Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "lilie"

Ogródek Hanusi - kolejny sezon 19:26, 30 wrz 2015

Do góry
hanka_andrus napisał(a)
Gosiu, ja z kolei patrząc na Twoje włości dostaję oczopląsu z zachwytu!
Pozdrawiam i dziękuję za odwiedziny,

Śliczne ale jakie wielachne te lilie!
Ogród przy domu 19:11, 30 wrz 2015

Do góry
Wiosna 2015 [img wiosna przyszła dosyć wcześnie, rozkwitły krokusy, wschodzą hiacenty, lilie, zaczynają kwitnąć tulipany.
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 21:42, 29 wrz 2015

Do góry
Hmmm czytając czasem miałem wątpliwości czy jakieś inne forum mi się nie włączyło ale się uśmiałem, biedni CI mężowie
Cebule w koszykach sobie poradzą kilka lat. Ja miałem 3 lata lilie w niewielkich doniczkach i jakoś się pomieściły, a wykopałem 5 razy więcej niż posadziłem
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 19:37, 29 wrz 2015
Do góry
malkul napisał(a)

a poza narcyzami to inne cebule wyjadają?

no dałas mi do myślenia że jak będą przybyszowe to gdzie się pomieszczą? i bądź tu mądry

poradzi mi ktoś coś?

no to już doczytałam...mucha narcyzowa! ...inna plaga ...no nic ..trudne życie ogrodnika.

kupiłam jeszcze 20 szt narcyzów na te rabaty co teraz nornice mi najbardziej grasują ...robie test czy się gady wyprowadzą.

narcyzów mi nornice nie jedza ...lilie pożarły i tulipany też...dotego w kolejnych latach tulipany dziczeją ...narcyze nie!

nawigatorka napisał(a)
I te pelne narcyzy podobno nie zawsze w kolejnych latach kwitna.

no to sie nie zgodzę ...u mnie w tym roku 3 sezon były i nic się nim dzieje złego nawet się rozmażają

Ogrodowa przygoda Łukasza :) 11:10, 28 wrz 2015

Do góry
Gosiu lilie w zaistoisku wody będą gnić tak jak i inne cebule, nawet zrobienie pod cebulą pisakowej podsypki może spowodować zrobienie się miski z wodą.

Paweł mój żywopłot też złapał mączniaka częściowo w sumie po deszczach sporo roślin zostało nim porażone. Ja jeszcze 3 tygodnie temu zrobiłem oprysk, ale tylko tego co najbardziej było uszkodzone bo miałbym śnieżną apokalipse.

Drimeth dziękuje
Przy kopaniu kanalizacji wykop wszystko co w pobliżu i jest cenne powiedzą, że będą uważać, ale i tak dla nich to tylko zbędne zielsko, drugi raz to bym chyba czerwoną taśmę rozwinął gdzie mogą wejść, a gdzie nie

Jolu świecznica pachnie i to jak zapach pięknie się roznosi, a to dopiero kilka kwiatów. Rozplenica na zdjęciu ma szersze liście i ciemne szczotki przy rozkwicie, to odmiana Moudry.
Lilie - Lilium 07:44, 28 wrz 2015

Do góry

Informacja: Wątek został przeniesiony przez moderatora z Liliowiec - Hemerocallis

Moje ulubione pamiątkowe Lilie Św.Józefa z działki moich rodziców, pielęgnowana jeszcze przez moją babcię. Uwielbiam ich zapach.
Były już tyle razy przesadzane - to ich czwarty ogród.

Ogrodowa przygoda Łukasza :) 22:31, 27 wrz 2015

Do góry
OOOOOOOO jak pięknie

ja z pytankiem wpadłam
czy lilie wytrzymają w wilgotnej ziemi(+ gliniastej, ciężkiej) - najniżej na całym ogródku
Ogrodowy spektakl trwa ... 22:02, 27 wrz 2015

Do góry
Witajcie!

Wreszcie doczekałam się deszczu i to całkiem sporo aby napełnić wszelkie zbiorniki. Ogród napił się, to jest jeszcze mało zwłaszcza że kolejne dni bez opadów ze słońcem.

Ale jest dobrze, można kopać, mam w tym tygodniu plan wreszcie zabrać się za byliny przesadzanie, dzielenie - nie za późno ????

no i po trosze trzeba sadzić cebule jak się nakupiło

na razie wsadziłam narcyz raptem 15 szt., szachownice, tulipany botaniczne 10 szt - detalista jestem
pierwsze sadzenie mnie cieszy

dziękuję za wszystkie miłe odwiedziny

Agacia

Świecznicę u mnie podlewałam więc zakwitły ale te w suchym miejscu są niższe niż w ub roku - ale to akurat dobre, pachną słodko i odurzająco wanilią - ten zapach aż nie pasuje do tej pory roku
Ten jarząb kupiłam dawno więc nie wiem,bardzo chciałam takie drzewo dziś już nie, zawsze na jesieni chorują liście ale ja nie wywalam więc muszę lepiej miedzianem na wiosnę podziałać

Jana
posadziłam dziś czosnek niedźwiedzi, ale nic nie będzie bo za długo byly w woreczku i się zaparzyły chyba - trudno mam nauczkę że się zaraz sadzi jak się dostaje towar tak więc prędko lilie wyjęłam z woreczków

Justyna

Justynko ależ Ty jesteś bystra, bingo o to chodziło z tym zdjęciem Kondzia
Róża Goethe długo trzyma kwiaty i jest dobra do wazonu, ale czy ja wiem, no ma ładny kolor duże kwiaty - jest sporo róż w tym miejscu chciałabym inną - na razie nie zmieniam - tą ławkę mam od dawna tylko nie pokazywałam i aż mnie dziwi że się tak podoba - została wystawiona wiosną i tak została nie ma kiedy wstawić na schody na powrót bo to ławka kota
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 21:54, 27 wrz 2015

Do góry
Kasiu(Kacha123) dorobię bylinową a tak już bez żartów dojdą 4 róże 3 miskanty, astry, jeżówki i floksy plus lilie, i wsio więcej miejsca nie będzie

Kasiu zrobię świeże zdjęcie, gdzieś miałem fotki, ale nie na obecnym komputerze powoli się rozrasta i za daleko nie wędruję.
Na pewno dotrę bo chcę odwiedzić mnóstwo miejsc, ale kilka rzeczy musi się u mnie zmienić Oczywiście u mnie również drzwi otwarte.
Do raju daleko - u Ewy 21:11, 27 wrz 2015

Do góry
Gardener27 napisał(a)
Ewa po bułki byłaś

No właśnie nie do końca Dlatego brak zdjęć z powodu braku opakowań
Ale mam tulipany:
7 szt. Britt
7 szt. Orange Princess
7 szt. Mount Tacoma
7 szt. Black Parrot
10szt. Queen of Night

Oprócz tego 3 lilie drzewiaste Pritty Woman
Moja bajka 21:12, 26 wrz 2015

Do góry
Lilie cudne, a świerk proponowany przez Anię cudny wiosną, bardzo mi się spodobał
Przyjazny ogród 19:26, 26 wrz 2015

Do góry

Rośnie w kulkę, ale może dlatego, że zima (choć słaba) nie była dla niego łaskawa i zdechł do ziemi. Wiosną wypuścił sporo pędów. U nas również leje i mam nadzieję, że szybko nie przestanie. W stawie brakuje wody, lilie rosną w błotku, a zima blisko, jedynie długotrwałe opady rozwiążą problem.
Moja bajka 18:56, 26 wrz 2015

Do góry
Kolejna porcja bajecznie kolorowych zaszczepek koleusów. Zanim puszczą korzenie robią za kolorowe bukieciki

Te już rosną sobie w najlepsze

i takie 3 lilie sobie dziś kupiłam

będą kolorystycznie pasować do tych
Ogródek Iwony 21:13, 25 wrz 2015

Do góry
Ewik napisał(a)
Zmiany super ,ogród pięknieje

EPODLAS napisał(a)
Iwonko piękna jesień u ciebie. Mnie zauroczyła irga. Fajnie mieć takie krzewy w ogrodzie, które mają owoce jesienią. Pięknie zdobią ogród.

Ewuniu, Bożenko - dziękuję
Ogród powoli dojrzewa. Roślinki przyrastają, cieszę się z efektu moich tegorocznych prac. Powoli kończę sezon, pozostało mi posadzić jeszcze cebulki wiosennych kwiatów i lilie.
Troszkę nie bardzo wiem jeszcze gdzie co posadzę, ale mam jeszcze chwilkę czasu na to

Nie zdążyłam też wyprostować rabaty przed domem, zostawię chyba do wiosny.
Przy okazji wiosną podzielę żurawki i ptasie łapki
Biało różowy ogród za płotem. 23:01, 24 wrz 2015

Do góry

No to wersja numer x

Wywaliłem całkowicie świerki troszkę próbowałem się pozbyć tych rzędowych nasadzeń i przy okazji znalazło się ładne ukryte miejsce za hortensjami na lilie, które też są na liście "muszą być"

Pozostają 4 miejsca w których nie wiem co by pasowało i wybór teraz już 3 takich samych drzew. Nie wiem czy buki, graby, wiśnie?

W miejscu z numerem 1 pasowałoby coś zimozielonego.
Na dodatek trzyma zasada biały różowy zielony, bo gdyby mógłbym dorzucić jakiś kontrast problem znika
Pszczelarnia 14:39, 24 wrz 2015

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

Załączam wszystkie kombinacje zdjęciowe z miejsca z czosnkami główkowatymi. One mają 70 cm wys. na pewno, kwitną w czerwcu, bardzo długo i główki są raczej bordowe, może lekko purpurowe?
Na dole mam marunę, obok przetacznika, koper, lilie jakby w drugim rzędzie (są wyższe). Na brzegu rabaty jest bordowa obwódka z żurawki i to mi się bardzo podoba.

Dobrze będzie wyglądał kępkami w trawach, np. w seslerii jesiennej, będzie górował. Z dzwonkami brzowskwinowymi (trzeba spróbować). Obok/pomiędzy różami nawet. Dobry będzie do świecznicy bordowej albo zielonej, które o tej porze roku mają tylko zgrabną rozetę liści. Nawet z jarzmiankami jak się uda dobrać wilgotność podłoża (słonecznie i sucho).

Kupiłam oczywiście kilkadziesiąt kolejnych - i też powinnam poszukać innego miejsca dla nich - w rozplenicach, przy miskantach?

Dzieki za foty i inspiracje, przetaczników nie mam ale mam szałwie w podobnym fioletowym odcieniu, to obok powciskam, i do trawek moich też dodam. Swiecznice mi coś zażarło, albo sama wykopałam (nie pamietam czasem co gdzie mam i sama sobie robię kuku )i robiąc rewolucje na rabatach coś tam zniszcze...

Podsadze też przed hortensjami VF bo w czerwcu one maja tylko liście zielone a brzegiem mam bordowe żurawki to powinno razem nieźle wygladać.
Czy te czosnki główkowate też maja takie brzydkie liscie jak inne czosnki, zawsze upycham Gladiotory i Krzysztofy obok funkii albo innych rozłozystych zielonych roslin bo jak im te brzegi lisci żólkna to mnie wnerwia a tak to nie widac...
A główkowate jak z liścmi ?
Pszczelarnia 13:57, 24 wrz 2015

Do góry
Margarete napisał(a)
(...)w tym po raz pierwszy czosnki główkowate. One są później niż pozostałe i nie wiem z czym je posadzic żeby potem ładnie się prezentowały jak już w ogrodzie jest to i owo wyrośnięte. A u ciebie z czym są one posadzone ?

Załączam wszystkie kombinacje zdjęciowe z miejsca z czosnkami główkowatymi. One mają 70 cm wys. na pewno, kwitną w czerwcu, bardzo długo i główki są raczej bordowe, może lekko purpurowe?
Na dole mam marunę, obok przetacznika, koper, lilie jakby w drugim rzędzie (są wyższe). Na brzegu rabaty jest bordowa obwódka z żurawki i to mi się bardzo podoba.

Dobrze będzie wyglądał kępkami w trawach, np. w seslerii jesiennej, będzie górował. Z dzwonkami brzowskwinowymi (trzeba spróbować). Obok/pomiędzy różami nawet. Dobry będzie do świecznicy bordowej albo zielonej, które o tej porze roku mają tylko zgrabną rozetę liści. Nawet z jarzmiankami jak się uda dobrać wilgotność podłoża (słonecznie i sucho).

Kupiłam oczywiście kilkadziesiąt kolejnych - i też powinnam poszukać innego miejsca dla nich - w rozplenicach, przy miskantach?

Moja działka. 19:28, 23 wrz 2015

Do góry
Na działce zastój wyciepłam 2 iglaki żeby hortensje wsadzić ,
szukam phantona ale nigdzie nie ma jak na złość.
Pare kwiatków.

I lilie do posadzenia.
Ogród Margaret-ki :) 10:06, 22 wrz 2015

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Ale piękne zbiory, będzie zupka grzybowa

Właśnie dziś będzie zalewajka z grzybkami.

Mnie zapach lilii upaja... Ja lilie uwielbiam
Ja lubię je za kształt, elegancję, ale zapach kojarzy mi się tylko z pogrzebem, okropny. Chyba, że zapachy są różne, w zależności od odmiany. Te moje wydzielały tak silną woń, że czułam je z odległości 30 metrów. Nawet raz koleżanka powiedziała, że po prostu śmierdzą.

Widzę, że rabatki wyżwirowane, nie będą Ci tam na nich liście śmiecić bo ciężko się usuwa. A i gdzieś czytałam, że po dwóch sezonach dziewczyny ściągają kamyki i myją? bo się robią brudne i zielenieją chyba, ale takie świeżutkie cieszą oko

Sylwia z żwirkowymi rabatkami nie mam problemu. Listki wyskubę na bieżąco jak czasami chwasty wyrywam, a myć ich nie trzeba. Moje kamienie są już drugi rok i nic się z nimi nie dzieje, nawet z tymi co są bezpośrednio na ziemi. A te co są na włókninie to nie mają nawet jak się zabrudzić.

Mysza napisał(a)
Piękna jarzębina

Jarzębina najpierw nacieszy nasze oczy, a później idzie do balonu i będzie pyszne winko na zimowe wieczory. Pusty balon już czeka, a dwa kolejne dzielnie pracują. Spiżarka dobrze wypełniona na tą zimę. Jak co roku przetwory porobione. W tym sezonie doszło mi 350 słoików z kompotami, sałatkami, dżemami, powidłami i innymi pysznościami. A jeszcze czekają buraczki, gruszki, aronia, no i grzybki.

Poniżej część naszych zimowych zapasów - jakość zdjęć kiepska, bo słabe światło w spiżarni.

Ogród Margaret-ki :) 15:31, 21 wrz 2015

Do góry
Ale piękne zbiory, będzie zupka grzybowa Mnie zapach lilii upaja, ale mój syn już mniej się cieszy jak kwitną bo kicha
Ja lilie uwielbiam
Widzę, że rabatki wyżwirowane, nie będą Ci tam na nich liście śmiecić bo ciężko się usuwa. A i gdzieś czytałam, że po dwóch sezonach dziewczyny ściągają kamyki i myją? bo się robią brudne i zielenieją chyba, ale takie świeżutkie cieszą oko
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies