Ewo odnośnie nasłonecznienia to masz rację. Ta rabata naprzeciwko tarasu jest od południa i tuje dają tam trochę cienia. Następna rabata, po prawej stronie, przy wjeździe jest od zachodu. Rzeczywiscie jest ona dosyć mocno nasłneczniona przez cały dzień. Wysokość docelowego żywopłotu to około 3-3,5 metra, w zależności czy ta wysokość pozwoli nam osłonić się od drogi, która jest trochę wyżej. Także okaże się w praniu jak to wyjdzie...
O różanecznikach pisałam że trochę obawiam sie ich w dużej ilości w swoim ogrodzie... dla mnie 10 sztuk to już dużo

może się mylę ale w mojej świadomości Rh funkcjonują jako rośliny dosyć wymagajace.
Lawendę mam. Rośnie i kwitnie całkiem dobrze
A ty jakbyś zaplanowała tą rabatę przy wjeździe? Przyjmijmy że jest tam tylko szpaler tujek.Jak już pisałam ja widziałbym tam jakieś drzewko jeszcze albo jakiegoś ładnego świerka czy sosnę. Sama nie wiem ale mam niedosyt drzewek w ogrodzie, praktycznie na chwilę obecną mam tylko wierzbę...No i mam sporo bylin może ich spis na coś się przyda
Mam rozchodniki (różowe), bodziszki, miodunki, goździki (białe), zawilce (białe), jeżówki (różowe i białe), marcinki (fioletowe, niskie białe), orliki, sasanki, piwonie (białe, różowe), szałwie (fioletowa), serduszka, zawilec japoński (różowy), przywrotniki, ostrózka (niebieska), irysy (białe, niebieskie), tojad. Mam też modrzewia szczepionego, którego z chęcią bym zostawiła
A na tą rabatę pod oknem, przy wejściu do domu to jakie drzewko byś mi poleciła?
Co do rabat przy tarasie to nie upieram się przy różanych. To taki pomysł, impuls po odwiedzeniu ogrodowiskowych ogrodów

Myślałam tam o takich różach jak Mary Rose lub Cottege Rose (nie wiem jakie to, angielskie? rabatowe? wiem że pachną i są ładne

) Kratka miedzy oknami jakoś mi się nie widzi...
Jeśli chodzi o fotki to jakiś problem z nimi jest od paru dni. Mam nadzieję że to chwilowe

Ciekawa jestem jaką nową linię rabat wymyśliłaś