Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Rabaty do wymiany :) 16:01, 31 maj 2012

Do góry
monitka napisał(a)
. Dać tu coś zimozielonego? czy już nie mieszać jak radziła Ana?

ładnie jest, ale ze względu na bliskość wejścia do domu to chyba bym jednak dała coś zimozielonego, może zamiast kilku kulek tawułowych dać kilka kul bukszpanu? rozrzuconych między tawułami? musiałabyś przymierzyć jakby się mieściło w rzeczywistości
Rabaty do wymiany :) 15:58, 31 maj 2012

Do góry
pozwoliłam sobie zaznaczyć coś na projekcie Gosi
ja bym dała liliowce zamiast lawendy, w niskiej odmianie (Stella d'Oro?), lawendę raczej przy tarasie
i zmieniłabym trochę kształt tej części przy podjeździe zapełnionej żurawkami na bardziej wysmukły, z kilkoma kępami jakiejś wyższej odmiany liliowców i tylko jedną żółtą tują, raczej normalną, nie na pniu

i zastanowiłabym się nad krzewuszkami w sąsiedztwie wierzby (podcinasz ją czy ma pędy swobodnie do ziemi?), bo jedno i drugie jest takie roztrzepane
Zielony bałagan 15:46, 31 maj 2012

Do góry
Drodzy Ogrodowicze! Gdyby Ktoś był zainteresowany, będę miała w tym roku nadwyżkę (bardzo dużą) nasion orlików. Mam białe, ciemnofioletowe, różowe, bordowe i jasnofioletowe. Nie są to odmiany pełne. To rośliny, które nie wymagają naszej opieki, raz posadzone w ogrodzie zadomowią się na wiele lat. I co waażne - nie przepadają za nimi ślimaki
Moje roślinki 15:31, 31 maj 2012

Do góry
Hej Maju W związku z tym, że ogarnęłam wrzucanie zdjęć na OGRODOWISKO, mogę nareszcie pokazać Światu zdjęcia Twoich kwiatów z zeszłego roku, które cierpliwie czekały na opublikowanie w moim telefonie /p/15/155258/original.jpg[/img]
Storczyk - dziwne korzenie 15:20, 31 maj 2012

Do góry
Witam
Załozylam dzis specjalnie tutaj konto poniewaz moj storczyk potrzebuje pomocy ,cos złego dzieje sie z jego korzeniami.Zaczne od poczatku.Dostalam go jakies dwa lata temu.Storczyk od samego poczatku byl w zlym stanie.Mial pare kwiatkow ale korzenie bardzo zniszczone łodygi obumarłe.Po jakims czasie usechl calkowicie mimo podlewania,nie dalo sie nic zrobic. Łodyga calkowicie uschla korzenie tez.Zostaly tylko 2liscie.Po jakims czasie zaczely wypuszczac mu nowe korzenie i kolejne listki.Dopiero jakies 1-2miesiace temu po długim czasie wypuscila mu łodyga ogromnie sie ucieszylam.Lecz niestety pojawily sie takie oto plamki na korzeniach .Boje sie ze kwiatek znowu padnie a tak dlugo na niego czekalam.Póki co łodyga jest w porzadku i widac male pąki.Prosze pomozcie
[img
Moje storczyki 15:17, 31 maj 2012

Do góry
Witam
Załozylam dzis specjalnie tutaj konto poniewaz moj storczyk potrzebuje pomocy ,cos złego dzieje sie z jego korzeniami.Zaczne od poczatku.Dostalam go jakies dwa lata temu.Storczyk od samego poczatku byl w zlym stanie.Mial pare kwiatkow ale korzenie bardzo zniszczone łodygi obumarłe.Po jakims czasie usechl calkowicie mimo podlewania,nie dalo sie nic zrobic. Łodyga calkowicie uschla korzenie tez.Zostaly tylko 2liscie.Po jakims czasie zaczely wypuszczac mu nowe korzenie i kolejne listki.Dopiero jakies 1-2miesiace temu po długim czasie wypuscila mu łodyga ogromnie sie ucieszylam.Lecz niestety pojawily sie takie oto plamki na korzeniach .Boje sie ze kwiatek znowu padnie a tak dlugo na niego czekalam.Póki co łodyga jest w porzadku i widac male pąki.Prosze pomozcie
Zielony bałagan 15:13, 31 maj 2012

Do góry
Hej Jestem z jednodniowym opóźnieniem. Przepraszam ale ogarnięcie tematu wrzucania zdjęć zajęło mi trochę czasu, tym bardziej, że dzieciaki były zajęte i musiałam dojść do wszystkiego metodą "prób i błędów". Ale chyba się udało! Ten domek dla owadów to przerobiony stary, zepsuty zegar. Wewnątrz są suche patyki i słoma. Otwór po "kukułce" jest teraz otworem wlotowym. Zobaczymy, może ktoś tam zamieszka? No i drzewo starej papierówki. Kwitło w tym roku wspaniale bo wypoczęło po poprzedniej mroźnej wiośnie, kiedy to zmarzły wszystkie kwiaty .
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi cz. I 15:01, 31 maj 2012

Do góry
ircia napisał(a)

zachwycający miłorząb

rzeczywiście zachwycają obie fotki
Miłorząb cudny! Koniecznie muszę posadzić u siebie! Kulki bardzo fajne - lubię takie ozdóbki wśród kwiatów

Irciu, dziękuje i pozdrawiam
Początki w Kruklandii 14:31, 31 maj 2012

Do góry
Trzmielina. Ale zmiany pewnie będą dopiero jesienią. Maluchy będą musiały się ukorzenić i bukszpanowych kul muszę dokupić. Nie dość, że ich tam mało jest to jeszcze dwa mi padły

Tylko jeszcze rozmieszczenie bukszpanów muszę zaplanować, bo jakoś dziwnie jest...

Najgorzej, że od rura odpływowa od rynny idzie płytko i mam ograniczone pole manewru.
Od rynny do prawego dolnego rogu prostokąta, po łuku
Dlatego stożek wsadziłam tak blisko krawężnika
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 14:13, 31 maj 2012

Do góry
ana_art napisał(a)

Ale dorodne żuraweczki
Diamentowy ogród 14:09, 31 maj 2012

Do góry
A teraz moje nowe nasadzenia. Zmieniłam kolor begonii z zeszłego roku, tym razem bardziej elegancko, biało

Hosty posadzone z drobnych sadzonek przywiezionych od mojej mamy z działki w tym roku przeszły moje najśmielsze oczekiwania - chyba im tu dobrze jest.

Moja nowa koncepcja (zmodyfikowana poprzednia wersja) na początku realizacji. Kącik japoński pod moimi dwoma dużymi orzechami włoskimi. Wycieliśmy im dolne gałęzie, doświetlone dolne nasadzenia. W planie dokupienie pagody japońskiej, dosadzenie kosodrzewin, azalii japońskich, dużych rododendronów z tyłu i kępy traw. Z przodu myślę o takiej imitacji strumyka z karmnika ościstego.

Diamentowy ogród 14:02, 31 maj 2012

Do góry
Po długiej przerwie w pisaniu chciałam o sobie przypomnieć. Ciągle o was myślę, czytam i szukam inspiracji, póbując szlifować moje koncepcje ogrodu. Praca i dom pochłaniają ogrom mojego czasu, natomiast każdą wolną chwilę popołudniu spędzam w ogrodzie bawiąc się z dzieckiem i przy okazji pieląc, kosząc trawę, podlewając, sadząc Dzięki waszej zaraźliwej miłości do ogrodów - kocham mój i odpoczywam w nim ładując akumulatory na nastepne dni
Pokażę wam co u mnie teraz słychać:

Moje tarasowe donice. Zantedeschie na jesień podzieliłam na 3 i przezimowałam w 3 donicach w garażu. Udało się Podsadziłam je bluszczem i ulubionymi mojego męża "czerwonymi szczoteczkami".

W tyle moje również przezimowane w garażu hortensje - jestem z tego ogromnie dumna, dbałam, chuchałam, pryskałam na grzyby i sie udało tylko jedna zmarzła juz na tarasie stała na dodatek między dwoma innymi... ale i tak dają mi nadzieję, że jeszcze będzie ze mnie ogrodniczka

Po prostu ogród... 13:58, 31 maj 2012

Do góry
A to surfinia od Ewy

Po prostu ogród... 13:51, 31 maj 2012

Do góry
Trochę widoczków z przedogródka

A tutaj, można przysiąść i napić się kawy

Co dalej z tym ogrodem?? 13:47, 31 maj 2012

Do góry
Jestem z nowymi pomysłami..... postanowiłam zrezygnować z tych fal wogóle.... zrobie to do linii prostej, jedynie końce no i ten środek zaokrąglimy.... myślicie że może być?
A tu próba obsadzenia rabaty.....

Spróbuje to rozrysować na kartce żeby było wyraźniej, doradźcie coś....
Kolorowy ogród na piasku 13:33, 31 maj 2012

Do góry
viva napisał(a)

Zakwitają pierwsze róże

Nevada

Fruhlingsgold

I nie tylko

Vivo,
róże szlachetne lekkie, zwiewne nie gardzą towarzystwem trawy; a łubin choć łąkowy nadrabia powagą i wyniośle pyszni się sam na rabacie - cudne nasadzenia, taka masa kwiecia.
Czy Nevada i Fruehlingsgold rosną w obok siebie? Próbuję bowiem Twoje zdjęcia z ogrodu złożyć w jeden obraz ale nigdy nie miałam cierpliwości do układania puzzli.
Początki w Kruklandii 13:07, 31 maj 2012

Do góry
O, a moze wlasnie tojesc rozeslana, żółta? Ta jest super płaska, fajnie wyglądałaby pod tymi bukszpanami

Tylko sporo musiałabyś jej posadzić... trzmielina Emerald Gaiety jest niska, innych nie znam..
pozdrawiam!!
ogrodoweimpresjejolki 12:34, 31 maj 2012

Do góry
Celina napisał(a)
U mnie Jolu wczoraj padało ostro -z węża
Pączuć powojnika ładniutki ,duży -moje malizny straszne

Odgapiam od Ciebie i jadę ... lać. No i popatrzeć co się zmieniło od poniedziałku.

Malizny urosną - wiem to z doświadczenia

Może jeszcze iryski zobaczę, bo szybko przekwitają

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 12:32, 31 maj 2012

Do góry
Magnolio proszę skontroluj nasadzenia carex montana. Sadzę co 40 cm na przemian, tzn.
jeden rząd leci x x x x x
to drugi pomiędzy x x x x

Dopisuję bo edytuję, że nie mogę ustawić tych X. Jak wysyłam wiadomość, to one inaczej się ustawiają niż podczas pisania wiadomości.

Tak będzie dobrze czy za regularnie to robię, może trzeba bardziej naturalnie? Chociaż jak patrzę na całość, to ten rytm się gubi. Nie sadziłam więcej, bo nie wiem czy dobrze.
Bez kancika to fatalnie wygląda.
Aha i jak widać przycięłam bukszpany, trochę mniej straszą
Podsypałam przekompostowanymi trocinami zmieszanymi z korą. Okazuje się, że to już niezła próchnica. Te są od teścia, ma jeszcze trochę, jeszcze u wujka poszperam w okolicy cięcia drzewa i może się nazbiera.

Dolina Tęczy 12:18, 31 maj 2012

Do góry
Nie ma co pisać ani co pokazywać bo pogoda się trochę rypła do tego choróbsko mnie wzięło, więc nic na ogrodzie nie robię...jedynie obchód NO i wczoraj w końcu mężowi pojaśniłam o co mnie z tym kamiennym murkiem chodzi...bo robi go, robi, powolutku mu idzie...a mnie...nie bardzo się podoba! Tłumaczyłam milion razy, ale zrozumieć się nie mogliśmy i zaczął robić tak jak ja nie chciałam - czyli prosta ściana jakby w przekroju salceson - kamienie zatopione w betonie....a ja chciałam tak bardziej surowo, naturalistycznie a nie od linijki...dopiero wczoraj mnie oświeciło jak stałam przy tym murku, że ten zrobiony już kawałek to jednak nie do końca mi się widzi - mężowi wyłożyłam o co mi kaman i wspólnie doszliśmy w końcu do porozumienia i jeszcze do mnie "pretensje" miał, ze mógł od razu tak robić to by już dawno skończył a nie się cacka już tyyyle dni! Nosz ! Uważaj, mówię, bo zaraz będziesz ten kawałek salcesonu rozbierał bo patrzeć na niego nie mogę ! No ale już taka okrutna nie będę Bujawka tam stanie to nie będzie sie akurat tak w oczy rzucało a może jeszcze się uda trochę ten beton wymyć i zrobić szczeliny...
Weekend zimny się zapowiada, na słoneczku się nie powygrzewam, ale chociaż ubiegłoweekendowe zdjęcia mnie rozgrzeją

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies