Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Kamienny ogród patykiem malowany 15:40, 20 paź 2016

Do góry
dominika_ napisał(a)
Jak tak popatrzyłam na ostatnie foto to dopiero mi się przypomniało jaki Ty masz ogrom terenu do ogarnięcie i wszystko tylko dla dwóch rączek. Przydałby Ci się jakaś pomoc
Mnie aktualnie dopadł marazm jesienny i za nic nie mogę się nakłonić do pracy w ogrodzie, a wartałoby jeszcze poplewić i resztę cebul dosadzić.

Terenu dużo i pracy dużo, zwłaszcza jesienią jak topola i brzozy się rozbierają, spóźniona zima jest dla mnie bardzo na rękę, ale w tym roku jest brzydka jesień i nie wiem kiedy to wszystko ogarnę....ciągle pada....

Nie masz do czego się zmuszać w taką pogodę.....może jeszcze będzie ładnie....musi być....to wtedy słoneczko Cię z domu wyciągnie
To tu- to tam- łopatkę mam ! 13:29, 20 paź 2016

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
W ogrodzie jeszcze jest kolorowo, ale każdego dnia zwiększa się obszar, w którym widać, że to koniec sezonu.

Dla Agatki z Pszenicznej klon ussuryjski. Na drugim zdjęciu kalina koralowa Roseum.

Przebarwiać się zaczęły borówki amerykańskie i brzozy. Lada dzień zaczną fruwać liście.

Wciąż jeszcze kwitną astry i róże.

śliczności wszędzie... Gruszeczko przez Ciebie na prawdę zakochałam sie w tej imperacie jeszcze ten kolor z marcinkami mnie obezwładnił całkowicie
teraz uciekam ale wieczorem zajrzę na spokojnie by nasycić się kolorami u Ciebie
Ogród Nety- moje marzenie 12:15, 20 paź 2016

Do góry
bdan napisał(a)

Aneta tak sobie myśle, czy nie podobałaby Ci się tam brzoza np. Doorenbos lub white light (ostatnio jakosia chyba tę white light kupowała) Wkomponowałoby się w otoczenie. Ja mam przy moim placyku wypoczynkowym posadzone 3 szt
tu w pierwszym roku ( były kupowane bardzo malutkie)
https://www.ogrodowisko.pl/watek/4818-moj-skromny-ogrod?page=361
na tej stronie po upływie roku,
https://www.ogrodowisko.pl/watek/4818-moj-skromny-ogrod?page=391
Przy placyku mam z rozchodnikami a drugi z jeżówkami
My nasze przycinamy, nie wiem jak korzenie, ale kiedyś oglądałam Maję w ogrodzie, gdzie też przy tarasie były posadzone brzozy

chyba w tym odcinku to było
http://majawogrodzie.tvn.pl/251,Nowoczesny-ogrod-%E2%80%93-krok-po-kroku-odc-535,odcinek.html

Edit. może więcej niż jedna posadzić, wychodzi Ci na taras z tej strony jakieś duże okno, z którego mogłabyś sobie podziwiać białe pnie?

Danusiu ciekawy pomysł z brzozami, choć przeraża mnie ich wielkość. U Ciebie placyk jest daleko od domu i wygląda to pięknie. W programie był bardzo duży ogród i taras też chyba na legarach, więc korzenie miały się gdzie rozrastać. U mnie chyba za mało miejsca. Bezpieczniej czułabym się z jednym drzewem Ale oczywiście pomyślę.
A taras i to kółko gdzie ma być drzewo/ krzew wygląda tak:

Od ogrodzenia jestem coraz bliżej decyzji posadzenia 4 Umbr, więc też tak łyso nie będzie.
Ogród Nety- moje marzenie 12:01, 20 paź 2016

Do góry
Nett napisał(a)

Aneta tak sobie myśle, czy nie podobałaby Ci się tam brzoza np. Doorenbos lub white light (ostatnio jakosia chyba tę white light kupowała) Wkomponowałoby się w otoczenie. Ja mam przy moim placyku wypoczynkowym posadzone 3 szt
tu w pierwszym roku ( były kupowane bardzo malutkie)
https://www.ogrodowisko.pl/watek/4818-moj-skromny-ogrod?page=361
na tej stronie po upływie roku,
https://www.ogrodowisko.pl/watek/4818-moj-skromny-ogrod?page=391
Przy placyku mam z rozchodnikami a drugi z jeżówkami
My nasze przycinamy, nie wiem jak korzenie, ale kiedyś oglądałam Maję w ogrodzie, gdzie też przy tarasie były posadzone brzozy

chyba w tym odcinku to było
http://majawogrodzie.tvn.pl/251,Nowoczesny-ogrod-%E2%80%93-krok-po-kroku-odc-535,odcinek.html

Edit. może więcej niż jedna posadzić, wychodzi Ci na taras z tej strony jakieś duże okno, z którego mogłabyś sobie podziwiać białe pnie?
Księżycowy... 11:54, 20 paź 2016

Do góry
Mam b.duży problem z internetem, więc nawet wczoraj nie miałam, jak odpisać.

Graby dzisiaj przyjechały. Moczą się, a potem zaczynamy sadzenie. Miały być sadzonki 20-35 cm, przyjechały takie ok. 80 cm. Wielkoludy. Ciąć je jeszcze teraz czy na wiosnę? ... To i tak jeszcze nie cały żywopłot, bo z lewej strony musimy dowieź ziemi, więc obsadzimy tam tylko mały kawałek, a reszta nie wiadomo kiedy.

Ponieważ i tak nie dam rady raczej zamieścić zdjęć,a moje umiejętności rysowania są marne, spróbuję opisowo.
Nasza działka 1600m2, jest wydłużonym prostokątem (+-59/26). Z tyłu jest warzywny 300m2, przed nim część z sadem, domkiem ogrodnika i kiedyś miejscem na ognisko ok. 400m2. Ta część ogrodzona jest żywopłotem nieformowanym, marzy mi się tam łąka kwietna, chociaż próba jej założenia w tym roku na wiosnę, raczej do udanych nie może się zaliczać. Ta cała część użytkowa jest już odgrodzona od reszty żywopłotem grabowym (sadzonym w czerwcu).
Niecałe 100m2 zajmuje dom, reszta pozostaje na komunikację i rabaty. Dom jest +- na środku. Z przodu są już fundamenty rabaty brzozowej (21/4m) tzn. rosną derenie, jako żywopłot i brzozy Doorenbos.
Kwestia trawnika jest ciągle otwarta, chociaż mój eM raczej go nie chce (taa, ciekawe dlaczego ). Ciągle się zastanawiam, co jest bardziej czasochłonne i droższe w długotrwałym użytkowaniu. Kwestia bosych stópek, nie jest już raczej brana przeze mnie pod uwagę ( a gdyby zdarzył się cud, to zmiana w ogrodzie, byłaby najmniejszą ze zmian w naszym życiu ).
Ranczo Szmaragdowa Dolina 09:59, 20 paź 2016

Do góry
Bogdzia napisał(a)
Sylwia sadz klony , przy amfiteatralnym układzie Twojej działki na jesieni widoki bedą zachwycające.

Posadziłam Bożenko dwa zwykłe, tatarskiego ginnala, okrągłolistny, ussuryjski, drumondii, polny i w przydomowym atropurpureum.
Poluję jeszcze na crimson centry i cynamonowy
Sadzę też buki i graby , oraz brzozy.
Ogród z koniczynką 21:25, 19 paź 2016

Do góry
Idąc siłą rozpędu poszerzania rabat, oczywiście z mocherem na głowie, zrobiłam małą zmianę na rabacie borówkowej, poszerzyłam ją, by bukszpany i trawki miały więcej miejsca do rozrastania...w miejscu poszerzenia jest ciemniejsza kora...

...natomiast w rozecie na chodniczku, w nóżkach brzozy penduli, posadziłam uratowaną, przed zjedzeniem przez moją piesię, turzycę Lemon Zest...Jej resztki posadziłam wiosną w doniczce i tym sposobem trawka uszła uwadze piesi, która w ubiegłym sezonie systematycznie ją zjadała...Liczę, że trawka się przyjmie i wraz z wiosną rozrośnie się, bo jest śliczna...
Po mojemu. Ogród subiektywnie świadomy. 20:29, 19 paź 2016

Do góry
Dziś dopiero do skrótu Sebkowego sie dokopalam, niezły ubaw miałam
Brzozy szkoda, moje niektóre buksy tez przyrazone, chyba taki rok.
To tu- to tam- łopatkę mam ! 18:20, 19 paź 2016

Do góry
W ogrodzie jeszcze jest kolorowo, ale każdego dnia zwiększa się obszar, w którym widać, że to koniec sezonu.

Dla Agatki z Pszenicznej klon ussuryjski. Na drugim zdjęciu kalina koralowa Roseum.

Przebarwiać się zaczęły borówki amerykańskie i brzozy. Lada dzień zaczną fruwać liście.

Wciąż jeszcze kwitną astry i róże.

Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 16:45, 19 paź 2016

Do góry
blyxa napisał(a)

Będąc szczerym to właśnie kibicowanie na ogrodowisku wychodzi mi najlepiej. Można sobie z kawą usiąść lub pod kocem i patrzeć jak inni męczą się ze skarpą czy krawężnikami
A graby to najchętniej podziwiam z daleka. Uczulona jestem (podobnie jak na brzozy i na buki) więc tylko podziwiam cudze zakupy na zdjęciach.

To parę drzewek odpada, ale tyle drzew pięknych, ze jest czym zastąpić.
Ogród z pergolą 12:01, 19 paź 2016

Do góry
kasja83 napisał(a)

I tu sedno jest- wydaje nam się, że pozostali robią więcej niż my

ja to wogóle po 2 latach siedzenia w domu się rozmasliłam..

zaległe fotki, szału nie ma
na początek świdośliwy. coś czuję zę za pare lat jak mi serby urosną to śś będą gwiazdami jesiennych przebarwień na froncie. teraz bardziej zachwycają jarzabki i brzozy poza ogrodzeniem

rudbekie..moje odkrycie dzięki forum. w życiu bym ie pomyslała ze będę mieć żółty w ogrodzie zmienią miejscówkę bo tu sa od czapy ale podobaja mi się!

i przekwitająca werbena

Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 09:22, 19 paź 2016

Do góry
Rojodziejowa napisał(a)

Kibice mile widziani Graaaaaby ach te graaaaby, człek by je dziesiątkami brał

Będąc szczerym to właśnie kibicowanie na ogrodowisku wychodzi mi najlepiej. Można sobie z kawą usiąść lub pod kocem i patrzeć jak inni męczą się ze skarpą czy krawężnikami
A graby to najchętniej podziwiam z daleka. Uczulona jestem (podobnie jak na brzozy i na buki) więc tylko podziwiam cudze zakupy na zdjęciach.
W Kruklandii 07:44, 19 paź 2016

Do góry
Aggaa napisał(a)

Cześć Juziu
bardzo łądna ta jesień u Ciebie
... mozesz zdradzić jaka to odmiana brzozy? Ma bardzo ładną białą korę...
A powiesz mi jeszcze kochana czy rozplenica pod brzozami to hameln?

Brzozy Doorenbos, a rozplenica NN Jest duuużo większa od Hameln, ma kaśniejsze liście i na początku bordowe kotki. Pokrój też ma inny...taki fontannowy bardziej.

W Kruklandii 22:05, 18 paź 2016

Do góry
Juzia napisał(a)

Cześć Juziu
bardzo łądna ta jesień u Ciebie
... mozesz zdradzić jaka to odmiana brzozy? Ma bardzo ładną białą korę...
A powiesz mi jeszcze kochana czy rozplenica pod brzozami to hameln?
Po mojemu. Ogród subiektywnie świadomy. 20:47, 18 paź 2016

Do góry
nawigatorka napisał(a)
Może Marto zrobisz zdjęcie brzozy jeśli ja wytniecie? Tak dla nauki forumowej.

Dokładnie taki mam zamiar, Aśka. Sama jestem ciekawa, co w niej znajdę. Wygląda to tak, jakby od środka grasowało coś, co ma siłę, by wybrzuszyć pień na grubość śliwek ułożonych jedna obok drugiej. Przerobiłam już trociniarkę czerwicę (fuj! ohydnie cuchnący i okropnie wyglądający szkodnik, który załatwił nam niemal cały szpaler brzóz brodawkowatych - została jedna sztuka), ale teraz nie jestem pewna, z czym mam do czynienia.
Po mojemu. Ogród subiektywnie świadomy. 20:40, 18 paź 2016

Do góry
Może Marto zrobisz zdjęcie brzozy jeśli ja wytniecie? Tak dla nauki forumowej.
Po mojemu. Ogród subiektywnie świadomy. 20:38, 18 paź 2016

Do góry
Juzia - mam sporo chorych egzemplarzy w obwódkach. Od dołu niemal łyse, ale na czubkach już wypuszczają liście. Wolałabym ich nie usuwać, ale wiesz co... Mam w pamięci taki odcinek Gardeners World, w którym Monty Don wykopuje swoje wieloletnie bukszpanowe ramy... Płakałam razem z Nim Obyśmy nigdy nie musiały chwytać za łopaty w takim celu.

Co do brzozy - bardzo jej żałuję. Ponad rok walczyłam i już miałam nadzieję na wygraną, ale szkodniki mnie przechytrzyły. Wyczyściłam korytarze, zalepiłam dokładnie maścią ogrodniczą wszystkie otwory, a one chyba się w środku rozmnożyły... Albo po prostu od nowa zaatakowały drzewo.

W ogrodniczym. "Taka sytuacja"...

Po mojemu. Ogród subiektywnie świadomy. 20:29, 18 paź 2016

Do góry
A to ciekawe co piszesz o bukszpanach
Czyli znów nie musiałam się spinać....

Brzozy szkoda
Po mojemu. Ogród subiektywnie świadomy. 20:22, 18 paź 2016

Do góry
Ostatnie chwile chorej brzozy. Bardzo mi żal, że nie udało się jej uratować. Pień pusty, powykręcany, ze szkodnikami w wybrzuszonych korytarzach. Czekałam, aż się przebarwi i zrobiłam pamiątkowe zdjęcia.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies