Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "projekt"

Ogród w lesie - moje miejsce na ziemi 17:44, 18 lut 2012

Do góry
Wygląda na projekcie jakbyś miała dużo roślin w grupach. Fajny efekt będzie. Fajny też sam projekt jest A to małe kułko w kolistym zdaje się trawniku to co to?
Kubusiowo 13:31, 18 lut 2012

Do góry
Słuchajcie ... nie mogę znaleźć a ktos w wątku miał wstawiony projekt ogrodu, gdzie pokazane było jak krok po kroku budowac ścieżkę i koło z betonu.... To był mały ogród... strona anglojęzyczna... ale szukam i szukam i nie mogę znaleźć
A jakie są Wasze pomysły? 07:18, 18 lut 2012

Do góry
Gosiu pokazalam twój projekt synkowi a on pyta to nasz ogród? Odp tak a on będzie taki elegancki
Ogród w lesie - moje miejsce na ziemi 19:52, 17 lut 2012

Do góry
Ewo pytanie absulatnie nie jest podchwytliwe - ogród był projektowany przez fachowca. Realizacja po malutku własnymi siłami. Na początku chciałam wszystko wymyślać sama, kupowałam książki o roślinach, różnego rodzaju poradniki. I wtedy pojechałam w odwiedziny do siostry, która zleciła projekt i realizację profesjonalistom. I po tej wizycie widziałam, że sama nie ogarnę tego tak, żeby wszystko wyglądało spójnie a przede wszystkim nie dobiorę roślin.
Mam teraz kilka przemyśleń co do projektu i kilka rabat planuję zrobić inaczej niż mam w projekcie. Do zakończenia ogrodu jeszcze mi zostało trochę. Jak sił starczy to na ten rok chcę dokończyć wszystkie prace brukarskie (obrzeża) i załozyć do końca trawniki. Teren pod lasem to było jedno wielkie perzowisko. Wszystko wyrywam ręcznie przekopując widłami amerykańskimi. Od kilku dni szukam właśnie o kompach gdzieś skanu mojego projektu, bo pamiętam, że miałam. Wtedy da to Wam pogląd na kształt ogrodu . A wiosną, latem zapraszam. Wola Mrokowska to rzut beretem ode mnie.
A ta w ogóle jak bym wiedziała, że można robić takie śliczne kanciki na trawnikach to bym nie robiła obrzeży, a tak to już za późno. Popełniłam też parę błędów, ale to innym razem się przyznam
Ogród w lesie - moje miejsce na ziemi 18:58, 17 lut 2012

Do góry
Bardzo fajnie ogród sie zapowiada; wąłściwie nawet nie zapowiada tylko jest. Roslinki jeszcze małe ale wszystko już jest wymyślone, czekac teraz tylko trzeba, aż sie wszystko rozrośnie. Połączenie derenia i hortensji to to chyba hit na ogrodowisku. I mam podchwytliwe pytanie, a czy projekt ogrodu wymyślaliście sami bez pomocy profesjonalisty?
Ogród z perspektywą na przyszłość 16:15, 17 lut 2012

Do góry
Sebek,bardzo dziękuję za świetne pomysły i szybką reakcję.

Danusiu, ja też bardzo lubię styl hol.ogrodów. Mam nadzieję, że uda mi się choć w jakimś stopniu przenieść kawałek kraju tulipanów do nas. Dwa lata temu jeszcze w czasie budowy wsadziliśmy wiele sosen i świerków jako przyszły szkielet ogrodu. Wiele inspiracji, które wpadły mi w oko niestety bazują na dużych okazach w szkielecie i tworzą przepiękną ścianę dla np.bukszpanów. My musimy jeszcze na U Ciebie Danusiu też jest właśnie taki szkielet, który jest sercem całego konspektu. Dziś jeszcze postaram się wkleić mój projekt odręczie zrobiony i bardzo proszę o ostrą ocenę. To mnie motywuje .
Borówcowy raj 12:59, 17 lut 2012

Do góry
Borbetko, co do zmian jakie zachodzą w naszych ogrodach mamy wątek https://www.ogrodowisko.pl/watek/1251-metamorfozy-ogrodowe Koniecznie wklej tam zdjęcia z Twojego ogrodu "przed" i "po"

Oj bardzo przydałoby się mojemu ogrodowi nawadnianie, nawet takie półautomatyczne bo podlewanie ręczne ponad 40arów oznacza, że większość roślin cierpi suszę. Ale jest to duży wydatek, a w tym roku nie będzie na to środków finansowych, więc jakoś musimy się przemęczyć... Poza tym trzeba będzie zainwestować w projekt, bo chociaż M. inżynier z powołania, to czasu brak na zagłębienie się w temat. A Ty miałaś projekt nawadniania? Sami je instalowaliście? Ze względu na powierzchnię do podlania chciałabym korzystać z wody ze studni, z tym że jest to studnia ogrodowa, woda nie jest w ogóle oczyszczana. Czy taka sama sytuacja jest u Ciebie, czy masz studnię z oczyszczaną wodą do użytku domowego? I zdradź nazwę firmy od tych niezniszczalnych zraszaczy .

A jeśli chodzi o jałowca do cięcia - wstaw może fotkę w wątku o topiarach, albo bonsai, może ktoś doradzi jak go ciachnąć...
Ogród w lesie - moje miejsce na ziemi 10:00, 17 lut 2012

Do góry
Bardzo ci dziękuję !!!!!

właśnie coś podobnego chce dla swojego baczka
moj starszy ma 2 i siedem miesiecy a młodszy 6 miesiecy

wiec mam dla kogo sie starać

jej nie umiem ci wkleić ale znajdz w projektowaniu odrodów mó wątek "a jakie sa wasze pomysly? "
dałam tam rozrysowany projekt tego co chce wybudowac w tym roku a z roku na rok to rozbudować

choc widze ze napewni nie bedzie tak wielkie jak twoje

naprawdze pochwal mężą za badzo dobrą robotę !!
Tu, gdzie zaczynają spełniać się sny... 17:33, 16 lut 2012

Do góry
Prześledziłam jeszcze raz co robiłaś jesienią, już Cię chwaliłam ale powtarzam, Twój wątek powinny obejrzeć osoby, które nie wiedzą jak się zabrać za ogarnięcie terenu.

Twój przykład pokazuje jakie to łatwe, tylko trzeba pracy włożyć. Przecież nie wydałaś wielkiego majątku i jak ładnie. Projekt powstaje też, uczysz się i nie marnujesz czasu. Podoba mi się i mam nadzieję, że z wiosną będziemy oglądać dalsze postępy.
Przedogródek Agniechy973 15:40, 16 lut 2012

Do góry
Kiedyś na pewno to zrobię. Obiecuję.

Ten naturalistyczny projekt jest fajny w założeniach. Tylko zwykle wszystko wychodzi drożej, albo pojawiają się komplikacje...a suma do wydania jest sztywna.
W założeniach ma być 80 % gatunków krajowych, do tego duża łąka kwietna, woda z szuwarami, ale zwykła, bez skojarzeń z Alpami czy Japonią. Ogród ma być stołówką dla ptaków i owadów, przy czym ma być ładny.
Przedogródek Agniechy973 15:30, 16 lut 2012

Do góry
Drżączka jest OK. I proso.

Magnolio, nie: pokażesz nam Swój ogród, napiszesz Swój manifest ogrodowy a my będziemy pytać o wszystko, co u Ciebie rośnie i nie rośnie. Mega naturalistyczny projekt - drżę jak ta drżączka (z makami), z wrażenia (co tam będzie????).
Przedogródek Agniechy973 15:13, 16 lut 2012

Do góry
Malkul, dobrze poszło, tylko jestem wypruta emocjami. No i zobaczymy co dalej. Prezentowałam mega naturalistyczny projekt ogrodu przy szkole robiony przez fundację , z dużym sponsorem. Projekt i założenia super, potem jest masa kłopotów ( już mam doświadczenie).
Jak to założyć wątek?- taki żeby pytać? Nie wiem czy to dobry pomysł, nie chcę się szarogęsić.
Pomalutku w ogródku 19:22, 15 lut 2012

Do góry
Potrzebujemy wiedzieć ile szerokości ma ta rabatka pod bramą. Z Sebka propozycji może wszystko nie wejść, ale bardzo ładny projekt.

Obwódka wejdzie na pewno, najwyżej tylko jedna wersja czegoś na pniu.
Wokół tarasu 10:40, 15 lut 2012

Do góry
Chciałam się z Wami podzielić małym kawałkiem który obmyśliłam. Kawełek oczywiście koło tarasu pod kratką od pergoli..Zastanawiam się czy nie za bardzo symetryczny ten mój projekt..i jak to jest z projektowaniem lepiej więcej symetrii (po 2 rosliny z dwóch stron) czy lepiej asymetrycznie . Na tym kawałku symetria sama mi się nasuwa bo są dwie kratki.
Będę bardzo wdzięczna za Wasze opinie. Oczywiście korci mnie by dodać nisko pachysandre i żurawke fioletową ale boje sie bałaganu...
Wymiary rabaty 3,5 m na 1,5.

Niestety nie mam zdjęcia z dobrej perspektywy..
Poratujcie mnie proszę, ogrodowi czarodzieje :) 23:38, 14 lut 2012

Do góry
Fajny ten projekt - na serio

Ale ten podgląd z garden puzzle na prawdę mi się podoba - ja już się chyba wyczerpałem z pomysłami - Gosia za to jeden za drugim robi
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 18:59, 14 lut 2012

Do góry
OOOOOO, Malkul, no gratki Z okazji powiekszenia rodziny, oczywiscie Niech Ci bocian przyniesie slodkiego, zdrowiutkiego malucha

O projekt Magnolii jestem spokojna, na pewno bedzie pieknie I czekam na fotki z realizacji
Ogród Dominiki 13:45, 14 lut 2012

Do góry
Domi, a nie żałujesz czasem tych straconych pieniędzy na projekt, że gdybyś od razu wiedziała, czego chcesz, od razu się znała? Ja pewnie sporo na wiosną będę zmieniać i szkoda teog, co zostało wydane ledwie rok temu. Spora część roślin wyleci, a robocizny też nie wrócisz.
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 13:15, 14 lut 2012

Do góry
agniecha973 uśmiałam się z tego posta Twojego, tym bardziej, że ja też u ciebie na wątku teraz czytam, wciągnęłam się, analizuję rysunki i rośliny. Ładnie tam z Magnolią kombinujecie 
Jak już ewalm pisała projekt robi forumowa Magnolia. Będzie pięknie.
Wiosna się zbliża wielkimi krokami, tylko patrzeć i zacznie się praca w ogrodzie. A na razie podczytuję i podglądam tu i ówdzie.

Pozdrawiam wszystkich serdecznie
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 09:40, 14 lut 2012

Do góry
Właśnie przeczytałam, że od przyszłego poniedziałku wiosna. Wierzyć? To byłby szok! Ale w sumie mogę zakładać, że to ja czarownica to sprawiłam.
W zeszłym roku popróbowałam nart i spodobało mi się, więc po całym sezonie wypożyczania nart i butów zdecydowałam, że kupuję swoje. Buty nowe, a narty używane. Oczywiście wszystko na wiosnę po sezonie na wyprzedażach. Sprzęt czekał w domu na strychu a tu przecież wiosna przyszła. Powiedziałam wtedy takie zdanie: "Zobaczycie, w tym roku zima szybko przyjdzie, bo ja mam sprzęt". I niestety przyszła szybciej niż się spodziewałam, 3 maja 2011. To była porażka. Ale skoro przyszła, zniosłam narty ze strychu i 3 maja 2011 zjechałam z góreczki obok domu, żeby odczarować
W tym roku mówię, że wiosna musi szybko przyjść, bo przecież mam cudowny projekt zagospodarowania terenu przed domem To dużo lepsza opcja niż ta z zimą.

Tak było w maju:

Na tarasie leżał... śnieg

Biały domek pod lasem 15:17, 13 lut 2012

Do góry
Czas się brać poważnie za projekt, a mnie jakoś trudno się zmobilizować. Tyle jest ślicznych roślin, jak tu wybrać, żeby potem nie żałować. Ale w tym roku koniecznie muszę podziałać przynajmniej przed domem, bo całości nie udźwignę finansowo i czasowo.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies