 10:28, 31 sie 2012

Do góry
Wpadam na chwilkę przywitać się z Wami. Jestem na etapie przetworów z jabłek, jeszcze czeka mnie dużo pracy. Pozdrawiam.

W Gąszczu u Tess 10:28, 31 sie 2012

Do góry
Carex Ice Dance rzeczywiście jest super! Ale gdzie Ty go tam jeszcze chcesz zmieścić ?

Coś pokolorowałam i wstawiam.
Nie zmieście się tam jeszcze jedna hortensja między trawkami?
A odnośnie tego czegoś na dekielku to (pewnie mnie zaraz pogonisz) ale mam jeszcze jeden pomysł

http://ogrody.civ.pl/product/zegar-2011-01/
Pytanie tylko czy jak tam jest ze słońcem bo już zapomniałam...

Ogródek Hanusi po zimie 10:27, 31 sie 2012

Do góry
Karolinko,U Was musowo musi popadać,Bożenka Rh przesadzała!
Tess ,Tobie słoneczko niech świeci!Cały weekend!
Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 10:24, 31 sie 2012

Do góry
Dzięki, Reni!

Grandiflora jest cudna Muszę ją chyba bardziej wyeksponowac, jak ona duza rosnie? Po prawek Anabelka.

Piórkówki szaleją

Druga kulka bukszpanowa na pniu padła w tym sezonie

I wylądowała tu... będzie wielkie ognisko jesienią...

Czas na zmiany - najwyższy czas 10:20, 31 sie 2012

Do góry
Ptaszki i latarenki - zgrabne, zgrabne, nie wzgardziłabym

A nie myślałaś, aby tej szopki (za hostami) pokryć np. takimi poziomymi deseczkami z drewna (i przed papą i na tym szczycie) - koszt tego jeste niewielki i można zrobić samemu, a może wyjdzie zgrabny domek ogrodnika, jeszcze z podporą na pnącza w zamian. Coś w tym stylu (mogą być rzadsze no i bez dachu ze słomy ), na żywo, zwłaszcza brzydka betonowa elewacja z tyłu wygląda jeszcze lepiej:

elewacja z bliska:
Zielono mi - czyli zielone płuca czarnego Śląska 10:11, 31 sie 2012

Do góry
Piękny projekt zrobiłaś Ewci !!!! Nie mogę się doczekać kiedy zabierzesz się za mój .
Może coś mam już pomierzyć?
Moja pierwsza hortensja w ogródku. 10:07, 31 sie 2012

Do góry
asc napisał(a)

Oj wcale nieprawda! Jeszcze tylko 4-6 lawend w środek, kora/kamyczki dookoła i skończone! A żywopłocik potrzebuje czasu, żeby się zrosnąć i zagęścić

A ja pod katalpą posadziłąm lawendy i było łądnie przez rok... katalpa się rozrosła i lawendzie było ciemno W tym roku wykopywałam zdechlaki..... w nowym miejscu się reanimują.... co najmniej 40 krzaków, z czego połowa wymarzła zimą......
Wiec mój zachwyt jest ograniczony .

Aniu, ale katalpy duuużo szybciej rosną niż platan, a ten u Ewy jeszcze dużo musi papu dostać, żeby cos zacienić A poza tym, co Ewa za te parę lat będzie robić, jak już cały ogród będzie dopieszczony? To chociaż sobie lawendę spod platana-giganta przesadzi
Zielony galimatias 10:06, 31 sie 2012

Do góry
Ewcia! Nawet nie wiesz jak ja się cieszę, że Anitka zgodziła mi się na pomóc przy moim projekcie
Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 09:49, 31 sie 2012

Do góry
Najazd motyli na rozchodniki - wczorajsze fotki

Owocowe krzaczki

Tu brzydko popękały, ale i tak będą pyszne

Mini borówki - z niedoboru wody na jesień czeka je przeprowadzka

Malinki nie przestają owocować

I malinowa miniaturka - pyszne owoce, a jaki plenny krzaczek! Za rok będę je uprawiać w doniczkach do góry nogami
Ogród... reni 09:45, 31 sie 2012

Do góry
Teraz myślę co posadzić przed hortensją- tu fotka jeszcze bez traw
chcę dosadzić lawendę ... bo już posadzona gdzie się kończy kratka, pociągnąć ją naokoło całej rabaty

- róże, tylko nie wiem czy tylko po prostej, a po tym łuku dalej trawy... jak myślicie

Moje ogrodowe przedbiegi PART I : planowanie ogrodu 09:33, 31 sie 2012

Do góry
Kindzia napisał(a)
Ludu złoty!!!! Jaką masz przechowalnię. Kobito!!! Będziesz sadzić to potem dwa tygodnie
Piękna ta żurawka! Daje radę w słońcu? Wiesz może?
Chodzę koło heuchera Southern Comfort już jakiś czas i na wiosnę będę musiała się zdecydować na duże ilości żurawek. Bardzo chcę wiedzieć, czy mogę ją posadzić na słońce. Mam dwa gatunki z czerwoniastych i dają radę

Kindziu nie mam pojęcia !!!
Gdzieś przeczytałam, ze daje radę na słońcu i dlatego ją kupiłam. Ale z tego co czytam to te żurawki robią jak chcą u innych rosną na patelni a u innych nie.
Nie trafisz za nimi
Ogród... reni 09:26, 31 sie 2012

Do góry
U mnie leje okropnie, a wczoraj podlewałam...ech

Posadziłam hortensję Hydrangea arborescens odmiana - Hayes Starburst

koło niej dosadziłam trawy.. tam gdzie puste miejsce po prostej pójdą róże

Stary dom, zapomniany ogrod i ...ja na francuskiej ziemi 09:25, 31 sie 2012

Do góry
E,to była chyba chwilowa niedyspozycja?
Beatko,Betysiu droga,wpadłaś,namieszałaś i nas samych z tym sosem zostawić chcesz?
Nie musisz pisać historii ogrodu,dawaj jego teraźniejszość,ta też jest niezmiernie ciekawa.
Pewnie masz masę zajęć, ale te kilka słów o tym,że żyjesz,jak najbardziej postaraj się znaleźć!

Na francuskiej ziemi zapuszcza korzenie,
ale chyba nikt nie wie ,co jej w duszy drzemie!
Ma tu przyjaciół,sąsiadów i chatkę,
Ogródek z fontanną,przemoczoną pannę,
Ale ma też marzenie ,by zwiedzić Lozannę!

Na stówkę więc życzę wielu jeszcze gości,
wrażliwych,mądrych,do łez skorych,
I wnoszących ze sobą iskierki humoru,
Ściskam serdecznie,aż do chrzęstu kości!
Kolejna stówka.... niech szybko zagości!

Ania z zielonego wzgórza :-) 09:19, 31 sie 2012

Do góry
Moniika napisał(a)

Pyknęłam rano kilka zdjęć, chodź światło ostre i ciężko coś wybrać , wszystko dość dużo urosło, zwłaszcza żurawki, hosty, trawy, na bukszpanach też widać przyrosty, no i oczywiście hortensje które u mnie dopiero zaczynają kwitnienie

A tutaj przyrosty bukszpanów

i trawy którymi jestem zauroczona

a citronelle ? chyba bardzo dobrze się czuje

Ja również jestem pod ogromnym wrażeniem... Pięknie

Aniu witam ,
I na Twoim przykładzie widać jak z bardzo ładnego ogrodu, zadbanego, Danusia i tak potafiła wyczarować CUDO.
Piękny masz ogród, różanka piekna, a w szałwi omszonej sie zakochałam.
Zimozielony ogród przy białym domu 09:12, 31 sie 2012

Do góry
Danusiu, to wrzosy czy wrzośce?

Zielono mi - czyli zielone płuca czarnego Śląska 09:11, 31 sie 2012

Do góry
A tu wspomniana rabata, na której będę jutro przeprowadzać swój eksperyment Runianki pójdą w inne miejsce, a tu będzie bukszpanowa szachownica

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies