Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "projekt"

Ogród w lesie 18:11, 21 sty 2012

Do góry
Zaledwie wczoraj, pełna zapału i optymizmu zarejestrowałam się na ogrodowisku a już dziś dopadły mnie wątpliwości czy my po raz enty polegniemy czy wreszcie uda nam się stworzyć nasz ulubiony zakatek. Wiem na pewno, że potrzebujemy projektu, ponieważ nasze błądzenie po omacku już nie jest zabawne ze względu na mizerne efekty i duże koszty, które już ponieśliśmy. Wiosną ubiegłego roku poprosiliśmy pewną panią o obejrzenie, ocenienie i stworzenie projektu ogrodu dla nas. Pani chętnie przyjechała, zrobiła pełno zdjęć i dała nadzieję na lepsze. Ponieważ miała sporo zobowiązań umówiliśmy się za dwa miesiące, podczas których my mieliśmy oczyścić cały teren ze starych rabat, przypadkowych roślin i starego trawnika. Nadszedł wreszcie ten wyczekany przez nas dzień, w którym mieliśmy dostać nasz projekt. Nie mogliśmy się doczekać kiedy go dostaniemy. I tu niespodzianka: pani projektantka przysłała sms, że bardzo jej przykro ale nie może się podjąć zaprojektowania naszego ogrodu i że życzy powodzenia!
Załamka! Dwa miesiące stracone! Jedyna korzyść z tej sytuacji to rewolucja w ogrodzie dzięki której, mamy nadzieję
zrobiliśmy miejsce na nowe.
W lecie po raz kolejny robiliśmy przymiarki do nowego ogrodu. Ale chyba nie umiemy tego sensownie zaprojektować.
Chcę zrobić zdjęcia całej działki, narysować projekt i przedstawić go tutaj. Czy się uda? Nie wiem. Trzymajcie kciuki!
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 12:20, 20 sty 2012

Do góry
Sylwia, pomożesz dalej w planowaniu. Proszę. Mam nadzieję, że nie masz mi za złe, że projekt Magnolii przeszedł. W końcu próbowałaś na podobnej zasadzie - koło. Spójrz na to swoim okiem. Ty masz lepszą wyobraźnię n iż ja. Może coś wypatrzysz i dopowiesz
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 11:53, 20 sty 2012

Do góry
Sebek, widziałeś projekt Magnolii w moim drugim wątku?
Ogród w Tarnowie 22:09, 19 sty 2012

Do góry
Musze zerknąć na projekt samotni mojej czy by mi nie pasowały.... bo są śliczniusie
Ogród na torfowisku 18:12, 19 sty 2012

Do góry
Przy takich rozmiarach działki obawiam się że trochę projekt potrwa i zajmie nie jedną kartkę w kratkę.
Radosna twórczość Ani 12:27, 19 sty 2012

Do góry
anika napisał(a)
może cosik takiego? Żeby jej już nie przesuwać. Można ją troszkę bardziej płaską zrobić.

Ten projekt jest bardzo fajny.
Podoba mi się propozycja Małgosi z murkiem oporowym w okół ogniska- amfiteatr dookoła ogniska, można w taki murek wpudować ławkę- bardzo malowniczo się prezentuje.
Nasz mały raj na ziemi :) 10:54, 19 sty 2012

Do góry
agniecha973 napisał(a)
Słuchajcie, na który rysunek nie popatrzę to mi się podoba. To chyba ten GP tak omamia.

Aga chyba przepadłyśmy z tymi projektami... I na co się w końcu zdecydować?
Muszę pokazać ten ostatni projekt Gosi Arkowi... Zobaczę co on na to...
Nasz mały raj na ziemi :) 21:52, 18 sty 2012

Do góry
To na pewno To my najwięcej będziemy tam przebywać...

Arkowi podoba się mój projekt.... Nie mówiłam który czyj, żeby nie było że się podlizuje
Nie przepada za takim porządkiem w ogrodzie... Zresztą ja też... Marzy się nam taka namiastka lasku...
Zobaczymy co z tego wyjdzie
Nasz mały raj na ziemi :) 21:46, 18 sty 2012

Do góry
Aga masz rację... Tylko u Gosi brakuje tej rabatki oddzielającej kącik od wejścia...
Chyba mój projekt bardziej pasuje do klimatu naszego ogrodu... Ta swojska ławeczka... studnia...

Już sama nie wiem...
Radosna twórczość Ani 14:19, 18 sty 2012

Do góry
Ninoja napisał(a)
Bardzo ładnie się ogród zapowiada.
Ciekawi mnie do kąd rabaty prowadzą w głębi ogrodu?

Właśnie właśnie, ten trawnik prowadzi do....... uwaga - kompostownika murowanego
Hmm, nie wiem czy to będzie dobrze wyglądało.

Gosiu projekt wizualnie dużo lepiej mam jednak problem. W zeszłym roku tam gdzie zrobiłaś to okrągłe wygryzienie została usypana skarpa z 16 ton ziemi. Zostały tam nasadzone rośliny. Górka miała zakryć nieatrakcyjny kompostownik. Tę ziemię taczkował mój mąż ponieważ na tę stronę działki nie może wjechać ciężki sprzęt. Może znajdę gdzieś fotkę tej górki. Zaraz poszukam!
Ogród w parkowym stylu 13:52, 18 sty 2012

Do góry
Bogdzia - babopielką, to mnie mąż nazwał
On jak wraca z pracy, to ja oczywiście w ogrodzie siedzę i kiedyś przyszedł do mnie i mówi " A ty co znowu robisz za ekologiczny oprysk babo-piel " i tak już zostało

Ewa - ja też lubię pachnące rośliny, tylko zapach lilii trochę dziwnie odbieram .
Wszystko przez to, że są wykorzystywane do pogrzebowych wiązanek .

Fajna ta Twoja historyjka Ja mam ekologiczną oczyszczalnię przydomową , ale też nie czuć z niej żadnych nieprzyjemnych, zapachów . Fajna sprawa taka oczyszczalnia .Trzy komory z rozsączem
,ostatnia z napowietrzaniem. Do tego specjalne bakterie się sypie , które rozkładają to co się da rozłożyć .
Z ostatniej komory wodę można brać do podlewania roślin . No i muszę zaznaczyć,że mój mąż sam zrobił projekt i sam ją wykonał .

Ircia - ja uwielbiam tojady . Nie są kłopotliwe i pięknie kwitną .
Ja mam jeszcze tojad Bicolor i Mołdawski, ale zdjęć brak . W tym roku postaram się wszystkie uwiecznić na zdjęciach
Twój biały szybko się rozrośnie !

Kolejne rośliny

Krzewuszka Middendorfa - kiepskie zdjęcie ,ale chciałam pokazać ,że żółte krzewuszki też są .

I biała Candida

Morwa biała odmiana pogięta

Lilie

Radosna twórczość Ani 22:54, 17 sty 2012

Do góry
Witam wszystkich bardzo serdecznie. Czytam Was od dłuższego czasu a od tygodnia nie jestem anonimowa. Forum super. Znalazłam Ogrodowiskowo szukając sposobu i materiałów na murek ogrodowy. No i ... trafiłam świetnie. Mam działkę w okolicach Zgierza. Do tej pory dbała o nią moja mama, w zeszłym roku stwierdziła, że ma już dość pracy w ogrodzie i mam się nim zająć.
Dlatego tu jestem
Na działce stoi niewielki domek do którego staramy się o prawo do dobudowy czegoś w czym da się miło i wygodnie pomieszkać. Zanim to nastąpi chcę zadbać o ogród( od strony tarasu bo tam nikt z koparką nie będzie miał prawa wjechać)
Mój ogródek to łąka z drzewami owocowymi, które sukcesywnie wycinam. Mam zupełnie inną wizje ogrodu niż moi rodzice. Mam nadzieję, że pomożecie mi zrobić z tego niczego coś.

Przesyłam mój projekt jakbym chciała, aby to wyglądało. Proszę o sugestie czy to będzie ok?

DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 17:12, 17 sty 2012

Do góry
Cześć Aga, ale się dzieje u Ciebie fajnie, kibicuje Ci bardzo ...jak już dopracujesz projekt, to praca będzie samą przyjemnością
...za kulami będę się rozglądać dla Ciebie, jeżdżę na giełdę kwiatową na karmelkową to będę czujna. Swoją kule kupiłam w tk max za 49,90 zl , ale tam to towar jak się pokazuje to od razu znika. no i to była sama kula, bez całego sprzętu... ale i tak się opłacało
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 21:13, 16 sty 2012

Do góry
Gosiu, bo zdjęcie robione z balkonu domu, nie do potrzeb tego projektu. Donica ma 60cm wysokości, a 1m to jej szerokość wewnątrz, miejsce na roślinki. Długość donicy to 5m południowa strona i 4,5 zachodnia (włącznie z grubością murków, po 30cm).
Spróbuję jutro zrobić zdjęcie tego miejsca w taki sposób, żeby można było dopasować projekt.
Chodziło mi głównie o to, żebyś rzuciła okiem na pomysły roślinne i wątpliwości z tym związane .

Ewo może naiwne pytanie, ale skąd taki otoczak granitowy wziąć?
Kubusiowo 20:49, 16 sty 2012

Do góry
Aga do Ciebie zajrzałam i projekt super ale.... już Ci napisałam

Asia do Ciebie jeszcze nie dotarłam ale zajrzę dzisiaj...... tylko za jakąś godzinkę bo mam gościa
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 18:24, 16 sty 2012

Do góry
Wieloszka napisał(a)
Dzięki Beatko! To projektowanie to strasznie trudna sprawa, a katalog roślin taaaaki gruby .

Agnieszko - projekt już masz! Teraz wystarczy przefiltrować katalog pod odpowiednim kątem i prawie gotowe
Katalog nie jest taki gruby jak się wie - co się chce
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 17:47, 16 sty 2012

Do góry
Wieloszka napisał(a)]
A pomysł jest taki:

1. rośliny w żwirku - nie wiem jakie, jakimi plamami je rozmieścić, ale mam wrażenie, że są tam niezbędne (pomysły: żółta żurawka lime marmelade i konwalnik);
2. żwirek szaro-beżowy;
3. żwirek lub otoczaki w odcieniu szarości a na środku ciurkadełko złożone z 3 kul (takie z OBI, kolor granitowy);
4. świerki serbskie - wstawiłam takie o średnicy 2m, ale to ich wielkość w przyszłości. Mam zamiar kupować takie o wys.2m, więc ich średnica będzie ok.0,8m. Między serbami a donicą coś bym dosadziła. Może Rh? Tylko czy będzie je widać zza donicy wcześniej niż za 5 lat? A może hortensje?
5. donica murowana o wysokości 60cm i szerokości wewnątrz 1m, z przytwierdzoną ławeczką. A w donicy kule bukszpanowe w...? no właśnie nie wiem w czym Pomysły: ilex golden gem, jakieś żółtolistne żurawki, jakieś trawy typu carex ice dance; ale na pewno jeden rodzaj roślin orócz bukszpanów). Na lewo od donicy pociągnięty murek o tej samej wysokości co donica, a pod nim żywopłocik niski bukszpanowy.

Pas zieleni przy altanie to ekran z cisa. Teraz rosną tam krzewuszki - do przesadzenia.

To brązowe dookoła to kora. Nie zaznaczyłam, że wzdłuż żywopłotu z thuji rosną tam w dość dużych odległościach od siebie 3 szt.katalpy aurea i zostają (na zdjęciu bezlistne i słabo widoczne).

Jest to południowa strona. Świerki i donica dadzą trochę cienia.

Według mnie bardzo fajny zamysł i projekt! Prosto i na temat
Zakątek pasujący do pozostaych części ogrodu. Mnie sie baaaardzo podoba.
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 16:23, 16 sty 2012

Do góry
Wieloszko, pierwsze Twoje zdjęcia z ogrodu przyciągają jak magnes, chce się więcej i jeszcze wiecej oglądać. Po ich obejrzeniu zamieniłabym chetnie swój ogród w taki geometryczny i poukładany tylko co zrobić ze starym, też trudno go zostawić.
Ostatni projekt bardzo udany, ja dałabym koło bukszpanów jeden gatunek np. trawkę zielono-białą.
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 13:59, 16 sty 2012

Do góry
bardzo fajny projekt Ci wyszedł. Teraz tylko go nie 'przedobrz' (chyba jakoś inaczej powinnam to napisać).
Masz ogród nowoczesny, geometryczny i ten nowy pomysł też jest taki. Ja osobiście nie wstawiałabym tam koła, trzymałabym się kantów, ale myślę że ono nie gryzie się z otoczeniem. Tylko nie zamazuj go miękkimi kształtami nasadzeń, nie faluj. Jak obierasz koło, to operuj w nasadzeniach okręgami, wycinkami okręgów itp.
Co do wody- wg. mnie kule kamienne są fajne,na inne kształty z Obi trzeba uważać bo niektóre są mocno przegadane, zbyt fikuśne. Z woda jeszcze można by się pobawić tak, żeby zrobić płytki, mały zbiornik, wyłożyć go otoczakami, tak żeby wody nad nimi było 5-10 cm, a woda do tego zbiornika wlewałaby się taka metalową, szeroką wylewką ( trochę jak w planuje Anula). Ale to sporo roboty.
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 13:46, 16 sty 2012

Do góry
Gosiu to jest ta informacja, której potrzebowałam! W takim razie projekt Sylwii nr 2 jest jak najbardziej aktualny. Czy zerkniesz na niego doświadczonym okiem i coś dodasz? Zerknij też proszę na moją do Sylwii odpowiedź jeśli możesz

Przemku to koło jest tam celowo. Drugie takie będzie przy innej rabacie, więc właśnie żeby tamto miało swoje uzasadnienie - wymyśliłam to. Tamto koło ma być też wyżwirowane, ale większe, z bukiem czerwonolistnym na środku i kilkoma kulami bukszpanowymi i cisowymi różnej wielkości. Będzie w odległości ok.25m od tego z ciurkadełkiem (duży mam ogród ). I co Ty na to? Myślisz, że to zły pomysł?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies