Dziewczyny powiedzcie mi w jakim stadium są wasze szałwie Caradonna ?
Moje bardzo kiepsko odbijają... a takie piękne były rok temu... Zobaczę w kwietniu jak będą wyglądać jak kiepsko to będą zmiany to samo Purple rain rok temu śliczna a dziś ledwie coś wypuszcza...
Caradonny na jednej rabacie wyglądają ok.Ładnie ruszyły.
A na wjazdowej jakiś pogrom, niby mają jakieś tyci pączki ale kiepsko to widzę.
Dziękuję Cała moja rodzina to łasuchy, nawet synowa, która na początku nie jadła słodkiego. Teraz i ona lubi ciasta i ciasteczka, chociaż sama nie piecze. Nasze niedzielne rozpieszczanie.
Kwiatki tym razem tylko na talerzyku.
Proszę o pomoc/inspiracje w zagospodarowaniu długiej rabaty przed ogrodzeniem. Rabata ma długość 12 metrów i szerokość 1 metr. Chciałam żeby była atrakcyjna cały rok, wiec muszą być rośliny zimozielone, jakieś niewysokie bo nie chcę przysłonić ogrodzenia. Oprócz zimozielonych chciałam jeszcze kolor różowy i/lub biały. Chciałam, zeby to była taka elegancka rabata. Myślałam o tujach danica ciętych w kulkę i np berberysy w środku i jakiś akcent rózowy/biały taki wiosenny.
mój pomysł nasadzeń:
Nie jestem do końca przekonana co do mojego pomysłu, może ktoś coś doradzi, żeby było pięknie
Judith buki są kolumnowe, a do okna to im jeszcze daleko Niech te gadziny puszczą już liście to będzie coś widać bo póki łyso to nawet patyka ciężko dojrzeć Może coś dojrzysz na tym zdjęciu
Glebogryzarka wkroczy do akcji po zdjęciu darni, uparłam się żeby całkiem oczyścić glebę. Mam już kompost kupiony, zostanie rozplantowany, do tego trochę obornika i mączki bazaltowej i to przekopiemy glebogryzarką.
Buki rosną jakiś metr od ogrodzenia, to są buki kolumnowe dawyck purple, odstęp między nimi to 1,5m. A co śmieszniejsze, na dwóch pisze, że osiągają szerokość 1,5m, a na jednym, że 3m. A niby miały być takie same, a jeden na pewno jest inny bo ma większe i szersze liście. Na metce każdego z nich jest ta sama nazwa
Ławeczka teoretycznie wolnostojąca, o taka.
Witaj Elu.
Widzę ,że działasz, działasz ogrodowo, porządkowo dużo.
I fajnie.
Piękne te wszystkie ciemierniki.
Jest co podziwiać.
I jak ładnie , bujnie ci rosną ? Zasilasz je czymś ?
Pozdrówki ślę
Umm ależ apetycznie Dorotko u ciebie. Aż mi ślinka pociekła do takich ładnych i zapewne smacznych rogalików
Pochwalę jeszcze piękne ciemierniki.
A jak ci się udało przechować dmuchawce w takim dobrym stanie ?
Ja taki też dostałam od ani-anpi.Mam nadzieje,ze gdzieś mi się wysieje
Oj przykro to czytać, że córka spadła z konia.. zawsze się martwię jak moja koniara jeździ, zdrówka dla niej!
Ten ciemiernik jest piękny, jakiś inny niż ja mam, nawet białe potrafią się tak różnić...
Zacne zakupy Karola :*
cudne te twoje ciemierniki
Na taki ciemny to mam ochotę.
Krokusy też i wciąż urokliwe. Tych muszę dokupić więcej.
A co to za krzew tak ładnie i wcześnie kwitnie na biało ?
Choć trudne czasy nastały, niezrozumiałe, to ogród i rośliny dają wytchnienie i przewietrzenie głowy...
Wiosna u mnie zaczęła się pracowicie i uwaga! To nie był moj pomysł hehe mąż stwierdził że tu mogłabym nasadzić traw więcej... także tak, trawnika coraz mniej
Zrobiłam trochę przymiarek do przyszłych rabat
Widok na drugą stronę z planowanej ławeczki
Nie jestem pewna co do tych buków, czy ich nie trzeba trochę przesunąć, słabo je widać ale to trzy patyczki.
Ten układ wydaje się być korzystny jeśli chodzi o rabaty, później ścieżka płynnie przejdzie w bok domu.
Co myślicie?