Irenko, tak naprawdę to nie rozróżniam śliwy wiśniowej Pissardi od Nigry... Może masz tę drugą... Czy Pissardi, czy Nigra - Twoja ma dużo bardziej rozwinięte listki i kwiatów więcej - na pewno u Ciebie zaciszniej, cieplej niż na moim wygwizdowie. Myślę, że u Ciebie trzmielinki na pniu lepiej sobie poradzą z zimą .
Danusiu, bardzo bym chciała poznac Twoją opinię - jak wykończyłabyś ten bukszpanowy zakątek? Nie wiem czy mogę wkleić zdjęcie, ale wkleję. Najwyżej się wykasuje Te bukszpany po prawej mają nowe przyrosty więc je będę ciąć (dwa w kule, jeden w stożek) jak zdrewnieją czyli pewnie w czerwcu. Od nich biegnie klin długości jakichś 2,5m do tarasu i chcę go także czymś obsadzić. Obok laurowiśni stoi dereń elegantissima, ale jeszcze słabo go widać bo liście ma maleńkie. Trawa z lewej to carex snowline i chcę pociągnąc ją dalej w prawo, ale myślę, że zostawienie tylko trawy będzie nieco monotonne. Kamienie są tylko tymczasowo, żeby wyznaczyć granicę rabaty przed położeniem trawy. Poradź co zrobić, żeby ładnie zamknąć ten zakątek.
Już trochę się zazieleniło