Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina

Ranczo Szmaragdowa Dolina

sylwia_slomc... 15:49, 02 lis 2015

Pszczelarnia napisał(a)
Sylwia, jak się rozpędzisz, to i pole kukurydzy zaczniesz uprawiac jak ogród.

Oceany możliwości przed Tobą.

Ewcia ja kukurydzy nie mam bo dość jej rośnie dookoła, ale za rok muszę do warzywnika zaprosić ciut słonecznika bo jakoś mi się w tym roku zapomniało

Ale widziałam gdzieś w telewizji labirynty z posadzonej kukurydzy i powiem , że pomysł świetny, ale już nie u mnie

Doradź czy się bawić w ten żywopłot i z czego z grabu czy coś innego, chciałabym chyba taką ścianę z przejściem na drugą część, optycznie byłby chyba ciut większy porządek, a jabłonki na okres kwitnienia miałyby tło......a po obu stronach żywopłotu mogłyby być kolejne liliowce i może lilie
malgorzata_s... 15:59, 02 lis 2015

Żywopłot świetny pomysłGrabowe żywopłoty są piękne tylko na efekt trzeba trochę czekać. Pozdrówka
sylwia_slomc... 16:05, 02 lis 2015

malgorzata_szewczyk napisał(a)
Żywopłot świetny pomysłGrabowe żywopłoty są piękne tylko na efekt trzeba trochę czekać. Pozdrówka

Gosia kiedy u mnie grab który posadziliśmy jako 15 cm drzewko 2 lata temu już mnie przerósł chyba grabom dobrze u mnie. A jeśli nie z grabu to jaki jeszcze by pasował?
malgorzata_s... 16:07, 02 lis 2015

sylwia_slomczewska napisał(a)

Gosia kiedy u mnie grab który posadziliśmy jako 15 cm drzewko 2 lata temu już mnie przerósł chyba grabom dobrze u mnie. A jeśli nie z grabu to jaki jeszcze by pasował?

No to jak tak szaleją to nie ma o czym mówić Ładniejszy tylko cisowy ale cisy to dopiero wolno rosną a duże kosztują krocie Sadź graby
Pszczelarnia 16:15, 02 lis 2015

Tak tu gdzie czerwona kreska teraz jest, ale tylko do żywopłociku z buksików co już rośnie bo tu już będzie rządzić wisteria na takiej samej bramie jak w dali widać rdestówkę auberta

Sylwia, jak przejście do części sadowniczej, jagodowej to można z liściastych (grab, buk, głóg, świdośliwa, irga nawet). Jak chcesz z zimozielonych żeby zielona kreska była cały czas to cis, tuja.

Tylko taka ziomzielona kreska to jest bardzo wyraźny akcent w ogrodzie, tutaj w tym miejscu i musisz zobaczyć czy ma odniesienia do innych zimozielonych kresek. Bo nagle takie coś zimozielonego przez pół ogrodu to może być szok. Trzeba zobaczyć konteksty.

A jakbyś zdobyła liściaste z gołym korzeniem, to teraz możesz już sadzić.

Tesska 16:35, 02 lis 2015

Jak zwykle podziwiam i czekam na realizację pomysłów
17:59, 02 lis 2015

Ale widziałam gdzieś w telewizji labirynty z posadzonej kukurydzy i powiem , że pomysł świetny, ale już nie u mnie

kilka lat temu byłam w takim w Kurozwękach ...ciekawe przeżycie ...dają ci mapę masz się poruszać ...kukurydza ze 2,5 m wysoka

polecam .....choc to nie jest blosko
http://www.kurozweki.com/

tu o labiryntach ..ale za małą powierzchnię masz trzeba z 4 do 6 ha obsadzić http://kurozweki.com/pl/wycieczkiatrakcje/labirynt
sylwia_slomc... 19:29, 02 lis 2015

malgorzata_szewczyk napisał(a)

No to jak tak szaleją to nie ma o czym mówić Ładniejszy tylko cisowy ale cisy to dopiero wolno rosną a duże kosztują krocie Sadź graby

Chyba tak zrobię bo mogę z lasu przynieść siewki, albo z leśnictwa kupić sadzonki
sylwia_slomc... 19:35, 02 lis 2015

Pszczelarnia napisał(a)

Sylwia, jak przejście do części sadowniczej, jagodowej to można z liściastych (grab, buk, głóg, świdośliwa, irga nawet). Jak chcesz z zimozielonych żeby zielona kreska była cały czas to cis, tuja.

Tylko taka ziomzielona kreska to jest bardzo wyraźny akcent w ogrodzie, tutaj w tym miejscu i musisz zobaczyć czy ma odniesienia do innych zimozielonych kresek. Bo nagle takie coś zimozielonego przez pół ogrodu to może być szok. Trzeba zobaczyć konteksty.

A jakbyś zdobyła liściaste z gołym korzeniem, to teraz możesz już sadzić.

Ewciu zielona kreska by nie była sama bo boki są szmaragdem i zebrinami, ale chyba wolę tam liściasty bo mimo , że żywopłot to nie ma nadać bardzo formalnego charakteru, grab się ładnie jesienią przebarwia a zimą jest schronieniem dla ptaków......głóg u mnie bardzo wolno rośnie, buki mi się podobają ,ale nie wiem jeszcze jak im u mnie będzie mam jeden malusi 10 cm i zobaczę jak za rok ruszy..........ale realizować ten pomysł w ogóle?
sylwia_slomc... 19:37, 02 lis 2015

Tesska napisał(a)
Jak zwykle podziwiam i czekam na realizację pomysłów

Nie podziwiaj tylko doradź czy go sadzić czy zrezygnować? Bo będzie źle?