Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku.

Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku.

Constans 17:30, 09 lis 2016

Matko kochana, a przedwczoraj byłam na bieżąco lecę czytać
Constans 18:00, 09 lis 2016

Żeby zrobić moskitierę dla księżniczki na balkonie to pokombinowałabym z takim stelażem

http://allegro.pl/rama-okragla-stelaz-obrecz-prysznicowa-sr-80-cm-i6144442791.html

Martuś rozszalałaś się z drzewkami na całego
ren133 18:04, 09 lis 2016

Nett napisał(a)
A czemu dac znać?

ale czujność
ren133 18:05, 09 lis 2016

Makusia napisał(a)
Reniu zaraziłaś okrutnie Nic tylko śś i ambrowce na przemian mi po głowie chodzą- szukam tylko miejscówki dla nich! Ambrowiec mnie urzekł tym, jak cudownie się przebarwia!
No i grabiszcza- ale dla nich wstępna miejscówka już jest- i zadnie bojowe- liście w basen

Aneta- jak to "czemu"?! Renia chce kolejną śś

No właśnie mnie tez ciągle mało
Nett 18:06, 09 lis 2016

ren133 napisał(a)

ale czujność

Oj, bo ja też będę zamawiać i nie wiem czy tylko Marta czy wszyscy mają dac znać, bo np. złożymy hurtowo zamówienie i ceny ponegocjujemy. No!
anna_t 19:07, 09 lis 2016

Makusia napisał(a)

I zakątek brzozowy też masz!
Ja muszę powtórnie przestudiować Twój ogród i zżynać ile się da

ja też 2 razy Edyty watek czytałam, moj ulubiony bardzo dużo fajnych informacji i dużo pieknych zdjęć. no i Edyta się w tańcu nie pier... z robotą idzie konkretnie
Gruszka_na_w... 19:07, 09 lis 2016

STOP!
Zwolnij kobieto, bo pędzimy w stronę chińskiego dywanu. Daj ogrodowi czas, bo za chwilę nie będzie ani trawnika ani nic, bo brakować będzie światła.
Ambrowiec i tulipanowiec to potężne drzewa, ze sporą koroną. Na hop siup takich się nie sadzi.
Nie rób rewolucji ogrodowych po upływie kilku miesięcy. Miskanty i hortensje potrzebują dwóch sezonów, żeby wyglądać, więc nie denerwuj się, że hortensjowa mizernie wygląda.

Na froncie masz już dwie umbry, na półeczce kilka brzóz, zaraz obok rośnie dąb, na wrzosowisku klon, gdzieś obok wiąz i chyba jakiś iglak. Wychodzi mi, że to jak na front to dość sporo. Brzozy, dąb i iglak będą rzucały cień. Nadmiar cienia nie sprzyja roślinom. Okaże się, że za kilka lat będziemy planować, gdzie posadzić bluszcz i barwinek.
Rabata podokienna jest malutka. Musisz sprawdzić, jakie są na niej warunki świetlne i wodne. Dodatkowo jest blisko fundamentów. Skoro chcesz sobie urozmaicić widok z okna, a jednocześnie uwzględnić warunki jakie tam są, to tam tylko coś, co nie urośnie zbyt duże, nie ma dużego systemu korzeniowego, będzie współgrało z pozostałą częścią frontu. Jak nie przepadam za formami szczepionymi i układem formalnym, to tutaj skłaniałabym się ku trójcy szczepionych miłorzębów Mariken lub trzmielin podsadzonych kulkami bukszpanów i zimozielonymi turzycami. Będzie po bożemu, elegancko.
Świdośliwa Lamarca pasowałaby w niewielkim oddaleniu od tarasu. To wielopniowe drzewko/ w zasadzie krzew o swobodnym pokroju. Front u Ciebie przechyla się stylistycznie w stronę formalną. Nie mieszaj stylów!
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
AnnaCh 19:27, 09 lis 2016

Jeżu Marta, zwolnij trochę, bo już nie ogarniam
Nie za dużo drzew na tym przodzie? Zgodzę się z Hanią.
I gdzie Ty chcesz jeszcze ŚŚ wsadzić koło brzóz, przecież będą się zlewać i ani ŚŚ nie będzie dobrze wyglądać, ani półka z brzozami.
Jak bardzo chcesz ŚŚ to zrób ten żywopłocik grabowy i przed nim pierdyknij ŚŚ, pod nią byliny i gotowe
Wiem, wiem, łatwo się mówi
AniMa 19:44, 09 lis 2016

Popieram, zwlaszcza jezeli chodzi o rabate pod oknem...no i za duzo cienia na froncie też za jakiś czas może przeszkadzać...

Uff jestem na bieżąco
Constans 19:44, 09 lis 2016

Marta dostała amoku drzewowego Na gwałt potrzebna Toszka coby kubeł zimnej wody wylać na Martusiowe buzujące emocje