Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród II.

Rododendronowy ogród II.

pestka56 14:04, 07 lis 2016

U Gosiek więcej ptaków jest i bardziej różnorodnie. Ma stare drzewa. U mnie najstarsza jest dzika śliwa (nie wycinam z sentymentu). Pojawiła się, gdy jeszcze był tylko ugór 19 lat temu. Brzozy sadziłam w 2005.

Świetne to karmidło jabłkowe. Muszę zrobić i mam nadzieję, że to nie tylko drozdy jedzą, bo tych u nas nie widziałam.
Ognika szkarłatnego, który w tym roku owocował jak oszalały i rokitniki już ptasiory objadły do cna.
yolka 19:08, 08 lis 2016

Wpadłam w nadziei, że uda mi się wkręcić znowu w jakiś humorystyczny temat, a tu cichutko. Przymrozek był u Ciebie, u mnie tak, a jutro ma być deszcz ze śniegiem - nie lubię takiej pogody
Bogdzia 21:23, 08 lis 2016

Gosiek33 napisał(a)
Bogdziu zobacz jaki karmnik dla drozdów muszę takie zrobić

Obejrzałam , równiez inne jego filmy, najbardziej podobalo mi sie o drzewach które ptaki najczęsciej wykorzystuja na robienie gniazd.

https://www.youtube.com/watch?v=zUfvC0-Vrjg

Co do tego filmu który wkleiłas nie powinnno sie użyc nazwy że dla drozdów ale powinno byc że dla drozdowatych bo drozdy na zime odlatują a wiosna jak wracają to juz jest dosc pokarmu i z karmników nie korzystaja. Jabłka jedza głównie kwiczoły i w mniejszym stopniu kosy. Niestety z moich doswiadczeń wynika że ten karmnik sie nie sprawdzi bo ptaki w takim zagęszczeniu jesc nie bedą , jedne bedą odganiac drugie. Myśle ze lepiej sie sprawdzi wieszanie jabłek na drzewie w wiekszych odległosciach.Z takich jabłek bedą równiez korzystac sikorki i jemiołuszki. Kosy natomiast korzystają z jabłek położonych na ziemi.

więcej sie nie chciało wgrac.
Bogdzia 21:25, 08 lis 2016

AgataP napisał(a)

No to czekam na zdjęcia tego co wymyśliłaś

Na razie nic nie wymyśliłam , nawet niezbyt mam czas by nad tym myślec. Do wiosny daleko.
Bogdzia 21:26, 08 lis 2016

Madzenka napisał(a)
Wesołą wymianę zdań poczytałam

Troche śmiechu nie zaszkodzi.
Bogdzia 21:29, 08 lis 2016

pestka56 napisał(a)
U Gosiek więcej ptaków jest i bardziej różnorodnie. Ma stare drzewa. U mnie najstarsza jest dzika śliwa (nie wycinam z sentymentu). Pojawiła się, gdy jeszcze był tylko ugór 19 lat temu. Brzozy sadziłam w 2005.

Świetne to karmidło jabłkowe. Muszę zrobić i mam nadzieję, że to nie tylko drozdy jedzą, bo tych u nas nie widziałam.
Ognika szkarłatnego, który w tym roku owocował jak oszalały i rokitniki już ptasiory objadły do cna.

Znasz sie z Gosiek tak osobiście?Drozdy odlatuja na zimę, z jabłek korzystają drozdowate i to dopiero pod koniec zimy bo teraz pełno owoców pozostawionych na drzewach w sadach wiec bez sensu jest dodawanie nowych.Rokitnik bardzo lubią a z ognikiem róznie bywa czasem zjedza a czasem do wiosny nie ruszą , nie wiem o co chodzi.
Bogdzia 21:30, 08 lis 2016

yolka napisał(a)
Wpadłam w nadziei, że uda mi się wkręcić znowu w jakiś humorystyczny temat, a tu cichutko. Przymrozek był u Ciebie, u mnie tak, a jutro ma być deszcz ze śniegiem - nie lubię takiej pogody

Był u mnie przymrozek dosc duży , woda w poidełkach zamarzła.
Bogdzia 21:32, 08 lis 2016

Składałam dzis podanie o wyciecie świerka i na odwrocie jest informacja na ten temat. Wkleję zebyscie mieli orientację jakie są teraz przepisy.

Pozdrówka dla wszystkich.
pestka56 22:57, 08 lis 2016

Znamy się z innego forum i facebooka. Ale mieszkamy blisko siebie.

Świetne zdjęcia. Skoro sikorki też pożywiają się jabłkami, będę wieszać.

Ptaki chyba wyznaczją granice także wokół gniazd. gdzieś czytałam, żeby budek nie wieszać bliżej jedna drugiej niż 3 m.
Gosiek33 09:52, 09 lis 2016

Bogdzia napisał(a)

Obejrzałam , równiez inne jego filmy, najbardziej podobalo mi sie o drzewach które ptaki najczęsciej wykorzystuja na robienie gniazd.

https://www.youtube.com/watch?v=zUfvC0-Vrjg

Co do tego filmu który wkleiłas nie powinnno sie użyc nazwy że dla drozdów ale powinno byc że dla drozdowatych bo drozdy na zime odlatują a wiosna jak wracają to juz jest dosc pokarmu i z karmników nie korzystaja. Jabłka jedza głównie kwiczoły i w mniejszym stopniu kosy. Niestety z moich doswiadczeń wynika że ten karmnik sie nie sprawdzi bo ptaki w takim zagęszczeniu jesc nie bedą , jedne bedą odganiac drugie. Myśle ze lepiej sie sprawdzi wieszanie jabłek na drzewie w wiekszych odległosciach.Z takich jabłek bedą równiez korzystac sikorki i jemiołuszki. Kosy natomiast korzystają z jabłek położonych na ziemi.

więcej sie nie chciało wgrac.

jak zwykle super zdjęcia, faktycznie kosy wola z ziemi, ale u mnie szans nie mają, zawsze psy będą pierwsze