Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Kolorowy ogród do kapitalnego remontu

Kolorowy ogród do kapitalnego remontu

Gocha 09:32, 21 paź 2015

Kasik napisał(a)
Gosia- ależ to cudne. U mnie niebieskiego koloru mało i szafirki to bardziej u mamy na działce, no ale te? ja też tak chcę .

Ile czasu i ile sztuk tworzy takie cudo

Kasiu ja właśnie mam wspomnienia szafirkowe z działki jeszcze moich rodziców- takiej pracowniczej w ogródkach działkowych. Ten kolor cudny niebieski i taki specyficzny delikatny zapach szafirków skłonił mnie do ich zakupu i posadzenia. I spodobały mi się posadzone w większej ilości u Sebastiana. Zakupiłam jesienią ubiegłego roku kilkaset sztuk - myślę że około 400 szt. posadziłam dosyć gęsto. I pewnie dlatego taki efekt. Tam jest pas około 4 metrowy szerokości około 20 cm. I sama jestem zadowolona z efektu - z tej rzeczki szafirkowej. Ponadto długo kwitną i mają cudny kolor. Kasiu polecam Ci je bardzo. Buziaki
anabuko1 10:56, 22 paź 2015

ależ masztam cudnie
Prześliczny cały ogród
Hortki tez
a ten szpaler szafirowy robi niesamowite wrażenie
ag_zie 13:54, 22 paź 2015

Małgosiu szafirki szybko się rozrastają więc w przyszłym sezonie będzie jeszcze ładniej
Kindzia 22:55, 22 paź 2015

I teraz mnie zazdrość zżera (), jakie mięsiste te szafirki masz, moje takie rachityczne i byle jako wyglądają, ale te moje zdobyczne, dostałam jako dodatek niespodziewany z irysami, jednak trzeba zainwestować jakieś wolne środki po przerobieniu rabaty.

Już Cię zaznaczam Gosiu, bo mi zniknęłaś jakimś cudem

Macham
Gocha 11:13, 23 paź 2015

anabuko1 napisał(a)
ależ masztam cudnie
Prześliczny cały ogród
Hortki tez
a ten szpaler szafirowy robi niesamowite wrażenie

Aniu dziękuję za pochwały w imieniu ogrodu. Hortensje w tym roku nie zachwyciły mnie bo nie byłam w stanie dobrze ich podlewać a jak juz były podlewane to niestety z góry a nie pod krzaczek i strasznie sybko zbrązowiały i nie było widać ich kolorku późnym latem. Najładniejsze miałam Anabelle ale miałam je sciąć do bukietu jak były już zielone i zagapiłam się a one w jeden dzień zbrązowiały po tych sporych mrozach. Co do szafirków Aniu to mnie się też bardzo podobaja w takich ilościach. Widzę że sporo osób na forum bedzie mnie teraz kojarzyło z rzeczką szafirkową . I ok. Buziaki
Gocha 11:14, 23 paź 2015

ag_zie napisał(a)
Małgosiu szafirki szybko się rozrastają więc w przyszłym sezonie będzie jeszcze ładniej

Agnieszko taką mam nadzieję, chociaż jak będą tylko takie jak w tamtym roku to też nie będę narzekać. Pozdrawiam
Gocha 12:38, 23 paź 2015

Kindzia napisał(a)
I teraz mnie zazdrość zżera (), jakie mięsiste te szafirki masz, moje takie rachityczne i byle jako wyglądają, ale te moje zdobyczne, dostałam jako dodatek niespodziewany z irysami, jednak trzeba zainwestować jakieś wolne środki po przerobieniu rabaty.

Już Cię zaznaczam Gosiu, bo mi zniknęłaś jakimś cudem

Macham

Kasiu jakoś nie pomyślałam żeby mówić o nich że są mięsiste ale to określenie faktycznie do nich pasuje. Ja mówiłam że są wypasione. Warto zainwestować i kupić sporo cebul i to tych najzwyklejszych i nie bać się ich zasychających liści- wcale tak strasznie nie straszą. Kasiu a jakim cudem ja Ci zniknęłam- przecież ja do kruszynek nie należę. Buziaki Cudne spotkanko mieliście
Kindzia 09:31, 28 paź 2015

Gocha napisał(a)

Kasiu jakoś nie pomyślałam żeby mówić o nich że są mięsiste ale to określenie faktycznie do nich pasuje. Ja mówiłam że są wypasione. Warto zainwestować i kupić sporo cebul i to tych najzwyklejszych i nie bać się ich zasychających liści- wcale tak strasznie nie straszą. Kasiu a jakim cudem ja Ci zniknęłam- przecież ja do kruszynek nie należę. Buziaki Cudne spotkanko mieliście

Wiesz co...sporo ich mam i nawet mnie ich liście nie wkurzają tak jak tulipanów na przykład, ale efekt u mnie żaden. A wiosną będę je ruszać, bo rabata, na której rosną, do kompletnej przeróbki. Wszystko na niej mam, co nie wiedziałam gdzie upchnąć Najbardziej się o lilie na niej martwię, bo, że zniszczy się kilka przy przekopywaniu, to nie mam żadnych wątpliwości...trudno Jesienią bym sobie dosadziła takich tłustych szafirków, pamiętasz może odmianę swoich? I gdzie kupowałaś? Ładne, bardzo!

Wątek mi Twój wcięło, nie Ciebie Kruszynka, czy nie kruszynka, co to ma za znaczenie jak Ty taka sympatyczna jesteś!!! Wiele nas takich kruszynek tu, na forum

Buziaki

Gocha 00:00, 09 lis 2015

Dzisiaj było piękne słoneczko poprzetykane ulewnym deszczem z wielkim wiatrem ale trochę fotek napstrykałam
Gocha 00:04, 09 lis 2015