Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej

Pszczelarnia 10:05, 18 sty 2012

To za formalne i oszczędne do ogrodu Agniechy. Ona ma dużo różnych gatunków i drzew i iglastych dookoła. Tak myślę. Wróćmy do 2 pierwszych projektów Gosi. Trzeba Sylwię wezwać na pomoc.
agniecha973 10:17, 18 sty 2012

Ale jeśli przegroda będzie zimozielona, to dalszej części ogrodu nie będzie mocno widać. A ja zawsze myślałam, że skoro mam duży ogród to mogę sobie pozwolić na to, że w różnych częściach będę mogła mieć różne obszary, kawałek japoński, kawałek angielski, kawałek formalny itd. Nigdy nie planowałam ogrodu jako jakiegoś spójnego założenia. Aż się boję.
kaisog1 10:57, 18 sty 2012

....a mnie się wydaje, że powinno być fajnie.... cos innego niż wszędzie. Tylko trzeba by już Danusi zapytać jak tu te linie poprowadzić.
Wczoraj siedziałam i coś kreśliłam... ale trzeba by sosny przesadzić a i ścieżka mogłaby być jak planowałas w pierwszej wersji od domu do furtki. Wtedy dało by sie dwa mostki....
A może sie w ogóle mylę?..... Trza kogos kto sie na tym zna
Syla 10:57, 18 sty 2012

Zastanawiałam się od czego zacząć na tak dużym obszarze do zagospodarowania...... Może globalnie od zarysów rabat i ich linii ? ........ Coś zaczęłam skrobać , jeśli chodzi o linie ...... to jeszcze nie skończone ,bo mam trochę innych zajęć ale jakiś począteczek .....

Jak znajdę chwilę to pozakreślam kolorami rabaty , trawę ..... wiem , że ma być również staw , który można połączyć z częścią ogrodu ....... Zakończę tak , to ogromna inwestycja

Suchą rzekę wraz z mostkiem można przenieść w inne miejsce ogrodu jako łącznik jednej części rabaty z drugą .......?

agniecha973 11:16, 18 sty 2012

Wow! Dziewczyny, świat wywraca mi się do góry nogami. Zupełnie świeże spojrzenie na mój teren. Dzięki Sylwia.
Już na tym etapie zaznaczę punkty, których nie przeskoczymy:
1. Teren za garażem będzie zagospodarowany przez mojego męża i tam musi być swobodny dojazd pomiędzy garażem a szambem.
2. Cyprysiki Lawsona, co prawda do wymiany ale muszą zostać, bo za nimi jest przejazd do szopki (tej najwyższej), a tam parkuje traktor, przyczepa kempingowa moich rodziców itp. Ta część po lewej od cyprysików na razie nie może być odkryta, bo nie poradzimy sobie z koszeniem itp. Po prostu kiedyś jak dojdzie do budowy stawu, planuję zrobić "tajemnicze przejście" w żywopłocie do tamtej części.
To tak na szybko co jest niezbędne do zauważenia. U mnie jest trochę inaczej, jeździ traktor, rozrzutnik z obornikiem na pole. Jak kosimy, to traktor z małą przyczepką jest naszym zbiornikiem na trawę i jest przestawiany z miejsca na miejsce...
Sebek 11:50, 20 sty 2012

Ten zarys rabat podoba mi się, ale one mają nawet 10 metrów w niektórych miejscach...

Agnieszko - według mnie powinnaś w tym roku pozwiedzać ogrody - botaniczny, japoński - masz blisko - chyba? Wtedy będzie Ci łatwiej spojrzeć na teren
agniecha973 11:53, 20 sty 2012

Sebek, widziałeś projekt Magnolii w moim drugim wątku?
Sebek 12:08, 20 sty 2012

Widziałem - podoba mi się

Teraz w powiększeniu wygląda lepiej
agniecha973 12:15, 20 sty 2012

Mi bardzo pasuje. Oczywiście nie obejdzie się bez drobnych zmian.
Jeśli ktoś ma ochotę przeglądnąć i coś podpowiedzieć, wklejam link bezpośrednio do strony z projektem https://www.ogrodowisko.pl/watek/1359-przedogrodek-agniechy973?page=10
agniecha973 12:20, 20 sty 2012

Sylwia, pomożesz dalej w planowaniu. Proszę. Mam nadzieję, że nie masz mi za złe, że projekt Magnolii przeszedł. W końcu próbowałaś na podobnej zasadzie - koło. Spójrz na to swoim okiem. Ty masz lepszą wyobraźnię n iż ja. Może coś wypatrzysz i dopowiesz